Τσίπρας: Για πρώτη φορά αξιοποιούμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας

Τσίπρας: Για πρώτη φορά αξιοποιούμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας
Στιγμιότυπο από την 1η ημέρα εργασιών της 3ης Ευρωαραβικής Συνόδου στην Αθήνα., Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υποστηρίξει την ταχεία επανέναρξη συνομιλιών για το Παλαιστινιακό με στόχο μια δίκαιη λύση" τόνισε ακόμη ο κ. Τσίπρας κατά την ομιλία του στην έναρξη της τρίτης Ευρω-Αραβικής Συνόδου που ξεκίνησε σήμερα στην Αθήνα.

Με ομιλία του πρωθυπουργού ξεκίνησε το τρίτο Ευρωαραβικό Forum στο Μέγαρο Μουσικής.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρχει ένας στενότερος διάλογος της Ευρώπης και των αραβικών κρατών. “Η Ελλάδα παίζει κρίσιμο ρόλο σε αυτή την προσπάθεια καθώς αφήνει πίσω της τα υφεσιακά προγράμματα και γίνεται ελκυστικός επενδυτικός προορισμός”, είπε.

«Για πρώτη φορά, αξιοποιούμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας στον τομέα των επιχειρήσεων, του πολιτισμού και του τουρισμού» ενώ εξήρε την σπουδαιότητα των αγωγών φυσικού αερίου TAP και IGB.

Υπεραμύνθηκε της συμφωνίας των Πρεσπών και την ανάγκης να υπάρχει και δίκαιη και βιώσιμη λύση στην επίλυση του Κυπριακού επι τη βάσει των Ηνωμένων Εθνών.

Από το βήμα του συνεδρίου θέλησε επίσης να στείλει ένα μήνυμα ότι «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υποστηρίξει την ταχεία επανέναρξη συνομιλιών για το Παλαιστινιακό με στόχο μια δίκαιη λύση στη βάση δύο κρατών που θα συνυπάρχουν με ασφάλεια, τη λύση ενός ανεξάρτητου και βιώσιμου κράτους με πρωτεύουσα το Ιερουσαλήμ».

Η Ελλάδα καθιερώνεται ως μία δυναμική οικονομία

Tις πολυμελείς επιχειρηματικές αντιπροσωπείες από τον αραβικό κόσμο, που αναγνωρίζουν τις σημαντικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα, καλωσόρισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

«Η Ελλάδα καθιερώνεται ως μία δυναμική οικονομία, με υψηλής κατάρτισης ανθρώπινο δυναμικό και ως ένας αναντικατάστατος περιφερειακός ενεργειακός, εμπορικός, ναυτιλιακός και μεταφορικός διαμετακομιστικός κόμβος» τόνισε.

Παρέπεμψε ειδικότερα σε σημαντικά έργα, όπως τους αγωγούς TAP, IGB, στον Κάθετο Διάδρομο, τον EastMed, την αναβάθμιση της Ρεβυθούσσας και την ανάπτυξη του Κέντρου Επανυγροποίησης Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη, στις σιδηροδρομικές διασυνδέσεις με το Βελιγράδι και τη Μαύρη Θάλασσα, στη σιδηροδρομική Εγνατία, στην ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σμύρνης και στην αναβάθμιση των λιμανιών μας του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης και σύντομα της Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, σε μείζονος σημασίας διαμετακομιστικά κέντρα.

Η Ελλάδα πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων

«Η Ελλάδα αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό της ρόλο, αυτόν του ευρωπαϊκού πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Προωθώντας, σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως τόνισε: τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. Αναπτύσσοντας διμερείς, αλλά και πολυμερείς συνεργασίες με τις χώρες των Βαλκανίων. Ξεκλειδώνοντας την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών με την ΠΓΔΜ ή της διαπραγμάτευσης για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων με την Αλβανία. Προασπίζοντας τη Σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες στη διαχείριση των ροών. Επιμένοντας στην εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού επί τη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.Επιμένοντας διαρκώς και στην προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, έτσι όπως αυτά απορρέου από το Διεθνές δίκαιο, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, την ίδια στιγμή που επιμένουμε και στην προώθηση του διαλόγου με την Τουρκία.

«Σήμερα, η συνεργασία με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, θεωρείται απαραίτητη για το μέλλον της ΕΕ και τον διεθνή της ρόλο» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σημείωσε ότι «η ΕΕ μπορεί να αναβαθμίσει τον διεθνή της ρόλο μόνο αν συνεργαστεί με τον Αραβικό κόσμο για την ειρήνη και τη σταθερότητα. Με αποφασιστικότητα, αλλά πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και πάντα μαθαίνοντας από τα λάθη της. Μαθαίνοντας από τα λάθη του παρελθόντος, που πολλές φορές αδίκησαν χώρες και δυνάμεις του αραβικού κόσμου».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα