Τσίπρας: Φτιάχνουν νέο πελατειακό κράτος

Τσίπρας: Φτιάχνουν νέο πελατειακό κράτος
Συνάντηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξη Τσίπρα, με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, στη Βουλή, Μ. Τρίτη 30 Απρ. 2013 (EUROKINISSI) Eurokinissi

Τι δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση του με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ

“Να βάλουμε τέλος στις πολιτικές του μνημονίου και στην κυβέρνηση της καταστροφής”, υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα, Μεγάλη Τρίτη, με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι οι απολύσεις 15.000 υπαλλήλων είναι το “πρόγευμα” των όσων θα ακολουθήσουν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση οικοδομεί ένα νέο πελατειακό ρουσφετολογικό κράτος, “όπου πλέον θα καλύπτουν βασικές ανάγκες σε νοσοκομεία, σε δήμους, σε σχολεία από ωφελούμενους και όχι εργαζόμενους των 400 ευρώ, τους οποίους θα προσλαμβάνουν με διαδικασίες αδιαφανείς”.

“Γι αυτό σκοτώνονται το τελευταίο διάστημα … Γι αυτό ανάγκασαν τον κ. Κικίλια σε παραίτηση”, παρατήρησε αναφερόμενος στην αντικατάσταση του διοικητή του ΟΑΕΔ. Το μόνο που τους νοιάζει, πρόσθεσε, είναι “ποιος θα οργανώνει το νέο ρουσφετολογικό κράτος του εξευτελισμού στο δημόσιο τομέα”.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Κ. Τσικρικάς υποστήριξε ότι “με τον αγώνας μας δεν θα επιτρέψουμε να διαλυθούν τελείως οι δημόσιες υπηρεσίες και να απαξιωθούν τα κοινωνικά αγαθά”.

Παράλληλα ο κ. Τσικρικάς κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει την προπαγάνδα για τον δήθεν υπέρογκο, όπως είπε, δημόσιο τομέα.

Η δήλωση Τσίπρα:

“Στα τέλη του 2012 ο κ. Μανιτάκης δήλωνε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει την απόλυση ούτε ενός δημόσιου υπαλλήλου. Στις αρχές του 2013 ο κ. Στουρνάρας διαβεβαίωνε ότι δεν θα υπάρχουν νέα μέτρα σε μισθούς και συντάξεις. Και στις 17 Φεβρουαρίου 2013, πριν από λίγο δηλαδή, ο πρωθυπουργός δεσμεύονταν προσωπικά ότι δεν πρόκειται να πέσει κι άλλο ο κατώτατος μισθός. Προχθές αποδείχτηκε πόσο ψεύτες, υποκριτές και αδίστακτοι είναι αυτοί που μας κυβερνάνε.

Με τις 15 χιλιάδες απολύσεις για πρόγευμα στο δημόσιο τομέα και την κατάργηση 252 οργανισμών που καλύπτουν κρίσιμες κοινωνικές ανάγκες στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας, της κοινωνικής μέριμνας, με τους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις που θα θυμίζουν τη γειτονική Βουλγαρία και με ένα νέο πελατειακό ρουσφετολογικό κράτος που πάνε να οικοδομήσουν σ΄ αυτό το διαλυμένο δημόσιο τομέα, όπου πλέον θα καλύπτουν βασικές ανάγκες σε νοσοκομεία, σε δήμους, σε σχολειά από ωφελούμενους και όχι εργαζόμενους των 400 ευρώ, τους οποίους θα προσλαμβάνουν με διαδικασίες αδιαφανείς -και γι αυτό σκοτώνονται το τελευταίο διάστημα, το μόνο που τους νοιάζει.

Γι αυτό χθες ανάγκασαν τον κ. Κικίλια σε παραίτηση. Αυτό που τους νοιάζει είναι ποιος θα οργανώνει το νέο ρουσφετολογικό κράτος του εξευτελισμού στο δημόσιο τομέα- Αλλά και με την πρόβλεψη, τη δημοσιοποίηση που είχαμε, ότι οι συντάξεις θα πάνε στα 360 ευρώ εγγυημένα χωρίς καμία δυνατότητα πρόβλεψης για παραπάνω, οδηγούμαστε σε μία κοινωνία κόλαση.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι να μπει ένα τέρμα σ΄ αυτόν τον κατήφορο. Γιατί αν δεν μπει τέρμα σ΄ αυτόν τον κατήφορο, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξουν και χειρότερα.

Σήμερα με τη Διοίκηση της ΑΔΕΔΥ συζητήσαμε όλες τις τελευταίες εξελίξεις καθώς και την ανάγκη για ένα πλατύ κίνημα από εργαζόμενους στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, από άνεργους, από κάθε ελληνική οικογένεια, ώστε να μπει ένας φραγμός σ αυτόν τον κατήφορο, στην επιστροφή της χώρας πολλές δεκαετίες πίσω, σε μια κοινωνική κόλαση που μπορεί να μην έχει τέλος, αν δεν βάλουμε εμείς τέλος στις πολιτικές του μνημονίου και στην κυβέρνηση της καταστροφής”.

Από την πλευρά της ΑΔΕΔΥ ο κ.Τσικρίκας υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο απαιτούν “από την κυβέρνηση να σταματήσει την προπαγάνδα που έχει ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια, και η προηγούμενη κυβέρνηση και τώρα η τωρινή, ενάντια στους εργαζομένους στο δημόσιο, με το μεγάλο ψέμα ότι είμαστε ένα και ενάμισι εκατομμύριο οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, όταν, με βάση τα δεδομένα και τα στοιχεία που έχουμε και εμείς αλλά και διεθνείς οργανισμοί όπως ο ΟΟΣΑ έχει αποδειχθεί ότι ο όγκος απασχόλησης στο δημόσιο και το συνολικό μισθολογικό κόστος των δημοσίων υπηρεσιών είναι στα κατώτερα επίπεδα των χωρών του ΟΟΣΑ και της Ε.Ε.

Ως ποσοστό οι εργαζόμενοι στο δημόσιο δεν ξεπερνάμε το 10%, όταν στις χώρες της Ευρώπης, και μάλιστα σ΄αυτές που μέσω της τρόικας πιέζουν για περαιτέρω συρρίκνωση του δημοσίου, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 15 και 17%”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα