Τσίπρας στο υπουργικό: ‘Με τη συμφωνία πήραμε εξιτήριο από την επιτροπεία’

Τσίπρας στο υπουργικό: ‘Με τη συμφωνία πήραμε εξιτήριο από την επιτροπεία’
Ministers` cabinet meeting, in the Hellenic Paliament, in Athens, on April 13, 2017 / Y o, , 13 , 2017 Nikos Libertas / SOOC

Εισήγηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο Υπουργικό Συμβούλιο. Οι επισημάνσεις για τις επιτεύξεις στόχων και οι νέες δεσμεύσεις. "Οι δανειστές δεν είναι φίλοι μας", είπε χαρακτηριστικά. Ξεκινάει "εφόδους" στα υπουργεία. Πρόσκληση στην αντιπολίτευση να ψηφίσει τα αντίμετρα

Για μια δύσκολη επιλογή που όμως οδήγησε σε “εξιτήριο από την επιτροπεία και το τέλος της εποχής των μνημονίων που άφησαν τεράστιες πληγές στη χώρα” έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την εισήγηση του στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ανακοίνωσε πως η δέσμη των αντίμετρων θα κατατεθεί ως ξεχωριστό άρθρο στη Βουλή ενώ δεσμεύτηκε πως θα επισκεφθεί ο ίδιος προσωπικά, κάθε Υπουργείο ξεχωριστά, κάνοντας “εφόδους” για να ενημερωθεί για την πορεία των πεπραγμένων.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως παρά τις καθυστερήσεις “που προκλήθηκαν από παράλογες απαιτήσεις εκ μέρους των δανειστών” επετεύχθη η τελική συμφωνία, την οποία χαρακτήρισε “ισορροπημένη και βιώσιμη”. Παράλληλα, έκανε εκτενή αναφορά στις επόμενες κινήσεις και τους στόχους της κυβέρνησης.

Και η τωρινή συμφωνία δεν παύει να είναι κομμάτι του πλαισίου από το οποίο αγωνιζόμαστε να απεμπλακούμε

“Και παρά την παράλογη απαίτηση του ΔΝΤ για επιπλέον δημοσιονομικές επιβαρύνσεις μετά τη λήξη του προγράμματος ύψους 4,5 δισ. ευρώ, πετύχαμε μια συμφωνία με μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο. Θέλω, όμως, να επισημάνω το εξής, για να μην ξεχνιόμαστε: και η τωρινή συμφωνία δεν παύει να είναι κομμάτι του πλαισίου από το οποίο αγωνιζόμαστε να απεμπλακούμε”, πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι δανειστές δεν είναι φίλοι μας

Στη συνέχεια τόνισε πως “οι δανειστές δεν είναι φίλοι μας. Ούτε έγιναν τον Ιούλιο του ’15, ούτε το Μάη του ’16, ούτε τώρα. Και αυτό δεν είναι ηθικό σχόλιο. Είναι η πραγματικότητα. Οι δανειστές αφενός επιδιώκουν να εξασφαλίσουν τα χρήματα που δάνεισαν στην Ελλάδα και αφετέρου έχουν συγκεκριμένο μοντέλο και στρατηγική για τον τρόπο οργάνωσης της οικονομίας αλλά και της κοινωνίας”.

Χαρακτήρισε το “μοντέλο” αυτό αντίθετο με το αντίστοιχο του ΣΥΡΙΖΑ και έθεσε εκ νέου τον στόχο, που δεν είναι άλλος από την έξοδο από τα μνημόνια. “Αυτός ο στόχος συνιστά το πρώτιστο αριστερό, προοδευτικό και πατριωτικό καθήκον”, είπε.

“Δεν είμαστε διατεθειμένοι να υλοποιήσουμε αυτό το στόχο όμως, λαμβάνοντας το οποιοδήποτε κόστος”, ανέφερε παρόλα αυτά.

“Δεν υπήρξαμε ποτέ θιασώτες της λογικής του “πάση θυσία”. Δεν ακούσαμε ποτέ τις φωνές που επανειλημμένα μας καλούσαν να υπογράψουμε ό,τι συμφωνία μάς φέρουν οι θεσμοί”, πρόσθεσε ασκώντας νέα κριτική στην αντιπολίτευση.

“Για το λόγο αυτό, διαπραγματευτήκαμε σκληρά. Σε κάποια σημεία υποχωρήσαμε, όμως, σε άλλα τόσα, καταφέραμε να κερδίσουμε πράγματα που θα δώσουν ανάσα σε εκατομμύρια συμπολίτες μας”, συνέχισε.

