50 χρόνια ιστορίας σε ένα λεύκωμα για την ελληνική νομισματική τέχνη

50 χρόνια ιστορίας σε ένα λεύκωμα για την ελληνική νομισματική τέχνη

Το λεύκωμα "Σύγχρονη Ελληνική Νομισματοκοπεία: Βασιλεύς Γεώργιος Α' (1863-1913)" του Ιωάννη Βασιλάκη έρχεται να προσθέσει μια ακόμη μικρή αχτίδα σε μερικές όχι και τόσο καλά φωτισμένες σελίδες της ελληνικής ιστορίας.

Τη σκιαγράφηση 50 χρόνων ελληνικής Ιστορίας, όπως απεικονίζεται μέσω της νομισματικής τέχνης της περιόδου του Βασιλέως Γεωργίου Α’ (1863-1913) κατάφερε να “χωρέσει” σε ένα εκπληκτικό λεύκωμα με τίτλο «Σύγχρονη Ελληνική Νομισματοκοπεία: Βασιλεύς Γεώργιος Α’ (1863-1913)» ο οικονομικός αναλυτής, σύμβουλος επιχειρήσεων και συλλέκτης Ιωάννης Β. Βασιλάκης.

Πρόκειται για μια πολυτελή τετράχρωμη έκδοση, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, στην οποία κατεβλήθη συστηματική προσπάθεια παρουσίασης της πλήρους συλλογής νομισμάτων της περιόδου του βασιλέως Γεωργίου Α’ ως ενιαίου και ολοκληρωμένου συνόλου και έχει ως στόχο την έρευνα των νομισμάτων της συγκεκριμένης περιόδου, καθώς και των πολιτικοοικονομικών  και ιστορικών γεγονότων της εποχής και την επίδραση που είχαν στην ελληνική νομισματοκοπία, ενώ παράλληλα καταγράφονται και οι τεχνοτροπίες εκείνης της εποχής που χρησιμοποιήθηκαν στην κοπή των νομισμάτων.

«Η συναίσθηση της ιστορικής συνέχειας και συνάμα του χρέος προς τις επόμενες γενιές είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν αυτό το λεύκωμα, που έχει ως στόχο να αποτελέσει μια ιστορική παρακαταθήκη και να βοηθήσει και άλλους συλλέκτες σε μια πρώτη συστηματική επαφή με τα νομίσματα του Βασιλέως Γεωργίου Α’, προσδοκώντας το ίδιο χρήσιμο να είναι και σε εκείνους που ενδιαφέρονται για μια γενική αλλά μεθοδική γνωριμία με την ελληνική νομισματοκοπεία της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου» αναφέρει στην έκδοση ο συγγραφέας.

 

Ο κεντρικός προβληματισμός που διατρέχει το σύνολο της μελέτης δεν αρθρώνεται ούτε γύρω από την Ιστορία ούτε γύρω από την Οικονομία της Ελλάδας, αλλά κατεξοχήν γύρω από την εξέλιξη της ελληνικής νομισματοκοπίας τη συγκεκριμένη περίοδο. τα μεταβάλλονται σε ομιλούντα σύμβολα γεγονότων άγνωστων από άλλες πηγές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι καθοριστικής σημασίας για την εκπόνηση της μελέτης στάθηκε επίσης το γεγονός ότι μέσα από τη μακρόχρονη έρευνα σχετικά με τη νομισματοκοπία του Γεωργίου Α’ ήρθε στο φως και ένα νόμισμα-αποκάλυψη: το 20λεπτο του 1868. Ένα νόμισμα την ύπαρξη του οποίου αγνοούν μέχρι σήμερα οι νομισματικοί κύκλοι.

 

«Η προσδοκία αυτού του λευκώματος είναι να προστεθεί μια ακόμη μικρή αχτίδα σε μια όχι και τόσο καλά φωτισμένη κουκκίδα του νομισματικού χάρτη, να οδηγήσει τον μελετητή σε άγνωστες και ανεξερεύνητες, γόνιμες περιοχές. Να διανοίξει νέα πεδία μελέτης και νέες προσεγγίσεις. Η νομισματική εξάλλου είναι ένα ταξίδι που ποτέ δεν χάνει σε ένταση και πάθος, μια και το στοιχείο της έκπληξης σε κάθε νέα δυνατή “συνάντηση” με ένα νόμισμα ποτέ δεν μετριάζεται, τουλάχιστον όχι μέχρι την επόμενη “κατάκτηση”» επεσήμανε ο κ. Βασιλάκης κατά την επίσημη παρουσίαση του λευκώματος που έλαβε χώρα την Παρασκευή στο Μουσείο Μπενάκη.

Προανήγγειλε μάλιστα την έκδοση του νέου του βιβλίου που βρίσκεται στα σκαριά: «Ένα βιβλίο που έχει πυξίδα σε πιο ανοιχτούς ορίζοντες και συγκεκριμένα στο ελληνικό αρχιπέλαγος. Από τους νομισματικούς χάρτες, λοιπόν, στους χάρτες της Καρπάθου» όπως είπε χαρακτηριστικά.

 

Το λεύκωμα «Σύγχρονη Ελληνική Νομισματοκοπεία: Βασιλεύς Γεώργιος Α’ (1863-1913)» θα διατίθεται από το πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη, και από την ΠΝΕ Πανελλήνια Νομισματική Ένωση.

 

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα