Βενιζέλος: Οι εταίροι δε θέλουν πιστοληπτική γραμμή λόγω πολιτικού κόστους

Βενιζέλος: Οι εταίροι δε θέλουν πιστοληπτική γραμμή λόγω πολιτικού κόστους
Ανοιχτή συζήτηση για την ονομασία της ΠΓΔΜ διοργάνωσε ο Κύκλος Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση, Δευτέρα 12/2/2018. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) eurokinissi

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε υπέρ της πιστοληπτικής γραμμής στήριξης, που όπως είπε ζητούν και οι θεσμοί, ενώ υπολόγισε το κόστος της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στα 150 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας.

Υπέρ της πιστοληπτικής γραμμής στήριξης τάχθηκε εκ νέου ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, υποστηρίζοντας ότι είναι προτιμότερη από “μαξιλάρι ασφαλείας”.

Σημείωσε ωστόσο ότι οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών, οι εταίροι μας δηλαδή σε επίπεδο κράτους, δεν επιθυμούν την πιστοληπτική γραμμή, γιατί θα έπρεπε να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια τους. Παραδέχθηκε έτσι εμμέσως πλην σαφώς ότι ο στόχος της καθαρής εξόδου θα επιτευχθεί με τις “ευλογίες” των εταίρων.

Ο κ. Βενιζέλος ειδικότερα κάλεσε την κυβέρνηση να προτιμήσει το σχέδιο της προληπτικής γραμμής στήριξης σε σχέση με το cash buffer (μαξιλάρι ασφαλείας), το οποίο όπως είπε αυξάνει το χρέος και είναι εξ ορισμού ανεπαρκές γιατί είναι εθνικό, ενώ η πιστοληπτική γραμμή είναι ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Σημείωσε ότι από πλευράς θεσμών μόνον ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί είναι κατά της πιστοληπτικής γραμμής, ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, ο επικεφαλής του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ και η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είναι υπέρ. Εκτίμησε δε ότι οι θεσμοί είναι υπέρ της εν λόγω λύσης επειδή δεν τους απασχολεί το πολιτικό κόστος, σε αντίθεση με τις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών κρατών- εταίρων.

“Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις βεβαίως δε θέλουν να ψηφίσουν οι ίδιες στα κοινοβούλια τους μία προληπτική πιστωτική γραμμή. Αντιλαμβάνομαι ότι ο νέος Γερμανός υπουργός Οικονομικών θα είναι δύσκολο να υποστηρίξει αυτό το σενάριο στο Bundestag και απέναντι σε προσφυγή ευρωσκεπτικιστών στο συνταγματικό δικαστήριο στην Καρσλρούη”, πρόσθεσε.

Επέμεινε πάντως ότι χωρίς πιστοληπτική γραμμή η χώρα μπαίνει σε τέταρτο μνημόνιο χωρίς δάνειο και συνδεδεμένο με άγνωστα μέτρα για το χρέος και σχολίασε: “Εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση να θριαμβολογεί γιατί δε μας δίνουν οι εταίροι αυτό που χρειάζεται η χώρα, ενώ οι θεσμοί, που δεν υπολογίζουν το πολιτικό κόστος το λένε καθαρά”.

Ο κ. Βενιζέλος επίσης εκτίμησε ότι το κόστος της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε βάθος δεκαετίας μπορεί να ξεπερνά τα 150 δισ ευρώ, εξηγώντας ότι όπως και ο κ. Βίζερ αναφέρεται στη δυναμική της οικονομίας.

Και αυτό καθώς εάν ληφθεί υπόψη η θετική συγκυρία (μειωμένη διεθνής τιμή πετρελαίου κατά 50%, πιο ευέλικτη πολιτική στην ισοτιμία του ευρώ και το τουριστικό κύμα) μπορούμε να τεκμηριώσουμε τι έχει χάσει η ελληνική οικονομία σε δυναμική, ανέφερε.

Ερωτηθείς για την υπόθεση Novartis, είπε μεταξύ άλλων “εγώ δεν είμαι εκδικητικός ούτε μνησίκακος, αλλά η δημοκρατία και το κράτος δικαίου πρέπει να αμυνθούν”.

Έκανε επίσης λόγο για μέτωπο των δυνάμεων της υπευθυνότητας απέναντι στο λαϊκισμό.

Ενδιαφέρον έχει τέλος η ελαφριά αλλαγή πλεύσης του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ ως προς το εάν είναι αναγκαία ή όχι μία συνταγματική αναθεώρηση στην πΓΔΜ ώστε η Ελλάδα να θεωρήσει ότι διασφαλίζεται μία ενδεχόμενη συμφωνία για το όνομα.

Ειδικότερα ερωτηθείς για το Σκοπιανό, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε μεν την άποψη του ότι για την Ελλάδα αρκεί μία διεθνής συμφωνία όσον αφορά στο Σύνταγμα της πΓΔΜ, όμως πρόσθεσε ότι λόγω των εσωτερικών συσχετισμών στη γείτονα και προκειμένου να εξακολουθήσει να συνυπάρχει η σλαβική και αλβανική πλευρά, πρέπει το κοινοβούλιο της πΓΔΜ να ψηφίσει τη συνταγματική αλλαγή με αυξημένη πλειοψηφία.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο κ. Βενιζέλος είχε υποστηρίξει ότι αρκεί μία διεθνής συμφωνία, όπως η ενδιάμεση συμφωνία του 1995, καθως υπερισχύει του εθνικού Συντάγματος.

Στη συζήτηση του κ. Βενιζέλου με τον κ. Καψή ζήτησε να παρέμβει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, που ήταν ομιλητής στο επόμενο πάνελ. Ο κ. Κατρούγκαλος διαφώνησε με τον κ. Βενιζέλο όσον αφορά στην προληπτική πιστωτική γραμμή στήριξης.

Επικαλέστηκε ότι η πιστοληπτική γραμμή απορρίφθηκε και απο την Ιταλία και την Πορτογαλία, διότι αποτελεί εκχώρηση δημοκρατικής κυριαρχίας και διότι τα δύο αυτά κράτη θέλουν να ελέγχουν τη μορφή μεταρρυθμίσεων τα ίδια.

Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε επίσης ότι “κάθε δάνειο από τον ΕΜΣ θα έχει μικρότερο επιτόκιο από τις αγορές, όμως δε μπορεί να μείνει για πάντα διασωληνωμένη η ελληνική οικονομία”

Η ετήσια συνδιάσκεψη διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου από την αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία «Οικονομικό Φόρουμ Δελφών». Η διοργάνωση πραγματοποιείται, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Δελφών.

Για το πλήρες πρόγραμμα και τους ομιλητές, καθώς και για πληροφορίες σχετικά με την συμμετοχή στο Delphi Economic Forum επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.delphiforum.gr ή τη σελίδα στο FB https://www.facebook.com/delphiforum.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα