Μέλημά μας η ελαχιστοποίηση ιδιωτικοποιήσεων, που προκύπτουν από το μνημόνιο

Μέλημά μας η ελαχιστοποίηση ιδιωτικοποιήσεων, που προκύπτουν από το μνημόνιο

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Β' Αθήνας Γιώργος Κυρίτσης συμμετέχει στο διάλογο του News247 εν όψει συνεδρίου. “Όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά κόμματα έχουν τάσεις, τα περισσότερα, επίσημες”, τονίζει, υπενθυμίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε ως συνασπισμός συνιστωσών και τάσεων.

Την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την ελαχιστοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων ορίζει ως δύο μεγάλες μάχες και στόχους, ο βουλευτής Β’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης, απαντώντας στα επτά ερωτήματα του News247 εν όψει του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ.Κυρίτσης εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επιτύχει σταδιακά έστω και την αύξηση συνολικά των δημοσίων δαπανών τουλάχιστον στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

“Βασικό μέλημα πρέπει επίσης να είναι η ελαχιστοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων που θα μπορούσαν να προκύψουν λόγω μνημονίου και η διασφάλιση ότι σε κάθε ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση το δημόσιο συμφέρον θα προστατεύεται”, προσθέτει.

Σημειώνει επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει να προχωρήσει σε μερικά πράγματα που κανονικά  είναι στοιχειώδης “αστικός εκσυγχρονισμός” και ισχύουν σχεδόν παντού, όπως ο εξορθολογισμός των σχέσεων του κράτους με την Εκκλησία.

Ενέργεια και νερό πρέπει να ελέγχονται αυστηρά από το κράτος και υπέρ του δημοσίου συμφέροντος το οποίο εν προκειμένω είναι ευθέως αντίθετο με το ιδιωτικό, σύμφωνα με τον κ.Κυρίτση.

Χαρακτηρίζει επίσης όχι μόνο βασική μάχη στη διαπραγμάτευση για το εργασιακό την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά ακόμα πιο σημαντική είναι η δημιουργία ενός διεκδικητικού και μαζικού συνδικαλιστικού κινήματος. “Αν θυμηθούμε τη στάση των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ στο δημοψήφισμα καταλαβαίνουμε ότι με αυτούς δεν μπορούμε να πάμε μακριά”, σχολιάζει με νόημα.

Αν θυμηθούμε τη στάση των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ στο δημοψήφισμα καταλαβαίνουμε ότι με αυτούς δεν μπορούμε να πάμε μακριά

“Ανάπτυξη που επιτυγχάνεται με καταστροφή του περιβάλλοντος και μισθούς πείνας, δεν είναι αριστερά”, δηλώνει επίσης ο κ.Κυρίτσης, ενώ στο ερώτημα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ή πρέπει να γίνει το νέο ΠΑΣΟΚ απαντά: “Η μόνη σχέση ειναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ  “επαναπάτρισε” τα λαϊκά στρώματα, αλλά και τους δημοκρατικούς πολίτες όταν το ΠΑΣΟΚ επέλεξε να ταυτιστεί πλέον απόλυτα με τη ΝΔ”.

Ο κ.Κυρίτσης τάσσεται υπέρ των τάσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά κόμματα έχουν τάσεις, τα περισσότερα, επίσημες. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε οτι έκανε ως συνασπισμός δεκάδων συνιστωσών και τάσεων και ποτέ δεν ήταν ιδεολογικά κλειστό κόμμα, αλλά κυρίως κόμμα πολιτικής και προγραμματικής ενότητας.”

Οι απαντήσεις του κ.Κυρίτση στα επτά ερωτήματα του News247 έχουν ως εξής:

1.Πως βλέπετε το χώρο της αριστεράς και τη χώρα σε δέκα χρόνια; Ποια πέντε πράγματα θα μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να πει ότι άλλαξε, παρά την υποχώρηση του τρίτου μνημονίου;

Το πώς θα είναι η αριστερα και η χώρα σε δέκα χρόνια έχει να κανει με το τί θα γίνει στην Ελλάδα και στην Ευρώπη τα επόμενα δέκα χρόνια. Ειδικα στην Ελλάδα εξαρτάται ευθέως και καθοριστικά από το τι μπορεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ λόγω της καθυστέρησης της ελληνικής πολίτικης και κοινωνικής πραγματικότητας έχει να προχωρήσει σε μερικά πράγματα που κανονικά  είναι στοιχειώδης “αστικός εκσυγχρονισμός” και ισχύουν σχεδόν παντού, όπως ο εξορθολογισμός των σχέσεων του κράτους με την Εκκλησία.

Το επόμενο που πρέπει να κάνει είναι να εξορθολογίσει τις δημόσιες δαπάνες περιορίζοντας το αουτσόρσινγκ. Είναι καλύτερο το κράτος να ξοδεύει λιγότερα χρήματα και αυτά τα χρήματα να γίνονται αξιοπρεπείς μισθοί, απο το να ξοδεύει περισσότερα χρήματα και αυτά να καταλήγουν σε λιγότερες τσέπες και μάλιστα σε αυτούς που έχουν επιχειρήσεις σκλαβοπάζαρα. Προφανώς πρέπει να επιτύχει σταδιακά έστω και την αύξηση συνολικά των δημοσίων δαπανών τουλάχιστον στον ευρωπαικο μέσο όρο.

Βασικό μέλημα πρέπει επίσης να είναι η ελαχιστοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων που θα μπορούσαν να προκύψουν λόγω μνημονίου και η διασφάλιση ότι σε κάθε ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση το δημόσιο συμφέρον θα προστατεύεται. Χαρακτηριστική περίπτωση το Ελληνικό όπου ΝΔ ΠΑΣΟΚ Ποταμι έφτασαν να καταγγείλουν την κυβέρνηση επειδή η αρχαιολογική υπηρεσία ενεπλάκη, όπως θα συνέβαινε σε καθε άλλο μεγάλο ή μικρό έργο. Οι κραυγές “ολα για τον επενδυτή”, η διαρκής επίκληση του επείγοντος οδηγούν σε επιλογές που αποδεικνύονται λανθασμένες.

2.Ποιο πρέπει να είναι το ιδεολογικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ; Εφόσον αριστερό είναι ό,τι φέρνει ανάπτυξη, μία επένδυση που δημιουργεί θέσεις εργασίας, αλλά καταστρέφει το περιβάλλον είναι θεμιτή για παράδειγμα;

Αριστερό δεν είναι ότι φέρνει ανάπτυξη αλλά ότι φέρνει ανάπτυξη και διανομή υπέρ του κοινωνικού συνόλου και με προστασία του περιβάλλοντος. Ανάπτυξη που επιτυγχάνεται με καταστροφη του περιβάλλοντος και μισθούς πείνας, δεν είναι αριστερά.

3.Είναι ή πρέπει να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ το νέο ΠΑΣΟΚ;

Το ΠΑΣΟΚ ήταν προϊόν δυο πραγματικοτήτων: Της φάσης ανόδου των σοσιαλιστικών κομμάτων σε Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία στις αρχές της δεκαετίας του 80 και της κεντρώας πολιτικής παράδοσης στην Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι προϊόν της νεοφιλελεύθερης κρίσης και εγγράφεται στην ιστορική αριστερά. Η μόνη σχέση ειναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ  “επαναπάτρισε” τα λαϊκά στρώματα, αλλά και τους δημοκρατικούς πολίτες όταν το ΠΑΣΟΚ επέλεξε να ταυτιστεί πλέον απόλυτα με τη ΝΔ.

4.Ποια πρέπει να είναι η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τη σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα και την Ευρώπη; Πρέπει να ενταχθεί στη Σοσιαλιστική Διεθνή; Και πως είναι σύμμαχοι οι Ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες, όταν ο Φρανσουά Ολάντ στα εργασιακά έχει εφαρμόσει πολύ πιο σκληρά μέτρα από αυτά που ζητούνται από την Ελλάδα;

Το θέμα δεν είναι τι εφαρμόζει ο Ολαντ, είναι συνολικότερο. Το πρόβλημα της σοσιαλδημοκρατίας είναι ότι ταυτίστηκε επί 20 χρόνια με τη δεξιά και υιοθέτησε τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη, από την οποία επιχειρεί διστακτικά να αποστασιοποιηθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει θέση στη Σοσιαλιστική Διεθνή, αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να διατηρεί επαφές και να συνεργάζεται σε πρωτοβουλίες προς αντινεοφιλελευθερη κατεύθυνση.

5.Την επομένη του συνεδρίου ξεκινά η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά. Βασική θέση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο βασικός μισθός στα 700 ευρώ και οι συλλογικές συμβάσεις. Πόσο μπορεί να υποχωρήσει σε ένα τόσο κομβικό θέμα;

Η βασική μάχη του εργασιακού σε ότι αφορά τη διαπραγμάτευση είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ακόμα πιο σημαντική είναι η δημιουργία ενός διεκδικητικού και μαζικού συνδικαλιστικού κινήματος για να δώσει τις μάχες με τους εργοδότες στο εσωτερικό της χώρας. Αν θυμηθούμε τη στάση των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ στο δημοψήφισμα καταλαβαίνουμε ότι με αυτούς δεν μπορούμε να πάμε μακριά.

6.Ποια πρέπει να είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις αποκρατικοποιήσεις, ειδικότερα όσον αφορά νερό και ενέργεια;

Η ενέργεια είναι στρατηγικός τομέας της Οικονομίας και του Περιβάλλοντος και το νερό είναι το πιο εμβληματικό δημόσιο αγαθό. Και τα δύο πρέπει να ελέγχονται αυστηρά από το κράτος και υπέρ του δημοσίου συμφέροντος το οποίο εν προκειμένω είναι ευθέως αντίθετο με το ιδιωτικό. Η καθαρή ενέργεια είναι ακριβή και πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ. Το νερό πρέπει να είναι προσβάσιμο σε όλους και να είναι υψηλής ποιότητας. Κανένας ιδιώτης δεν έχει συμφέρον να επενδύσει στο καθαρό νερό για όλους, ιδίως όταν έχει το μονοπώλιο και κανένας ιδιώτης δεν έχει συμφέρον να είναι πχ μικρότερη η κατανάλωση ρεύματος επειδή η κοινωνία υιοθετεί πιο οικολογικά πρότυπα. Συνεπώς η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αρνητική στο να περάσει ο έλεγχος της ενέργειας και του νερού σε ιδιώτες.

7.Πρέπει να υπάρχουν τάσεις και πως διασφαλίζεται ότι δε θα λειτουργούν ως κόμματα μέσα στο κόμμα; Επίσης, θεωρείτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κλειστό κόμμα;

Όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά κόμματα έχουν τάσεις, τα περισσότερα, επίσημες. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε οτι έκανε ως συνασπισμός δεκάδων συνιστωσών και τάσεων και ποτέ δεν ήταν ιδεολογικά κλειστό κόμμα, αλλά κυρίως κόμμα πολιτικής και προγραμματικής ενότητας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε αυτό το συνέδριο σε μια θέση που δεν έχει ξαναβρεθεί αριστερό κόμμα στην Ευρώπη εδώ και πολλές δεκαετίες: Έχει να κάνει απολογισμό επί πραγματικής διαπραγμάτευσης και πραγματικής διακυβέρνησης και όχι επί υποθέσεων. Και έχει να προγραμματίσει τα επόμενα βήματα του για πρώτη φορά ως κόμμα που δεν διεκδικεί, αλλά έχει την κυβέρνηση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα