Υποκλοπές: Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων καθυστέρησε και βρήκε άδεια τα γραφεία της Intellexa

Υποκλοπές: Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων καθυστέρησε και βρήκε άδεια τα γραφεία της Intellexa
Υποκλοπές Getty Images/iStockphoto

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων ήθελε αλλά τελικά δεν μπόρεσε να ελέγχει αποτελεσματικά την Intellexa. Eνήργησε δύο μήνες μετά από την καταγγελία Ανδρουλάκη και όταν το αποφάσισε, βρήκε άδεια γραφεία.

Μεγάλα ερωτηματικά και απορίες προκύπτουν μέσα από το κείμενο της απόφασης της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα να επιβάλλει πρόστιμο στην εταιρία Intellexa η οποία φέρεται να εμπορεύεται το λογισμικό παρακολούθησεων Predator στην Ελλάδα.

Από το αναλυτικό κείμενο της απόφασης της Αρχής που επισυνάπτεται στην επίσημη ιστοσελίδα της είναι σαφές αφενός ότι υπήρξε καθυστέρηση στις ενέργειες και αφετέρου ότι η εταιρία όχι μόνο δεν συνεργάστηκε, ως όφειλε, αλλά βρήκε το χρόνο να μην πει τίποτα για την ταμπακιέρα.

Η καθυστέρηση

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ενημερώθηκε για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη από τον ίδιο στις 3 Αυγούστου του 2022. Στην απόφαση αναφέρονται τα εξής: “Ο Α, υπέβαλε στην Αρχή την υπ’ αριθμ. πρωτ. Γ/ΕΙΣ/9312/03-08-2022 αναφορά-καταγγελία, με την οποία της κοινοποίησε τη μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει ενώπιον του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου σχετικά με την καταγγελλόμενη απόπειρα παγίδευσης της τερματικής συσκευής κινητού του τηλεφώνου με το λογισμικό παρακολούθησης «Predator» καθώς και τη σχετική έκθεση της Ειδικής Υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζητώντας να πράξει η Αρχή, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, ως ο Νόμος ορίζει και, εφόσον προκύψουν σχετικά στοιχεία, την επιβολή κάθε προβλεπόμενης κύρωσης”.

Από την ημέρα της κατάθεση της καταγγελίας, και ενώ είχαν ήδη παραιτηθεί τόσο ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης όσο και ο επικεφαλής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων, πέρασαν άλλες… 40 για να προκύψει εντολή του Προέδρου της Αρχής για έλεγχο στα γραφεία της εταιρίας ο οποίος τελικά έγινε στις 15/09.

Τι διαπίστωσε όμως η Αρχή κατά τη διάρκεια του ελέγχου στα γραφεία της Intellexa στο Χαλάνδρι; Οτι δεν υπήρχε πλέον Intellexa στο Χαλάνδρι καθώς, όπως αναφέρει η ίδια η Αρχή “κατά τον επιτόπιο έλεγχο διαπιστώθηκε ότι στην εν λόγω διεύθυνση διαθέτει εγκατάσταση η εταιρεία Interlog Α.Ε., η οποία παρέχει λογιστικές υπηρεσίες στην εταιρεία Intellexa A.E. (ως εκτελούσα την επεξεργασία), για τμήμα του έτους 2022. Κατόπιν διαλογικής συζήτησης με στελέχη της εταιρείας Interlog Α.Ε., ζητήθηκαν για το χρονικό διάστημα, στο οποίο η Interlog Α.Ε. παρέχει υπηρεσίες στην Intellexa A.E., σειρά στοιχείων για την Intellexa Α.Ε., και συγκεκριμένα την πρόσφατη δήλωσή της στην εφορία για το έτος 2021, καταστάσεις πελατών και προμηθευτών, τα διαθέσιμα αντίγραφα παραστατικών εξόδων (του έτους 2022) και στοιχεία από τις δηλώσεις του προσωπικού της Intellexa Α.Ε. προς τον ΕΦΚΑ. Κατά τη διενέργεια του ως άνω ελέγχου, και αφού διαπιστώθηκε ότι στην επίσημη έδρα της Intellexa Α.Ε. δεν λειτουργεί πραγματική εγκατάσταση της εταιρείας αυτής, υπήρξε επικοινωνία με τον πληρεξούσιο δικηγόρο της εταιρείας Ανδρέα Μήτσαινα”.

Η Αρχή, παράλληλα, όπως η ίδια τονίζει, ενημέρωσε τον πληρεξούσιο δικηγόρο της εταιρίας για νέο έλεγχο στα γραφεία του Ελληνικού. Προανήγγειλε, δηλαδη, τον έλεγχο ο οποίος θα ήταν ιδιαίτερα κρίσιμος για τον εντοπισμό ή όχι ευρημάτων. Και μάλιστα τον τοποθέτησε χρονικά άλλες 20 ημέρες μετά, στις 3/10 όπως η εταιρία ζήτησε. Οπερ και εγένετο. Ο έλεγχος δηλαδή στα κυρίως γραφεία της Intellexa διεξήχθη δύο μήνες (!) μετά την καταγγελία-αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη.

Τι διαπιστώθηκε, εν τέλει, σ’ αυτόν τον έλεγχο; “Το τριώροφο κτίριο της εταιρείας στο Ελληνικό βρέθηκε παντελώς άδειο και χωρίς λειτουργική δικτυακή υποδομή ή πληροφοριακό σύστημα”. Κοινώς, είχαν ξηλωθεί τα πάντα και κυρίως οι servers!

Στρίβειν δια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

Στα επίμονα, είναι η αλήθεια, ερωτήματα της Αρχής, η Intellexa επικαλέστηκε τα στοιχεία που είχε ήδη παραδώσει στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Θυμίζουμε ότι η Εθνική Αρχή Διαφάνειας θεσπίστηκε με τον πρώτο νόμο που έφερε η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά την εκλογή της τον Ιούλιο του 2019. Είναι μεν Ανεξάρτητη Αρχή αλλά όχι συνταγματικά κατοχυρωμένη κάτι που σημαίνει ότι τα μέλη της διορίζονται από την κυβέρνηση και λογοδοτούν σ’ αυτήν (και όχι στο κοινοβούλιο όπως συμβαίνει με τις υπόλοιπες Ανεξάρτητες Αρχές που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένες).

Οπως η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αναφέρει στην απόφασή της “τα στοιχεία που η Intellexa A.E. παρείχε στην ΕΑΔ αφορούν περιορισμένο χρονικό διάστημα και μόνο σε σχέση με τις σχέσεις δημοσίων υπηρεσιών μαζί της. Κατ’ αποτέλεσμα, συνιστούν μικρό μόλις υποσύνολο αυτών που ζήτησε η Αρχή. Σε κάθε περίπτωση, η εταιρεία είχε, αδιαμφισβήτητα, στην κατοχή της τα εν λόγω αιτηθέντα από την Αρχή στοιχεία και επέλεξε να μην τα χορηγήσει στην Αρχή. Από τις παραπάνω διαπιστώσεις προκύπτει ότι η εταιρεία Intellexa Α.Ε. έχει κατ’ επιλογή παραβιάσει την υποχρέωση συνεργασίας με την εποπτική αρχή του άρθρου 31 του ΓΚΠΔ”.

Θα έλεγε κανείς ότι τα (ελλιπή) στοιχεία που δόθηκαν στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας λειτούργησαν ως φύλλο συκής της Intellexa και δεν πρόσφεραν τίποτα το ουσιαστικό και χειροπιαστό στην έρευνα.

Το ύψος του προστίμου

Η Αρχή ανακοίνωσε ότι επέβαλλε πρόστιμο στην Intellexa ύψους 50.000 ευρώ. Το πρόστιμο χαρακτηρίζεται ως αποτρεπτικό και αναλογικό.

Πιο πάνω όμως στην απόφαση, η ίδια η Αρχή αναγνωρίζει ότι σε περίπτωση παραβίασης της διάταξης που βρίσκεται στο άρθρο 31 του ΓΚΠΔ για τη συνεργασία με την Αρχή “προβλέπονται διοικητικά πρόστιμα έως 10.000.000 ευρώ ή, σε περίπτωση επιχειρήσεων, έως το 2% του συνολικού παγκόσμιου ετήσιου κύκλου εργασιών του προηγούμενου οικονομικού έτους, ανάλογα με το ποιο είναι υψηλότερο”.

Ο κύκλος των εργασίων της Intellexa για το 2021, όπως καταγράφηκε στο ΓΕΜΗ, ανέρχεται σε 5.481.120,55 ευρώ όμως το πρόστιμο που επιβάλλεται είναι μόλις 50.000 ευρώ, ούτε το 1% του κύκλου εργασίων της εταιρίας για το 2021.

Συμπερασματικά, όπως είχε ήδη τονίσει από το καλοκαίρι του NEWS 24/7 το τάιμινγκ του ελέγχου δεν ήταν το ενδεδειγμένο. Και από τη στιγμή που δεν ήταν, δεν μπορούσε να παράξει και χειροπιαστό αποτέλεσμα. Επί της ουσίας, η Intellexa ξεγλίστρησε…

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα