Δωρεάν το Σαββατοκύριακο 19-21 Δεκεμβρίου – Ξεναγήσεις, μουσεία και συναυλίες
Διαβάζεται σε 8'
Ας ανακαλύψουμε μαζί τις πιο ενδιαφέρουσες δωρεάν εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσετε αυτό το Παρασκευο-σαββατοκύριακο, 19 με 21 Δεκεμβρίου.
- 19 Δεκεμβρίου 2025 06:56
Δεκέμβριος loading και βαίνουμε ολοταχώς προς τα Χριστούγεννα – ενώ παράλληλα συνεχίζουμε να χαρτογραφούμε δωρεάν εκδηλώσεις… συναυλίες, εκθέσεις τέχνης και ενδιαφέρουσες αφορμές για έξοδο, είτε θέλεις είτε δεν θέλεις να ξοδέψεις χρήματα.
Συναυλίες, εκθέσεις, προβολές και μικρές πολιτιστικές αποδράσεις που δεν κοστίζουν τίποτα – μόνο λίγο χρόνο και διάθεση. Δες όσα μπορείς να απολαύσεις δωρεάν την Παρασκευή 19 και το σαββατοκύριακο 20-21 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.
“Winter Lights: A Season of Art”
Η Tsantilis Art Gallery και η ιστορικός τέχνης Αννίτα Πατσουράκη παρουσιάζουν την εορταστική ομαδική έκθεση “Winter Lights: A Season of Art”, με επιλεγμένα έργα που αναδεικνύουν τη ζεστασιά, τη μνήμη και τη δημιουργική λάμψη του χειμώνα. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Aggelika Korovessi, Aggelos Panagiotidis, Filippos Panagiotidis, Antonia Iroidou, Apostolos Lavdas, Evita Kanellou, Maria Ktistopoulou, Stella Sevastopoulos, Vivi Papadakis, Xenia Arapaki, Yannis Kottis. Στην έκθεση περιλαμβάνονται και έργα από τη μόνιμη συλλογή της γκαλερί, αναδεικνύοντας τη διαχρονικότητα της Tsantilis Art Gallery. Εγκαίνια: Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου, στις 18:00.
“Εν τω σκότει εφαίνετο φως”
Η έκθεση “Εν τω σκότει εφαίνετο φως” φιλοξενείται στο Κέντρο Τεχνών Μετς και ανασύρει ως κεντρικό της άξονα τη μυσταγωγία, εκείνη τη λεπτή, υποδόρια ατμόσφαιρα που διατρέχει το σύμπαν του Παπαδιαμάντη και το φορτίζει με μια αίσθηση τελεστικής σκοτεινότητας, ιερότητας και πνευματικής πύκνωσης. Είναι το άρωμα μιας μνήμης που θροΐζει ανάμεσα στο φως και στη σκιά, μιας κατάστασης που κατοικεί στο μεταίχμιο, όπου οι μορφές, οι χειρονομίες και οι ψίθυροι αντηχούν διττά φωτεινοί και σκοτεινοί μαζί.
Πέντε καλλιτέχνες αντλούν έμπνευση από την ελληνική παράδοση και τη συλλογική μνήμη, παρουσιάζοντας έργα που εξερευνούν το τραγικό, το ιερό και το υπαρξιακό. Ο Γιώργος Κόρδης εικονογραφεί τη Φόνισσα, ο Μιχάλης Μανουσάκης δημιουργεί χώρους μνήμης, ο Γιάννης Τζερμιάς συνομιλεί με τη Μήδεια, ο Νίκος Χουλιαράς αποτυπώνει ψυχικά τοπία και ο Γιώργος Χουλιαράς παρουσιάζει γλυπτά με τελετουργικό χαρακτήρα.
Καλλιτέχνες: Γιώργος Κόρδης, Μιχάλης Μανουσάκης, Γιάννης Τζερμιάς, Γιώργος Χουλιαράς, Νίκος Χουλιαράς
Επιμέλεια: Νιόβη Κρητικού.
“L’Infini terrible”
Η Roma Gallery παρουσιάζει την έκθεση “Χρήστος Οικονόμου: L’Infini terrible”, την πρώτη ατομική παρουσίαση του καλλιτέχνη στην γκαλερί. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και την Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2026. Την επιμέλεια υπογράφει η ιστορικός τέχνης Άλια Τσαγκάρη.
Η έκθεση παρουσιάζει περισσότερα από εξήντα έργα σε χαρτί, που δημιουργήθηκαν την τελευταία πενταετία. Η ζωγραφική του Οικονόμου, κυρίως μελάνη και παστέλ, επικεντρώνεται στο ανθρώπινο σώμα ως πεδίο ψυχικών και σωματικών εντάσεων, με αναφορές στη μυθολογία, τον μυστικισμό και την πραγματικότητα. Τα έργα του χαρακτηρίζονται από παραμορφώσεις, έντονη χρωματική οικονομία και εστίαση στο τραύμα ως βιωμένη εμπειρία. Η έκθεση αντλεί έμπνευση από το ποίημα του Arthur Rimbaud και διερευνά τη σχέση μεταξύ πραγματικού, τραύματος και σωματικότητας.
“Τα εικονο-όργανα”
Ο χώρος τέχνης ENOIKOS παρουσιάζει αφιέρωμα στον εικαστικό και εικονογράφο Λάζαρο Ζήκο (1954-2011), συγκεντρώνοντας έργα από την προσωπική συλλογή του Σπύρου Καπή, τους κληρονόμους του καλλιτέχνη και ιδιωτικές συλλογές.
Τα “εικονο-όργανα” του Ζήκου είναι εικόνες που λειτουργούν ως εργαλεία ή μηχανές και παρουσιάζουν το ανθρώπινο σώμα χωρίς όρια και όργανα. Τα σχέδια, τα κολάζ και οι κατασκευές του συνδυάζουν τον μηδενισμό του punk με τη μελαγχολία του dark wave, αντλώντας έμπνευση από συγγραφείς όπως ο Kafka.
Η έκθεση συνοδεύεται από έντυπο με κείμενα των Δημήτρη Βανέλλη, Σπύρου Καπή, Χριστόφορου Μαρίνου, Κωστή (Τριανταφύλλου), Φλώρας Σαρτζετάκη, Βούλας Φερεντίνου και Χρήστου Φερεντίνου.
Επιμέλεια: Χριστόφορος Μαρίνος
Φωτογράφιση έργων: Κυριακή Ντοβίνου
Σχεδιασμός πρόσκλησης και εντύπου: Talc Studio
Συναυλία Κλασικής Κιθάρας στην Εθνική Πινακοθήκη
Με αφορμή την έκθεση Francisco Goya, Los Caprichos, η Εθνική Πινακοθήκη σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων παρουσιάζει το έργο του Mario Castelnuovo-Tedesco Caprichos de Goya op. 195. Θα παρουσιαστούν 16 Caprichos ως ρεσιτάλ κιθάρας από τελειόφοιτους κιθαριστές του τμήματος, παράλληλα με την προβολή των αυθεντικών έργων του Goya. Το έργο, εμπνευσμένο από τα χαρακτικά του Francisco Goya, αποτελείται από 4 ενότητες και διαρκεί περίπου 85 λεπτά. Περιλαμβάνει στοιχεία της ισπανικής μουσικής παράδοσης και νεοκλασικισμού, συνδυάζοντας παραδοσιακά μοτίβα με μοντέρνες τεχνικές.
Την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου, Ώρα 18:30, στην Εθνική Πινακοθήκη, Αμφιθέατρο «Ίδρυμα Ωνάση» και ερμηνεύουν φοιτητές/τριες του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνδιοργάνωση με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Ομαδική έκθεση “Μαζί”
Η Gallery Art Prisma παρουσιάζει την ομαδική έκθεση “ΜΑΖΙ” με έργα των Μαντώ Δρίτσα, Μιχάλη Αβατάγγελου και Σάντρα Σταυροπούλου. Η έκθεση αναδεικνύει τη δημιουργική συνύπαρξη τριών Πειραιωτών καλλιτεχνών, που, παρότι χρησιμοποιούν διαφορετικές τεχνικές και υλικά, συνθέτουν μια συνεκτική εικαστική αφήγηση.
Η Μαντώ Δρίτσα εστιάζει στη μεταμόρφωση των υλικών από την κεραμική στο χαρτί. Ο Μιχάλης Αβατάγγελος δημιουργεί μεταλλικές συνθέσεις που ισορροπούν ανάμεσα στη σκληρότητα και την ευαισθησία του υλικού. Η Σάντρα Σταυροπούλου ασχολείται με χαρακτική, ζωγραφική και μικροκατασκευές, αντλώντας θέματα από το φυσικό περιβάλλον και την καθημερινή εμπειρία. Καλλιτέχνες: Μαντώ Δρίτσα, Μιχάλης Αβατάγγελος, Σάντρα Σταυροπούλου.
“All Eyes on Palestine”
Η ομαδική έκθεση “All Eyes on Palestine” παρουσιάζει έργα 20 Παλαιστίνιων καλλιτεχνών που γεννήθηκαν μεταξύ των δύο Ιντιφάντα και δραστηριοποιούνται στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη, την Ευρώπη και αλλού. Οι δημιουργοί χρησιμοποιούν ζωγραφική, σχέδιο, χαρακτική, κόμικς, φωτογραφία, βίντεο, εγκατάσταση, περφόρμανς και πολυμέσα για να εξερευνήσουν θέματα κατοχής, εξορίας, αντίστασης και ταυτότητας.
Η έκθεση περιλαμβάνει έργα των Amer Shomali, Basel Zaraa, Bayan Abu Nahla, Doris Hakim, Duaa Qishta, Hani Zurob, Larissa Sansour, Mahasen Al-Khateeb, Mahmoud Alhaj, Malak Mattar, Manal Mahamid, Monther Jawabreh, Mohammed Joha, Mohammad Saba’aneh, Raed Issa, Rana Bishara, Shada Safadi, Shadi Alzaqzouq, Sharif Waked, Shareef Sarhan. Επιμέλεια: Elettra Stamboulis. Υποστήριξη: Δανάη Στράτου (Κέντρο για τον Μετακαπιταλιστικό Πολιτισμό – mέta), Doris Hakim.
Η έκθεση φιλοξενείται σε νεοκλασικό κτήριο στο κέντρο της Αθήνας και συνοδεύεται από παράλληλες εκδηλώσεις (συζητήσεις, περφόρμανς, μουσικές βραδιές).
Τα έσοδα από πωλήσεις έργων αποδίδονται στους δημιουργούς.
Παραγωγή: Κέντρο για τον Μετακαπιταλιστικό Πολιτισμό – mέta και DiEM25.
Παράλληλες εκδηλώσεις Δεκεμβρίου:
Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου, στις 19:00 στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20,
1 ος όροφος):
“Όταν ο κόσμος κοιμάται”. Ομιλητές/τριες: Φραντζέσκα Αλμπανέζε – νομικός, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ, Γιάνης Βαρουφάκης –Γραμματέας του ΜέΡΑ25, καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας στο ΕΚΠΑ, Μαλάκ Ματάρ – ζωγράφος, εικονογράφος, Κλεονίκη Αλεξοπούλου – Μέλος Διεθνούς Συντονιστικής Επιτροπής Global Sumud Flotilla – March to Gaza, επισκέπτρια Καθηγήτρια τμήματος Οικονομικών ΕΚΠΑ. Συντονίζει η Ναταλί Χατζηαντωνίου, δημοσιογράφος, Εφημερίδα των Συντακτών.
Σάββατο 13 Δεκεμβρίου στο χώρο της έκθεσης:
11:00: Ξενάγηση στην έκθεση με την επιμελήτρια Ηλέκτρα Σταμπουλή.
19:00: Συζήτηση με τίτλο “Πέρα από την όχθη / Η Τέχνη στην εποχή της γενοκτονίας” με τους καλλιτέχνες Μαλάκ Ματάρ, Ντόρις Χακίμ, Ντουά Κίστα, Σάντι Αλζακζούκ, Ράνα Μπισάρα. Συντονίζει η επιμελήτρια Ηλέκτρα Σταμπουλή.
21.00: DJ set & live music Maya Aghniadis (Flugen) Tarweedat, with Alexis Bolosis (Saxophone) & Omar Abozekry (Ney).
Δωρεάν είσοδος στα Μουσεία και στους Αρχαιολογικούς χώρους την Κυριακή, 21 Δεκεμβρίου 2025
Η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα μουσεία που ανήκουν στο Δημόσιο είναι ελεύθερη, χωρίς την καταβολή αντιτίμου, την πρώτη και την τρίτη Κυριακή κάθε μήνα από 1η Νοεμβρίου έως 31η Μαρτίου εκάστου έτους.
Οι δωρεάν ξεναγήσεις του Δήμου Αθηναίων
Συνεχίζονται οι δωρεάν ξεναγήσεις που προσφέρει ο Δήμος Αθηναίων σε ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, καθώς και χώρους πολιτισμού και τέχνης της πόλης. Οι ξεναγήσεις διοργανώνονται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) σε συνεργασία με το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών Αθήνας.
Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2025
ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ «ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ» ΔΗΜΟΥ
ΑΘΗΝΑΙΩΝ
«Μια βραδιά στο Αρχοντικό της Αγγελικής Χατζημιχάλη» με την Άρτεμη Σκουμπουρδή & τη λαογράφο και υπεύθυνη του Μουσείου Σταυρούλα Πισιμίση.
18:00| Σημείο συνάντησης: Είσοδος Μουσείου (Αγγ. Χατζημιχάλη 6, Πλάκα)
Συμμετέχουν τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων. (έως 40 άτομα)
Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2025
ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ: LOS CAPRICHOS του FRANCISCO GOYA
10:30| Σημείο συνάντησης: Είσοδος Πινακοθήκης (Βασ. Κωνσταντίνου 50)
Ξεναγός: Δώρα Βουκελάτου (έως 25 άτομα)
ΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΕΙΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ
10:30| Σημείο συνάντησης: Είσοδος Αρχαιολογικού Χώρου επί της Αποστόλου
Παύλου
Ξεναγός: Ειρήνη Κουμπούρα (έως 40 άτομα)
ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΟ ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΚΥΡΡΗΣΤΟΥ – ΑΕΡΗΔΕΣ, ΜΕΝΔΡΕΣΕΣ & ΦΕΤΙΧΙΕ
ΤΖΑΜΙ
10:30| Σημείο συνάντησης: Πύλη της Αθηνάς Αρχηγέτιδος στην Ρωμαϊκή Αγορά
Ξεναγός: Ιωάννα Κατοχιανού (έως 40 άτομα)
ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
11:00| Σημείο συνάντησης: Είσοδος Πινακοθήκης (Λεωνιδίου & Μυλλέρου,
Μεταξουργείο)
Ξεναγός: Ειρήνη Καζαμιάκη (έως 25 άτομα)
ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΤΡΙΛΟΓΙΑ: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΑΚΑΔΗΜΙΑ, ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
11:00| Σημείο συνάντησης: Προπύλαια Πανεπιστημίου
Ξεναγός: Μιχάλης Γιοχάλας (έως 40 άτομα)
Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2025
ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ
«Στη μαγεία του Αθηναϊκού Κήπου μας»
10:30| Σημείο συνάντησης: Είσοδος Κήπου από Βασ. Σοφίας
Ξεναγός: Άρτεμις Σκουμπουρδή (έως 80 άτομα)
Συμμετέχουν τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων
ΕΘΝΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ – ΜΕΓΑΡΟ ΠΑΛΑΙΑΣ ΒΟΥΛΗΣ
10:30| Σημείο συνάντησης: Είσοδος Μουσείου (Πλατεία Κολοκοτρώνη, Σταδίου 13)
Ξεναγός: Δημήτρης Τσιλιγιάννης (έως 25 άτομα)
ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ: LOS CAPRICHOS του FRANCISCO GOYA
10:30| Σημείο συνάντησης: Είσοδος Πινακοθήκης (Βασ. Κωνσταντίνου 50)
Ξεναγός: Δώρα Βουκελάτου (έως 25 άτομα)
ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
10:30| Σημείο συνάντησης: Είσοδος Μουσείου
Ξεναγός: Μερκούρης Μερκούρογλου (έως 25 άτομα)