Τσίπρας: Δε θα τους αφήσουμε να μας γυρίσουν πίσω

Τσίπρας: Δε θα τους αφήσουμε να μας γυρίσουν πίσω
Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή 9 Απριλίου 2017. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Μετά τη συμφωνία της Μάλτας, ο πρωθυπουργός περιέγραψε στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ το δίλημμα: 'Έξοδος από την κρίση, με επιστροφή στην εργασιακή κανονικότητα, ή παράδοση της χώρας στον ακραίο νεοφιλελευθερισμό. Εξαπέλυσε επίθεση σε Μητσοτάκη- Σημίτη (vid)

Στα θετικά της συμφωνίας της Μάλτας, δηλαδή στα εργασιακά και τα αντίμετρα, στάθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Παραδέχθηκε ότι ήταν ένας συμβιβασμός που περιλαμβάνει και μέτρα “τα οποία εμείς δε θα επιλέγαμε”, όμως υποστήριξε ότι η απόφαση του Eurogroup καθιστά πλέον ορατό τον ορίζοντα εξόδου από το πρόγραμμα και την οικονομική επιτροπεία, κάτι που όπως είπε δε θέλουν κάποιοι στο εξωτερικό και το εσωτερικό.

Έθεσε ως εκ τούτου στην ΚΕ και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στους πολίτες το δίλημμα, μεταξύ αυτής της συμφωνίας που περιλαμβάνει εκτός από τα δυσάρεστα μέτρα και αντίμετρα, αλλά και την επιστροφή στην εργασιακή κανονικότητα, και της παράδοσης της χώρας στον ακραίο νεοφιλελευθερισμό, για τον οποίο κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία μάλιστα αποκάλεσε “εσμό εκδικητικών ακροδεξιών και πορφυρογέννητων”, ενώ επίθεση εξαπέλυσε και στον Κώστα Σημίτη.

Υπενθύμισε δε στα μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ότι -όπως υποστήριξε- ένα ολόκληρο σύστημα διαπλοκής στάθηκε απέναντι σε αυτή την κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή και προσπάθησε να την ανατρέψει, έχοντας εξαρχής καταστρώσει ένα σχέδιο αριστερής παρένθεσης.

“Σε αυτή την πορεία των δύο ετών τίποτε δε μας χαρίστηκε και τώρα τίποτε δε θα μας χαριστεί. Ολα ειναι αποτελέσματα μαχών, αγώνων και συγκρούσεων με όσους θέλουν να μας γυρίσουν πίσω για να ανακυκλώσουν αυτό το σύστημα που τους εξέθρεψε και μαζί με αυτό τα δεινά για τον τόπο”, είπε κλείνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός και κατέληξε: “Δεν υπάρχει καμία περίπτωση αυτή η ΚΕ, αυτή η κοινοβουλευτική ομάδα και κυρίως αυτός ο λαός που μας πιστεύει και μας στηρίζει, να τους αφήσει να το πράξουν”.

Διαβεβαίωσε εξάλλου τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στις δύσκολες αποφάσεις “που πήραμε το 2015 και που παίρνουμε και σήμερα” ότι “θα είμαστε βέβαιοι ότι πράξαμε το σωστό” και δήλωσε ότι “το κόμμα μας, τα στελέχη και οι βουλευτές του, έχουν δείξει ότι δε φοβούνται ούτε την ευθύνη ούτε τη μάχη, άλλωστε η αριστερά είναι ιστορικά καταδικασμένη να βρίσκεται μπροστά στα δύσκολα”.

Διασφαλίσαμε την επαναφορά στην εργασιακή κανονικότητα

Ο κ.Τσίπρας ξεκίνησε την παρέμβαση του υπενθυμίζοντας στα μέλη της ΚΕ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη βαρια ευθύνη της διακυβέρνησης για να βγάλει τη χώρα από τα διαρκή και επαναλαμβανόμενα προγράμματα επιτροπείας. Υποστήριξε ότι με τη συμφωνία στο Eurogroup της Μάλτας ο στόχος αυτός είναι πλέον ορατός.

“Δε θέλουμε να κρύψουμε ότι υπάρχουν μέτρα για μετά τη λήξη του προγράμματος, το 2019 και 2020, που ούτε αναγκαία είναι με βάση τους δημοσιονομικούς στόχους που πετυχαίνουμε ούτε θα τα επιλέγαμε εμείς. Ωστόσο ο συμβιβασμός που πετύχαμε είναι η δυνατότητα για θετικά μέτρα, που θα δημιουργούν μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο, θα νομοθετηθούν και θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα με τα μέτρα” είπε.

Τόνισε όμως και ότι: “Επιπλέον καταφέραμε κάτι που αποτελούσε βασική μας προτεραιότητα. Διασφαλίσαμε την επαναφορά της χώρας στην εργασιακή κανονικότητα με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, για να έχουν ξανά ισχύ η αρχή της επεκτασιμότητας και η αρχή της ευνοικότερης ρύθμισης. Αποκρούστηκαν ισχυρές πιέσεις και από τις εργοδοτικές ενώσεις στο εσωτερικό για θεσμοθέτηση λοκ αουτ και αύξηση ορίου ομαδικών απολύσεων”.

Ο κ.Τσίπρας είπε ότι μετά τη Μάλτα ανοίγει ο δρόμος και για τον προσδιορισμό των μέτρων για το χρέος, κάτι που θα στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές ότι η αβεβαιότητα τελείωσε και τα σενάρια ή οι επιθυμίες κάποιων αποτελούν παρελθόν.

Όρισε δε ως την επόμενη μάχη τη συζήτηση για το δημοσιονομικό μονοπάτι μετά το τέλος του προγράμματος, καθώς χαρακτήρισε κρίσιμη την απόφαση για το χρόνο και το υψος των πλεονασμάτων προκειμένου να μη διαιωνίζεται η λιτότητα και άτοπη τη (γερμανική) απαίτηση για υψηλά πρωτογενή σε βάθος δεκαετίας.

Έδωσε μάλιστα “τα εύσημα στους συντρόφους στα κρίσιμα υπουργεία που έδωσαν σκληρή μάχη για να φύγουν από το τραπέζι παράλογες απαιτήσεις που ερχόταν την τελευταία στιγμή και που δεν έχασαν την ψυχραιμία και το κουράγιο τους”, στον απόηχο σεναρίων που έκαναν λόγο για τεταμένες σχέσεις με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο Μητσοτάκης φορά τη φανέλα της Siemens

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η μάχη της διαπραγμάτευσης ήταν σε εξέλιξη την ώρα που κάποιοι στο εσωτερικό και το εξωτερικό είχαν σαφή στόχο να μην κλείσει η αξιολόγηση, είτε γιατί επέμεναν σε “καταδικασμένα από την ιστορία” σενάρια εξόδου από την Ευρωζώνη είτε γιατί δεν ήθελαν να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτός που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Επιτέθηκε στη ΝΔ και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη: “Ισχυρίζονται ότι φοράνε τη γαλανόλευκη φανέλα της εθνικής Ελλάδος. Εμείς θα έχουμε αχρωματοψία και δεν ξεχωρίζουμε το γαλάζιο, αλλά ξεχωρίζουμε τη χορηγία στη φανέλα, είναι η Siemens και η διαπλοκή”.

Υποστήριξε επίσης ότι εάν η ΝΔ ήταν σήμερα κυβέρνηση θα υπέγραφε όλες τις απαιτήσεις των δανειστών και ότι αντί για διαπραγμάτευση θα έκανε “πλειοδοσία νεοφιλελεύθερου μένους” ειδικά στα εργασιακά “διότι αυτή είναι η ιδεολογία τους, το πρόγραμμα της ΝΔ είναι ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός, η ευθεία επίθεση στους εργαζόμενους”.

Σημίτης, ο άνθρωπος που έβλεπε τις μίζες να περνούν

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε επίσης ότι “η πρεμούρα να μην κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση από το παλιό διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα οφείλεται και στο φόβο ότι θα έχουμε το χρόνο να διαλευκάνουμε υποθέσεις του παρελθόντος που κρύβονται στα ντουλάπια” και επιτέθηκε στον Κώστα Σημίτη.

Κατηγόρησε τον πρώην πρωθυπουργό ότι δείχνει να μην έχει καταλάβει ποιο σύστημα εξέθρεψε ο ίδιος, με δύο υπουργούς Εθνικής Άμυνας μπλεγμένους σε ξέπλυμα χρήματος και στενούς συνεργάτες να παραδέχονται ότι κουβάλαγαν μίζες στα ταμεία του κόμματος, με θεσμοθετημένο σύστημα διαπλοκής, με τα αποθεματικά των ταμείων βορά στο Χρηματιστήριο με κυβερνητικά στελέχη να έχουν κάνει τεράστιες περιουσίες.

“Πριν λίγες ημέρες ο άνθρωπός που έβλεπε τις μίζες να περνούν, εμφανίστηκε σε συνέντευξη και ανάμεσα σε επαίνους για τη θητεία του και ύμνους για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μας χάρισε και μία σοφιστεία. Είπε ότι η διαφθορά είναι κοινωνικό φαινόμενο, άρα να μάθουμε να ζουμε με αυτή. Μία κυνική αποστροφή ενδεικτική της αντίληψης ενός ολόκληρου συστήματος” συνέχισε ο κ.Τσίπρας.

Υποστήριξε επίσης ότι “αυτή η υπόθεση αφορά και τη ΝΔ και τη σημερινή της ηγεσία. Όλοι γνωρίζουμε ποιοι άφησαν τους Χριστοφοράκους να φύγουν με διπλωματικά διαβατήρια από τη χώρα για να μη διαλευκανθεί η υπόθεση Siemens, ποιοι συνέχισαν το πάρτι στην υγεία με ΚΕΕΛΠΝΟ, Ερυθρό Σταύρο και Νοβάρτις”.

Εξέφρασε επίσης την άποψη οτι “αυτά τα πράγματα δε συμβαίνουν πουθενά αλλου στην Ευρώπη και ήταν βασική αιτία της κρίσης”, προσθέτοντας ότι το πολιτικό σύστημα που χρεοκόπησε τη χώρα προσπαθησε να δημιουργήσει συνθήκες αποτροπής της σημερινής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το Γενάρη του 15 , το Σεπτέμβριο του ’15 και τώρα.

Μάλιστα θέλησε εμμέσως πλην σαφώς να διαψεύσει σενάρια εκλογών το 2018, λέγοντας ότι “θα βγούμε από το πρόγραμμα το 2018 και ο λαός θα έχει τη δυνατότητα το 2019 να συγκρίνει και να κρίνει ποιο έδωσαν την έντιμη μάχη και ποιοι οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και τη λεηλάτησαν κιόλας”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα