Η ανοιχτή (κι επίκαιρη) πρόσκληση του ΙΣΝ για Διάλογο αποτελεί ωδή στη δημοκρατία

Η ανοιχτή (κι επίκαιρη) πρόσκληση του ΙΣΝ για Διάλογο αποτελεί ωδή στη δημοκρατία

Οι "ΔΙΑΛΟΓΟΙ" έκλεισαν τρία χρόνια. Να όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ιδιαίτερη αυτή πρωτοβουλία.

Δεν έχει υπάρξει άλλη εποχή, όπου πολιτικοί, φορείς, επιστήμονες, δημιουργοί, καλλιτέχνες αλλά κυρίως απλοί άνθρωποι να μπορούν να διακινούν με τόση ευκολία και άνεση, απόψεις, σκέψεις, προβληματισμούς. Εξ αυτού ακριβώς του λόγου, ωστόσο, μοιάζει ακατανόητη η έλλειψη γόνιμης διαφωνίας και εν τέλει συνεννόησης, που παρατηρείται ολοένα και περισσότερο σε κάθε φάσμα της εγχώριας και διεθνούς πραγματικότητας.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό πως η πιο διαδεδομένη πλέον μορφή δημόσιου διαλόγου αφορά στα debates, που τελικώς αφορούν σε μια δημόσια αντιπαράθεση, συχνά χαμηλότατου επιπέδου, είτε αφορά «κόντρες» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είτε την αναμέτρηση πολιτικών αντιπάλων, για να θυμίσουμε τις πρόσφατες προεκλογικές περιόδους σε ΗΠΑ, Ελλάδα και αλλού.

Ίσως για όλα τα παραπάνω, οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ, μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που υλοποιείται με τη δημοσιογραφική επιμέλεια του μη κερδοσκοπικού δημοσιογραφικού οργανισμού iMEdD κινείται ακριβώς γύρω από αυτή τη θεματική: Τη δύναμη του Διαλόγου. Σε μια εποχή που ο λαϊκισμός διαστρεβλώνει, η κοινωνική πόλωση – όπως σε κάθε κρίσιμη φάση της Ιστορίας- οξύνεται και οι γραμμές μεταξύ του σωστού και του λάθους, του ωφέλιμου και του επιβλαβούς, μπερδεύονται, τι είναι άραγε ο διάλογος και κυρίως ποιοι είναι οι κανόνες του και το αποτέλεσμα του;

Έχει αξία να σημειωθεί πως με την παραπάνω -37ηστη σειρά- δημόσια συζήτηση, οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ σηματοδότησαν τη συμπλήρωση τριών χρόνων από την έναρξη της πρωτοβουλίας, που έχει ως στόχο μια πραγματικά ανοιχτή συζήτηση με αποδέκτη την κοινωνία. Εδώ και 3 χρόνια, κάθε τελευταία Τετάρτη του μήνα, υπό την επιμέλεια και το συντονισμό της Άννας-Κύνθιας Μπουσδούκου, έχουν πραγματοποιηθεί ανοιχτές συζητήσεις για δεκάδες διαφορετικά ζητήματα με βασικούς άξονες την Υγεία, την Παιδεία, τον Πολιτισμό και τις Τέχνες, τον Αθλητισμό αλλά και την Κοινωνική Πρόνοια. Στο πλαίσιο των ΔΙΑΛΟΓΩΝ έχουν ακουστεί πολλές και διαφορετικές απόψεις, χωρίς φίλτρο και κατεύθυνση, αλλά πάντα υπό τους βασικούς κανόνες του διαλόγου, δηλαδή του σεβασμού της διαφορετικής άποψης, ενός εκ των συστατικών της δημοκρατίας.

Προφανώς, η ομάδα των βασικών συμμετεχόντων στις δημόσιες αυτές συζητήσεις κάθε φορά αποτελείται από ανθρώπους με εξειδίκευση, έργο και δράση. Όπως έγραψε εξάλλου, ο φιλόσοφος Jürgen Habermas, «Δεν είμαι παραγωγός μιας κοσμοθεώρησης, στην πραγματικότητα επιθυμώ να παράγω μερικές μικρές αλήθειες, όχι τη μία μεγάλη αλήθεια». Έτσι, κανείς έχει την ευκαιρία να ακούσει την τοποθέτηση του οικονομολόγου καθηγητή, βραβευμένου με Νόμπελ, Χριστόφορου Πισσαρίδη για το μέλλον της εργασίας αλλά και το διάλογο του με τους υπόλοιπους ομιλητές. Ή τις απόψεις του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Yale, Κώστα Μεγήρ για τις προκλήσεις της Οικονομίας εν μέσω της νέας κρίσης που έφερε η πανδημία, σε μια συζήτηση με αντίλογο αλλά κοινούς τόπους. Ή τους καλλιτέχνες-από τον Φοίβο Δεληβοριά έως την Κατερίνα Ευαγγελάτου- να συζητούν για το lockdown στην Τέχνη.

Στους ΔΙΑΛΟΓΟΥΣ ωστόσο του ΙΣΝ, δεν φιλοξενούνται απλώς διαλέξεις ειδικών, αλλά οι τοποθετήσεις τους και οι γνώμες τους, που προσκαλούν τον καθένα από εμάς να σχολιάσουμε, να αμφισβητήσουμε, να σκεφτούμε. Στην ίδια ομπρέλα των ΔΙΑΛΟΓΩΝ βρήκαν επίσης χώρο και χρόνο να εκφραστούν απλοί πολίτες, όπως η Nuujeen Mustafa, πρόσφυγας από τη Συρία, που έφτασε στην Ελλάδα πάνω σε αναπηρικό αμαξίδιο ή το Jason – Αντιγόνη Dane, ακτιβιστικό μέλος της ΛΟΑΤ κοινότητας, που μίλησαν για τους αποκλεισμούς που δημιουργούν τα στερεότυπα.

Οι δημόσιες συζητήσεις όλα αυτά τα τρία χρόνια, υπήρξαν εντελώς ανοικτές (και φυσικά δωρεάν) στη συμμετοχή οποιουδήποτε. Μάλιστα η μεταφορά των εκδηλώσεων σε διαδικτυακό τόπο (snfdialogues.org) από την περασμένη άνοιξη– εξαιτίας της πανδημίας- ενδεχομένως να δημιούργησε μια ακόμη δυνατότητα άμεσης συμμετοχής για όλους όσοι αδυνατούσαν νωρίτερα να βρουν χρόνο φυσικής συμμετοχής.

Όλες οι συζητήσεις των ΔΙΑΛΟΓΩΝ είναι διαθέσιμες στο website αλλά και στο κανάλι του ΙΣΝ στο YouTube και καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος θεματικών συζητήσεων από το μέλλον της εργασίας, την κλιματική αλλαγή και την τέχνη στο lockdown μέχρι τον έρωτα, τη μόδα και την λατρεία για τη γεύση.

Δείτε παρακάτω 5 αγαπημένους “Διαλόγους”:

Κλιματική αλλαγή

Δημοσιογραφία: Η επόμενη μέρα

Το Μέλλον της Εργασίας

Αστρονομία

Η ιστορία του ρεμπέτικου

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα