Δωρεάν στην πόλη την Τρίτη 22 Ιουλίου – 3 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
Διαβάζεται σε 4'
Ας ανακαλύψουμε μαζί τις πιο ενδιαφέρουσες δωρεάν εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσετε σήμερα Τρίτη 22 Ιουλίου στην καρδιά της πόλης.
- 22 Ιουλίου 2025 06:47
Ενδιαφέρουσες δωρεάν βόλτες μπορούμε να κάνουμε και την Τρίτη 22 Ιουλίου σε ποικίλες εκδηλώσεις, συναντήσεις και εικαστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γνωστές γκαλερί και φορείς.
Ιδού μερικές ευκαιρίες να ψυχαγωγηθείς σήμερα με δωρεάν είσοδο.
Ομαδική έκθεση “Ariadne + Minotaur”
Η Genesis Gallery παρουσιάζει στον νέο της χώρο στην οδό Ιπποκράτους 121 την τελευταία έκθεση του καλοκαιριού με τίτλο “Ariadne + Minotaur”.
Η Χριστίνα Δάρρα, στον κύκλο δουλειάς “Ariadne + Minotaur”, εξερευνά τον αρχαίο ελληνικό μύθο. Στόχος της δεν είναι η εικονογράφηση του μύθου, αλλά η διερεύνηση του δυναμικού του: πώς ο μύθος διαμορφώνει τον τρόπο σκέψης μας, τις συναισθηματικές μας αντιδράσεις και πώς αυτό αλλάζει κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Εξετάζει τι σημαίνει ο μύθος όταν τον ακούμε ή τον διαβάζουμε για πρώτη φορά και πώς το νόημα και η απήχησή του αλλάζουν με τις πολλαπλές αναγνώσεις σε διαφορετικά ηλικιακά στάδια. Στον μύθο βλέπουμε αυτό που θέλουμε ή έχουμε ανάγκη να δούμε.
Η σειρά των έργων, μέσω της τριχρωμίας CMYK (Cyan, Magenta, Yellow, Black), ένας βασικός κώδικας για την τυπογραφική αναπαραγωγή των εικόνων, συνδιαλέγεται με τον μύθο της Αριάδνης και του Μινώταυρου, αποφεύγοντας δραματικά στοιχεία διήγησης. Στις χάρτινες μαριονέτες που δημιουργεί, οι μυθικοί χαρακτήρες συνδυάζονται με άλλους μύθους, όπως ο Πήγασος και η Μέδουσα, καθώς και στοιχεία από τη λαϊκή παράδοση όπως η κυρά Σαρακοστή.
Στην έκθεση συμμετέχει και ο 98χρονος πατέρας της Χριστίνας Δάρρα, Γιώργος Καμπούρογλου, με μια σειρά από λαβυρινθικά κολλάζ από ανακυκλωμένες συσκευασίες. Αυτή η συνεργασία αποτελεί φόρο τιμής στις γενιές που διαδέχονται η μια την άλλη, εξερευνώντας τη δύναμη του μύθου ακόμα και όταν δεν είναι εμφανής ή γίνεται ασυναίσθητα. Εγκαίνια: Τρίτη 22 Ιουλίου 2025, ώρα 20:00.
“Bricks and Stones”
Στο Κέντρο Τεχνών Μετς θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης “Bricks and Stones” την Τρίτη 22 Ιουλίου, ώρα 19:00–22:00, σε συνέχεια της παρουσίασής της στην Frame de Galerie (Amersfoort, Ολλανδία). Η έκθεση υλοποιείται με τη συμμετοχή Ελλήνων και Ολλανδών καλλιτεχνών και αποτελεί το δεύτερο μέρος μιας εικαστικής ανταλλαγής και δημιουργικού διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες.
Η έκθεση διερευνά την αλληλεπίδραση μεταξύ δομημένων μορφών και συναισθηματικών τοπίων, γεφυρώνοντας το υλικό με το άυλο. Τα “τούβλα και οι πέτρες” λειτουργούν ως θεμέλια αλλά και μεταφορές, ως βάσεις της μνήμης, της ταυτότητας και της ψυχικής αρχιτεκτονικής. Στο πλαίσιο των εγκαινίων, θα παρουσιαστεί ειδική δράση του Ολλανδού εικαστικού Mark van Praagh με τίτλο: “Abstract Architecture” – Αψίδες, σκάλες και ρυθμοί.
Ο van Praagh, γνωστός για το έργο του που συνδυάζει αφαιρετικότητα με αρχιτεκτονική αναφορά, παρουσιάζει μια νέα σειρά έργων εμπνευσμένη από το θέμα της έκθεσης. Οι αψίδες, οι σκάλες και οι πύργοι επανέρχονται ως μοτίβα που δημιουργούν επαναληπτικούς ρυθμούς, μεταφέροντας την έννοια της σύνδεσης – του ουρανού με τη γη, του πνευματικού με το υλικό. Μέσα από ένα παιγνίδι φωτός, σκιάς και γεωμετρίας, τα έργα του αποπνέουν μια αίσθηση διαχρονικότητας και σιωπηρής δύναμης.
Ο Mark van Praagh (γεν. 1957, Κουρασάο) σπούδασε στην Ακαδημία Gerrit Rietveld του Άμστερνταμ. Ζει και εργάζεται στην Ολλανδία, ενώ διατηρεί περιοδικά εργαστήρια στην Κρήτη και στη Βουργουνδία της Γαλλίας. Έχει εκθέσει σε πληθώρα χώρων διεθνώς.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2025, προσφέροντας την ευκαιρία στο κοινό να έρθει σε επαφή με διαφορετικές εικαστικές προσεγγίσεις γύρω από την έννοια της κατασκευής, του τόπου, της μνήμης και του ανήκειν. Επιμέλεια: Νιόβη Κρητικού.
“Τέχνη και Τουρισμός”
Τα ανθρώπινα έργα έχουν τη δική τους ιστορία. Τα έργα τέχνης ενός λαού, που παράγονται σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, συγκροτούν τη συναισθηματική του ιστορία, η οποία αποτυπώνεται με εικόνες, μορφές, χρώματα, σχήματα κ.ά.
Ο τρόπος που χειρίζεται ένας καλλιτέχνης αυτά τα στοιχεία δεν είναι τυχαίος, ειδικά όταν αναφέρεται σε μια συγκεκριμένη θεματική, όπως είναι ο τουρισμός. Τότε, το λεξιλόγιο, που αποτελείται από στοιχεία της εντοπιότητας και αντανακλά το εθνικό βίωμα, γίνεται στερεότυπη εικόνα και στοχεύει τους μετακινούμενους επισκέπτες. Η έκθεση “Τέχνη & Τουρισμός” στην γκαλερί Έρση, λοιπόν, κάνει μια ιδιαίτερη μνεία σε καλλιτέχνες των οποίων τα έργα αποτέλεσαν σημεία αναφοράς στην Ελλάδα του τουρισμού.
Συμμετέχουν οι: Σ. Βασιλείου, Γ. Δέρπαππας, Ν. Κασκούρας, Α. Κέπετζης, Τ. Μάρθας, Ε. Μπαδόλα, Ν. Νικολάου, Παύλος, Θ. Παπαγιάννης, Π. Σάμιος, Γ. Τσαρούχης, Δ. Χιωτόπουλος, D. Gerstein. Διάρκεια έκθεσης: 8 Ιουλίου – 20 Σεπτεμβρίου 2025. Κατά τον Αύγουστο, η γκαλερί θα παραμείνει κλειστή και θα επαναλειτουργήσει τον Σεπτέμβριο.