Χατζηδάκης για Μέση Ανατολή: Σε εφαρμογή τα πρώτα μέτρα για τους Έλληνες της περιοχής
Διαβάζεται σε 5'
Σε συνέντευξή του, ο Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε πως παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ενώ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις πρώτες παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν για τους Έλληνες που βρίσκονται στην περιοχή.
- 13 Ιουνίου 2025 13:48
«Η κλιμάκωση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι πολύ ανησυχητική και εγκυμονεί κινδύνους ίσως για ευρύτερη ανάφλεξη. Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή παρακολουθεί τις εξελίξεις από πολύ κοντά, το απόγευμα θα υπάρξει συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος επιστρέφει εκτάκτως από τη Σουηδία ενώ θα υπάρξει τοποθέτηση και σε επίπεδο ΕΕ». Αυτό ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, σε ερώτηση για τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον Ιρανικών στόχων από το Ισραήλ σήμερα.
Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στις πρώτες παρεμβάσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί για τους Έλληνες που βρίσκονται στην περιοχή, μετά την ενεργοποίηση της ομάδας διαχείρισης κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών. Συγκεκριμένα, έχουν δοθεί σημεία επικοινωνίας με τους Έλληνες που βρίσκονται στο Ισραήλ και το Ιράν, ενημερώθηκαν οι διπλωματικές αποστολές στις υπόλοιπες χώρες της περιοχής και ξεκίνησαν παράλληλα επαφές με τους Έλληνες που ζουν σε αυτές τις χώρες.
Σε ερώτηση για τη λειψυδρία και τη σχετική διυπουργική σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί για σήμερα υπό τον προεδρία του κ. Χατζηδάκη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι τόσο σήμερα όσο και στις συσκέψεις που προηγήθηκαν και αυτές που θα ακολουθήσουν αναζητείται μια προσέγγιση που θα αντιμετωπίζει σφαιρικά το ζήτημα. Αφού ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα ιδιωτικοποίησης του νερού, πρόσθεσε: «Η βασική παράμετρος είναι το μοντέλο οργάνωσης και διαχείρισης των υδάτων τόσο στην ύδρευση όσο και στην άρδευση. Δεν είναι οι τιμές του νερού. Χρειάζονται επενδύσεις σε φράγματα και μονάδες αφαλάτωσης, για τις οποίες υπάρχει χρηματοδότηση και από την ΕΕ. Αλλά χρειάζεται και συνειδητοποίηση τόσο από την Πολιτεία όσο και από τους πολίτες, ότι το νερό σε χώρες όπως η Ελλάδα γίνεται ένα αγαθό ακόμα πιο πολύτιμο από ό,τι ήταν προηγουμένως».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι 19η σε όλο τον κόσμο από την άποψη του κινδύνου για λειψυδρία καθώς η κλιματική αλλαγή έχει επιδεινώσει το πρόβλημα. «Αν μείνουμε αδρανείς, το πρόβλημα θα γίνει χειρότερο. Δεν έχουμε αυταπάτες ότι δεν είναι από τα θέματα που χειροκροτεί ο κόσμος. Αλλά αντιλαμβάνεστε πόσο επιλήσμονες του καθήκοντος θα ήμασταν αν αφήναμε τη χώρα με προβλήματα λειψυδρίας. Χρειάζεται μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία γιατί το νερό δεν έχει χρώμα, είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό», πρόσθεσε.
Σε σχέση με το νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που ψηφίστηκε από τη Βουλή ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι στη σχετική σύσκεψη που έγινε χθες με τους συναρμόδιους υπουργούς, συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν. «Δεν φθάνει ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου, πρέπει όλα αυτά να εφαρμόζονται», ανέφερε. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα προχωρήσει σε εντατικοποίηση των ελέγχων για αλκοτέστ, οι οποίοι ήδη πραγματοποιούνται με μεγάλη επιτυχία αλλά και σε προτεραιοποίηση των περιοχών όπου υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως είναι τα νησιά και ευρύτερα οι τουριστικές περιοχές. Παράλληλα είναι σε εξέλιξη οι διαγωνισμοί για την προμήθεια 2.500 καμερών για τον αυτόματο έλεγχο παραβάσεων όπως η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, η υπερβολική ταχύτητα, η έλλειψη κράνους, η χρήση κινητού κατά την οδήγηση κ.α. Η εγκατάσταση των καμερών προβλέπεται να ξεκινήσει από φέτος ενώ είναι σε εξέλιξη δεύτερος διαγωνισμός για το πληροφοριακό σύστημα στο οποίο θα συνδεθούν όλες οι κάμερες και από το οποίο θα γίνεται ψηφιακά η επίδοση των κλήσεων.
«Παρά τη βελτίωση που υπάρχει τα τελευταία 15 χρόνια, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στην 3η-4η θέση στην ΕΕ ως προς τον αριθμό των θανόντων από τροχαία. Γι’ αυτό, για κάθε κυβέρνηση το θέμα θα έπρεπε να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα», σημείωσε.
Τέλος για την τραγωδία των Τεμπών, ενόψει της ψηφοφορίας επί των τριών προτάσεων για προανακριτική επιτροπή ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι η συζήτηση πρέπει να γίνεται με σοβαρότητα. «Είχαμε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ που θεωρεί ότι ο τότε αρμόδιος υπουργός ενήργησε με δόλο και ακολούθησε η πρόταση των 4 μικρότερων κομμάτων που ξεπέρασε κάθε όριο φαντασίας όταν θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός διέπραξε εσχάτη προδοσία. Η μικροκομματική εκμετάλλευση του θέματος από τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και αν είναι βολική για την κυβέρνηση, δεν είναι καθόλου χρήσιμη για τα δημόσια πράγματα. Και σίγουρα δεν τιμά τη μνήμη των νεκρών της τραγωδίας, ούτε την προσπάθεια που πρέπει να υπάρξει για τιμωρία των πραγματικών υπευθύνων με βάση τους κανόνες του κράτους δικαίου. Η Νέα Δημοκρατία, θα πράξει όπως έπραξε και στην περίπτωση Τριαντόπουλου. Δεν θέλουμε να αποκρύψουμε τίποτα, αλλά όσο τεράστιο λάθος θα ήταν η συγκάλυψη άλλο τόσο τεράστιο λάθος θα ήταν και ο ποινικός λαϊκισμός».