Δωρεάν το Σαββατοκύριακο: Εκθέσεις, ομιλίες και μουσεία, 16-18 Ιανουαρίου

Διαβάζεται σε 5'
Η ατομική έκθεση της Φωτεινής Πούλια
Η γκαλερί Crux παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Φωτεινής Πούλια με τίτλο "The never ever land"

Ας ανακαλύψουμε μαζί τις πιο ενδιαφέρουσες δωρεάν εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσετε αυτό το Παρασκευο-σαββατοκύριακο, 16, 17 και 18 Ιανουαρίου.

Μέσα Ιανουαρίου και συνεχίζουμε να ανακαλύπτουμε… δωρεάν εκδηλώσεις – συναυλίες, εκθέσεις τέχνης και ενδιαφέρουσες αφορμές για έξοδο – ειδικά αν δεν θέλεις να ξοδέψεις χρήματα.

Συναυλίες, εκθέσεις, προβολές και μικρές πολιτιστικές αποδράσεις που δεν κοστίζουν τίποτα – μόνο λίγο χρόνο και διάθεση. Δες όσα μπορείς να απολαύσεις δωρεάν την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο – 16, 17 και 18 Ιανουαρίου στην Αθήνα!

“All Included” στη Citronne

Η Citronne Gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Μαρίας Οικονομοπούλου με τίτλο “All Included”. Εκτίθενται έργα από όλες τις θεματικές ενότητες της εικαστικού, τα οποία εξερευνούν την ισορροπία ανάμεσα στο προσωπικό και το συλλογικό. Η έκθεση αποτελεί την πρώτη ατομική παρουσίαση της καλλιτέχνιδας στη Citronne και σηματοδοτεί την έναρξη της συνεργασίας τους.

Η έκθεση θέτει ερωτήματα για τη συνύπαρξη, τις σχέσεις και τα όρια, με τη δημιουργική διαδικασία να λειτουργεί ως μέσο οργάνωσης της σκέψης και μετασχηματισμού της εμπειρίας σε μορφή. Τα έργα δημιουργούνται με καθημερινά υλικά όπως χαρτί, νήμα, ύφασμα, μολύβι και κερί, τα οποία επανεντάσσονται στο εικαστικό πεδίο ως φορείς μνήμης και συνύπαρξης. Η δομή της γκαλερί επιτρέπει την αντιστοίχιση κάθε δωματίου σε στάδιο σκέψης, αποτυπώνοντας την πορεία της καλλιτέχνιδας από την αυτοπαρατήρηση προς τη συλλογική εμπειρία.

“Μετα-Διαδρομές”

Η Sianti Gallery παρουσιάζει τον Ιωάννη Μάζη, ομότιμο καθηγητή Γεωπολιτικής του ΕΚΠΑ, σε δύο εκδηλώσεις που συνδέουν τη σύγχρονη τέχνη με τη θεωρία και τη γεωπολιτική.

Στην ατομική έκθεση ζωγραφικής “Μετα-Διαδρομές” παρουσιάζονται έργα που απομακρύνονται από καθιερωμένα αισθητικά στερεότυπα, εστιάζοντας στη βιωματική ποιότητα της εικαστικής πράξης. Η ζωγραφική λειτουργεί ως εσωτερική μετάβαση και ως χαρτογράφηση υπαρξιακών ερωτημάτων, προσφέροντας εμπειρία μνήμης και συνείδησης. Ακολουθεί παρουσίαση του βιβλίου το Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2026 (13:00) με τίτλο “Γεωπολιτική και Σύγχρονη Τέχνη“, όπου ο Ιωάννης Μάζης εξετάζει τη σύγχρονη τέχνη ως πεδίο παραγωγής νοήματος, συνδεδεμένο με τα γεωπολιτικά συμφραζόμενα.

Ομιλητές: Ιωάννης Μάζης (ομότιμος καθηγητής Γεωπολιτικής, ΕΚΠΑ)
Γιώργος Φραγκούδης (υπεύθυνος εκδόσεων “ΛΕΙΜΩΝ”)
Παναγιώτης Σιάγκρης (διδάσκων στην ΑΣΚΤ Αθήνας, ΕΔΥΠ)

“Εγώ, ο Ανδρέας Βουτσινάς”

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζει την έκθεση “Εγώ, ο Ανδρέας Βουτσινάς“, μια ιστορική αναδρομή στη ζωή και το έργο του σκηνοθέτη, ηθοποιού και δασκάλου του θεάτρου Ανδρέα Βουτσινά. Η έκθεση, υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, φιλοξενείται στις Γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και περιλαμβάνει προσωπικά αντικείμενα, επιστολές, πορτρέτα από φίλους καλλιτέχνες και τεκμήρια από τη διεθνή του πορεία. Παρουσιάζονται επίσης θεατρικά projects του σε Ελλάδα και εξωτερικό, μέσα από μακέτες, προγράμματα, φωτογραφίες και σκηνικά αντικείμενα. Επιμέλεια έκθεσης: Ίρις Κρητικού, Σταμάτης Γκίκας, Μάριος-Άγγελος Βουτσινάς. Στις Γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

“Nidus” στη Roma Gallery

Η έκθεση “Nidus” αποτελεί την πρώτη ατομική παρουσίαση της Ειρήνης Ταμπασούλη. Η έκθεση περιλαμβάνει ένα περιβάλλον assemblage με τριάντα διακριτές μονάδες γλυπτών και δύο βίντεο. Η καλλιτέχνης συνθέτει τρισδιάστατες κατασκευές από ετερόκλητα στοιχεία ηλεκτρονικών συσκευών, ευρεθέντα αντικείμενα και οργανικές δομές, δημιουργώντας ένα πεδίο σχέσεων όπου το νόημα προκύπτει από την αλληλεξάρτηση βιολογικών, τεχνολογικών και μη ανθρώπινων μορφών. Επιμέλεια: Άλια Τσαγκάρη.

Στα όρια μεταξύ ψηφιακής εικόνας και πραγματικής εμπειρίας

Η γκαλερί Crux παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Φωτεινής Πούλια με τίτλο “The never ever land“. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής που εστιάζουν στα όρια μεταξύ ψηφιακής εικόνας και πραγματικής εμπειρίας, αντλώντας έμπνευση από στιγμιότυπα οθόνης ταινιών, σειρών ή ντοκιμαντέρ. Οι εικόνες μεταφέρονται με λάδι σε ξύλο, δημιουργώντας ψυχογραφικά τοπία και αναδεικνύοντας τεχνική λεπτομέρεια. Ο τίτλος αναφέρεται στην περίοδο του εγκλεισμού και παραπέμπει στη Χώρα του Ποτέ-Ποτέ του Πήτερ Παν, σχολιάζοντας τη σύγχρονη σχέση φαντασίας και πραγματικότητας.

Δωρεάν είσοδος στα Μουσεία και στους Αρχαιολογικούς χώρους την Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2026

Η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα μουσεία που ανήκουν στο Δημόσιο είναι ελεύθερη, χωρίς την καταβολή αντιτίμου, την πρώτη και την τρίτη Κυριακή κάθε μήνα από 1η Νοεμβρίου έως 31η Μαρτίου εκάστου έτους.

“Η κρυμμένη εικόνα” στην γκαλερί Ζουμπουλάκη

Η γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την ομαδική έκθεση “Η κρυμμένη εικόνα”, σε επιμέλεια του Κώστα Χριστόπουλου. Στην έκθεση συμμετέχουν έντεκα ανερχόμενοι και αναγνωρισμένοι ζωγράφοι, των οποίων τα έργα συνδέονται από κοινά στοιχεία που περιγράφουν μια σύγχρονη διαδρομή στη ζωγραφική.

Τα έργα εξερευνούν τη φύση και τη λειτουργία των αναπαραστάσεων στη σημερινή ψηφιακή εποχή, απαιτώντας νέες προσεγγίσεις από τους καλλιτέχνες. Οι συμμετέχοντες επιμένουν στη ρυθμολογία της γραφής για την αναπαράσταση του μικροσκοπικού ή φαινομενικά αδιάφορου, αποφεύγοντας τόσο την αφηγηματική διάσταση όσο και τη χειρονομιακή γραφή ή την αφαίρεση. Η εικόνα παραμένει παρούσα στα έργα ως ποιητικό αίτιο και αφορμή για προσωπικές εικαστικές διατυπώσεις.

Επιμέλεια: Κώστας Χριστόπουλος, ζωγράφος και αναπληρωτής Καθηγητής στην Ανώτατη Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας. Καλλιτέχνες: Γιώργος Αγρότης (Γεωργίου), Τάσος Δαρειώτης, Δημήτρης Εφέογλου, Αντώνης Καπνίσης, Εβίτα Παγώνα, Σοφία Παπακώστα, Χάρης Σουόρτς, Μυρτώ Σταμπούλου, Κατερίνα Στεφανιδάκη, Νίκος Τοπαλίδης, Δέσποινα Φλέσσα.

Έκθεση της Φωτογραφικής ομάδα Shashin Lovers

Η φωτογραφική έκθεση “Αστικές Πνοές” σε επιμέλεια Κώστα Μασσέρα παρουσιάζεται από τη φωτογραφική ομάδα Shashin Lovers, με συντονιστή τον Κώστα Μασσέρα. Η έκθεση διερευνά το αστικό τοπίο μέσα από φωτογραφίες που αποτυπώνουν στιγμές καθημερινότητας, αντιθέσεις και συναισθήματα της πόλης. Οι εικόνες εξερευνούν τη σχέση μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου χώρου, τονίζοντας την πολυπλοκότητα και την ποίηση του αστικού περιβάλλοντος. Κείμενο έκθεσης: Σταύρος Καμμάς

Συμμετέχουν οι φωτογράφοι της ομάδας Shashin Lovers:
Μαρία Καμμά, Σταύρος Καμμάς, Μαρίζα Κούβελου, Βάσω Κοψαχείλη, Δημήτρης Κυρούσης, Κώστας Λαγός, Νάγια Παπασπύρου, Σοφία Συριανού, Δημήτρης Φραγκούλης, Κώστας Φραγκούλης, Ναυσικά Χαραλαμπίδου.

Σχετικό Άρθρο

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα