Ελευσίνα 2021: Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης με προοπτικές

Ελευσίνα 2021: Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης με προοπτικές

Τοποθέτηση του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Κ. Στρατή στη συνέντευξη Τύπου του Δήμου Ελευσίνας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Ελευσίνα 2021

Βρισκόμαστε εδώ σήμερα ακριβώς μία εβδομάδα μετά τη μεγάλη καταστροφή που κόστισε τεράστιο φόρο σε ανθρώπινες ζωές.Όσο κι αν έχουμε το καθήκον να επανέλθουμε στην κανονικότητα των δραστηριοτήτων μας, ακόμη και σε εκδηλώσεις όπως η σημερινή που φέρουν ένα θετικό μήνυμα για την επόμενη μέρα, η οδύνη και το πένθος για τα πρόσφατα τραγικά συμβάντα κυριαρχούν μέσα μας. 

Θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμο Ελευσίνας και την «Ελευσίνα 2021» για την πρόσκληση στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, καθώς και όλους εσάς που βρεθήκατε εδώ σήμερα. Είναι για μένα ιδιαίτερη τιμή που στις αρμοδιότητές μου περιλαμβάνεται ο συντονισμός του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.Τίτλο τον οποίο για το 2021 κέρδισε επάξια η πόλη σας, η Ελευσίνα. Με ένα φάκελο εξαιρετικής ποιότητας, ο οποίος διέπεται από μια σύγχρονη, προοδευτική αντίληψη για τον πολιτισμό και τη σχέση του με την κοινωνία. Και που δημιουργεί πολλές προσδοκίες για τη διοργάνωση της «Ελευσίνας 2021».

Οι προσδοκίες αυτές είναι και δικές μας, του Υπουργείου και της Κυβέρνησης ευρύτερα. Επιθυμία μας είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, η οποία θα ξεκινήσει σε δυόμισι περίπου χρόνια από σήμερα,να αποτελέσει την ευκαιρία για να δουλέψουμε όλοι μαζί για την Ελευσίνα, αλλά και ευρύτερα για τη Δυτική Αττική.Να δημιουργήσουμε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο για την περιοχή. Ένα μοντέλο που θα εστιάζει στον πολιτισμό, στην καινοτομία,στην κοινωνική συμμετοχή και σε μια νέα αντίληψη για τοπεριβάλλον.

Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μου, σταθήκαμε δίπλα στο Δήμο της Ελευσίνας και στην «Ελευσίνα 2021» και εγκαθιδρύσαμε μια στενή συνεργασία. Είχαμε πίσω μας μια προηγούμενη αξιολόγηση της διοργάνωσης από τους εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αρκετές παρατηρήσεις και συστάσεις.Και μπροστά μας μια νέα αξιολόγηση, αυτή που έγινε στις αρχές του μήνα. Θεωρώ ότι καταφέραμε να απαντήσουμε με επιτυχία στις περισσότερες ανησυχίες.Ωστόσο και η τελευταία αναφορά των εμπειρογνωμόνωνυπενθυμίζει πως έχουμε ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας και αρκετά ζητήματα προς επίλυση.

Πολύ επιγραμματικά θα ήθελα να αναφερθώ σε πέντε άξονες που διέπουν τη συνεργασία του Υπουργείου με τον Δήμο Ελευσίνας αλλά και με τα υπόλοιπα αρμόδια Υπουργεία αναφορικά με τη διοργάνωση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας:

α) Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης είναι ένας θεσμός που ξεκινά από το τοπικό επίπεδο για να αποκτήσει περιφερειακή, εθνική αλλά και διεθνή εμβέλεια

Είναι πολύ σημαντική αυτή η συνειδητοποίηση. Ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας εκκινεί από το τοπικό, από την ιδιαιτερότητα κάθε πόλης που αναλαμβάνει την υλοποίησή του, αλλά χρησιμοποιεί την τοπικότητα ως υλικό και αφετηρία για να επιτελέσει ένα άνοιγμα, από την πόλη στην περιφέρεια και τη χώρα.Και από εκεί σε όλη την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Όσο σημαντική είναι η τοπική αφετηρία, άλλο τόσο αναγκαία είναι η επένδυση σε ευρύτερα δίκτυα και συνέργειες, η διεύρυνση του τοπικού. Στόχος του θεσμού για την Ευρώπη είναι η ενίσχυση μιας ευρωπαϊκής, κοσμοπολιτικής ταυτότητας μέσω του Πολιτισμού. Στόχος δικός μας είναι να κερδίσουμε ένα τοπικό και ένα εθνικό στοίχημα. Να αποφύγουμε λάθη και παθογένειες του παρελθόντος και να στρέψουμε το βλέμμα της Ευρώπης και του κόσμου σε μια επιτυχημένη διοργάνωση που θα αναδεικνύει την πόλη και θα της ανοίγει νέες δυνατότητες πολιτιστικής ζωής και οικονομικής ανάπτυξης.

β) Να διαμορφώσουμε μια διαφορετική αντίληψη για τον πολιτισμό στενά συνδεδεμένη με την κοινωνική ζωή και τη συλλογική ταυτότητα

Μέσα από τη διοργάνωση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας στην Ελευσίνα το 2021 θέλουμε να υπηρετήσουμε μια διαφορετική αντίληψη για τον Πολιτισμό, να τον συνδέσουμε με την κοινωνία, με την ιστορία της πόλης, με την καθημερινότητά της, με τα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα που έχουν ορίσει τη διαδρομή της στο χρόνο, με την προσφυγιά και το εργατικό κίνημα, με την έντονη εκβιομηχάνιση και σήμερα με την κρίση, που μαζί της έφερε, δυστυχώς, υψηλή ανεργία. Να μη δούμε τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας ως ένα άθροισμα πολιτιστικών εκδηλώσεων με διάρκεια ενός χρόνου, αλλά να στοχεύσουμε στην ενεργοποίηση της κοινωνίας και την εμπλοκή των πολιτών σε μια διοργάνωση που θα συμβάλει στην αυτογνωσία και θα ενδυναμώσει τη συλλογική ταυτότητα. Διαμορφώνοντας ένα νέο κοινωνικό και δημοκρατικό ήθος. Ένα υπόδειγμα τόσο προς το εσωτερικό της χώρας, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

γ) Να δουλέψουμε όλοι για να αλλάξει η Ελευσίνα πρόσωπο στο επίπεδο των υποδομών

Οι μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις αποτελούν πάντα μια ευκαιρία για να εστιάσουμε στις υποδομές μιας πόλης και να εργαστούμε για τη βελτίωσή τους. Εδώ έχουμε να δουλέψουμε σε πολλά επίπεδα. Ως Υπουργείο Πολιτισμού, έχουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πολιτιστική κληρονομιά, τον αρχαιολογικό χώρο και τις μουσειακές υποδομές της πόλης. Η Ελευσίνα διαθέτει έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας και έχουμε χρέος να τον αναδείξουμε και να τον αξιοποιήσουμε για την ανάπτυξη της περιοχής. Υπάρχει επίσης το πλούσιο απόθεμα παλαιών βιομηχανικών κτιρίων της περιοχής, κάποια από τα οποία θα αξιοποιηθούν από την Πολιτιστική Πρωτεύουσα και άλλα για τα οποία πρέπει να βρούμε νέες λειτουργίες προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Επίσης,πρέπει να μας απασχολήσουν οι συγκοινωνιακές υποδομές και η προσβασιμότητα της πόλης. Ταυτόχρονα, ηδιοργάνωση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία για την αναβάθμιση και τον καλύτερο σχεδιασμό του αστικού περιβάλλοντος. Τα πρόσφατα τραγικά συμβάντα αποκάλυψαν πόσο οι πόλεις μας είναι ανοχύρωτες απέναντι σε φυσικές καταστροφές και στην αλλαγή του κλίματος. Πρέπει λοιπόν να δούμε πώς αντιμετωπίζουμε τα χωροταξικά προβλήματα και τις πολεοδομικές στρεβλώσεις, με θάρρος και γενναιότητα,και εδώ στην Ελευσίνα. Παράλληλα, η μέριμνα για την πολιτική προστασία πρέπει κι αυτή να αποτελέσει έναν από τους στόχους της εργασίας μας.

δ) Να σκεφτούμε από πριν και εγκαίρως την επόμενη μέρα, την κληρονομιά της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για την πόλη

Η διοργάνωση του 2021 πρέπει να αφήσει στην πόλη μια σημαντική κληρονομιά, πρέπει να αποτελέσει σημείο καμπής για τη μετάβαση προς ένα νέο οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο, να κρατήσει στην περιοχή τους νέους, να την κάνει πόλο έλξης για καλλιτέχνες και ανθρώπους του πολιτισμού. Ταυτοχρόνως, η ίδια η διοργάνωση πρέπει να προβλέψει τη συνέχειά της, τον τρόπο που θα μείνει στην πόλη και θα αξιοποιηθεί η εμπειρία αλλά και το υλικό και άυλο αποτύπωμά της. Αυτό θα απαιτήσει ένα συντονισμό ενεργειών τόσο από την πλευρά της τοπικής αυτοδιοίκησης, Δήμου και Περιφέρειας, όσο και από αυτή των Υπουργείων και της Κυβέρνησης. Με προθυμία θα αναλάβουμε το συντονισμό αυτής της προσπάθειας, με σκοπό να εξασφαλίσουμε την επόμενη μέρα της πόλης μετά τη διοργάνωση.

ε) Να διευκολύνουμε και να στηρίξουμε τον Δήμο Ελευσίνας και την «Ελευσίνα 2021» κατά την προετοιμασία της διοργάνωσης

Πιο συγκεκριμένα, το Υπουργείο Πολιτισμού ως εποπτεύων φορέας, καλείται να εξασφαλίσει τους αναγκαίους πόρους και τις προϋποθέσεις για να μπορέσει η Πολιτιστική Πρωτεύουσα να υλοποιήσει το πρόγραμμά της.Ήδη έχουν γίνει ενέργειες από την πλευρά του ίδιου του Υπουργείουκαι έχουμε μεσολαβήσει προς άλλους φορείς:

–     Το Υπουργείο παραχώρησε μέχρι το 2022 το Παλαιό Δημαρχείο, ένα κτίριο σε κομβική θέση μέσα στην πόλη, στις παρυφές του αρχαιολογικού χώρου, ώστε να γίνει η έδρα της «Ελευσίνας 2021».

–     Σε συνεργασία με το Δήμο Ελευσίνας πετύχαμε την παραχώρηση του κτιρίου «Ίρις» και της «Ελαιουργικής», όπου θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

–     Κάνουμε ενέργειες ώστε να αυξηθεί κατά 4 περίπου εκατομμύρια ευρώ ο προϋπολογισμός της διοργάνωσης από την πλευρά της Κυβέρνησης.

–     Με νομοθετική ρύθμιση έχει ήδη εξασφαλιστεί η πρόσληψη 20 εξειδικευμένων στελεχών για την «Ελευσίνα 2021», και στόχος είναι αυτός ο αριθμός να διπλασιαστεί. Πλησιάζοντας στο έτος της διοργάνωσης, θα υπάρξει μέριμνα για την πρόσληψη και την εκπαίδευση επιπλέον προσωπικού που θα απασχοληθεί στην παραγωγή.

–     Εξετάζουμε τις νομοθετικές ή άλλες ρυθμίσεις που απαιτούνται για να αποκτήσει η «Ελευσίνα 2021» μεγαλύτερη ευελιξία στην υλοποίηση του έργου της εξασφαλίζοντας ταυτοχρόνως την οικονομία των πόρων, τη χρηστή διαχείριση, τη διαφάνεια και τηνκοινωνική λογοδοσία.

Αυτούς τους άξονες θεωρώ ότι καλείται να υπηρετήσει το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της «Ελευσίνας 2021» και μέσα από αυτούς διαγράφεται ένα όραμα για τον ρόλο που καλείται να παίξει η «Ελευσίνα 2021» ως δημόσιος πολιτιστικός φορέας διεθνούς εμβέλειας. Αισθάνομαι εμπιστοσύνη πως η γνώση και η εμπειρία τόσο των νέων όσων και των παλαιότερων μελών θα συμβάλουν καθοριστικά, ώστε η διοργάνωση να προχωρήσει απρόσκοπτα και να ολοκληρωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Να υπηρετήσει τους κοινούς μας στόχους και να αποτελέσει ορόσημο για την πόλη και την ανάπτυξή της.

Το Υπουργείο Πολιτισμού θα βρίσκεται πάντα δίπλα στο Δήμο και στην «Ελευσίνα 2021», ώστε μαζί να αντιμετωπίσουμε αυτή τη μεγάλη πρόκληση.

Παράλληλα, επιθυμούμε και ζητάμε την ενεργό συμμετοχή όλων των πολιτών και τον γόνιμο δημόσιο διάλογο για την πορεία επίτευξης αυτού του στόχου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα