Αγγελάκας για ΑΕΠΙ: Ήμουν κι εγώ ένα προβατάκι

Αγγελάκας για ΑΕΠΙ: Ήμουν κι εγώ ένα προβατάκι
Συναυλία του Γιάννη Αγγελάκα την Τεταρτη 3 Ιουλίου 2013, στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ της Λάρισας. (EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΤΖΙΑΡΗΣ) Eurokinissi

"Να μη ζήσουμε άλλον ένα ξεθυμασμένο συμβιβασμό με χλωμούς επόπτες και συνδιοικήσεις με τους γνωστούς λύκους", λέει ο Γιάννης Αγγελάκας στην επιστολή του

Μαζί με τους δημιουργούς που ζητούν διαφάνεια, δικαιοσύνη και κρατικό επίτροπο για την ΑΕΠΙ συντάσσεται ο Γιάννης Αγγελάκας.

Ο τραγουδιστής καταγράφει στην ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας τη δική του εμπειρία από την ΑΕΠΙ. Αναφέρει χαρακτηριστικά πως για το β’ εξάμηνο του 2016 κατά το οποίο ήταν ιδιαιτέρως δραστήριος με πολλές συναυλίες, η εταιρεία του εκκαθάρισε καθαρά, 1500 ευρώ.

“Ας μου δώσει κάποιος να καταλάβω πως γίνεται εμείς τα “μέλη” της εν λόγω Α.Ε. να μην έχουμε πρόσβαση στο πως, σε ποιους και με ποιόν τρόπο μοιράζονταν όλα αυτά τα εκατομμύρια που εισπράττονταν όλα αυτά τα χρόνια”, διερωτάται άλλωστε.

“Είναι δυνατόν να ταυτιζόμαστε με πολιτικούς και επιχειρηματίες που τα ονόματά τους βγαίνουν στη φόρα μέσα από τις διάφορες λίστες; Αν είμαστε καλλιτέχνες οφείλουμε να στεκόμαστε γυμνοί μπροστά στη κοινωνία και αναμεταξύ μας”, συνεχίζει και καλεί την κυβέρνηση να δώσει μια λύση στην υπόθεση. “Να μην πάει και χαμένο το ευχαριστώ που είπε ο καθ’ όλα έξοχος κύριος Ξαρχάκος στον πρωθυπουργό”, καταλήγει ο Γ. Αγγελάκας.

Η επιστολή του Γιάννη Αγγελάκα

“Πολλοί συνάδελφοι μίλησαν και μιλάνε τελευταία για την σκανδαλώδη, εγκληματική και για κάποιους “αναγκαία” ΑΕΠΙ. Να πω κι εγώ μια κουβεντούλα.

Εδώ και αρκετά χρόνια δεχόμουν τις εκκαθαρίσεις και τα ποσά που μου δίναν κάθε εξάμηνο χωρίς διαμαρτυρία παρότι τις περισσότερες φορές ήταν εξωφρενικά μικρά και δυσανάλογα ποσά σε σχέση με το πως κινιόμουν δημιουργικά, δισκογραφικά, συναυλιακά.

Λειτουργούσα ως προβατάκι (προβατάκια, σκυλιά ή λιοντάρια ήμασταν, σύμφωνα με την εύστοχη μεταφορά του κυρίου Γλέζου, όλοι εμείς τα μέλη της εν λόγω Α.Ε αναλόγως με το πως αντιδρούσαμε στους παραλογισμούς και τις αδικίες της). Βέβαια μου ακούγονταν πάντα σουρεαλιστικό να θεωρούμαι μέλος μιας Α.Ε, ο σωστός όρος είναι πως ήμουν πελάτης και μάλιστα από αυτούς που δεν έχουν ποτέ δίκιο. Προτιμούσα λοιπόν το λιοντάρι μου να ασχολείται με τα τραγούδια και μιας και ζούσα αξιοπρεπώς με τις συναυλίες μου, άφηνα το προβατάκι ήσυχο και ευχαριστημένο να αποδέχεται τα βίτσια της αχόρταγης κυρίας ΑΕΠΙ. Βέβαια το προβατάκι είχε αρχίσει να νοιώθει κάπως άβολα με την τελευταία εκκαθάριση του β’ εξαμήνου του 2016 , όταν μετά από μια χρονιά γεμάτη συναυλίες, πολλές εκ των οποίων μεγάλες (περίπου πενήντα) και όλη μου την δισκογραφία μου εκκαθάρισαν το γενναίο ποσό των1500 ευρώ (καθαρά).

Σκέφτομαι λοιπόν μήπως είμαστε μπροστά σε μια μεγάλη ευκαιρία όλοι εμείς οι δημιουργοί, μουσικοί -στιχουργοί να σταθούμε στο ύψος της τέχνης μας, ως αληθινοί καλλιτέχνες που δίνουν φως στην κοινωνία, την εξελίσσουν και της ανοίγουν καινούργιους δρόμους ομορφιάς, ομόνοιας, δικαιοσύνης και απελευθέρωσης. Μήπως τώρα είναι η στιγμή να αποδείξουμε πως μπορούμε με τη καθαρή σκέψη, τη συνεργασία και την πίστη στο γενικό καλό και όχι στη λατρεία του τομαριού μας να μεταμορφώσουμε μια άρρωστη εκτρωματική Α.Ε σε έναν διάφανο, καθαρό, υγιή και δίκαιο οργανισμό αυτοδιαχείρισης των δικαιωμάτων μας;

Ας δούμε όμως πρώτα τις πληγές μας.

Ας μου δώσει κάποιος να καταλάβω πως γίνεται εμείς τα “μέλη” της εν λόγω Α.Ε. να μην έχουμε πρόσβαση στο πως, σε ποιους και με ποιόν τρόπο μοιράζονταν όλα αυτά τα εκατομμύρια που εισπράττονταν όλα αυτά τα χρόνια. Ας βγουν επιτέλους τα ποσά που εισπράξαμε όλοι μας από δικαιώματα και προκαταβολές τουλάχιστον τα τελευταία 20 χρόνια κι αν δούμε πως όλα γίνονταν με δίκαιο και σωστό τρόπο να ζητήσουμε και συγγνώμη για τις υποψίες μας. Δεν πρέπει να υπάρχουν προσωπικά δεδομένα ανάμεσά μας. Είναι δυνατόν να ταυτιζόμαστε με πολιτικούς και επιχειρηματίες που τα ονόματά τους βγαίνουν στη φόρα μέσα από τις διάφορες λίστες; Αν είμαστε καλλιτέχνες οφείλουμε να στεκόμαστε γυμνοί μπροστά στη κοινωνία και αναμεταξύ μας.

Ελπίζω πως αυτή τη φορά η κυβέρνηση θα καταφέρει να καθαρίσει την σαπίλα που είχε το θάρρος να πλησιάσει και να αποκαλύψει (και άλλες βρωμιές ως τώρα πάλεψε να καθαρίσει όμως με ένα μαγικό τρόπο της κόβοταν πάντα η φόρα) και να μη ζήσουμε άλλον ένα ξεθυμασμένο συμβιβασμό με χλωμούς επόπτες και συνδιοικήσεις με τους γνωστούς λύκους που από παράδοση φυλάνε πάντα τα πρόβατα σ’αυτή τη τρελοχώρα. Να μην πάει και χαμένο το ευχαριστώ που είπε ο καθ’ όλα έξοχος κύριος Ξαρχάκος στον πρωθυπουργό.

Γιάννης Αγγελάκας”.

Κονιόρδου: Προσωρινή ρύθμιση μέχρι να κατατεθεί το νομοσχέδιο

Θυμίζουμε εδώ πως την απόφαση της κυβέρνησης να αποδεχτεί την τροπολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τον ορισμό επιτρόπου στην ΑΕΠΙ από το υπουργείο Πολιτισμού, ανακοίνωσε από πλευράς της η επικεφαλής του χαρτοφυλακίου, Λυδία Κονιόρδου, προκειμένου να διασφαλιστεί η απόδοση εσόδων στους δημιουργούς.

“Η προσωρινή τροπολογία έρχεται να καλύψει την εναγώνια φωνή των δημιουργών, οι οποίοι χάνουν τα έσοδά τους” είπε η υπουργός Πολιτισμού. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι η τροπολογία είναι προσωρινή και δεν υποκαθιστά τον κύριο νόμο στον οποίον η επιλογή του Επιτρόπου θα γίνεται από το δικαστήριο βάσει μιας λίστας ανθρώπων εγνωσμένου κύρους που καλύπτουν τα προσόντα που πρέπει να έχει ο Επίτροπος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα