Τσιάρας για ΟΠΕΚΕΠΕ: “Η περίοδος της κάθαρσης έχει ξεκινήσει”

Διαβάζεται σε 3'
Ο Κώστας Τσιάρας
Ο Κώστας Τσιάρας Aris Oikonomou/ SOOC

Όσα δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, για την επόμενη ημέρα του ΟΠΕΚΕΠΕ, στον απόηχο του σκανδάλου και των παραιτήσεων στελεχών της κυβέρνησης που περιλαμβάνονται στη σχετική δικογραφία.

“Όποιος ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε τι συνέβαινε στον ΟΠΕΚΕΠΕ τα τελευταία χρόνια, προφανώς υποκρίνεται. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας” ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στο Action24, νωρίτερα σήμερα, Σάββατο (28/6), στον απόηχο των παραιτήσεων υπουργών και υφυπουργών της κυβέρνησης που περιλαμβάνονται στην ογκωδέστατη δικογραφία για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Αναφερόμενος στις παρανόμως καταβληθείσες ενισχύσεις, τόνισε ότι θα δημιουργηθεί μηχανισμός ανάκτησης των χρημάτων που έχουν καταβληθεί με παράνομα δικαιολογητικά, επισημαίνοντας ότι στόχος του είναι η διαφανής λειτουργία του οργανισμού. «Η περίοδος της κάθαρσης έχει ξεκινήσει. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ μπαίνει σε μια άλλη εποχή με απόλυτη διαφάνεια, καθαρές διαδικασίες και μηδενική ανοχή στην παρανομία»», είπε χαρακτηριστικά και υπενθύμισε ότι τους προηγούμενους μήνες ανακτήθηκαν 53 εκατομμύρια ευρώ από ενισχύσεις, που είχε καταβάλει παράτυπα ο Οργανισμός, με ευθύνη προηγουμένων διοικήσεων.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε ακόμα στο θεσμικό έλλειμμα που χαρακτήριζε τον ΟΠΕΚΕΠΕ εδώ και χρόνια, με ελλιπές σύστημα τεχνικής υποστήριξης, απουσία Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης και ανεπαρκείς χάρτες: «Δεν καταφέραμε να φτιάξουμε ένα μοντέλο λειτουργίας ικανό να ελέγχει τη διαδικασία. Δεν είχαμε σταθερό τεχνικό σύμβουλο. Δεν υπήρχαν οι ειδικοί χάρτες, τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, οι αναγκαίοι έλεγχοι. Αυτά είναι που επιτρέπουν να δηλώνονται ψευδώς ζώα, εκτάσεις, παραγωγές και τελικά να παίρνονται επιδοτήσεις που δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα».

Αυτό το κενό, όπως είπε, οδήγησε και στα γνωστά διοικητικά πρόστιμα που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – αλλά τα οποία, όπως ξεκαθάρισε, πρέπει να διαχωριστούν από τις παράνομες πληρωμές και την έρευνα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας: «Είναι άλλο τα 415 εκατ. ευρώ διοικητικά πρόστιμα και άλλο τα χρήματα που κάποιοι πήραν παρανόμως. Προφανώς και συνδέονται, αλλά δεν επιβάλλεται το πρόστιμο για αυτό. Τα διοικητικά πρόστιμα προσβάλλονται, και μερικά από αυτά ήδη έχουν καταπέσει», είπε επαναλαμβάνοντας ότι θα γίνει προσφυγή επί του ύψους του προστίμου.

Ο Υπουργός τόνισε πως το Υπουργείο προχωρά ήδη στην εφαρμογή σχεδίου δράσης, το οποίο έχει συμφωνηθεί με τη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Κομισιόν: «Το σχέδιο δράσης δεν είναι γενικόλογο. Περιλαμβάνει σαφείς παρεμβάσεις, νέες διαδικασίες, προσλήψεις επιστημόνων, ενίσχυση των ελέγχων. Ήδη βγαίνει ΦΕΚ για 100 επιπλέον προσλήψεις». Ξεκαθάρισε πως θα προχωρήσουν ειδικοί έλεγχοι στα προγράμματα βιολογικής κτηνοτροφίας και μελισσοκομίας, καθώς, όπως είπε, «θα μας δώσουν κρίσιμα δεδομένα για το τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια».

Σχετικό Άρθρο

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα