Το παρασκήνιο του 2015 και τα σενάρια συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ

Το παρασκήνιο του 2015 και τα σενάρια συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ
Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Οι δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη για το 2015 και πως ο Τσίπρας τότε είχε αθετήσει το λόγο του στο Μεϊμαράκη. Το ερώτημα τι θα συμβεί σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας εάν το ΚΙΝΑΛ επιμένει σε κυβέρνηση “εθνικής συνεννόησης” και το όχι της ΝΔ

Η επιμονή της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής να διαμηνύει στη Νέα Δημοκρατία ότι σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας δε συμμετέχει σε συγκυβέρνηση, αλλά μόνο σε κυβέρνηση “εθνικής συνεννόησης”, δηλαδή σε κυβέρνηση και με το ΣΥΡΙΖΑ, προβληματίζει όπως είναι λογικό το στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Βεβαίως είναι αυτονόητο ότι η ΝΔ δεν έχει κανένα λόγο εφόσον θα είναι πρώτο κόμμα να μπει σε κυβέρνηση με το ΣΥΡΙΖΑ και από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης βάζουν φρένο σε τέτοια σενάρια. Στο παρασκήνιο δε λείπει όμως ο προβληματισμός μεταξύ γαλάζιων στελεχών για το τι μέλλει γενέσθαι εφόσον το ΚΙΝΑΛ επιμείνει προκαλώντας ξανά εκλογές.

Και αυτό καθώς δεύτερες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και κατά πάσα πιθανότητα δε θα προκύπτει κυβέρνηση παρά μόνο με τη συμμετοχή και των δύο μεγάλων κομμάτων ή και περισσότερων. Σε μία τέτοια περίπτωση βέβαια θα επρόκειτο μάλλον για μία οικουμενική με στόχο να οδηγήσει ξανά τη χώρα σε εκλογές, αλλάζοντας ενδεχομένως ξανά και τον εκλογικό νόμο- μία κυβέρνηση ειδικού σκοπού και περιορισμένου χρόνου, στα πρότυπα της Οικουμενικής ή της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Εάν φυσικά η ΝΔ κατακτήσει την αυτοδυναμία, κάτι που στο Μοσχάτο θεωρούν εφικτό και πιθανό, δε θα υπάρχει προφανώς και ζήτημα. Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάλιστα με νόημα υπενθυμίζουν ότι οι ψηφοφόροι που αμφιταλαντεύονται μεταξύ ΚΙΝΑΛ και ΝΔ θα λάβουν προφανώς υπόψη τους και τη στάση αυτή της Χαριλάου Τρικούπη…

Η τελική στάση του ΚΙΝΑΛ πάντως εκτιμάται ότι θα εξαρτηθεί και από το ποσοστό του. Δηλαδή εάν για παράδειγμα είναι τρίτο κόμμα με διψήφιο νούμερο (και εφόσον η κοινοβουλευτική ομάδα δεν ελέγχεται απόλυτα από τη Φώφη Γεννηματά), θα υπάρξουν πιέσεις και από δικά του στελέχη να μπει σε συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, με το επιχείρημα ότι δεν θα αποτελεί απλώς “δεκανίκι” της ΝΔ, αλλά εταίρο με καθοριστικό ρόλο. Εάν το ποσοστό όμως είναι μικρότερο, το ένστικτο πολιτικής επιβίωσης υπαγορεύει να μην συμμετάσχει για κανένα λόγο σε κυβέρνηση της ΝΔ.

Από την πλευρά της ΝΔ, όχι μόνο δεν έχει κανένα λόγο η γαλάζια ηγεσία να μπει σε συζήτηση κυβέρνησης με τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ (και προφανώς άλλον πρωθυπουργό και όχι τον Κυριάκο Μητσοτάκη), αλλά πολλά γαλάζια στελέχη θεωρούν κάτι τέτοιο αδιανόητο, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον είναι ο ιδεολογικός αντίπαλος.

Για αυτό και η Ντόρα Μπακογιάννη ερωτηθείσα στο πλαίσιο συνέντευξης της στο Action24, ξεκαθάρισε ότι θέμα κυβερνητικής συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει. Αίσθηση όμως προκάλεσε η αναφορά της στο 2015, καθώς εκτίμησε ότι τότε, με την απειλή του Grexit ορατή, θα μπορούσε να προχωρήσει ένα τέτοιο σενάριο. Υπενθύμισε επίσης ότι ο τότε πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης (που είχε αναλάβει μετά την παραίτηση Σαμαρά λόγω του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος) είχε εισηγηθεί (και η γαλάζια ΚΟ ενέκρινε) την ψήφιση του τρίτου μνημονίου προκειμένου η χώρα να παραμείνει στην ευρωζώνη. Είπε επίσης ότι ο Αλέξης Τσίπρας κορόιδεψε τον κ.Μεϊμαράκη, καθώς του είχε υποσχεθεί ότι δε θα έκανε πρόωρες εκλογές.

Πολλοί αναζήτησαν κρυμμένα μηνύματα στην τοποθέτηση της κ.Μπακογιάννη, η οποία πάντως εν τέλει ήθελε να στηρίξει τη γραμμή κατά συγκυβέρνησης.

Για την ιστορία Τσίπρας- Μεϊμαράκης δεν είχαν συζητήσει βέβαια τότε συγκυβέρνηση, αλλά είχαν συμφωνήσει στην ψήφιση του τρίτου μνημονίου και στη μη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, κάτι που θα έδινε το χρόνο και στον τότε πρόεδρο της ΝΔ να προχωρήσει σε συνέδριο. Ο κ.Τσίπρας όμως αποφάσισε την προκήρυξη εκλογών καθώς αδυνατούσε να κυβερνήσει μετά την αποχώρηση της Αριστερής Πλατφόρμας.

Στην εισήγηση Μεϊμαράκη στην κρίσιμη εκείνη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ είχαν εναντιωθεί οι σαμαρικοί με πρωτοστάτες τους Άδωνι Γεωργιάδη- Μάκη Βορίδη, που ζητούσαν η ΝΔ να καταψηφίσει το τρίτο μνημόνιο. Σημειωτέον ότι ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης τότε είχε ταχθεί υπέρ της ψήφισης του τρίτου μνημονίου προκειμένου να αποφευχθεί Grexit και στις τοποθετήσεις του το τελευταίο διάστημα τονίζει ότι η ΝΔ όχι μόνο είναι η παράταξη που έβαλε τη χώρα στην τότε ΕΟΚ, αλλά και η παράταξη που κράτησε τη χώρα στην ΕΕ το 2015, χωρίς να κοιτάξει το κομματικό συμφέρον.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα