Τζανακόπουλος: Πρόβλημα της ΝΔ αν της ζητά δεσμεύσεις το ΔΝΤ

Briefing to the political reporters by the new Government Spokesman Dimitris Tzanakopoulos, in Athens, on Nov. 8, 2016  /           ,  ,  8 , 2016
Briefing to the political reporters by the new Government Spokesman Dimitris Tzanakopoulos, in Athens, on Nov. 8, 2016 / , , 8 , 2016 SOOC

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει την απαιτούμενη συνταγματικά πλειοψηφία για την ψήφιση των μέτρων. Τόνισε ότι οι δανειστές δεν έχουν και δε μπορούν να θέσουν ζήτημα ψήφισης με 180. Τι είπε για Brussels Group, Σύνοδο Ρώμης, Βατοπέδι, δηλώσεις Ντάισελμπλουμ

Πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας και όχι του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ενδεχόμενο αίτημα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για στήριξη των μέτρων και από την αντιπολίτευση, διεμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει την πλειοψηφία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης με την ψήφιση των μέτρων από τη Βουλή και τόνισε ότι “επί του Συντάγματος δεν έχουν λόγο οι δανειστές”.

ADVERTISING

Ο κ.Τζανακόπουλος διέψευσε ότι το ΔΝΤ έχει θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ζήτημα ψήφισης μέτρων με πλειοψηφία 180 βουλευτών και κάλεσε το Ταμείο εάν θεωρεί ότι χρειάζεται η πολιτική δέσμευση και της αντιπολίτευσης στα μέτρα να το πει ευθέως.

Τόνισε όμως ότι δεν μπορεί να τεθεί ως προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της συμφωνίας κάτι περισσότερο από αυτό που προβλέπει το Σύνταγμα, καθώς αφού η κυβέρνηση έχει την πλειοψηφία τέτοιου τύπου δεσμεύσεις πολιτικού χαρακτήρα δεν έχουν κανένα νόημα και πρόσθεσε: “Εάν θέλει το ΔΝΤ να κάνει μία πρόσκληση στη ΝΔ, το πρόβλημα το έχει η ΝΔ, δεν μπορεί όμως να τεθεί κάτι τέτοιο ως προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας”. Δεν απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να ζητήσει μία έγγραφη δέσμευση της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπως είχε γίνει επί κυβερνήσεως Παπαδήμου, σημειώνοντας όμως πως: “Το τι θα ζητήσει το ΔΝΤ από τη ΝΔ είναι ζήτημα του ΔΝΤ και της ΝΔ και δεν έχει καμία νομική συνέπεια”.

Με αυτό τον τρόπο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θέλησε αφενός να πετάξει το μπαλάκι του πολιτικού προβλήματος που δημιουργεί η σταθερή υποβόσκουσα θέση των δανειστών για ευρύτερες συναινέσεις στα μέτρα (που δεν έχουν βέβαια καν ακόμη συμφωνηθεί οριστικά) και να στείλει εκ νέου μήνυμα στους δανειστές ότι η ίδια η κυβέρνηση δεν επιθυμεί και δε θα δεχθεί πιέσεις για ψήφιση μέτρων με πλειοψηφία 180 βουλευτών. Και αυτό καθώς κάτι τέτοιο θα ενείχε τον κίνδυνο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μπουν στον πειρασμό οι ίδιοι να μην ψηφίσουν τα μέτρα έχοντας τη σιγουριά ότι θα περάσουν ούτως ή άλλως από τη Βουλή, με άγνωστες συνέπειες για τη σταθερότητα της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Για αυτό εξάλλου το Μαξίμου έχει εδώ και καιρό βάλει φρένο και στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (Φίλης, Σκουρλέτης) που έχουν προτείνει την ψήφιση μέτρων με ευρύτερη πλειοψηφία, υπενθυμίζοντας ότι αυτό ακριβώς ζητά το ΔΝΤ.

Είναι χαρακτηριστικό εξάλλου ότι ο κ.Τζανακόπουλος ερωτηθείς εάν έχει ζητηθεί από την κυβέρνηση η ψήφιση των μέτρων με 180, ρώτησε καταρχήν “στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό;”, απαντώντας στη συνέχεια στους δανειστές.

Για να ψηφιστούν όμως τα μέτρα πρέπει πρώτα να συμφωνηθούν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην παραμονή Τσακαλώτου- Χουλιαράκη- Αχτσιόγλου στις Βρυξέλλες (στο μοντέλο του Brussels Group του 2015) με κυβερνητική πρωτοβουλία, προκειμένου “να τερματιστεί η πρακτική της άσκοπης κωλυσιεργίας” (την οποία απέδωσε αποκλειστικά στους δανειστές, τονίζοντας τη βούληση της κυβέρνησης για επίτευξη συμφωνίας) και να γεφυρωθούν οι διαφορές ώστε τα τεχνικά κλιμάκια στη συνέχεια να έχουν ένα σαφές πλαίσιο και χρονοδιάγραμμα.

Παραδέχθηκε ότι λόγω της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ τον Απρίλιο, πρέπει να έχει επιτευχθεί συμφωνία νωρίτερα, τουλάχιστον για τις μεταρρυθμίσεις μέχρι τον Αύγουστο του 2018 και το δημοσιονομικό μείγμα του 2019, ώστε να συζητηθούν μετά μέτρα για το χρέος και τα πρωτογενή.

Καθώς βασικό ζήτημα παραμένουν τα εργασιακά, ερωτηθείς τι θα πράξει η κυβέρνηση εάν παρά το αίτημα της δε συμπεριληφθεί αναφορά στην προστασία των εργαζομένων στη διακήρυξη της Συνόδου της Ρώμης (δηλαδή εάν θα τεθεί βέτο), ο κ.Τζανακόπουλος απάντησε ότι η Αθήνα στο πλαίσιο των προπαρασκευαστικών συζητήσεων έχει προτείνει την ανάγκη διορθώσεων στο κείμενο και εκτίμησε ότι θα διαμορφωθεί ένα κείμενο που θα έχει το consensus όλων.

Παραδέχθηκε πάντως ότι οι διακηρύξεις των Συνόδων δεν έχουν δεσμευτικότητα τυπικού νόμου, αλλά είναι πολιτικές αποφάσεις που συγκροτούν ένα γενικό πλαίσιο, υπογράμμισε όμως ότι έχει πολιτική σημασία.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρόεδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ πως οι χώρες του νότου ξόδεψαν τα λεφτά σε ποτά και γυναίκες, ο κ.Τζανακόπουλος απάντησε ότι εφόσον όντως έχουν ειπωθεί όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, πρόκειται για μία άστοχη δήλωση, που υιοθετεί στερεότυπα τα οποια διευρύνουν το χάσμα Βορρά- Νότου και στην πραγματικότητα στρώνουν το χαλί για εξτρεμιστικές απόψεις, σε μία φάση που η Ευρώπη βρίσκεται σε μία έντονη πολιτική συζήτηση για τα επόμενα βήματα της.
Επικρότησε αντίθετα την τοποθέτηση Ντάισελμπλουμ για τις συλλογικές συμβάσεις, επισημαίνοντας ότι ως επικεφαλής του Eurogroup δεν κάνει προσωπικές δηλώσεις, αλλά αναφορές που θεωρεί οτι δεσμεύουν στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και χαρακτήρισε θετικό ότι αναγνωρίζει την ανάγκη αποκατάστασης των συλλογικών διαπραγματεύσεων, κάτι που είναι βασικός στόχος της κυβέρνησης και βασικό θέμα συζήτησης στις Βρυξέλλες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκλήθη να πάρει θέση και για το ζήτημα του Βατοπεδίου, καθώς ο μεν ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι δεν παραγράφονται οι πολιτικές ευθύνες της ΝΔ, ο δε αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος δήλωσε ότι ο Κώστας Καραμανλής είναι “απρόσβλητος από τον ιό της διαπλοκής”. Ο κ.Τζανακόπουλος απάντησε απλώς ότι η θέση της κυβέρνησης απέναντι σε οποιαδήποτε δικαστική απόφαση είναι ότι ανεξαρτήτως της ορθότητας της δε μπορεί παρά να είναι δεσμευτική.

πηγή φωτογραφίας: sooc

SHARE:

24Media Network