Μέτρα 1% συν 1%

Κάνοντας απολογισμό της συμφωνίας, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η τεχνική συμφωνία βρίσκεται στο πνεύμα της πολιτικής απόφασης του Eurogroup της 7ης Απριλίου, με την τροποποίηση του δημοσιονομικού μείγματος το 2019 και το 2020, “με περιοριστικά μέτρα ύψους 1% συν 1% αλλά και ισόποσα μέτρα ελάφρυνσης”.

Το συνολικό αποτέλεσμα το περιέγραψε ως ουδέτερο, “δηλαδή δεν θα υπάρξει ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα, υπό την προϋπόθεση πάντοτε ότι είμαστε εντός των στόχων του προγράμματος”, όπως είπε.

Πρόσκληση στην αντιπολίτευση να ψηφίσει τα αντίμετρα

Μέσα από την ομιλία του στάθηκε στα νέα μέτρα.

“Για το 2019 τα περιοριστικά μέτρα στοχεύουν την μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1%. Η τεχνική συμφωνία προβλέπει ότι η μεγαλύτερη μείωση δεν μπορεί να ξεπερνά το 18% παρά το γεγονός ότι υπάρχουν προσωπικές διαφορές που υπερβαίνουν ακόμα και το 30% της συνολικής σύνταξης.

Για το 2020 συμφωνήθηκε η εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ να προέλθει από την μείωση του αφορολόγητου ορίου. Το αφορολόγητο θα διαμορφωθεί επομένως το 2020 μεσοσταθμικά στα 5.900 ευρώ.

Στον αντίποδα όμως αυτών, για πρώτη φορά σε κλείσιμο αξιολόγησης, περιγράφονται και τα ισόποσα αντίμετρα για το 2019 και το 2020, υπό την προϋπόθεση ότι το 2018 θα επιτευχθεί ο στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα.

Η συγκεκριμένη δέσμη αντίμετρων θα κατατεθεί ως ξεχωριστό άρθρο στη Βουλή. Θέλουμε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν έστω αυτό το ευνοϊκό, κομμάτι της συμφωνίας”.

Καυτηρίασε δε τη στάση Μητσοτάκη, υπογραμμίζοντας πως με τη μη ψήφιση των μέτρων στην ουσία παγιδεύεται ο ίδιος. Όπως περιέγραψε, οι επιλογές της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι είτε να αρνηθεί να ψηφίσει και τα θετικά μέτρα “επαναλαμβάνοντας τα λάθη της 13ης σύνταξης”, είτε θα τα ψηφίσει αναγνωρίζοντας πως δεν είναι “ψίχουλα” αλλά “ουσιαστική στήριξη” προς τους πολίτες.

Εν συνεχεία, απαρίθμησε τα θετικά της συμφωνίας:

“Πρώτα απ’ όλα στα ζητήματα της ενέργειας όπου κατορθώσαμε να παραμείνει η ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο και η πώληση μονάδων της να περιοριστεί μονάχα στο 40% των λιγνιτικών μονάδων, δηλαδή περίπου στο 10% της συνολικής παραγωγήςπου ούτως ή άλλως θα βαίνει μειούμενο λόγω των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Στο θέμα των συμβασιούχων, καταφέραμε αφενός να μην περικοπεί ο αριθμός αυτών που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και αφετέρου να εισαχθεί ρήτρα εξαίρεσης αυτών που προσλαμβάνονται για την κάλυψη των αναγκών της προσφυγικής κρίσης.

Στο θέμα της δημόσιας περιουσίας, τελικά εντάχθηκαν στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, δημόσιες επιχειρήσεις και περιουσία που ανήκαν στο ΤΑΙΠΕΔ και άρα μπορούμε πλέον να εξετάσουμε δυνατότητες αξιοποίησης τους πέρα από την πώληση”.

Για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, είπε:

“Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, εκεί όπου η απαίτηση ήταν η καθολική απελευθέρωση αλλά καταλήξαμε σε ένα πλαίσιο που θα αφορά Κυριακές σε συγκεκριμένες τουριστικές περιοχές”.

“Όσον αφορά την εξοικονόμηση 0,2% του ΑΕΠ που θα υλοποιηθεί το 2018, αυτή είχε συμφωνηθεί από τον περασμένο Νοέμβριο και επιτυγχάνεται χωρίς κοινωνικό αντίκτυπο”, ανέφερε επίσης.

Η παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα αποτελούσε τη βασική σταθερά της Γερμανίας, παρά βέβαια τις σοβαρές διαφορές τους στο ζήτημα του χρέους

Σχολιάζοντας τη στάση του ΔΝΤ, σημείωσε:

“Καταλήξαμε σε αυτή τη συμφωνία, παραχωρώντας επί της ουσίας μια νομοθετημένη δέσμευση για δημοσιονομικά μέτρα το 2019 και το 2020. Και αυτό το κάναμε διότι ήταν η βέλτιστη δυνατή λύση για να αρθεί το αδιέξοδο που προκαλούσε με τη στάση του το ΔΝΤ.

Και γνωρίζετε πολύ καλά ότι η παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα αποτελούσε τη βασική σταθερά της Γερμανίας, παρά βέβαια τις σοβαρές διαφορές τους στο ζήτημα του χρέους, ενόψει φυσικά και των γερμανικών εκλογών το φθινόπωρο”.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη συμφωνία “εξιτήριο από την επιτροπεία” και το εξήγησε ως εξής:

Μιλάμε για “εξιτήριο”, δήλωσε, γιατί:

“Διότι, η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας είναι το πρώτο αποφασιστικό βήμα για να κλείσουμε άμεσα τις άλλες σημαντικές εκκρεμότητες.

Πρώτη και βασική είναι αυτή του χρέους. Ισχύει στο ακέραιο, ότι χωρίς λύση για το χρέος δεν υφίστανται μέτρα. Μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Μάη, θα πρέπει να έχουν σαφώς περιγραφεί τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Το περίγραμμα των τεχνικών λύσεων είναι άλλωστε αυτό που αποτυπώθηκε στην απόφαση της 24ης Μάη του 2016″.

Και πάλι όμως, αναφέρθηκε στο χρέος και επανέλαβε πως και οι θεσμοί πρέπει να κάνουν περισσότερα:

“Σε κάθε περίπτωση, αυτό που αναμένουμε είναι μία λύση για το χρέος που θα δημιουργεί ένα καθαρό διάδρομο δεκαετίας για την ελληνική οικονομία και παράλληλα θα καλύπτει τόσο τους Ευρωπαίους όσο και το ΔΝΤ. Γνωρίζουμε όλοι την απόσταση ανάμεσα στο ΔΝΤ και –κυρίως– τη Γερμανία στο συγκεκριμένο θέμα. Όμως η Ελλάδα έχει κάνει όσα της αναλογούν και μένει πλέον όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πειθαρχήσουν στις αποφάσεις του περασμένου Μάη.

Ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμών μέτρων για το χρέος, αποτελεί επίσης τη βασική προϋπόθεση ώστε να προχωρήσει και η ένταξη της Ελλάδας στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ. Ήδη οι καθυστερήσεις, λόγω των παράλογων απαιτήσεων κυρίως του ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση, έχουν κοστίσει στην ελληνική οικονομία και πρέπει γρήγορα να καλύψουμε το χαμένο έδαφος”.

Δεν υπάρχει πλέον για κανέναν ανάμεσα μας, το άλλοθι της διαπραγμάτευσης

Παραδέχθηκε πως η “παράταση των διαπραγματεύσεων, δέσμευσε χρόνο και φαιά ουσία από τα περισσότερα υπουργεία, που υπό συνθήκες ομαλότητας θα μπορούσαν να παράξουν πολύ πιο αποτελεσματικά, έργο”.

“Δεν υπάρχει πλέον για κανέναν ανάμεσα μας, το άλλοθι της διαπραγμάτευσης. Το κυβερνητικό έργο δεν μπορεί να καθυστερεί”, συνέχισε για να δώσει το πνεύμα της επόμενης ημέρας στρατηγικής:

“Από την επόμενη μέρα και της τυπικής ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, ξεκινάμε την υλοποίηση του στρατηγικού μας σχεδιασμού. Ενός σχεδιασμού που ξεδιπλώνεται σε ορίζοντα εξαετίας. Τα δύο χρόνια μέχρι τις επόμενες εκλογές το Σεπτέμβριο του 2019 αλλά και η τετραετία που θα ακολουθήσει αυτή την αναμέτρηση, η οποία θα είναι η πρώτη περίοδος μετά από μια δεκαετία που μια ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί να υλοποιήσει έργο εκτός της μέγγενης της επιτροπείας”.

“Υπάρχει μπροστά μας μια διετία σταθερής αναπτυξιακής πορείας. Ο κύκλος της ύφεσης και της αβεβαιότητας, όμως, δεν θα κλείσει απλά επειδή κλείνει η αξιολόγηση και ρυθμίζεται το χρέος. Χρειάζεται σκληρή δουλειά, σοβαρός προγραμματισμός και συντονισμός, ιεραρχήσεις αλλά και συγκρούσεις”, προανήγγειλε ακόμη.

Οι στόχοι

Για την αμέσως επόμενη περίοδο έθεσε ως κύριο στόχο την αύξηση των θέσεων εργασίας και τη “σταδιακή μείωση της ανεργίας στα επίπεδα του μ.ο. της ΕΕ σε μια πενταετία”.

“Μέσα από νέες επενδύσεις, είτε αυτές είναι μεγάλης κλίμακας, είτε, όμως, και μικρότερης μέσα από συνεργατικά σχήματα, την κοινωνική οικονομία, τη νεοφυή επιχειρηματικότητα. Θέσεις εργασίας, όμως, που θα έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Θέσεις μόνιμης και σταθερής εργασίας, με αξιοπρεπή αμοιβή και ασφαλιστικά δικαιώματα”, τόνισε.

Θέτοντας το κομμάτι των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο κέντρο των διεκδικήσεων και των στρατηγικών επιλογών του κυβερνώντος κόμματος, σχολίασε δε: “Διότι η μάχη που δώσαμε και κερδίσαμε για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, δεν ήταν συμβολική. Είναι πυρηνικό στοιχείο της στρατηγικής μας να αρθεί μία από τις βασικές επιδιώξεις των μνημονίων που είναι η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Στόχος μας είναι η σταδιακή ανατροπή της σχέσης ανάμεσα στις θέσεις μερικής και πλήρους εργασίας”.

Για τη μάχη κατά της ανεργίας, ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε:

“- να περιορίσουμε σχεδόν κατά 4% την ανεργία

– να έχουν δημιουργηθεί 170.000 νέες θέσεις εργασίας από τη μέρα που αναλάβαμε

– να καταγραφεί, για πρώτη φορά το Μάρτιο, ότι είναι σχεδόν ίσες οι νέες προσλήψεις μόνιμης εργασίας σε σχέση με τις εκ περιτροπής

– να έχει περιοριστεί η αδήλωτη εργασία στο 13% όταν βρισκόταν στα επίπεδα του 20% πριν το 2015″.

Για τις επενδύσεις, είπε:

“Δεύτερος κόμβος, απολύτως αλληλένδετος με τον πρώτο είναι το ζήτημα των επενδύσεων.

Έχουν ήδη μπει οι βάσεις για να καρποφορήσει η προσπάθεια μας στον τομέα αυτό.

Ψηφίσαμε έναν σοβαρό φιλοεπενδυτικό αναπτυξιακό νόμο, έχουμε αξιοποιήσει στο έπακρο τα διαθέσιμα χρήματα από τα ευρωπαϊκά ταμεία και το ΕΣΠΑ και ενισχύουμε ακόμα παραπάνω το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Η εμπέδωση της σταθερότητας που φέρει το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης είναι το σήμα για ένα αναγκαίο ισχυρό επενδυτικό κύμα που θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία”.

Για την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, ανέφερε:

“Έχουν ήδη γίνει εμβληματικές παρεμβάσεις:

– Η πρόσβαση των 2,5 εκ. ανασφάλιστων στην Υγεία

– Η ανασυγκρότηση του ΕΣΥ

– Οι προσλήψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό

– Η θέσπιση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης

– Η απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων στην αρχή του σχολικού έτους για πρώτη φορά τον καιρό της κρίσης”.

Προανήγγειλε μεταρρύθμιση που αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας καθώς και την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Για τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τόνισε:

“Ο Καλλικράτης, αποδεδειγμένα παρήγαγε περισσότερες στρεβλώσεις από αυτές που υποτίθεται ότι θα έλυνε. Στόχος μας είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση να λειτουργεί με τη μέγιστη δημοκρατική νομιμοποίηση, με λογοδοσία στις τοπικές κοινωνίες, με διαφάνεια και φυσικά με τη βέλτιστη αποτελεσματικότητα.

Σε αυτή την κατεύθυνση θα κάνουμε τις απαραίτητες παρεμβάσεις που έχω την πεποίθηση ότι τόσο για τους πολίτες όσο και για τους ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης που πραγματικά έχουν έγνοια για τον τόπο τους, θα είναι ευεργετικές”.

Για τη Συνταγματική Αναθεώρηση:

“Απαιτούνται βαθιές δημοκρατικές και προοδευτικές τομές. Ένα πιο σύγχρονο, πιο λειτουργικό, πιο δημοκρατικό Σύνταγμα, που θα διαφυλάσσει κοινωνικά αγαθά, κατακτήσεις και ελευθερίες, οφείλει να είναι επιδίωξη μας.

Έχουμε το χρόνο και τις δυνατότητες ώστε να γίνει η πλατύτερη και συμμετοχικότερη διαβούλευση στα χρονικά του σύγχρονου Ελληνικού κράτους.

Η Συνταγματική αναθεώρηση δεν μπορεί να περιοριστεί στις επιδιώξεις ενός ή δύο κομμάτων και παρατάξεων. Είναι και υπόθεση των ζωντανών δυνάμεων της κοινωνίας, των ανθρώπων της επιστήμης, της εργασίας, του πολιτισμού, της διανόησης”.

Τέλος, έκλεισε με την προσωπική του δέσμευση να επισκεφθεί κάθε Υπουργείο ξεχωριστά και να λάβει εικόνα των πεπραγμένων.

“Από την επόμενη εβδομάδα, θα επισκεφθώ κάθε Υπουργείο ξεχωριστά για να λάβω σαφή εικόνα περί των πεπραγμένων αλλά και του σχεδιασμού. Είναι μια κίνηση απαραίτητη που νομίζω θα βοηθήσει στην καλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία της κυβέρνησης. Τα χρονοδιαγράμματα των επισκέψεων είναι άλλωστε ήδη έτοιμα, από τον Χ. Βερναρδάκη.

Θέλω να πω σε όλους καλή δύναμη και ότι τα καλύτερα είναι μπροστά μας αρκεί να δίνουμε καθημερινά κάθε ικμάδα των δυνάμεων μας ώστε να φανούμε αντάξιοι της ευθύνης που μας εμπιστεύτηκε ο πολύπαθος αλλά περήφανος λαός μας”, κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Τζανακόπουλος: Τα πολύ δύσκολα είναι πίσω μας

«Τα πολύ δύσκολα είναι πίσω μας και πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας στο κοινωνικό έργο και την ανάπτυξη» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash 96 είπε ότι η κυβέρνηση εστιάζει την προσοχή της στη διαπραγμάτευση για το χρέος μέχρι τις 22 Μαΐου, ενώ για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη εκτίμησε ότι οδηγείται σε “στρατηγικά λάθη”.

Ο κ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε την τεχνική συμφωνία «ισορροπημένη» μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο και αναφερόμενος στην άρνηση της Νέας Δημοκρατίας να ψηφίσει τα θετικά αντίμετρα παρατήρησε πως «ο κ. Μητσοτάκης με την εμμονή του να αμφισβητεί τη συμφωνία και με την επιμονή του στην καταστροφολογία, οδηγείται σε στρατηγικά λάθη».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε και στην αιχμή που άφησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στη χθεσινή συνέντευξή του, στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA, ο οποίος αναρωτήθηκε τι θα σκέφτονται οι άνεργοι στο Κερατσίνι και το Αιγάλεω όταν βλέπουν την κυβέρνηση να “χαρίζει” πρόστιμα εκατομμυρίων, αναφερόμενος στην τροπολογία που αφορά τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη.

Γεροβασίλη: Βήμα εξόδου από τα μνημόνια

«Βήμα εξόδου από την επιτροπεία και τα μνημόνια» χαρακτήρισε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη την προκαταρκτική συμφωνία με τους δανειστές. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε πως για να ολοκληρωθεί, θα πρέπει να συμφωνηθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μέτρα για το χρέος, ενώ υπογράμμισε πως αποτράπηκε η απαίτηση του ΔΝΤ για μέτρα ύψους 4,6 δισ. και πως μαζί με τα μέτρα των 3,6 δισ. θα υπάρξουν ισόποσα αντίμετρα.

Τόνισε ότι η υπεραπόδοση που επιτεύχθηκε, είχε ως στόχο να δημιουργηθεί πλέγμα ασφαλείας για τα πρωτογενή πλεονάσματα και για να έχει το οικονομικό επιτελείο ένα διαπραγματευτικό χαρτί. Απέρριψε την πρόταση Μητσοτάκη για άμεση διανομή του 0,5% του ΑΕΠ από την υπεραπόδοση, λέγοντας πως δεν μπορεί να υπάρξει τέτοια διανομή εντός του Μαΐου, καθώς η χρονιά βρίσκεται στο μέσον και δεν είμαστε στο τέλος της, που είναι «η φάση διανομής πρωτογενών πλεονασμάτων».

Απέδωσε την πρόταση του προέδρου της ΝΔ σε «προσπάθεια διαχείρισης της θέσης του να μην ψηφίσει τα θετικά μέτρα, που περιλαμβάνονται στη συμφωνία», υπενθυμίζοντας την αντίδραση της ΝΔ στην παροχή της “13ης σύνταξης” τον Δεκέμβριο.

Αύριο η ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ

Συνεδριάζει αύριο Παρασκευή στις 11 πμ υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Φωτογραφία: sooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα