Λάικ – ντισλάικ: Από τη “βόμβα” των Metallica στον τοξικό Γιώργο Λιάγκα
Διαβάζεται σε 9'
Τα λάικ και τα ντισλάικ σε όσα παρατηρήσαμε στις βόλτες μας στην πόλη και στα θεάματα που βλέπουμε κάθε εβδομάδα και που συνήθως τα συζητάμε μόνο μεταξύ μας. Αυτή την εβδομάδα σχολιάζουμε από τον “σεισμό” των Metallica που έρχονται στο ΟΑΚΑ μέχρι την τοξική συγγνώμη του Λιάγκα για τον θρίαμβο της Κλαυδίας.
- 23 Μαΐου 2025 06:11
Πολλές οι εμπειρίες που βιώσαμε και που αφορούν τον πολιτισμό την εβδομάδα που μας πέρασε. Σε αυτήν την στήλη, θα προσπαθήσουμε να καταγράφουμε σε τακτική βάση τι μας άρεσε και τι δε μας άρεσε, τα λάικ και τα ντισλάικ, τι μας έκανε εντύπωση και τι μας ξάφνιασε. Όχι, τόσο σε επίπεδο κριτικής, όσο σε επίπεδο ελεύθερου συνειρμού.
Από τα μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα μέχρι τα μικρότερα, αλλά και τα σχεδόν αόρατα, αυτά που υπάρχουν παντού μέσα στη ζωή μας. Όσα παρατηρούμε στις βόλτες μας στην πόλη και στα θεάματα που βλέπουμε κάθε εβδομάδα και που τα συζητάμε μόνο μεταξύ μας.
Αυτή την εβδομάδα σχολιάζουμε από τον “σεισμό” των Metallica που έρχονται στο ΟΑΚΑ μέχρι την τοξική συγγνώμη του Λιάγκα για τον θρίαμβο της Κλαυδίας.
ΛΑΪΚ
Metallica, Χρυσή Εποχή, Μαύροι Πίνακες και Τόξικ πρώην στα λάικ της Γεωργίας Οικονόμου
Οι Metallica ανακοίνωσαν πως έρχονται στην Ελλάδα στις 9 Μαΐου του 2026 και ακόμη και εγώ -που δεν είμαι τόσο φαν του είδους- πετάχτηκα από την καρέκλα μου στο άκουσμα της είδησης. Ε νομίζω θα είμαστε οοοολοι εκεί.
Είδα στην Εθνική Λυρική Σκηνή τη «Χρυσή Εποχή» του Κωνσταντίνου Ρήγου και η σκηνή με τον Αχιλλέα και τον Πάτροκλο μου έμεινε. Δύο άνδρες χορευτές, μέσα από την αρμονία και τη δυναμική της κίνησής τους, γέμισαν τη μεγάλη Κεντρική Σκηνή με μια συγκίνηση που ξεπερνά τα λόγια.
Στην Πέτρου Ράλλη 38, στο Αιγάλεω, βρίσκεται το BÓTOXE Athens — ένας χώρος που ξεπερνά τα όρια του απλού εστιατορίου. Εκεί, σε ένα σημείο και σε μία περιοχή – έκπληξη – έξω δηλαδή από τον γαστριμαργικό χάρτη της Αθήνας- ωραίες γεύσεις συναντούν την αισθητική πολυτέλεια. Κομψό περιβάλλον, με υπερσύγχρονα συστήματα ήχου και φωτισμού δημιουργούν μια εξαιρετικά ευχάριστη ατμόσφαιρα. Πολύ όμορφος και ο αίθριος χώρος, σίγουρα θα αποτελέσει καλοκαιρινό στέκι.
Ό,τι πιο ευχάριστο άκουσα από νέες δουλειές αυτές τις ημέρες είναι το τραγούδι της Χριστίνας Σαμαρά – Τόξικ πρώην.
Μου ‘χει κολλήσει το υπέροχο ρεφρέν:
1. κακό κανένα να μη μας βρει πια από δω και πέρα θεέ μου,
2. πια το πεδίο είναι ελεύθερο από τόξικ πρώην
Tip: O κύριος πίσω στο πιάνο είναι ο πατέρας της τραγουδίστριας, ο κύριος Λάζαρος. Τι γλυκο!
Κυκλοφόρησε το αστυνομικό μυθιστόρημα «Μαύροι Πίνακες» της Σοφίας Καζαντζιάν και του Μάριου Ιορδάνου, που βασίζεται στο ομότιτλο σενάριο της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς του Star Channel. Με γρήγορο και καταιγιστικό ρυθμό, το βιβλίο μάς βυθίζει στο σκοτεινό τοπίο μιας επαρχιακής πόλης, όπου ένας φόνος ανατρέπει τις εύθραυστες ισορροπίες της τοπικής κοινωνίας. Μια ιστορία γεμάτη ένταση και συναισθηματική φόρτιση, που διαβάζεται απνευστί.
Cayetano στον Αγ.Γεώργιο, Σαββόπουλος & Κλαυδία στη Μαλακάσα και οι Metallica τραγουδούν Ριάνα, για τη Χριστίνα Τσατσαράγκου
Ο Cayetano και η μπάντα του έπαιξαν την Τετάρτη το βράδυ (στο πλαίσιο του Φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων) για ηλιοβασίλεμα στην αυλή του Αγίου Γεωργίου στον Λυκαβηττό και έγινε το αδιαχώρητο. Το live ήταν γνώριμα ατμοσφαιρικό, η Αθήνα “πιάτο” και όταν έπεσε ο ήλιος χάθηκε το βλέμμα μας στα φώτα της πόλης. Μουσικά το ευχαριστηθήκαμε αλλά ο χώρος μικρός και οι τουρίστες πάρα πολλοί. Καλύτερη θέα είχαν μάλλον τα drones και όχι εμείς, που αν και πήγαμε νωρίς δεν φτάσαμε πολύ κοντά στη φάση.
Ένα από τα live του Rockwave που περιμένουμε στη Μαλακάσα -για ευνόητους λόγους- είναι o Διονύσης Σαββόπουλος, και όπως ακούσαμε να ανακοινώνει σε τηλεοπτική της εμφάνιση η Κλαυδία -η Αστερομάτα- θα ανέβει και εκείνη στη σκηνή. Για να δούμε πώς θα πάει αυτό…
Την ώρα που ο Άδωνις Γεωργιάδης κάνει δημόσιες παρεμβάσεις υπέρ του Ισραήλ, να αγιάσει το στόμα του νικητή JJ που δήλωσε: “Είναι πολύ απογοητευτικό να βλέπουμε το Ισραήλ να εξακολουθεί να συμμετέχει στον διαγωνισμό. Θα ήθελα η Eurovision να διεξαχθεί στη Βιέννη του χρόνου, χωρίς το Ισραήλ. Αλλά η μπάλα είναι στο γήπεδο της EBU. Εμείς, οι καλλιτέχνες, μπορούμε μόνο να μιλήσουμε για το θέμα“.
Εγκαίνια για έργα του Basquiat στον Πειραιά και μας αρέσει να βλέπουμε καλλιτέχνες που στο εξωτερικό είναι περίπου “ψωμοτύρι”, αλλά στην Ελλάδα έχουμε ελάχιστη εμπειρία από εκθέσεις τους στις ελληνικές αίθουσες τέχνης.
Μίλτος Πασχαλίδης και Can Leman συναντιούνται στο «Φωτιά μου», σε μια δίγλωσση εκδοχή που στήνει γέφυρες πάνω από το Αιγαίο.
Σινεμά και φέτος στα γρασίδια του ΚΠΙΣΝ. Η θεματική It’s Complicated είναι ό,τι περιμέναμε….”Έρωτες που δεν ξεκαθαρίζονται, χωρισμοί που δεν ολοκληρώνονται, φιλίες που μπερδεύονται με κάτι παραπάνω, οικογένειες με κρυμμένα μυστικά και τύψεις που ντύνονται με χιούμορ”… Όταν ο Χάρι Γνώρισε τη Σάλι και Ψαλιδοχέρης οπωσδήποτε!
Οι Metallica έρχονται στην Ελλάδα τον Μάιο του 2026 και ο αλγόριθμος μας ξανα-σέρβιρε το βίντεο όπου ο Χέτφιλντ και η παρέα του τραγουδούν Ριάνα μέσα σε ένα αυτοκίνητο. Στο Carpool Karaoke οι Metallica με τον Billy Eichner τραγουδούν το Diamonds και ο Χέτφιλντ ζητάει τη βοήθεια του κοινού. Μετά την εμφάνιση της Ριάνα στο Super Bowl οι Metallica το πόσταραν και πάλι στη σελίδα τους στο Χ.
ΝΤΙΣΛΑΪΚ
Ασανσέρ που χαλάνε, λιμοκτονίες και Άγριοι για τη Γεωργία Οικονόμου
Τι να πρωτοπώ για την Ακρόπολη και τον πολύπαθο ανελκυστήρα της που έχει καταντήσει το γιοφύρι της Άρτας; Το πρωί αγκομαχά να ανεβάσει τους ανθρώπους που έχουν κινητικές δυσκολίες στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και μετά τα 3 δρομολόγια τα “φτύνει” και χαλάει και άντε πάλι επισκευή από την αρχή. Τώρα έκλεισε μια και καλή για λόγους συντήρησης λέει. Μεσούσης της τουριστικής σεζόν. Και απορώ; τo 2020, οι μελέτες είχαν βρει πως έπρεπε να εξυπηρετηθούν 200 άνθρωποι τη μέρα. Και σήμερα πρέπει να εξυπηρετηθούν 2000 άτομα τη μέρα. Δηλαδή μέσα σε μία πενταετία ήρθαν τα πάνω κάτω; Μα πώς είναι δυνατόν να πέφτει τόσο έξω μία μελέτη ειδικά όταν πρόκειται για έναν από τους δημοφιλέστερους αρχαιολογικούς χώρους του κόσμου;
Είδα τους “Αγρίους” που έγραψε και σκηνοθετεί ο Γιώργος Παλούμπης στο θέατρο Τζένη Καρέζη. Πολύ καλές οι ερμηνείες από τον Μιχαήλ Ταμπακάκη, τον Μανώλη Μαυροματάκη και τον Έκτορα Λιάτσο, όμως η δραματουργία του έργου χωλαίνει από πάντου. Κρίμα.
Δεν αντέχω να βλέπω τα παιδιά στην Παλαιστίνη να πεινάνε επειδή κάποιοι επιλέγουν να τους στερήσουν το αυτονόητο. Αυτό δεν είναι απλώς μια πολιτική διαμάχη — είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Νιώθω ντροπή που ο κόσμος αφήνει αυτή την κατάσταση να συνεχίζεται, σαν να μην είναι δική μας ευθύνη. Κάθε στιγμή σιωπής και αδράνειας είναι μια στιγμή συνενοχής για όλους μας.
Στον πάτο του βαρελιού, εικόνες από Γάζα και έλλειψη ανθρωπιάς για τη Χριστίνα Τσατσαράγκου
Ο Γιώργος Λιάγκας απολογήθηκε τσάτρα πάτρα για τα σχόλιά του περί “πάτου του βαρελιού” και τα όσα είπε για την Κλαυδία πριν πάει στη Eurovision, αλλά όπως συχνά συμβαίνει στην ελληνική τηλεόραση, η απολογία του ήρθε με αστερίσκους, υπεκφυγές και ειρωνικά χαμόγελα. Τα όσα είχε πει ήταν απαράδεκτα για ένα κορίτσι 22 ετών που ψηφίστηκε από το κοινό να εκπροσωπήσει τη χώρα μας. Αλλά οκ, ο Λιάγκας αυτό κάνει πάντα – έτσι μας είπε… σχολιάζει “πικάντικα”. Το δικαίωμα να κάνεις κριτική είναι ελεύθερο, το τοξικό ύφος σου δεν αντέχεται.
Άλλο και τούτο, με την ανάρτηση του Α. Γεωργιάδη μετά τη Eurovision. Είναι αδιανόητο, την ώρα που κυκλοφορούν εικόνες παιδιών από τη Γάζα που έχουν γίνει σκιές του εαυτού τους, την ώρα που μετράμε καθημερινά νεκρούς αμάχους, να υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα σε θέσεις εξουσίας που επιλέγουν συνειδητά να μην σταθούν ούτε καν στο αυτονόητο: την καθαρή, ανθρώπινη αλληλεγγύη. Και μάλιστα να βρίσκουν ευκαιρία την… Eurovision(;;;;;) Όχι κύριε Γεωργιάδη, δεν είναι το Ισραήλ αυτό που βιώνει “δύσκολες στιγμές”…
Μετά τους Ghost και οι Iron Maiden θέλουν να περιορίσουν τη χρήση κινητών στις συναυλίες. «Βάλτε τα κινητά στην άκρη και ετοιμαστείτε να τρέξετε για τη ζωή σας!» έγραψαν σε ανάρτηση καλώντας τους θεατές να ζήσουν τη συναυλία «στο παρόν» και όχι μέσα από την οθόνη ενός τηλεφώνου. Εντάξει λίγο υπερβολικό κι αυτό.