Variety: Η Ελλάδα χρωστάει πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ σε διεθνείς παραγωγές
Διαβάζεται σε 5'
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του περιοδικού Variety, ο νέος φορέας ΕΚΚΟΜΕΔ βρίσκεται πίσω σε πληρωμές, με αποτέλεσμα οι διεθνείς παραγωγοί να ζητούν τα λεφτά τους.
- 20 Μαΐου 2025 18:13
Μέσα στη βροχή των συννεφιασμένων Καννών έσκασε μια είδηση που θα ταρακουνήσει τα λιμνάζοντα νερά του ελληνικού industry: Ένα χρόνο μετά την ίδρυση του νέου φορέα για το ελληνικό σινεμά, ΕΚΚΟΜΕΔ, τα χρωστούμενα προς τους διεθνείς παραγωγούς που έχουν φέρει τα πρότζεκτ τους στη χώρα, λέγεται πως ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια ευρώ.
Πολύ συχνά σημειώνουμε τα τελευταία χρόνια πως η Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε χοτ προορισμό διεθνών παραγωγών και συμπαραγωγών, από ανεξάρτητα ευρωπαϊκά φιλμ μέχρι χολιγουντιανές παραγωγές. Σημαντικό ρόλο εδώ παίζει το 40% cash rebate, ένα επενδυτικό κίνητρο που φέρνει στη χώρα παραγωγές διαφόρων ειδών κι όχι μόνο όσων χρειάζονται απαραιτήτως ένα τυπικό ελληνικό φόντο.
Το πρόβλημα; Αυτή η επιστροφή επένδυσης… δεν επιστρέφεται.
Σε ρεπορτάζ του Variety, του μεγαλύτερου περιοδικού του κινηματογραφικού industry, αναφέρεται πως: «Ένα χρόνο αφότου η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την αναδιάρθρωση του οπτικοακουστικού τομέα με την έναρξη ενός νέου βιομηχανικού οργανισμού, της Creative Greece (EKKOMEΔ), πηγές αναφέρουν ότι το σύστημα εξακολουθεί να βρίσκεται σε αταξία, με ένα συσσωρευμένο ποσό οφειλόμενο σε δεκάδες παραγωγές που ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ.»
Ο ΕΚΚΟΜΕΔ είναι ο νέος φορέας που τέθηκε σε λειτουργία πέρυσι, συγχωνεύοντας τον παλιό ΕΚΟΜΕ με το Κέντρο Κινηματογράφου – μια κίνηση που έτσι κι αλλιώς είχε διχάσει τους ανθρώπους του χώρου. Η κίνηση έγινε υποτίθεται ως μοχλός εξορθολογισμού, όμως από την πρώτη στιγμή υπήρξαν δυλειτουργίας και καθυστερήσεις. Αίσθηση είχε προκαλέσει η σύνθεση του ΔΣ του νέου φορέα δίχως ανθρώπους του κινηματογραφικού χώρου, ενώ για μήνες μετά οι νέες αιτήσεις παρέμεναν κλειδωμένες λόγω της «επίλυσης εκκρεμοτήτων».
Σήμερα, οι εκκρεμότητες αυτές είναι ακόμα στον αέρα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Variety.
«Υπάρχουν πελάτες που έχουν δάνεια. Οι τράπεζες περιμένουν τα χρήματά τους», λέει ο Κώστας Κεφαλάς στο Variety, επικεφαλής παραγωγής στο Faliro House, το οποίο εξυπηρέτησε τα γυρίσματα της Οδύσσειας του Νόλαν στην Ελλάδα. «[Οι ξένοι παραγωγοί] γίνονται επιφυλακτικοί. Υπάρχουν περισσότερα ερωτήματα που εγείρονται», συμπληρώνει.
(Μοιραία ειρωνικό το εξώφυλλο του περιοδικού Screen International –το πιο διαδεδομένο έντυπο κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του φεστιβάλ– το πρωί αμέσως μετά τις αποκαλύψεις του Variety: Μια ολοσέλιδη καταχώρηση της Faliro House με το πολύ λιτό μήνυμα, «your production partner in Greece».)
«Το Creative Greece (γνωστό με το ελληνικό ακρωνύμιο EKKOMEΔ) σχεδιάστηκε για να βελτιστοποιήσει τις λειτουργίες των βιομηχανιών οθόνης της χώρας», αναφέρει το Variety στο ρεπορτάζ του. «Αντ’ αυτού, πηγές λένε ότι αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερα γραφειοκρατικά εμπόδια και αναζητούν σαφήνεια σχετικά με το πότε θα πληρωθούν οι ίδιοι – και οι διεθνείς συνεργάτες τους».
Ο παραγωγός Γιώργος Καρναβάς αναφέρει στο Variety πως «ξέραμε ότι θα ήταν κάτι πολύ περίπλοκο, αλλά τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο“. Σύμφωνα με το άρθρο, «ο Καρνάβας απηχεί τις ανησυχίες άλλων που ανησυχούν ότι η βιομηχανία σπαταλά το “κεφάλαιο εμπιστοσύνης” που έχουν αφιερώσει χρόνια για να δημιουργήσουν με ξένους παραγωγούς». Λέει ο επιτυχημένος έλληνας παραγωγός: «Αυτό που χρειάζεται πολύ χρόνο για να χτιστεί μπορεί εύκολα να εξαφανιστεί και τώρα αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες μιας κακοδιαχειριζόμενης μετάβασης από τη διοίκηση και τα υπουργεία».
Ένα ηχηρό παράδειγμα που αναφέρει το Variety: Σύμφωνα με πληροφορίες του εντύπου, «οι παραγωγοί της ταινίας Maria [σσ. το πολυσυζητημένο φιλμ με την Αντζελίνα Τζολί, μέρος του οποίου γυρίστηκε στην Ελλάδα]
απέστειλαν μια έντονη επιστολή στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών και στον EKKOMEΔ, απαιτώντας απαντήσεις για περίπου 350.000 ευρώ σε απλήρωτες αξιώσεις επιστροφής χρημάτων που χρονολογούνται από τα γυρίσματα της ταινίας το φθινόπωρο του 2023 στην Ελλάδα. Από τις τέσσερις χώρες που φιλοξένησαν και παρείχαν κίνητρα για την παραγωγή, η Ελλάδα είναι η μόνη που δεν έχει ακόμη καταβάλει την πληρωμή του rebate».
Σε δήλωσή του στο Variety, ο Λεωνίδας Χριστόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΚΚΟΜΕΔ, «παραδέχεται ότι υπήρξαν γραφειοκρατικές προκλήσεις από την έναρξη του οργανισμού. Παραδέχεται επίσης ότι τα χρήματα που κατέβαλε ο EKKOMEΔ τον περασμένο χρόνο ήταν “λιγότερα από ό,τι περιμέναμε”. Ωστόσο, ο Χριστόπουλος λέει ότι ο οργανισμός βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επανεκκινήσει τις πληρωμές στις αρχές Ιουνίου, προσθέτοντας ότι “το μεγαλύτερο μέρος των εκκρεμοτήτων θα έχει εξυπηρετηθεί μέχρι το τέλος του έτους”.»
Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά εδώ όλο το ρεπορτάζ του Variety.
Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια εξέλιξη που δεν βοηθά τους ανθρώπους του ελληνικού industry και τις σχέσεις τους με συνεργάτες από το εξωτερικό. Το «live your myth in Greece» δεν είναι αρκετό.