Τσίπρας: Ζήτησα να μείνει το ΔΝΤ, αλλά με ελάφρυνση χρέους

Τσίπρας: Ζήτησα να μείνει το ΔΝΤ, αλλά με ελάφρυνση χρέους

Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι ζήτησε από τη Λαγκάρντ τη δέσμευση ότι το ΔΝΤ θα επιμείνει στα μέτρα για το χρέος. Κάλεσε όμως και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να υπερασπιστούν το κοινοτικό κεκτημένο έναντι του Ταμείου για τα εργασιακά. Προέβλεψε συνολική συμφωνία τον Απρίλιο. "Ανησυχητικά αισιόδοξη" και η Μέρκελ για τη διαπραγμάτευση. "Όχι Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, αλλά πολλών επιλογών" είπε ο Τσίπρας

Το ΔΝΤ για το χρέος, οι Ευρωπαίοι για τα εργασιακά: Την επικοινωνία με την Κριστιν Λαγκάρντ για την παραμονή του ΔΝΤ και την ελάφρυνση του χρέους επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς για τη συνέντευξη της γενικής διευθύντριας του Ταμείου στην εφημερίδα “Le Parisien” κατά τη διάρκεια της δικής του συνέντευξης τύπου στις Βρυξέλλες μετά τη Σύνοδο Κορυφής, καλώντας παράλληλα τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να υπερασπιστούν το κοινοτικό κεκτημένο έναντι των απαιτήσεων του ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά.

Αποκάλυψε ειδικότερα ότι ζήτησε το ΔΝΤ να δεσμευτεί πως η παραμονή του στο ελληνικό πρόβλημα δε θα είναι α λα καρτ, δηλαδή μόνο με μέτρα και μεταρρυθμίσεις, αλλά ότι θα ζητήσει ελάφρυνση του χρέους- ζήτημα άλλωστε που επανέφερε η κ.Λαγκάρντ στη συνέντευξη της ως προϋπόθεση για την παραμονή του Ταμείου.

“Με τη διευθύντρια του ΔΝΤ είναι γνωστό ότι έχω κατά καιρούς επικοινωνία, όχι πάντα εύκολη γιατί οι διαφωνίες είναι δεδομένες, αλλά ειλικρινή και είναι αλήθεια ότι ζήτησα το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει τη στάση του, να μη σπαταλά το χρόνο, να κρατήσει σταθερή θέση και να δεσμευτεί ότι στα τεχνοκρατικά πρότυπα που απαιτούνται για να δεσμευτεί είναι απαραίτητες και οι κινήσεις για ελάφρυνση του χρέους- αναφέρομαι σε αυτό που ονομάζουμε μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης”, είπε ειδικότερα ο κ.Τσίπρας.

“Σε αυτή τη βάση, βεβαίως και ζήτησα τη δέσμευση του Ταμείου ότι δε θα είναι αλ καρτ η παραμονή του δηλαδή μόνο με μέτρα και μεταρρυθμίσεις, αλλά και στο ζήτημα του χρέους να μη συνεχιστεί η γνωστή ευρωπαϊκή τακτική να πετάμε τη μπάλα μπροοστά, αλλά ότι θα φτάσουμε τώρα πολύ σύντομα σε συνολική λύση γαι το πρόβλημα της Ελλάδας”, πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός έκανε εξάλλου λόγο για πολύ σημαντική πρόοδο κατά τις δέκα ημέρες που διήρκεσαν οι συνομιλίες σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και εκτίμησε ότι “είναι κατά την άποψη μου εφικτή τεχνική συμφωνία μέχρι το Eurogropu της 20ης Μαρτίου και εφικτό από εκεί και πέρα να έχουμε τον Απρίλιο συνολική συμφωνία, που θα αφορά και την απομείωση του χρέους. Βρισκόμαστε άρα πολύ κοντά και χρονικα και πολιτικά σε συνολική συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που ζητούσαμε εδώ και καιρό. Υπάρχει καθυστέρηση και είναι γνωστό που οφείλεται, αλλά υπάρχει και προοπτική διεξόδου”.

Παραδέχθηκε πάντως ότι παραμένουν “αγκάθι” τα εργασιακά κάνοντας λόγο για αυτονόητη διαφωνία καθώς όπως είπε η τεχνογνωσία και εμπειρία του ΔΝΤ αφορά κυρίως χώρες εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου και κυρίως αναπτυσσόμενες χώρες.

“Δε θα κρίνω εάν αποδίδει το δικό τους μοντέλο, ξέρετε τις απόψεις μου. Εν τούτοις η Ελλάδα είναι χώρα του σκληρού πυρήνα της ΕΕ άρα εφαρμόζεται σε αυτή το κοινοτικό κεκτημένο και έχει υποχρέωση να υπερασπιστεί το κοινοτικό κεκτημένο όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Συνεπώς είναι ένα ζήτημα που θα λυθεί και έχουν την υποχρέωση  να το υπερασπιστούν απέναντι στις απόψεις του ΔΝΤ.

Στο ερώτημα εάν έθεσε το ζήτημα της διαπραγμάτευσης για το ελληνικό πρόγραμμα σε Ευρωπαίους ηγέτες και στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι (που για πρώτη φορά συμμετείχε στη Σύνοδο των 28), ο πρωθυπουργός απάντησε: “Σε ένα τραπέζι είμασταν και κουβεντιάσαμε και για το ελληνικό θέμα. Πρέπει να σας πω ότι η καγκελάριος ήταν αισιόδοξη, ανησυχητικά αισιόδοξη θα έλεγα. Εγώ κρατάω και μία πισινή σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα γιατί έχω αυτή την εμπειρία, όμως οι περισσότεροι στις Βρυξέλλες προεξοφλούν ότι θα κλέισει εντός χρονοδιαγράμματος η αξιολόγηση και τον Απρίλιο θα έχουμε συνολική λύση” είπε, δείχοντας έτσι ότι στη Σύνοδο ουσιαστικά υπήρχε το πολιτικό κλίμα για πράσινο φως προκειμένου η συνολική συμφωνία (που κατά την ελληνική άποψη θα πρέπει να περιλαμβάνει και το χρέος και να μην αφήνει την εξειδίκευση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για μετά τις γερμανικές εκλογές) να κλείσει τον Απρίλιο εφόσον στο επόμενο Eurogroup.

Ερωτηθείς εκ νέου για τη στάση της αντιπολίτευσης όταν έλθει η ώρα της ψηφοφορίας επί των μέτρων της προσδωκώμενης συμφωνίας και ειδικότερα για τη στάση της ΝΔ, ο κ.Τσίπρας απάντησε πως “ο καθένας θα κάνει τις επιλογές του και θα κριθεί από τον ελληνικό λαό γαι τη στάση του και τη σοβαρότητα της πολιτικής του.” Σχολίασε μάλιστα ότι ίσως αυτό ήταν ένα δώρο προς την κυβερνητική πλειοψηφία, όπως ήταν και η στάση της μη υπερψήφισης των μέτρων για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Στο ερώτημα εάν τελικά δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά όσον αφορά στις φήμες περι τριβών με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο κ.Τσίπρας είπε χαμογελώντας: “Εξαρτάται ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να βάζουν φωτιές. Καμία φορά ο καπνός προέρχεται από στρακαστρούκες. Επικοινωνιακές στρακαστρούκες της αντιπολίτευσης, που θέλει να δημιουργεί ζητήματα εκεί που δεν υπάρχουν. Οι Απόκριες όμως τελείωσαν και οι στρακαστρούκες πρέπει να σταματήσουν να μας απασχολούν”.

“‘Οχι Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, αλλά πολλών επιλογών”

Ο κ.Τσίπρας ανέφερε επίσης ότι τόνισε στη Σύνοδο την ανάγκη να μην υπάρξει Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, αλλά πολλών επιλογών. “Δε μπορεί το όραμα μας να είναι μία συντηρητική αντίληψη της Ευρώπης των ισχυρών, του σκληρού πυρήνα και κάποιων που θα ακολουθούν”, υπογράμμισε.

Ζήτησε “να ξεκαθαρίσουμε προς τις χώρες που αισθάνονται την απειλή ότι θα βρεθούν στη δεύτερη ταχύτητα, ότι δε μιλάμε για αποκλεισμούς, διαιρέσεις ή εξαιρέσεις από τις σημερινές υφιστάμενες δομές όπως η Σένγκεν, αντιθέτως να προχωρήσουν όσοι επιθυμούν σε μία ακόμη βαθύτερη ενοποίηση συνεργασίας και κοινής δράσης”.

Έθεσε δύο προϋποθέσεις: Πρώτον, η συζήτηση να διεξαχθεί εντός πλαισίου ευρωπαϊκών συνθηκών, σύμφωνα με το άρθρο 20 της συνθήκης της Λισαβόνας και ζήτησε “να μην παρακάμπτουμε ευρωπαϊκές συνθήκες ή χειρότερα να λαθροχειρούμε ερήμην των λαών”.

Δεύτερον, αυτές οι ενισχυμένες συνεργασίες να είναι ανοιχτές χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις.

Αναφέρθηκε επίσης στην παρέμβαση του χθες στη Σύνοδο, όπου είχε ασκήσει κριτική στο αρχικό σχέδιο πρότασης της Προεδρίας (κείμενο συμπερασμάτων δεν υπήρξε λόγω του πολωνικού βέτο εξαιτίας της επανεκλογής Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου). “Πετύχαμε να συμπεριληφθεί ειδική αναφορά για πρόσθετες δράσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας στα κράτη μέλη όπου παραμένει δυσανάλογα υψηλή. Όπως είπα και χθες, μπορεί να δίνεται η αίσθηση ότι στο σύνολο της ΕΕ έχουμε επανέλθει σε επίπεδα ανεργίας προ κρίσης, αυτό όμως δεν έχει καμία συμμετρικότητα. Εάν δει κανείς τα μεγέθη στον ευρωπαϊκό νότο και το βορρά θα διαπιστώσει ότι ενώ πριν την κρίση Ελλάδα και Γερμανία είχαν ανεργία 8,5% μετά την κρίση η Ελλάδα είχε 27% και η Γερμανία 4,5%” σημείωσε.

Ερωτηθείς για τις νέες δηλώσεις Τσαβούσογλου, που χαρακτήρισε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κακομαθημνο παιδί και αρχηγό ρατσιστικού κόμματος και την Ψέριμο τούρκικο νησί που κακώς επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η νευρικότητα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών πιθανώς να οφείλεται στην εσωτερική ένταση στην Τουρκία λόγω δημοψηφίσματος και πρόσθεσε ότι δε δίνει ιδιαίτερο βάρος σε αυτές τις δηλώσεις, αντιθέτως πιστέυει ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να κρατήσει την ψυχραιμία της, καθώς η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί και κρίνει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα