Χαρακόπουλος: Μοντέλο Τριαντόπουλου για ΟΠΕΚΕΠΕ

Διαβάζεται σε 5'
Μάξιμος Χαρακόπουλος (φωτογραφία αρχείου)
Μάξιμος Χαρακόπουλος (φωτογραφία αρχείου) (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος καταγγέλλει λάθη στις αποζημιώσεις για τις πλημμύρες του Daniel και τη διαφθορά στα ΚΥΔ, ζητώντας ψηφιακή διαφάνεια και ταχύτερες διαδικασίες.

«Όλα αυτά ελπίζω να λειτουργήσουν αφυπνιστικά, να ενεργοποιήσουν ταχύτερα ανακλαστικά, διότι είναι κρίμα να σκιάζεται μια μεγάλη προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια από τέτοιες υποθέσεις που σκανδαλίζουν». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας ραδιόφωνο Parapolitika 90,1 FM, αναφερόμενος στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ σε συνδυασμό με την επέτειο των έξι χρόνων από την εκλογική νίκη της ΝΔ στις εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019.

Ερωτηθείς σχετικά με τις καταγγελίες για τη διαχείριση των αποζημιώσεων για τις ζημιές από τον Daniel επισήμανε ότι «από την πρώτη στιγμή γίναμε αποδέκτες διαμαρτυριών αγροτών για τις αποζημιώσεις που δόθηκαν με αφορμή τις πλημμύρες του Daniel στο θεσσαλικό κάμπο. Πρώτα απ’ όλα, το όλο πρόγραμμα σχεδιάστηκε με αστοχία. Δεν προδικάζει η καλλιέργεια την οποία είχατε, όταν έγινε η πλημμύρα, τις επόμενες καλλιέργειες στο ίδιο χωράφι. Δηλαδή, βρέθηκαν καλλιεργητές οι οποίοι καλλιεργούσαν σιτηρά την ημέρα που έγινε ο Daniel και αυτοί αποζημιώθηκαν adhoc για τα επόμενα 2 χρόνια, σαν να καλλιεργούσαν και τα επόμενα 2 χρόνια σιτηρά, ενώ μπορεί να είχαν ξεκουράσει το χωράφι τους, όπως λέμε στον κάμπο, και να έβαζαν μετά βαμβάκι, ντομάτα. Όπως, επίσης, δεν σημαίνει το ότι καλλιεργούσες ντομάτα ότι τα επόμενα 2 χρόνια θα καλλιεργείς ντομάτα για να αποζημιωθείς για τις 2 επόμενες χρονιές με ντομάτα. Και τούτο γιατί και ο τελευταίος αγρότης στον κάμπο ξέρει ότι το ίδιο χωράφι δεν συμφέρει να το καλλιεργήσεις ντομάτα, δεν είναι αποδοτικό, δεν είναι παραγωγικό. Επομένως, υπήρξε αστοχία εν τη γενέσει. Προφανώς, όμως, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι αγρότες από την πρώτη στιγμή, υπήρξε εσωτερική πληροφόρηση για το ύψος των αποζημιώσεων και έσπευσαν πολλοί να κάνουν αλλαγές στις δηλώσεις καλλιέργειας και ενώ είχαν καλλιεργήσει σιτηρά να δηλώσουν ότι καλλιέργησαν ντομάτα. Αυτή η φήμη υπήρξε πάρα πολύ έντονη στον κάμπο. Εσωτερική πληροφόρηση από παράγοντες, τέλος πάντων, που είχανε γνώση. Ο κάμπος βοά».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «εγώ δημόσια τα είπα αυτά. Αρχές του χρόνου σε εκδήλωση που έκανε η Δημοτική Τοπική Οργάνωση της ΝΔ στα Φάρσαλα, με αφορμή την κοπή της βασιλόπιτας, με προσκεκλημένο ομιλητή τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τον καλό μας φίλο, τον Δημήτρη Παπαστεργίου. Και αναρωτήθηκα, καλωσορίζοντάς τον και επαινώντας το σημαντικό έργο που έχει γίνει και τα άλματα που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια στο ψηφιακό κράτος, γιατί θέλουμε ψηφιακό κράτος; Για να έχουμε διαφάνεια παντού και για να έχουμε και ταχύτητα στις διαδικασίες. Και ρώτησα αν τον κάλεσαν ποτέ οι τόσες ηγεσίες που άλλαξαν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης -είναι η πρώτη φορά που η χώρα έχει υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης- για να συνεργαστεί στους δυο αυτούς τομείς, για να υπάρχουν ταχύτερες διαδικασίες στην καταβολή αποζημιώσεων ή ενισχύσεων και διαφάνεια, να μην υπάρχουν ερωτηματικά και σκιές. Δυστυχώς, αυτό δεν έχει γίνει. Είμαστε πια στον 21ο αιώνα, στο 2025, και ένα κράτος, ένα υπουργείο, ένας οργανισμός επαφίεται σε ιδιώτες, σε εξωτερικούς συμβούλους, στον λεγόμενο τεχνικό σύμβουλο. Είναι δυνατόν να μην έχουμε ένα δημόσιο σύστημα που να υποβάλει, σε αυτό το δημόσιο σύστημα, τις δηλώσεις του ο παραγωγός και έχουμε αυτά τα περιώνυμα ΚΥΔ, που φαίνεται ότι κάποια εξ αυτών είναι εστίες διαφθοράς;».

Σημείωσε ότι «είναι εύλογη η απαίτηση των πολιτών και της ελληνικής κοινωνίας να μην επιμεριστεί το πρόστιμο, οι καταλογισμοί από την ΕΕ στον Έλληνα φορολογούμενο, στον τίμιο πολίτη, ο οποίος δεν ευθύνεται γι αυτό. Είναι εύλογο αυτό, δεν ξέρω, όμως, πόσο εφικτό είναι να γίνει. Διότι υπάρχει ένα ζήτημα. Πρώτα απ’ όλα με τα χρήματα αυτά. Αν υπάρχουν σε λογαριασμούς που θα μπει το κράτος να τους πάρει. Ένα άλλο ζήτημα αν πρέπει να τελεσιδικήσουν κάποιες υποθέσεις για να μπορέσει να τα διεκδικήσει το κράτος. Ένα τρίτο ζήτημα είναι αυτά που ακούμε ότι τα χρήματα όλα δεν πήγαιναν σε αυτούς που εμφανίζονταν ως δικαιούχοι -μάλλον ήταν αυτοί που έπαιρναν το μικρότερο μέρος- ότι ένα σημαντικό μέρος το έπαιρναν οι ενδιάμεσοι, οι μεσάζοντες, τα ΚΥΔ, δεν ξέρω τι. Δεν είναι τόσο απλό, τέλος πάντων, αυτό. Φαίνεται, όμως, ότι υπάρχει βούληση από την κυβέρνηση. Η εμπλοκή της Αρχής για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος είναι σημαντική, η οικονομική εισαγγελία, η ΑΔΑΕ. Υπάρχει μία εγρήγορση αυτή τη στιγμή, φαίνεται ότι εδώ και τώρα υπάρχουν γρήγορα ανακλαστικά».

Ερωτηθείς σχετικά ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υποστήριξε ότι «η δική μας κυβέρνηση εισηγείται την αλλαγή, έχει προαναγγείλει την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, κάτι που εδώ και χρόνια έπρεπε να γίνει. Είναι πολύ θετικό ότι θα γίνει, φαίνεται ότι θα υπάρχει και συμφωνία και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ουσιαστικά, το λεγόμενο μοντέλο Τριαντόπουλου είναι ένας προάγγελος αυτού που θα έρθει ως συνταγματική αναθεώρηση. Επομένως, όταν λέμε ότι δεν πρέπει να παρεμβαίνουν πολιτικοί, ούτε ως εισαγγελείς, ούτε ως ανακριτές στη διαλεύκανση υποθέσεων στις οποίες σκοντάφτει η δικαιοσύνη σε πολιτικά πρόσωπα, δεν μπορεί, λοιπόν, τώρα να λέμε ότι δεν θα δεχθούμε το δικαστικό συμβούλιο να διερευνήσει εάν υπάρχει πράγματι εμπλοκή πολιτικού προσώπου. Μακάρι να μην υπάρχει».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα