Τσίπρας: Εμείς παλεύουμε ενάντια στις ανισότητες

Τσίπρας: Εμείς παλεύουμε ενάντια στις ανισότητες
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Στο υπουργικό ο πρωθυπουργός απάντησε εμμέσως πλην σαφώς στο Μητσοτάκη. Υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μόνος που μπορεί να αξιοποιήσει το θετικό μομέντουμ, ώστε σε ένα χρόνο η χώρα να βγει από το μνημόνιο και να επιστρέψει στην κανονικότητα. Οδηγίες στους υπουργούς να έχουν υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης μέχρι το Νοέμβριο και να προχωρήσουν το κυβερνητικό έργο πέραν των μνημονιακών υποχρεώσεων

Την ένταση των προσπαθειών όλων των μελών της κυβέρνησης, προκειμένου να κλείσουν τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης μέχρι το Νοέμβριο και να προχωρήσουν ακόμη πιο εντατικά πολιτικές πέραν των μνημονιακών υποχρεώσεων, ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το υπουργικό συμβούλιο, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς και στις τοποθετήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη στην 82η ΔΕΘ.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για θετικό μομέντουμ, το οποιο όπως υποστήριξε μόνο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αξιοποιήσει ουσιαστικά, ώστε σε ένα χρόνο η χώρα να βγει από το μνημόνιο και να επιστρέψει στην κανονικότητα. Απάντησε έτσι εμμέσως στον κ.Μητσοτάκη, που χθες υποστήριξε ότι δεν υπάρχει ούτως ή άλλως “καθαρή έξοδος” από το μνημόνιο το 2018. Απάντησε επίσης ξεκάθαρα στη δήλωση Μητσοτάκη περί ανισοτήτων, κατηγορώντας τον πρόεδρο της ΝΔ ότι σχεδιάζει ένα “μνημόνιο μετά το μνημόνιο, ελληνικής ιδιοκτησίας, ένα σχέδιο που διανθίζεται με αντικοινωνική και ελιτίστικη ρητορική όπως το μνημειώδες ότι η κοινωνική ισότητα είναι ασύμβατη με την ανθρώπινη φύση”. Ο κ.Τσίπρας άδραξε την ευκαιρία για να υπογραμμίσει τη βαθιά ιδεολογική αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ με τους “εκπροσώπους του νεοφιλελευθερισμού” γιατί όπως είπε “εμείς παλεύουμε ενάντια στις ανισότητες, ενώ οι νεοφιλελεύθεροι τις θεωρούν νομοτέλεια”.

Αναφέρθηκε εκ νέου σε διεξαγωγή εκλογών στο τέλος της τετραετίας, λέγοντας ότι “ευτυχώς για τη χώρα αυτή η νεοφιλελεύθερη δυστοπία απέχει από το να γίνει πραγματικότητα και όταν έρθει η ώρα, το Σεπτέμβριο του 2019, θα κριθεί ανάλογα από τον ελληνικό λαό”.

Δεν έλειψαν οι αναφορές του πρωθυπουργού σε επικοινωνιακά ζητήματα και αρρυθμίες στην κυβέρνηση, που όπως τόνισε πρέπει να λυθούν διότι “οι πολίτες μας κρίνουν πιο αυστηρά από ο,τι τους προηγούμενους”. Σε αντίθεση με τις εντελώς διαφορετικού κλίματος διαρροές από πλευράς ΥΠΟΙΚ των προηγούμενων ημερών, εκτίμησε οτι η πορεία των εσόδων είναι καλή και δήλωσε βέβαιος ότι όπως και πέρυσι, έτσι και εφέτος, η χώρα όχι μόνο θα πιάσει αλλά και θα ξεπεράσει τους στόχους της και η κυβέρνηση θα δώσει το κοινωνικό μέρισμα στο λαό, ενώ έκανε λόγο για “αδιόρθωτους που επιμένουν να κινδυνολογούν”, αναφερόμενος όχι μόνο στην αντιπολίτευση αλλά και σε μερίδα των ΜΜΕ. “Θετική έκπληξη η πορεία των εσόδων του ΕΦΚΑ που εξασφαλίζει την επίτευξη στόχων και για το 2018 παρά την κινδυνολογία από διαφόρους αδιόρθωτους που γεμίζουν τα οχτάστηλά τους με νέα μέτρα για το 2018. Εμείς αντί για νέα μέτρα, θα μοιράσουμε κοινωνικό μέρισμα”, είπε ειδικότερα ο πρωθυπουργός.

“Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, με ιστορικά χαρακτηριστικά και απαιτείται εγρήγορση και απόλυτη στοχοπροσήλωση”, τόνισε ειδικότερα ο κ.Τσίπρας στην αρχή της ομιλίας του, μετά από μία εισαγωγική αναφορά στο δυστύχημα στο Σαρωνικό- από την οποία αίσθηση έκανε η δήλωση του για κηλίδες και στο Λιμενικό Σώμα, που χρειάζονται απορρύπανση.

Συνέχισε λέγοντας ότι η χώρα βαδίζει προς το τέλος μιας σκληρής περιόδου, η οποία ξεκίνησε την άνοιξη του 2010 και θα κλείσει σε ένα χρόνο από τώρα, με την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018.

Το τέλος της περιόδου αυτής είναι αποτέλεσμα μιας κοπιώδους προσπάθειας, επίμονης διαπραγμάτευσης, με απόλυτο σεβασμό στις θυσίες του ελληνικού λαού, τόνισε ο πρωθυπουργός, αλλά και «το αποτέλεσμα της εντολής που μας έδωσαν οι πολίτες στις κάλπες του 2015».

Σημείωσε ότι η έξοδος από τα μνημόνια, δεν είναι απλά ένα ημερολογιακό ορόσημο, αλλά μια διαδικασία περάσματος από την οικονομική καχεξία στη δυναμική ανάπτυξη, την ανασυγκρότηση της παραγωγής, την ανάκτηση της εργασίας και τη θεμελίωση ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους. Υπογράμμισε ότι τα βήματα που έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση είναι σημαντικά και πως η χώρα έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Περιγράφοντας την εικόνα της οικονομίας και των επενδύσεων, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «εργαζόμαστε ώστε να αξιοποιηθεί στο έπακρο αυτό το θετικό momentum που διαμορφώνεται για την ελληνική οικονομία».

«Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να εγγυηθούμε κάτι τέτοιο, διότι δεν αφήσαμε τη χώρα επί ξύλου κρεμάμενη» είπε, αποδίδοντας τη θετική πορεία της οικονομίας όπως είπε, στο γεγονός ότι η κυβέρνηση διεκδίκησε για το χρέος και “πήραμε λύση που κλειδώνει την προοπτική της βιωσιμότητας του χρέους και έτσι τουλάχιστον το προσλαβμάνουν αγορές και δανειστές και αυτό έχει σημασία”.

Απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στον κ. Μητσοτάκη, σημείωσε: «Δεν δεσμευτήκαμε σε θηριώδη και ανέφικτα πρωτογενή πλεονάσματα, όπως έκαναν οι άλλοι που τώρα έχουν και το θράσος να πουλάνε στο λαό υποσχέσεις για μείωσή τους». Και έθεσε το ερώτημα: «Γιατί αλήθεια δεν το έκαναν όταν ήταν στη διακυβέρνηση;». Κατηγόρησε δε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι συμφωνούσε σε ανέφικτους στόχους και δεν πετύχαινε ούτε το ένα τρίτο αυτών, με αποτέλεσμα ζημιά στην αξιοπιστία της χώρας, ενώ όπως είπε αντίθετα η σημερινή κυβέρνηση διεκδικεί πιο ρεαλιστικούς στόχους και τους εκπληρώνει και με το παραπάνω, με αποτέλεσμα η χώρα να έχει ανακτήσει την εικόνα αξιοπιστίας στο εξωτερικό.

Ο κ.Τσίπρας έστειλε όμως και ένα μήνυμα προς τους δανειστές και ειδικότερα το ΔΝΤ εν όψει της τρίτης αξιολόγησης, λέγοντας: “Πιστεύω όλοι αντιλαμβανόμαστε -και συμπεριλαμβάνω σε αυτούς και τους εταίρους μας- ότι τα πραγματικά επίδικα για την ελληνική οικονομία βρίσκονται στο επίπεδο ενίσχυσης των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της και όχι στην περαιτέρω ένταση των δημοσιονομικών περιορισμών”.

Ξεκαθάρισε όμως προς τους υπουργούς ότι “οφείλουμε εμείς να δείξουμε αποφασιστικότητα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό” και τόνισε: “Μέχρι το Νοέμβριο θα ήθελα από τη δική μας πλευρά να έχουμε υλοποιήσει τη μεγάλη πλειονότητα των προαπαιτούμενων ώστε να μην υπάρχει πάτημα σε όποιον από το εξωτερικό ή το εσωτερικό θέλει να δει τη διαδικασία να καθυστερεί”.

Τέλος ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο κυβερνητικό έργο από εδώ και πέρα, πέραν της αξιολόγησης. Αφού τόνισε ότι έγινε σοβαρή δουλειά τους καλοκαιρινούς μήνες, με σημαντικά νομοσχέδια και παρεμβάσεις σε μια σειρά από τομείς, ιδίως από τα υπουργεία Παιδείας, Εργασίας και Υγείας, επισήμανε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η δουλειά με ακόμα μεγαλύτερη ένταση τους επόμενους μήνες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα