Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας στην Αθήνα

"Οι Hi-Tech Εφευρέσεις των Αρχαίων Ελλήνων" σε μόνιμο χώρο στο κέντρο της Αθήνας, λίγα μέτρα μακριά από τη Βουλή
- 21 Ιανουαρίου 2018 15:32
Όσοι δεν γνωρίζουν το Mουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά, έχουν την ευκαιρία να το μάθουν. Πλέον, το θαυμαστό μουσείο, μοναδικό στο κόσμο, που στεγάζεται μόνιμα στο Κατάκολο και με περιοδικές εκθέσεις έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο (ΗΠΑ, Αυστραλία, Ασία, Ευρώπη), εντυπωσιάζοντας τους εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες, βρήκε μόνιμη στέγη και στην Αθήνα.
Το γεγονός αυτό δίνει την ευκαιρία αφενός στους Έλληνες, που οι μισοί κατοικούν στο «Κλεινόν Άστυ» να δουν από κοντά τις δημιουργίες του Κώστα Κοτσανά, και αφετέρου στα εκατομμύρια των επισκεπτών της πρωτεύουσας να θαυμάσουν κάτι εξαιρετικό.
Ο Κώστας Κοτσανάς, διπλωματούχος μηχανολόγος μηχανικός από τη Σελιάνα Αχαΐας, μελετητής και ερευνητής της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, διαβάζοντας τα συγγράμματα των Αρχαίων Ελλήνων, κατάφερε να κατασκευάσει τα μοναδικά αυτά εκθέματα, που είναι απολύτως λειτουργικά, αποδεικνύοντας ότι οι Αρχαίοι Έλληνες πρωτοστάτησαν στις εφευρέσεις, πολλές από τις οποίες υιοθετήθηκαν από μεταγενέστερους, όπως ο Λεονάρντο ντα Βίντσι.
Ο μόνιμος εκθεσιακός χώρος στεγάζεται σε ένα μοναδικό ιστορικό αρ νουβό κτίριο, Πινδάρου 6 και Ακαδημίας στο Κολωνάκι (το οποίο κάποτε ανήκε στην οικογένεια της βασίλισσας Ασπασίας Μάνου, συζύγου του Αλέξανδρου Α’), συνολικής επιφάνειας 700 τ.μ.
Στους τέσσερις ορόφους, οι επισκέπτες έχουν τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν μια σχετικά άγνωστη πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, μέσα από την έκθεση «Οι Hi-Tech Εφευρέσεις των Αρχαίων Ελλήνων», η οποία περιλαμβάνει 100 περίπου επιλεγμένα εκθέματα, από το ρομπότ-υπηρέτρια και τον «κινηματογράφο» του Φίλωνος μέχρι το αυτοκίνητο-κουκλοθέατρο του Ήρωνος, κι από το αυτόματο υδραυλικό ωρολόγιο του Κτησιβίου, μέχρι το Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Συγχρόνως, στο ίδιο κτίριο θα στεγάζεται μόνιμα και η ανεξάρτητη έκθεση Αρχαίων Ελληνικών Μουσικών Οργάνων με 42 πλήρως λειτουργικά, ανακατασκευασμένα μουσικά όργανα, όπως ο ελικώνας και το σύντονο του Πυθαγόρα, η λύρα του Ερμή, η κιθάρα του Απόλλωνα, η ομηρική φόρμιγγα, η πηκτίς της Σαπφούς, ο ελικών του Πτολεμαίου, η σύριγξ του Πανός, η ύδραυλις του Κτησίβιου, κ.ά.
Επιπλέον, το νέο Μουσείο Κοτσανά θα παρουσιάζει σε ειδικό χώρο και περιοδικές εκθέσεις, αφιερωμένες κάθε φορά σε διαφορετικές όψεις της αξιοθαύμαστης τεχνολογίας των αρχαίων Ελλήνων, όπως την έκθεση «Αρχιμήδη» ή εκθέσεις αρχαίων ελληνικών παιχνιδιών, αρχαίων ελληνικών αυτομάτων, αρχαίας ελληνικής ναυπηγικής, αρχαίων ελληνικών πολιορκητικών μηχανών, αρχαίας ελληνικής αστρονομίας και πολλών άλλων.
Παράλληλα, στους χώρους του μουσείου θα παρέχονται σταδιακά ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια στο πλαίσιο της φιλοσοφίας του μουσείου, όπως εργαστήρια ρομποτικής, καλλιτεχνικών, φυσικών επιστημών, μαθηματικών, κ.ά.
Ακόμη, οι επισκέπτες θα μπορούν να προμηθευτούν από το πωλητήριο του μουσείου χειροποίητα μοντέλα, αντίγραφα των εκθεμάτων του μουσείου από τον Μάριο Κοτσανά, όπως ένα ακριβές ομοίωμα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, το φορητό ηλιακό ωρολόγιο του Παρμενίωνος, τον τετράντα του Ιππάρχου, αρχαιοελληνικά πλοία, παιχνίδια, μουσικά όργανα, κ.ά.
Το μουσείο είναι ανοικτό επτά ημέρες την εβδομάδα, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα, ξεναγήσεις – επιδείξεις των εκθεμάτων γίνονται ανά μία ώρα, με γενική είσοδο 5 ευρώ. Μειωμένο εισιτήριο 3,5 ευρώ για νέους 12-18 ετών, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, πολύτεκνους, συνταξιούχους, ανέργους (με επίδειξη ειδικής ταυτότητας). Είσοδος ελεύθερη για συνοδούς σχολικών και οργανωμένων ομάδων, παιδιά έως 11 ετών (συνοδευόμενα από ενηλίκους), μέλη ICOM, ΑμεΑ, στρατευμένους, ξεναγούς, δημοσιογράφους (με επίδειξη ταυτότητας).
Το νέο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά πραγματοποιεί βιωματικές ξεναγήσεις από εξειδικευμένο προσωπικό για σπουδαστές και μαθητές όλων των τάξεων και σχολικών βαθμίδων. Στόχος των εκπαιδευτικών επισκέψεων, είναι η βιωματική επαφή των μαθητών και των σπουδαστών με αυτή τη σχετικά άγνωστη πτυχή του πολιτισμού των αρχαίων Ελλήνων, την απίστευτη τεχνολογία τους.