Δωρεάν στην πόλη την Πέμπτη 8 Μαΐου – 4 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 6'
Ximena Maldonado Sánchez
Ximena Maldonado Sánchez - Η ζωγραφική της Ximena Maldonado Sánchez διερευνά τις σχέσεις ανάμεσα σε ανθρώπους και οικοσυστήματα, εστιάζοντας στις υφές, τα χρώματα και τα μοτίβα φυτών και ορυκτών. Courtesy of the artist

Ας ανακαλύψουμε μαζί τις πιο ενδιαφέρουσες δωρεάν εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσετε σήμερα Πέμπτη 8 Μαΐου στην καρδιά της πόλης.

Ο Μάιος μπήκε με φόρα και εμείς συνεχίζουμε να ψάχνουμε δωρεάν εκδηλώσεις τις οποίες μπορούμε να απολαύσουμε χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψουμε χρήματα.

Ενδιαφέρουσες δωρεάν βόλτες μπορούμε να κάνουμε και την Πέμπτη 8 Μαΐου σε ποικίλες εκδηλώσεις, συναντήσεις και εικαστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γνωστές γκαλερί και φορείς.

Ιδού μερικές ευκαιρίες να ψυχαγωγηθείς σήμερα με δωρεάν είσοδο.

Η ζωγραφική της Ximena Maldonado Sánchez στην Bernier/Eliades

Η Γκαλερί Bernier/Eliades παρουσιάζει τη δεύτερη ατομική έκθεση της Ximena Maldonado Sánchez, με τίτλο “cardón, carmín y ola” στην Αθήνα.

Ximena Maldonado Sánchez- terracotta, 2025, Oil and acrylic on canvas, 180 x 130 cm. Courtesy of the artist

Η ζωγραφική της Ximena Maldonado Sánchez διερευνά τις σχέσεις ανάμεσα σε ανθρώπους και οικοσυστήματα, εστιάζοντας στις υφές, τα χρώματα και τα μοτίβα φυτών και ορυκτών.

Η καλλιτέχνιδα, με έμπνευση από αισθητηριακές εμπειρίες και ερεθίσματα in situ, εξετάζει θέματα οικολογικής αμοιβαιότητας και αλληλεπίδρασης, αποτυπώνοντας αφανείς δυναμικές της τοπογραφίας. Η καλλιτεχνική της διαδικασία ξεκινά με την παρατήρηση του τοπίου και εξελίσσεται σε ζωγραφική που εμπλέκει ολόκληρο το σώμα, δημιουργώντας νέους κόσμους όπου παραστατικότητα και αφαίρεση συνυπάρχουν.

Ο τίτλος της έκθεσης προκύπτει από τον διάλογο μεταξύ στεριάς και θάλασσας στο έργο της. Συνεκτικά στοιχεία της έκθεσης είναι οι κάκτοι, τα κοράλλια, η πλούσια παλέτα του κόκκινου και του μπλε, και οι οργανικές μορφές που αντανακλούν τη ρευστότητα της καλλιτεχνικής διαδικασίας. Στο έργο της, η παρουσία του νερού διαμορφώνει σιλουέτες βουνών και γεωλογικών σχηματισμών, προσδιορίζοντας τη βλάστηση.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη, 8 Μαΐου 2025, από τις 19:00 έως τις 21:00, με την παρουσία της καλλιτέχνιδας. 

Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Θεάτρου Αθήνας

Στο Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος, έναν χώρο με ιδιαίτερη σημασία, θα διεξαχθεί για πρώτη φορά το Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Θεάτρου Αθήνας «Πόλις-Πολίτης-Πολιτισμός» στις 8 και 9 Μαΐου.

Με πρωτοβουλία του Φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων και την υποστήριξη του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, η Αθήνα μετατρέπεται σε ένα ζωντανό μνημείο, προσκαλώντας τους συμμετέχοντες να σκεφτούν τις σύγχρονες προκλήσεις για τη Δημοκρατία, το Κράτος και τον Πολίτη.

Περισσότεροι από 250 μαθητές από την Αθήνα, την Καλλιθέα, τις Αχαρνές, τη Γλυφάδα, τη Νέα Προποντίδα και τις Συρακούσες, με αφετηρία το Αρχαίο Δράμα ως εκπαιδευτικό εργαλείο, θα παρουσιάσουν θεατρικές παραστάσεις. Μέσα από αυτή τη δημιουργική συνύπαρξη, θα ανταλλάξουν σκέψεις και συναισθήματα, συστήνοντας την Αθήνα ως παγκόσμιο σύμβολο Δημοκρατίας.

Πέμπτη 8 Μαΐου

  • 10:00 – 10:40  Φωνές χωρίς σύνορα / 7ο ΓΕΛ Αχαρνών
  • 11:00 – 11:40 Οι εμφανίσεις του Διονύσου /  Liceo Tommaso Gargallo
  • 12:00 – 12:40  Μεταβαλλόμενες Δημοκρατίες – Η ελληνική περίπτωση / 7ο Γυμνάσιο Καλλιθέας
  • 13:00 – 13:50  Υπογραφή όνομα ολογράφως / Big Bang School, Νέα Προποντίδα

Τα “Αστικά Εργαλεία” του Βασίλη Καρακατσάνη

Τα "Αστικά Εργαλεία" του Βασίλη Καρακατσάνη

Η genesis gallery παρουσιάζει την έκθεση του Βασίλη Καρακατσάνη με τίτλο “Αστικά Εργαλεία” σε καλλιτεχνική διεύθυνση: Γιώργου Τζάνερη και επιμέλεια Δρ. Κώστα Πράπογλου. Όπως αναφέρι ο επιμελητής:

Το έργο του Βασίλη Καρακατσάνη μας προσκαλεί σε ένα ταξίδι μέσα από το φάσμα της σύγχρονης ύπαρξης: ένα πολύπλοκο, συνεχώς εξελισσόμενο μείγμα αναμνήσεων, συλλογικών ιστοριών και κοινωνικών δυναμικών. Η έκθεση Αστικά Εργαλεία παρουσιάζει μια συναρπαστική διαπραγμάτευση ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, το προσωπικό και το μνημειώδες. Επτά ζωγραφικά έργα μεγάλης κλίμακας, μαζί με πλήθος μικρότερων έργων—όλα φτιαγμένα με ακρυλικό, λάδι και γκουάς σε καμβά—μας προτρέπουν σε μια βαθιά διερεύνηση της ζωής σε όλες τις αποχρώσεις και υφές της.

Στον πυρήνα της πρακτικής του Καρακατσάνη βρίσκεται μια υπερβατική εσωτερική διεργασία υπό το πρίσμα της μνήμης και της υλικότητας. Ο τίτλος της έκθεσης υπονοεί τους κρυμμένους μηχανισμούς που ορίζουν την ουσία ενός τόπου: τα διεισδυτικά, συχνά αθέατα εργαλεία που μας βοηθούν να πλοηγηθούμε, να ορίσουμε και να ερμηνεύσουμε τα περιβάλλοντα που κατοικούμε, καθώς και εκείνα που καθορίζουν και συνθέτουν την ίδια μας την ύπαρξη.[…] 

 Όπως λέει ο Καρακατσάνης, “όσα ξέρει ο νοικοκύρης, δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος“, μια δήλωση που αναδεικνύει την επιθυμία του καλλιτέχνη να αποκαλύψει τις κρυμμένες ιστορίες πίσω από τα καθημερινά αντικείμενα και να ρίξει φως σε πτυχές ποικίλων αφηγήσεων που συχνά παραβλέπονται.”

“Κόρη”: Η γκαλερί The Breeder εγκαινιάζει τη νέα έκθεση της Γεωργίας Σαγρή

Όπως αναφέρει η ίδια η εικαστικός: “Η έκθεση περιλαμβάνει νέα έργα σε συνέχεια της έρευνας μου γύρω από την ανάρρωση, τον οπτικό πυρετό, την αντίληψη και το σώμα. Η λέξη ‘κόρη’ φέρει πολλαπλά νοήματα — είναι το γυναικείο άγαλμα, σημαίνει θυγατέρα στα ελληνικά και παραπέμπει επίσης στην κόρη του ματιού. Όλες αυτές οι σημασίες διατρέχουν την έκθεση. Κάθε έργο μπορεί να ιδωθεί ως ένα αυτοπορτρέτο — όχι με την παραδοσιακή έννοια της αναπαράστασης μιας σταθερής ταυτότητας, αλλά ως πορτρέτο καταστάσεων και μεταβαλλόμενων μορφών.

Η ‘κόρη’, ως θυγατέρα και κόρη του ματιού, γίνεται μια φιγούρα μέσω της οποίας μεσολαβούνται αυτές οι καταστάσεις. Κάθε έργο εστιάζει στην πράξη του να βλέπεις και να σε βλέπουν, του να σε φροντίζουν ή να σε ξεχνούν, του να σε προστατεύουν ή να σε εγκαταλείπουν. Αν η έκθεση είναι ένα αυτοπορτρέτο, είναι ένα πορτρέτο που αντιστέκεται στην κατάληξη. Επιμένει στη διαδικασία, στην προσοχή, στη δέσμευση.

Όταν μιλώ για οπτικό πυρετό, αναφέρομαι στην κατάσταση υπερδιέγερσης και εξάντλησης που προκαλείται από τη συνεχή οπτική κατανάλωση, κυρίως μέσω των οθονών. Είναι ο τρόπος με τον οποίο ο τεχνοκαπιταλισμός επιταχύνει την αντίληψη, κορεσμένος από ακατάπαυστες εικόνες, καταρρίπτοντας το βάθος και την εστίαση. Σε αυτήν την κατάσταση, η πράξη της όρασης αποσυνδέεται από την προσοχή, την οικειότητα και τη φροντίδα.

Η δυαδικότητα παίζει κεντρικό ρόλο στην έκθεση. Πολλά έργα εμφανίζονται σε ζεύγη —ως διακοπές, ως παραλλαγές. Με ενδιαφέρει πώς κινείται το μάτι ανάμεσα στα δύο, πώς η όραση αποσταθεροποιείται και γίνεται προσεκτική. Αυτός ο διπλασιασμός συνδέεται με διάφορα θεωρητικά πλαίσια που με απασχολούν: το “ανοίκειο” του Φρόυντ, όπου το οικείο γίνεται ξένο [1]· Ο “Διπλός Άνθρωπος” του Ντοστογιέφσκι, όπου ο πρωταγωνιστής συναντά το alter ego του και οδηγείται σε υπαρξιακή σύγχυση [2] και η φαινομενολογία του Μερλώ-Ποντύ, όπου η όραση είναι πάντα διπλή — το βλέμμα είναι πάντα και ειδωμένο [3].

Η έκθεση “Κόρη” είναι ένας χώρος για το βλέμμα να ξεκουραστεί και να αφυπνιστεί. Ζητά τον χρόνο σας”… Εγκαίνια: Γκαλερί The Breeder Πέμπτη 8 Μαΐου 2025, 19:00 – 21:00.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα