Βουλή: Πυρά από την αντιπολίτευση- Συμπαγής η κυβερνητική πλειοψηφία

Βουλή: Πυρά από την αντιπολίτευση- Συμπαγής η κυβερνητική πλειοψηφία
Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης, την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Η κυβερνητική πλειοψηφία διεύρυνε τη δύναμή της με την προσχώρηση της βουλευτού Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου και επέβαλε στη συζήτηση την ατζέντα της για την έξοδο από το οικονομικό πρόγραμμα. Κριτική ΝΔ, ΔΗ.ΣΥ για πλειστηριασμούς και οικογενειακά επιδόματα και ΚΚΕ για απεργίες

Αριθμητικά και πολιτικά ενισχυμένη βρίσκει την κυβερνητική πλειοψηφία η επαύριο της δοκιμασίας για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης καθώς ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ κατόρθωσαν να αυξήσουν τη δύναμή τους σε 154 βουλευτές αλλά και να επιβάλλουν την ατζέντα της μεταθέτοντας τη συζήτηση στην ολοκλήρωση του οικονομικού προγράμματος τον Αύγουστο το 2018.

Η κυβερνητική πλειοψηφία εμφανίστηκε συμπαγής στη χθεσινή ψηφοφορία του ογκωδέσταστου πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών αφού τις διατάξεις υπερψήφισαν και οι 153 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Στις ψήφους αυτές προστέθηκε μάλιστα και εκείνη της ανεξάρτητης βουλευτή Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου που προέρχεται από την Ένωση Κεντρώων. Οι 154 ψήφοι στο πολυνομοσχέδιο μεταφράστηκαν δε λίγο αργότερα και σε ισάριθμες έδρες για την πλειοψηφία αφού η κυρία Μεγαλοοικονόμου απέστειλε επιστολή ζητώντας να προσχωρήσει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται ότι είχε προϊδεάσει από τον Δεκέμβριο για τις προθέσεις της όταν υπερψήφισε τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2018. Την πρόταση της κυρίας Μεγαλοοικονόμου αποδέχθηκε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας ο οποίος την ενέταξε ως συνεργαζόμενη στην ΚΟ. Έτσι η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ αυξήθηκε πλέον σε 145 βουλευτές και της κυβερνητικής πλειοψηφίας σε 154 έδρες.

Επιτυχία κατέγραψε, όμως, η κυβέρνηση και στο επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης αφού μετά από αρκετές ημέρες εσωκομματικών τριβών και εσωστρέφειας για τα οικογενειακά επιδόματα ο κ. Τσίπρας κατόρθωσε να μεταφέρει στην κοινοβουλευτική συζήτηση στο ζήτημα της επόμενης ημέρας μετά την ολοκλήρωση του οικονομικού προγράμματος το 2018. Ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η χώρα βρίσκεται πλέον «μια ανάσα» από τον τερματισμό του προγράμματος και το οριστικό τέλος των μνημονίων. Υπογράμμισε, επίσης, ότι με τη χθεσινή συζήτηση κλείνει ένας μεγάλος και δύσκολος κύκλος, γιατί «ουσιαστικά ολοκληρώθηκε το νομοθετικό μέρος των προαπαιτουμένων για το κλείσιμο και της τρίτης αξιολόγησης».

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το ερχόμενο καλοκαίρι αφήνουμε πίσω μας τη δυσκολότερη περίοδο που βίωσε η χώρα από το 1974 και μετά η οποία ήταν «σκληρή, άδικη και πολλαπλώς επιζήμια –όχι μόνο οικονομικά- για τη μεγάλη πλειονότητα του λαού μας και για την πατρίδα μας συνολικά». Το ζήτημα της ολοκλήρωσης του προγράμματος κυριάρχησε και στην ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος όμως απέρριψε ως «ψεύδος» και «κοροϊδία» το αφήγημα περί καθαρής εξόδου από το Μνημόνιο. Προεξόφλησε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να πάρει βαριά μέτρα τον Αύγουστο του 2018 με πρόσχημα – όπως είπε- την έξοδο από το μνημόνιο. Σε αντίστοιχο μήκος κύματος η Φώφη Γεννηματά χαρακτήρισε «παραμύθι» του ΣΥΡΙΖΑ την έξοδο από το μνημόνιο.

Οι πολιτικοί αρχηγοί διασταύρωσαν, πάντως, τα ξίφη τους και για το θέμα των οικογενειακών επιδομάτων. Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι εντός του 2018 θα αρθούν οι μειώσεις σε μερίδα τριτέκνων και πολυτέκνων και θύμισε ότι το συνολικό κονδύλι για οικογενειακά επιδόματα αυξάνεται κατά 260 εκατ. ευρώ με έμφαση στις οικογένειες με ένα και δύο παιδιά. Από την πλευρά του όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιτίθεται στη μερίδα των πολύτεκνων που ανήκει στη μεσαία τάξη.

Η κυβέρνηση δέχτηκε παράλληλα έντονη κριτική και από τον ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα ο οποίος κατήγγειλε ότι με τη διάταξη που επιβάλλει την απαρτία για την κήρυξη απεργίας στα πρωτοβάθμια σωματεία «αρχίζει το ξήλωμα του απεργιακού δικαιώματος». Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχτηκε ότι η διάταξη αποτελεί μεν συμβιβασμό αλλά ξεκαθάρισε ότι χάρη σε αυτή αποκρούστηκαν οι πιέσεις των δανειστών για ομαδικές απολύσεις και θέσπιση ανταπεργίας (λοκ άουτ). Επισήμανε δε ότι και με το νέο καθεστώς θα αρκεί η σχετική πλειοψηφία για την κήρυξη απεργιών. Στον αντίποδα ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ αυστηρότερων διατάξεων και ζήτησε να καταστεί απαραίτητη η ύπαρξη απόλυτης πλειοψηφίας για την κήρυξη απεργίας και μάλιστα μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα