Νέα Δημοκρατία: Ξεκινούν από σήμερα οι διαδικασίες εκλογής προέδρου

Νέα Δημοκρατία: Ξεκινούν από σήμερα οι διαδικασίες εκλογής προέδρου
Συνεδρίαση του άτυπου πολιτικού συμβουλίου της Νέας Δημοκρατίας την Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) Eurokinissi

Θα ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατό, όπως αποφάσισε χθες το βράδυ ο Μεϊμαράκης σε συνεργασία με τον Παπαμιμίκο, δηλαδή πιθανότατα αρχές Νοεμβρίου

Ξεκινούν από σήμερα οι διαδικασίες εκλογής προέδρου στη Νέα Δημοκρατία, όπως αποφασίστηκε μετά από συνεργασία που είχαν χθες το βράδυ ο πρόεδρος του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο γραμματέας της πολιτικής επιτροπής Ανδρέας Παπαμιμίκος.

Όπως είχε γράψει το news247 μέχρι τα Χριστούγεννα το θέμα της ηγεσίας θα έχει λυθεί οριστικά με τον ένα ή τον άλλο, με το Νοέμβριο να φέρεται ως πιθανότερος μήνας εξελίξεων, εκτός εάν επισπευσθεί τόσο η διαδικασία που η εκλογή γίνει τέλη Οκτώβρη. Το βέβαιο είναι πως η Συγγρού έχει αποφασίσει να τρέξουν γρήγορα τα πράγματα.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από τη ΝΔ μέχρι τέλος αυτής της εβδομαδας θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση ΚΕΦΕ του κόμματος στην οποία μετέχουν ο γραμματέας της πολιτικής επιτροπής Ανδρέας Παπαμιμίκος ως πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας της ΚΟ  Γιάννης Πλακιωτάκης, τα τρία αρχαιότερα με κοινοβουλευτική θητεία μέλη που είναι οι Δαβάκης, Τραγάκης και Γιακουμάτος, η πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας “Κωνσταντίνος Καραμανλής” Ρόδη Κράτσα, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του προηγούμενου συνεδρίου Φίλιππος Ταυρής, ο πρώτος σε ψήφους αιρετός στην Εκτελεστική Γραμματεία Μενέλαος Δασκαλάκης, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης, ο Γενικός Διευθυντής του κομματος Κώστας Τζιμάρας, ο Γραμματέας  Οργανωτικού Κώστας Κόλλιας, ο Γραμματέας Εκλογών Επαμεινώντας Λεκκέας και ο Διευθυντής Διαγραμματειακού Αλέκος Κόκκαλης.

Σε αυτή τη συνεδρίαση θα οριστεί προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων,  7-10 ημερών. Για να είναι κάποιος υποψήφιος θα πρέπει να έχει ή 50 υπογραφές από μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, ή του 1/10 των μελών του προηγούμενου εθνικού συνεδρίου το οποίο αριθμούσε 4450 μέλη.

Στη συνέχεια θα ξανασυνεδριάσει η ΚΕΦΕ για τον έλεγχο των υπογραφών και θα δοθούν 2 ημέρες προθεσμία για ενστάσεις. Ακολούθως θα ανακηρυχθούν οι υποψηφιότητες και κάθε υποψήφιος θα ορίσει έναν εκπρόσωπο στην ΚΕΦΕ.

Η διευρυμένη πλέον ΚΕΦΕ θα ορίσει μετά  ημερομηνία εκλογών οι οποίες εκτιμώνται ότι θα πραγματοποιηθούν μέσα στο Νοέμβριο.

Αν και υπήρξαν σκέψεις και εισηγήσεις για συνέδριο, το οποίο θα εξέταζε και τον τρόπο εκλογής προέδρου, η διαδικασία φαίνεται ότι θα προχωρήσει με βάση το ισχύον καταστατικό όπως αυτό ψηφίστηκε στο συνέδριο του 2013.

Η διαδικασία εκλογής με ανοιχτούς μέχρι και την ημέρα των εκλογών καταλόγους, που συμφωνήθηε άρον άρον το 2009, θεωρείται από πολλά στελέχη (κυρίως καραμανλικά) ότι νοθεύει την έννοια της βάσης, καθώς επιτρέπει ακόμη και σε άσχετα με την παράταξη πρόσωπα να ψηφίσουν για αρχηγό του κόμματος. Το βέβαιον είναι όμως ότι θα ανοίξουν οι κατάλογοι για τις εγγραφές νέων μελών του κόμματος, όπως είχε πει ο κ.Μεϊμαράκης μετά την ανάληψη της ηγεσίας μετά το δημοψήφισμα.

Άλλωστε οι κατάλογοι δεν έχουν ανανεωθεί απο το 2009, με αποτέλεσμα να είναι εγγεγραμμένοι ο Πάνος Καμμένος και άλλα στελέχη που έχουν εν τω μεταξύ απομακρυνθεί από το κόμμα. Αν και φυσικά την ημέρα των εκλογών – εφόσον η διαδικασία γίνει με το ισχύον καταστατικό- μπορεί να ψηφίσει όποιος επιθυμεί.

Ο ίδιος ο κ.Μεϊμαράκης δεν είχε αποκλείσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος. Σε αυτή την περίπτωση το ερώτημα είναι ποιος θα βρεθεί απέναντι του.

Το βράδυ των εκλογών ο πρώτος που έριξε το σπόρο της αμφισβήτησης ήταν ο Μάκης Βορίδης. Δεν είναι σαφές αν η παλιά συμμαχία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον κ.Βορίδη σε ρόλο υπαρχηγού εξακολουθεί και ισχύει. Η Ντόρα Μπακογιάννη πάλι επέμενε σε όλους τους τόνους πως επί του παρόντος δεν αμφισβητεί κανείς τον κ.Μεϊμαράκη. Ο νυν πρόεδρος της ΝΔ όμως ανοιγει ο ίδιος το θέμα, αναγκάζοντας επίδοξους δελφίνους να πάρουν τις αποφάσεις τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα