Τσίπρας: Αξιολόγηση, χωρίς υποχωρήσεις ούτε καθυστερήσεις

Τσίπρας: Αξιολόγηση, χωρίς υποχωρήσεις ούτε καθυστερήσεις
Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Βουλή την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Στήριξη στη μάχη για το χρέος η επίσκεψη Ομπάμα, εκτίμησε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο. Ειδική μνεία σε Αχτσιόγλου και εργασιακά. Το “υπουργείο καθημερινότητας” του Φλαμπουράρη. Τι είπε για τις σχέσεις παλιών- νέων υπουργών και τη συνευθύνη. Η μπάλα στη ΝΔ για το ΕΣΡ. “Δε θα γίνουμε μέρος του συστήματος” τόνισε

Το γεγονός ότι στόχος του νέου κυβερνητικού σχήματος είναι η άμεση και εντός χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωση της αξιολόγησης, επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μετά τον ανασχηματισμό.

Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Βουλή την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Τόνισε όμως ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να ολοκληρωθεί χωρίς υποχωρήσεις, αλλά ούτε και καθυστερήσεις, ώστε μετά να ξεκινήσει η συζήτηση για την εξειδίκευση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Ερμήνευσε μάλιστα την επίσκεψη Ομπάμα σε μία εβδομάδα, ως στήριξη στη μάχη για το χρέος.

Δείτε το πρώτο μέρος των δηλώσεων του πρωθυπουργού:

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο κ.Τσίπρας στα εργασιακά και τη νέα υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, η οποία όπως είπε δίνει μία μάχη από την οποία θα κριθεί συνολικά η κυβέρνηση.

Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Βουλή την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Αλλά και στις επενδύσεις, τις οποίες όρισε ως προτεραιότητα, καθώς και στην καθημερινότητα, αναφερόμενος στη μετατροπή του χαρτοφυλακίου Επικρατείας του Αλέκου Φλαμπουράρη σε “υπουργείο καθημερινότητας”, το οποίο θα δέχεται αιτήματα πολιτών για προβλήματα σε σχέση με τη δημόσια διοίκηση.

Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Βουλή την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις σχέσεις παλιών- νέων υπουργών και έκανε λόγο για συνευθύνη όλων για τις αποφάσεις που λαμβάνονται. Είπε μάλιστα ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι ενιαία και αδιαίρετη και πως οι αποφάσεις που λαμβάνονται σε ένα υπουργείο επηρεάζουν όλους- κάτι που ορισμένοι ερμήνευσαν ως έμμεση αναφορά στον πρώην πλέον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη.

Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Βουλή την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Δήλωσε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα γίνει μέρος του συστήματος, όπως είχε γίνει η κεντροαριστερά του εκσυγχρονισμού. Ως εκ τούτου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η μάχη με τη διαπλοκή για τις τηλεοπτικές άδειες θα συνεχιστεί, υπερασπιζόμενος το διαγωνισμό και το Νίκο Παππά, αλλά και πετώντας τη μπάλα στη ΝΔ για τη μη συγκρότηση ΕΣΡ- αν και πλέον η αυριανή Διάσκεψη των Προέδρων έχει αναβληθεί για Πέμπτη καθώς και το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι σκληραίνουν ξανά τη στάση τους.

Δείτε το δεύτερο μέρος των δηλώσεων του Αλέξη Τσίπρα:

Τα κυριότερα σημεία της εισήγησης Τσίπρα στο υπουργικό

Για την αξιολόγηση:

“Να ολοκληρώσουμε τάχιστα και εντός χρονοδιαγράμματος τη δεύτερη αξιολόγηση, χωρίς υποχωρήσεις αρχών αλλά και χωρίς κωλυσιεργίες και άσκοπες καθυστερήσεις. Και αμέσως μετά να ξεκινήσει η συζήτηση για τα μέτρα για το χρέος”.

Οφείλουμε να δουλέψουμε σκληρά, να ξενυχτήσουμε για να είμαστε εντός χρονοδιαγραμμάτων. Για να κλείσουμε στην ώρα μας την αξιολόγηση εντός οδικού χάρτη

“Εκτός από τα εργασιακά και στα υπόλοιπα θέματα της αξιολόγησης οφείλουμε να ανταποκριθούμε με τεχνική αρτιότητα και μέριμνα για προστασία του κοινωνικού συμφέροντος. Με κυριότερο το θέμα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, που πρέπει να επιλυθεί χωρίς να θιγούν τα απαραίτητα για την πλειοψηφία προνοιακά επιδόματα.”

“Οφείλουμε να δουλέψουμε σκληρά, να ξενυχτήσουμε για να είμαστε εντός χρονοδιαγραμμάτων. Για να κλείσουμε στην ώρα μας την αξιολόγηση εντός οδικού χάρτη.”

Για τα εργασιακά:

“Εχουμε έναν εξαιρετικό σύμμαχο, το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αλλά και την έκθεση της κοινής με θεσμούς ομάδας εμπειρογνωμόνων για επαναφορά των συλλογικών διπραγματεύσεων αλλά και τηιν ενίσχυση της προστασίας των εργαζόμενων”.

Το μεγάλο βάρος στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά θα το επωμισθεί μία νέα αλλά ικανή συνάδελφος. Είμαι βέβαιος ότι θα έχει τη στήριξη όλων μας γιατί από αυτή την επιτυχία σε μεγάλο βαθμό θα κριθεί επιτυχία της κυβέρνησης μας

“Βλέπουμε τη ΝΔ και το Μητσοτάκη να ταυτίζονται με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για απορρύθμιση και απελευθέρωση μαζικών απολύσεων και ευελιξία. Η κυβέρνηση μας δε θα δεχθεί αυτό το αποτυχημένο μοντέλο, διότι η ανταγωνιστικότητα δεν είναι συνώνυμη της απαξίωσης της εργασίας. Μόνο η αύξηση του μεριδίου των μισθών σε συνολικό εισόδημα, αποτελεί βάση για μακρόπνοη ανάπτυξη”.

“Το μεγάλο βάρος στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά θα το επωμισθεί μία νέα αλλά ικανή συνάδελφος. Είμαι βέβαιος ότι θα έχει τη στήριξη όλων μας γιατί από αυτή την επιτυχία σε μεγάλο βαθμό θα κριθεί επιτυχία της κυβέρνησης μας”.

Για τη συνεργασία των υπουργών και τη συνευθύνη:

“Παλιοί και νέοι υπουργοί έχουν τη συνευθύνη για την τεχνική διαπραγμάτευση και τις οριστικές πολιτικές αποφάσεις. Γιατί η κυβερνητική πολιτική είναι και οφείλει να παραμείνει ενιαία και αδιαίρετη σε κάθε σκέλος.”

Παλιοί και νέοι υπουργοί έχουν τη συνευθύνη για την τεχνική διαπραγμάτευση και τις οριστικές πολιτικές αποφάσεις. Γιατί η κυβερνητική πολιτική είναι και οφείλει να παραμείνει ενιαία και αδιαίρετη σε κάθε σκέλος

“Τα υπουργεία δεν είναι ιδιόκτητα διαμερίσματα, είναι τα δωμάτια του κοινού σπιτιού. Οι αποφάσεις που αφορούν έναν, μας επηρεάζουν όλους και όλοι να έχουμε την ευθύνη για αυτές τις αποφάσεις. Είμαι αισιόδοξος ότι δουλεύοντας με πνεύμα συνευθύνης και αλληλεγγύης θα τα καταφέρουμε”.

Για το χρέος και τον Ομπάμα:

“Η διαπραγμάτευση θα προχωρήσει και θα κλείσει στην ώρα της. Ώστε στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να μπορέσουμε να έχουμε θετικές αποφάσεις.

Να ανοίξει δηλαδή η συζήτηση για τα συγκεκριμένα μέτρα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

Πρόκειται για ένα δίκαιο στόχο στη διεκδίκηση του οποίου δεν είμαστε μόνοι μας.

Η συντριπτική πλειοψηφία της ευρωπαϊκής και διεθνούς κοινότητας αναγνωρίζει πλέον ανοιχτά ότι δικαιούμαστε

Η συντριπτική πλειοψηφία της ευρωπαϊκής και διεθνούς κοινότητας αναγνωρίζει πλέον ανοιχτά ότι δικαιούμαστε.

Και νομίζω εξάλλου ότι αυτό το νόημα έχει και η επικείμενη επίσκεψη του Αμερικάνου Προέδρου Μπαρακ Ομπάμα σε λίγες μέρες.

Να δοθεί έμφαση αλλά και στήριξη στη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε για την ρύθμιση του ελληνικού εξωτερικού χρέους και την επιστροφή στην ανάπτυξη.”

Για τις επενδύσεις:

“Σε αυτόν τον τομέα χρειάζεται εκτός από την εμπιστοσύνη και τις καλές προθέσεις σκληρή και συντονισμένη δουλειά από όλους τους εμπλεκόμενους Υπουργούς.

Που θα πρέπει να λειτουργήσουν μεθοδικά και με συνέπεια τόσο στο εσωτερικό όσο και στο διεθνές στερέωμα.

Που θα πρέπει να λειτουργήσουν μεθοδικά και με συνέπεια τόσο στο εσωτερικό όσο και στο διεθνές στερέωμα

Και αυτός είναι ένας από τους κύριους στόχους της αναδόμησης του κυβερνητικού σχήματος. Η βελτίωση της δουλειάς μας και στον τομέα αυτό.”

Για τη “μάχη με τη διαπλοκή”, τις τηλεοπτικές άδειες και το ΕΣΡ:

“Να μη ξεχνάτε σε κάθε σας βήμα: Αυτή η κυβέρνηση δε πρόκειται ποτέ να γίνει ανεκτή από αυτό το χρεοκοπημένο σύστημα. Δεν θα θεωρηθεί ποτέ μια θεμιτή εναλλακτική όπως ενδεχομένως υπήρξε η ύστατη εκσυγχρονιστική εκδοχή της κεντροαριστεράς. Και ο λόγος είναι απλός : Ο λόγος είναι ότι αυτή η κυβέρνηση δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ κομμάτι αυτού του συστήματος.”

“Εμείς δεν πρέπει να υποχωρήσουμε ακόμη και αν βρισκόμαστε μπροστά σε πρόσκαιρες αντιξοότητες. Δώσαμε μια μάχη με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, και η απόφαση του Δικαστηρίου δεν έχει εκδοθεί επισήμως.”

Ο νόμος που ψηφίσαμε συνεχίζει να ισχύει στο σύνολο του εκτός από το σκέλος που αφορά την μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ

“Ο νόμος που ψηφίσαμε συνεχίζει να ισχύει στο σύνολο του εκτός από το σκέλος που αφορά την μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ”

“Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι διαμορφώθηκε στη διάσκεψη των προέδρων μια πλειοψηφία μαζί με κόμματα της αντιπολίτευσης όπως η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι.”

“Η μπάλα λοιπόν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην πλευρά της Νέας Δημοκρατίας: Και η ευθύνη της θα είναι ιστορική αν επιμείνει στην απροσχημάτιστη υπεράσπιση της διαπλοκής”

“Η επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς δεν αποτελεί για εμάς επιλογή.”

“Η δέσμευση μας για ενίσχυση του προγράμματος της ανθρωπιστικής κρίσης, των παιδικών σταθμών αλλά και το ειδικό πρόγραμμα για 4000 νοσηλευτές θα προχωρήσουν ανεξαρτήτως της εξέλιξης της υπόθεσης των τηλεοπτικών αδειών.”

Για την καθημερινότητα:

“Πέρα από την δεδομένη προσπάθεια για διαρκείς μεταρρυθμίσεις εξορθολογισμού και απλοποίησης των διοικητικών διαδικασιών, οφείλουμε να παρεμβαίνουμε καθημερινά, πάντοτε με θεσμικό τρόπο, για την επίλυση προβλημάτων που μπορούν να επιλυθούν ακόμη και στα πλαίσια του σημερινού συστήματος.”

“Πρώτη φορά, ένα ειδικό χαρτοφυλάκιο για θέματα καθημερινότητας που θα αναλάβει την στήριξη των πολιτών που αντιμετωπίζουν ειδικά προβλήματα με τη δημόσια διοίκηση, είτε λόγω αμέλειας, είτε λόγω άρνησης εφαρμογής του νόμου, είτε για λόγους βραχυκυκλώματος των υπηρεσιών.”

Για πρώτη φορά ένας Υπουργός Επικρατείας θα επιφορτιστεί με το καθήκον της συγκέντρωσης παραπόνων και αιτημάτων των πολιτών και θα αναλάβει να δημιουργήσει το μηχανισμό αλλά και τους θεσμούς επίλυσης τους

“Για πρώτη φορά ένας Υπουργός Επικρατείας θα επιφορτιστεί με το καθήκον της συγκέντρωσης παραπόνων και αιτημάτων των πολιτών και θα αναλάβει να δημιουργήσει το μηχανισμό αλλά και τους θεσμούς επίλυσης τους”.

“Μου έγιναν παράπονα ότι βρήκαν πόρτες υπουργείων κλειστές και αυτό αδιανόητο για μία κυβέρνηση όπως η δική μας”.

Για τις καρέκλες και το στόχο της κυβέρνησης:

“Σε κανενός μας την καρέκλα τη δική μου και τη δική σας δε γράφεται το όνομα του. Αλλά το όνομα του καθενός μπορεί να συνδυαστεί με τομές θετικές για τον τόπο”.

Σε κανενός μας την καρέκλα τη δική μου και τη δική σας δε γράφεται το όνομα του. Αλλά το όνομα του καθενός μπορεί να συνδυαστεί με τομές θετικές για τον τόπο

“Ποια είναι η φιλοδοξία μας; Να είμαστε μία ακόμη κυβέρνηση που με εντιμότερο τρόπο διαχειρίστηκε την κρίση, μία ακόμη κυβέρνηση της κρίσης ή η κυβέρνηση που έβγαλε τη χώρα από την κρίση;”

ΝΔ: Αμετανόητος ο Τσίπρας εμμένει στις πολιτικές του

«Επιβεβαιώθηκε σήμερα. Με αυτήν την κυβέρνηση τίποτα δεν άλλαξε. Τίποτα δεν θα αλλάξει. Η κυβέρνηση της ανακύκλωσης των ίδιων αναξιόπιστων πολιτικών δεν μπορεί να κάνει κανένα νέο ξεκίνημα», δήλωσε ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ ανέφερε ότι για τους ανέργους και τους συνταξιούχους δεν υπάρχει διαφορά «εάν τους κοροϊδεύει ο κ. Κατρούγκαλος ή η τέως διευθύντρια του γραφείου του, που τώρα έγινε υπουργός», και πρόσθεσε πως ο κ. Τσίπρας είναι αμετάκλητα αποκομμένος από την κοινωνία και τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών.

«Και όμως, αμετανόητος, επιμένει στις πολιτικές του, που έχουν οδηγήσει σε φτωχοποίηση και απόγνωση την κοινωνία. Κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να επιβιώσει πολιτικά. Δημιουργεί υπουργεία για τους κολλητούς φίλους του. Χρήζει υπουργούς ανθρώπους που έχουν υποστηρίξει την ύπαρξη παράλληλου νομίσματος. Διατηρεί αμετανόητους κρατιστές, που δήθεν θα υπέβαλλαν την παραίτησή τους λόγω των αποκρατικοποιήσεων. Όλοι μαζί δεν μπορούν να δώσουν την παραμικρή λύση στα σοβαρά προβλήματα που οι ίδιοι δημιούργησαν», συμπλήρωσε ο κ. Κουμουτσάκος.

ΠΑΣΟΚ: Είναι ανίκανοι να διαπραγματευτούν

Σχόλιο του γραφείου Τύπου της Χαριλάου Τρικούπη σημειώνει: “Η χρεοκοπημένη κυβέρνηση των Τσίπρα-Καμμένου  δεν μπορεί να βγάλει την χώρα από την κρίση και τα μνημόνια, στα οποία η ίδια την επανέφερε.

Είναι ανίκανοι και αδύναμοι να διαπραγματευτούν, είναι κοινωνικά απομονωμένοι.

Η μερική αλλαγή προσώπων δεν αλλάζει την ουσία, δεν πρόκειται να την σώσει.

Εξ άλλου ο κ. Τσίπρας δείχνει να μη έχει καταλάβει την τραγική ήττα της καθεστωτικής πολιτικής τους στο θέμα της ενημέρωσης”.

Ποτάμι: Ο Τσίπρας δεν είχε ποτέ καλή σχέση με την αλήθεια

“Χιλιοειπωμένα κλισέ, διαστρέβλωση της πραγματικότητας, κυνισμός. Ο κ.Τσίπρας δεν είχε ποτέ καλή σχέση με την αλήθεια. Μιλάει για προτεραιότητα στην ανάπτυξη, τη στιγμή που ο Εμίρης του Κατάρ, ένας από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους που θέλουν να φέρουν χρήματα στη χώρα χαρακτηρίζει “ανέκδοτο” τις επενδύσεις στην Ελλάδα” σχολιάζει από την πλευρά του το Ποτάμι. “Επαναλαμβάνει τα περί χτυπήματος της διαπλοκής την ίδια μέρα που αποκαλύπτονται οι νέες “περιπέτειες” του κολλητού του Νίκου Παππά για δουλειές στη Βενεζουέλα. Ακόμη και τα προβλήματα της καθημερινότητας και τα βάσανα των πολιτών, ο κ.Τσίπρας τα βλέπει ως χώρο “για την κατοχύρωση πολιτικής ηγεμονίας”. Με άλλα λόγια ως μέσον για να μένει εκείνος και οι υπουργοί του στην εξουσία. Όσο για τις “επιτυχίες” που απαρίθμησε, τις βιώνουν όσοι πίστεψαν στα ψέματά του”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα