Τσίπρας- Μέρκελ συζήτησαν για Ευρωμεσογειακή Σύνοδο και προσφυγικό

Τσίπρας- Μέρκελ συζήτησαν για Ευρωμεσογειακή Σύνοδο και προσφυγικό

H καγκελάριος της Γερμανίας τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό, εν όψει και της Συνόδου της Μπρατισλάβα. Ασφάλεια, οικονομία και προσφυγικό, στο επίκεντρο. Τι είπε ο Τσίπρας στη Μέρκελ για την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο

Τηλεφωνική συνομιλία με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της κ.Μέρκελ, καθώς ο κ.Τσίπρας δεν είχε μεταβεί στο Βερολίνο για τη συνάντηση ηγετών που είχε διοργανώσει εν όψει τις Συνόδου της Μπρατισλάβα η καγεκλάριος λόγω της ΔΕΘ. Τότε είχαν μιλήσει στο τηλέφωνο ξανά και είχαν συμφωνήσει να τα πουν ξανά τηλεφωνικά, όπερ και εγένετο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος τηλεφώνησε λοιπόν σήμερα στον κ.Τσίπρα και είχαν μία εκτενή συζήτηση, η οποία επικεντρώθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη και ειδικότερα στην ασφάλεια, την οικονομία και την προσφυγική κρίση. Το γεγονός ότι η συζήτηση διήρκεσε 45 λεπτά επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, ως ενδεικτικό του καλού κλίματος.

Η κουβέντα επικεντρώθηκε κυρίως στο προσφυγικό, που είναι και το αντικείμενο της Συνόδου της Μπρατισλάβα, αλλά και ένα θέμα που καίει τόσο την Ελλάδα όσο και το Βερολίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Μέρκελ και Τσίπρας συμφώνησαν ότι πρέπει να ενισχυθεί άμεσα το ευρωπαϊκό γραφείο για το άσυλο στην Ελλάδα, ώστε να διεκπεραιώνονται πιο γρήγορα οι αιτήσεις.

Συμφώνησαν επίσης στην ανάγκη για επιτάχυνση της διαδικασίας μετεγκατάστασης- στην πραγματικότητα δηλαδή να ξεκινήσουν ουσιαστικά οι μετεγκαταστάσεις προσφύγων σε ευρωπαϊκές χώρες, καθώς όπως αναγνώρισαν και οι δύο η διαδικασία έχει βαλτώσει.

Τόνισαν επίσης την ανάγκη εφαρμογής της συμφωνίας με την Τουρκία, κάτι που ενδιαφέρει τόσο την Αθήνα όσο και το Βερολίνο.

Ο πρωθυπουργός ανέλυσε στην κ.Μέρκελ τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, τονίζοντας τη θετική συμβολή της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας στον διάλογο για το μέλλον της ΕΕ.

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες του News247, ο πρωθυπουργός είπε στη Γερμανίδα καγκελάριο: “Εμείς (σσ: οι χώρες του Νότου) θα πάμε με αυτή τη γραμμή, το βλέπουμε ως κάτι θετικό και όχι ως ομαδοποίηση”.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε αντιμετωπίσει με ειρωνεία, που έκρυβε ενόχληση, την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο. “Όπου μαζεύονται πολλοί σοσιαλιστές δε συμβαίνει τίποτε έξυπνο” είχε πει χαρακτηριστικά.

Η ενόχληση του Βερολίνου έχει να κάνει με το γεγονός ότι η ατζέντα της Ευρωμεσογειακής ταυτίζεται με την ατζέντα Γιούνκερ, ο οποίος χθες παρουσίασε τις θέσεις του στο Ευρωκοινοβούλιο προτείνοντας μεταξύ άλλων “ευρηματική ευελιξία” στα δημοσιονομικά και διπλασιασμό του λεγόμενου πακέτου Γιούνκερ.

Σύμφωνα πάντως με κυβερνητικές πηγές Μέρκελ και Τσίπρας συμφώνησαν ότι η επικείμενη Σύνοδος της Μπρατισλάβα αποτελεί ευκαιρία ώστε να αναδειχθεί μια θετική ατζέντα για την προοπτική και τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εκτίμηση του Μαξίμου είναι ότι η Γερμανίδα καγκελάριος καταλαβαίνει τη λογική της Ευρωμεσογειακής Συνόδου.

Δεν έγινε πάντως συζήτηση για το χρέος, αν και ο κ.Τσίπρας στη ΔΕΘ είχε δηλώσει ότι θα πει στην κ.Μέρκελ ότι οι κανόνες και οι συμφωνίες πρέπει να ισχύουν για όλους. Το μήνυμα αυτό όμως είχε ήδη σταλεί από τη Θεσσαλονίκη και το Βερολίνο το έχει ούτως ή άλλως ήδη λάβει. Το ζήτημα είναι βέβαια ότι η γερμανική πλευρά ούτως ή άλλως αποφεύγει επίσημα να απαντήσει ως προς το ότι επιθυμεί να καθυστερήσει την εφαρμογή των πρώτων άμεσων μέτρων για το ελληνικό χρέος μέχρι τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2017: Η πάγια γερμανική τακτική είναι να δηλώνουν πως δεν είναι εκείνοι που λαμβάνουν τις αποφάσεις, επηρεάζοντας βεβαίως υπογείως τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αυτό το πόκερ θα συνεχιστεί φυσικά, όμως αυτή τη στιγμή προτεραιότητα και για την Αθήνα και για το Βερολίνο είναι στη Σύνοδο της Μπρατισλάβα να υπάρξουν κατ αρχήν θετικές εξελίξεις για το προσφυγικό, θέμα στο οποίο συμφωνούν και οι δύο χώρες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα