Δωρεάν την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου – 3 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
Διαβάζεται σε 3'
Ας ανακαλύψουμε μαζί τις πιο ενδιαφέρουσες δωρεάν εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσετε σήμερα Πέμπτη 22 Ιανουαρίου στην καρδιά της πόλης.
- 22 Ιανουαρίου 2026 06:52
Ενδιαφέρουσες δωρεάν βόλτες μπορούμε να κάνουμε και την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου σε ποικίλες εκδηλώσεις, συναντήσεις και εικαστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γνωστές γκαλερί και φορείς.
Μετακινηθείτε με ασφάλεια καθώς η κακοκαιρία που ήδη πλήττει αρκετές περιοχές, με πολλά μέρη της χώρας να έχουν ντυθεί στα λευκά από το πρωί, αναμένεται να κρατήσει μέχρι και το μεσημέρι της Πέμπτης (22/01).
Ιδού μερικές ευκαιρίες να ψυχαγωγηθείς σήμερα με δωρεάν είσοδο.
Φίλιππος Τσιτσόπουλος – “Auction of Morality”
Η γκαλερί a.antonopoulou.art παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Φίλιππου Τσιτσόπουλου με τίτλο “Auction of Morality”. Στην έκθεση παρουσιάζονται σχέδια και μια σειρά από performances βασισμένες σε κείμενα των James Baldwin, Chief Seattle, Peter Handke και Heiner Müller. Οι performances είναι χωρισμένες σε τρία αυτόνομα μέρη και εξετάζουν τα πολιτικά ρήγματα της εποχής, τη φθορά των δημοκρατικών θεσμών και τη χρήση της ιστορίας ως εργαλείο δημόσιας χρήσης.
Μέσα από ανάγνωση επιλεγμένων κειμένων, αναδεικνύονται ζητήματα ηθικής απέναντι σε πράξεις βίας, αλληλεγγύης και δημοκρατίας. Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί το σώμα του ως χώρο έκφρασης κοινωνικών ερωτημάτων και θέτει ηθικά και πολιτικά διλήμματα. Η έκθεση διαπραγματεύεται τη σχέση ανάμεσα στον παρατηρητή και σε αυτόν που υφίσταται τη βία, καθώς και το πώς οι αφηγήσεις μπορούν να παραποιηθούν ή να χρησιμοποιηθούν.
Μέσα από σχέδια, και μια σειρά από performances, η έκθεση εξετάζει πώς ο πόνος και η αδικία κυκλοφορούν στη σημερινή παγκόσμια κουλτούρα, πώς μεταφέρονται από οθόνη σε οθόνη, πώς γίνονται σύμβολα, και πώς χρησιμοποιούνται χωρίς να κατανοείται το βάθος και η αλήθεια τους. Οι performances θα πραγματοποιηθούν και την ημέρα των εγκαινίων Πέμπτη 22/10 στον χώρο της γκαλερί.
“Let your dreams flow inside me”
Η γκαλερί The Breeder παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Ελένης Ψυλλάκη με τίτλο “Let your dreams flow inside me”. Η έκθεση αποτελεί στοχασμό πάνω στην ισορροπία, την αυτοπαρατήρηση και τη σχέση μεταξύ ψηφιακού και χειροποίητου. Η καλλιτέχνης αντλεί έμπνευση από γεωμετρικές αρχές, αρχιτεκτονικές και μυθολογικές φόρμες, καθώς και από την ανθρώπινη φιγούρα, δημιουργώντας μια εικαστική γλώσσα που συνδυάζει το αρχαίο με το σύγχρονο. Τα έργα χαρακτηρίζονται από γεωμετρικές φόρμες, γήινους τόνους και υφές που παραπέμπουν σε φυσικά υλικά. Επαναλαμβανόμενα μοτίβα όπως αγγεία και ειδώλια συμβολίζουν την ανθρώπινη κατάσταση και τη συλλογικότητα.
Η έκθεση υπογραμμίζει την αλληλοσύνδεση, τη μοναδικότητα κάθε έργου και την αναζήτηση νέων τρόπων ύπαρξης μέσα στο σύνολο. Η παρουσία της γεωμετρίας σχετίζεται με το αρχιτεκτονικό υπόβαθρο της Ψυλλάκη, ενώ οι μορφές της συνδυάζουν στοιχεία αρχαϊκά και υπερβατικά. Η καλλιτέχνης προσεγγίζει τη ζωγραφική ως σύγχρονη μορφή αφοσίωσης, προσφέροντας έναν χώρο στοχασμού για τη σημασία της ανθρώπινης αφής.
Fivefold
Η ατομική έκθεση της Άλκηστης Μαυροκεφάλου με τίτλο “Fivefold” παρουσιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα, σε επιμέλεια της Γαληνής Λαζάνη.
Η καλλιτέχνης διερευνά ερωτήματα για την ανθρώπινη ύπαρξη, αντλώντας έμπνευση από τη φύση και τα προσωπικά της βιώματα. Τα έργα περιλαμβάνουν φυσικά στοιχεία όπως αχινούς, βράχια και θάλασσες, ενώ συνδυάζονται με χειροποίητες δαντέλες κοπανελιού και αντικείμενα από το φυσικό περιβάλλον. Σε ορισμένα έργα ενσωματώνονται χειροποίητοι QR κωδικοί που αφηγούνται μικρές ιστορίες. Η έκθεση εξετάζει τη σχέση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον και την ταυτότητα των πλασμάτων της φύσης.