Ελληνική κουζίνα: Από το τραπέζι στο… μουσείο

default image

Σε ένα παλιό αρχοντικό κοντά στο Μοναστηράκι και την Βαρβάκειο Αγορά, οι επισκέπτες θα μπορούν να πληροφορηθούν την εξέλιξη της ελληνικής  παραδοσιακής κουζίνας μέσα από διαδραστικές εφαρμογές

Είναι μια από τις εκπλήξεις του φετινού φθινοπώρου. Τέσσερα νέα παιδιά που δεν έχουν ακόμα κλείσει τα 30, ανοίγουν το «Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας» στην Πλάκα.

Τι θα είναι αυτό; Σε ένα παλιό αρχοντικό κοντά στο Μοναστηράκι και την Βαρβάκειο Αγορά, οι επισκέπτες θα μπορούν να πληροφορηθούν την εξέλιξη της ελληνικής  παραδοσιακής κουζίνας μέσα από διαδραστικές εφαρμογές.

Εννοείται όμως ότι θα υπάρχει πωλητήριο και εστιατόριο. Η ιδέα ανήκει στον Κωνσταντίνο Ματσουρδέλη, την Λυδία Νταμκαρέλου, τον Όμηρο Τσάπαλο και την Αλκυόνη Ματσουρδέλη. Κανένας τους δεν είχε επαγγελματική σχέση με την εστίαση, όμως η σύλληψή τους αντικατοπτρίζει τα ζητούμενα της νέας εποχής: κάτι φρέσκο, πρωτοποριακό, που έχει να κάνει με την ελληνική γη και τους παραγωγούς. Διότι είναι σαφές ότι εκτός από το εγκυκλοπαιδικό μέρος, το Μουσείο θα γίνει ένα στέκι καλού φαγητού και meeting point για Ελληνες και ξένους.

Έτσι, όταν με το καλό θα ανοίξει τις πόρτες του, θα συσπειρώσει ανθρώπους που έχουν σχέση με την γαστρονομία, είτε είναι επαγγελματίες του είδους – διότι οι εμπνευστές έχουν ήδη δημιουργήσει ένα μεγάλο δίκτυο από παραγωγούς και αγρότες μέχρι σεφ – αλλά και εραστές των γεύσεων που έχουν φιλομάθεια.

Στην πρώτη ενότητα θα φιλοξενείται η μόνιμη έκθεση ελληνικών προϊόντων διατροφής, με την ιστορία και στις διαδικασίες παραγωγής και επεξεργασίας των προϊόντων με διαδραστικό τρόπο. Το κάθε προϊόν παρουσιάζεται ξεχωριστά και όλα μαζί συνθέτουν ένα γαστρονομικό πανόραμα της ελληνικής γης.

Στη δεύτερη ενότητα θα φιλοξενείται η έκθεση των ελληνικών συνταγών, η εκάστοτε περιοδική έκθεση και το εστιατόριο που θα λειτουργεί και εκτός του ωραρίου του μουσείου. Εκεί τα υλικά μετατρέπονται σε ολοκληρωμένα πιάτα εμπνευσμένα από τη θεματολογία της εκάστοτε έκθεσης. Θα υπάρχουν και μαθήματα μαγειρικής καθώς και ξεναγήσεις γαστρονομικού ενδιαφέροντος στην Αθήνα. Με το δεξί…

Πηγή φωτογραφίας: Καθημερινή

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα