“Είχα καρδιά που άνθιζε”: Οι CHÓRES τραγουδούν με γυναίκες από το “Άλμα Ζωής” και στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα

“Είχα καρδιά που άνθιζε”: Οι CHÓRES τραγουδούν με γυναίκες από το “Άλμα Ζωής” και στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα
"Είχα καρδιά που άνθιζε": Οι CHÓRES τραγουδούν με γυναίκες από το "Άλμα Ζωής" και στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα Valeria Isaeva

Μέλη από τη γυναικεία χορωδία CHÓRES και από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού "Άλμα Ζωής" μιλούν στο NEWS 24/7 για την συναυλία - σύμπραξή τους στην Τεχνόπολη.

Ο ρόλος της μουσικής και γενικότερα της τέχνης, δεν είναι μόνο να διασκεδάζει, αλλά και να ενώνει τους ανθρώπους, τόσο αυτούς που την παράγουν όσο και αυτούς που την απολαμβάνουν. Παράλληλα, λειτουργεί ως μέσο έκφρασης και συναισθηματικής ενδυνάμωσης, ενώ ευαισθητοποιεί τον κόσμο σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν το κοινωνικό σύνολο και όχι μόνο.

Έτσι, η συναυλία με τίτλο “Είχα καρδιά που άνθιζε” που πραγματοποιείται στις 29 Ιουνίου στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, δεν αποτελεί απλά μία μουσική παράσταση, αλλά μια σπουδαία ένδειξη αλληλεγγύης, συνεργασίας και αγάπης, καθώς η γυναικεία χορωδία CHÓRES, σε καλλιτεχνική διεύθυνση της Μαρίνας Σάττι, η οποία πρόσφατα μίλησε στο The Magazine, συμπράττει με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού “Άλμα Ζωής”, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης.

Με όχημα τη μουσική, οι γυναίκες που θα ανέβουν στη σκηνή και θα ενώσουν τις δυνάμεις τους και τις φωνές τους, θα μας μεταφέρουν από τόπο σε τόπο της Ελλάδας, αναδεικνύοντας διαφορετικές μουσικές παραδόσεις και ευαισθητοποιώντας για την έγκαιρη πρόληψη και διάγνωση. Σημειώνεται πως τμήμα των εσόδων θα προσφερθεί για την ενίσχυση του σκοπού και του έργου του Συλλόγου, ενώ η εκδήλωση αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ της χορωδίας CHÓRES, του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού “Άλμα Ζωής” και του Προγράμματος “Είσαι Γυναίκα. Είσαι Δύναμη!”, της Novartis Hellas, με στόχο την υποστήριξη και ενδυνάμωση των ασθενών μέσα από την τέχνη.


Θαυμάζω το γεγονός ότι οι γυναίκες αυτές είναι μαχήτριες στη ζωή”

Για τις CHÓRES, η συνεργασία αυτή τις κάνει να αισθάνονται τυχερές και συγκινημένες, αφού τους δίνεται η ευκαιρία να συμβάλουν στο σπουδαίο έργο του Συλλόγου “Άλμα Ζωής” και να προσφέρουν μέσα από την τέχνη τους.

“Μόνο χαρά και συγκίνηση μπορεί να αισθάνεται κανείς σε μια τέτοια περίσταση. Το να βοηθάς μέσω της τέχνης σου είναι το ωραιότερο πράγμα που υπάρχει. Θαυμάζω το γεγονός ότι οι γυναίκες αυτές είναι μαχήτριες στη ζωή και αισθάνομαι πως αυτό που θα συμβεί επί σκηνής την Τετάρτη θα δώσει μια πνοή αισιοδοξίας στο κοινό, αναφέρει χαρακτηριστικά στο NEWS 24/7 η Δανάη Στεργίου, μέλος του σχήματος CHÓRES.


“Αισθάνομαι εξαιρετικά τυχερή και συγκινημένη που μου δίνεται η ευκαιρία να συμβάλω εμπράκτως, ενισχύοντας οικονομικά και ηθικά, το σπουδαίο έργο του Συλλόγου “Άλμα Ζωής”, μέσω της τέχνης μου, της φωνής μου. Οι φωνές της χορωδίας μας θα ενωθούν με εκείνες των μελών του Συλλόγου και η αντήχησή τους θα καλύψει κάθε φόβο, κάθε αγωνία και κάθε ματαίωση. Θα ανοίξει μια τεράστια αγκαλιά κατανόησης και θάρρους”, συμπληρώνει η Κατερίνα Καλοχριστιανάκη.

Η Νατάσσα Αργυράκη προσθέτει με τη σειρά της: Είναι μια πολύ ξεχωριστή εμπειρία και συνεργασία για όλες μας, η μουσική είναι έμπνευση και μας ενώνει. Το να τραγουδάμε με γυναίκες από τον Σύλλογο “Άλμα Ζωής” είναι τιμή για εμάς. Συμβολίζει τη δύναμη μας, όταν βρισκόμαστε μαζί για να στηρίξουμε έναν όμορφο σκοπό, τον αγώνα αυτών των γυναικών να ζήσουν μια ζωή γεμάτη όνειρα και αξιοπρέπεια”.

“Ας αντηχήσει δυνατά το μήνυμα της αλληλοεπίδρασης, της εξέλιξης, της ζωής”

Η συναυλία αυτή έρχεται ως κορύφωση του κύκλου βιωματικών μαθημάτων πολυφωνικού τραγουδιού που πραγματοποίησαν τα μέλη του Συλλόγου “Άλμα Ζωής”. Η Σοφία Πεζανάκη, μέλος και εκπαιδευμένη εθελόντρια του Συλλόγου, αποτελεί μία από τις γυναίκες που θα ανέβει στη σκηνή της Τεχνόπολης για να τραγουδήσει με τις CHÓRES. Η ίδια αναφέρει στο NEWS 24/7 για την εμπειρία της:

“Η εμπειρία της συμμετοχής μου στα βιωματικά μαθήματα πολυφωνικού τραγουδιού ξεπέρασε τις προσδοκίες μου. Η συνεργασία με τις CHÓRES ήταν ένα μαγικό παιχνίδισμα εικόνων και λέξεων, που με πλημμύρισαν με ορμή, σκορπίζοντας απλόχερα χαρά, αισιοδοξία και πολύχρωμα όνειρα. Σε συνδυασμό με τη θερμή υποδοχή που μας επιφύλαξαν και την τρυφερότητα στη συμπεριφορά τους απέναντί μας, με μεγάλη συγκίνηση αναμένω την κορύφωση, της τόσο σπουδαίας σημασίας συνύπαρξή μας, στη συγκεκριμένη συναυλία”.


Στον δύσκολο αυτό αγώνα με τον καρκίνο του μαστού, η μουσική και η τέχνη, αλλά και η έκφραση μέσα από αυτήν, αποτελούν ένα τρόπο για να συναισθηματική ενδυνάμωση. “Η έκφραση μέσα από τη μουσική και την τέχνη, σίγουρα είναι ο καλύτερος, ο πιο προσοδοφόρος και αποτελεσματικός τρόπος για συναισθηματική ενδυνάμωση και στήριξη στις δύσκολες στιγμές, της ανηφορικής διαδρομής, του δύσκολου αγώνα δρόμου ενάντια στη νόσο. Ειδικά, όταν προκύπτουν πρωτοβουλίες για ομαδικές δράσεις σε καλλιτεχνικά μονοπάτια, με γνώμονα την υποστήριξη νοσούντων, μόνο αξιέπαινες μπορούν να χαρακτηριστούν για τη ψυχική ανάταση που προσφέρουν, με φωτεινό οδηγό την κοινωνική προσφορά, εξαλείφοντας τη δύσβατη μοναχικότητα της περιπλάνησης” , λέει η κ. Πεζανάκη.

“Η σύμπραξή μας συμβολίζει τη δύναμη, που αναβλύζει πηγαία από μέσα μας, μετά από ένα χαμόγελο, ένα βλέμμα, ένα νεύμα, από την ένωση ανθρώπων για τη δημιουργία πράξεων για καλό σκοπό. Ας αντηχήσει πολυφωνικά, δυνατά, το ισχυρό μήνυμα της αλληλοεπίδρασης, της εξέλιξης, της ζωής”, καταλήγει.

“Οι γυναίκες αυτές συμβάλλουν στην απομυθοποίηση της ασθένειας”

Για την Πρόεδρο του Συλλόγου “Άλμα Ζωής”, Παρασκευή Μιχαλοπούλου, η σύμπραξη των γυναικών-μελών με τις CHÓRES έχει πολλαπλό συμβολισμό. “Αρχικά μια γυναικεία κοινότητα, το πολυφωνικό συγκρότημα CHÓRES συμπράττει με μια άλλη γυναικεία κοινότητα, το “Άλμα Ζωής”, του οποίου όλα τα μέλη είναι γυναίκες που έχουν βιώσει τον καρκίνο του μαστού, με απόλυτο σεβασμό στη διαφορετικότητα και ενώνοντας τις δυναμικές του μεταφέρουν πιο δυνατά και σε περισσότερες/ους το μήνυμα της αλληλοϋποστήριξης και της αλληλοβοήθειας”, αναφέρει η ίδια μιλώντας στο NEWS 24/7.

“Ταυτόχρονα η συνένωση των φωνών σε παραδοσιακά τραγούδια με πολυφωνική ερμηνεία αναδεικνύει την ενδυνάμωση μέσα από την τέχνη με έναν εντυπωσιακό τρόπο, ενώ μεταφέρει και το μήνυμα ότι ο καρκίνος του μαστού μας αφορά όλες και όλους αλλά η παρουσία των γυναικών που έχουν βιώσει την ασθένεια πάνω στη σκηνή αποδεικνύει με απόλυτο τρόπο ότι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση οδηγούν σε ίαση σε πολύ υψηλά ποσοστά”, προσθέτει η κ. Μιχαλοπούλου.

Η συναυλία αυτή είναι και ένας τρόπος για ορατότητα των γυναικών που παλεύουν με τη νόσο, οι οποίες πολλές φορές μένουν στη σκιά. Όπως αναφέρει η Πρόεδρος του Συλλόγου: “Αισθάνομαι ότι όλες αυτές οι γυναίκες συμβάλλουν στην απομυθοποίηση της ασθένειας και των αντιλήψεων που τη συνοδεύουν. Αποδέχτηκαν την πρόσκληση, αλλά και την πρόκληση να γίνουν ορατές μέσω της τέχνης και με εργαλείο τη φωνή τους να μεταφέρουν ένα μήνυμα δύναμης κι ελπίδας σε κάθε γυναίκα που νοσεί, να της μεταδώσουν την ουσία της συλλογικότητας πως δεν είναι μόνη, ενώ όλες μαζί πάνω στη σκηνή μεταφέρουν προς κάθε κατεύθυνση τη σημασία της προσφοράς και της αλληλεγγύης”.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι γυναίκες που δίνουν αγώνα με τον καρκίνο του μαστού, δίνουν, παράλληλα, μια μάχη με την ψυχολογία και τα συναισθήματά τους, αφού βιώνουν μια τραυματική εμπειρία. Η ενασχόληση, λοιπόν, με την τέχνη και η έκφραση μέσα από αυτήν, μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά. Όπως σημειώνει η κ. Μιχαλοπούλου:

“Με την τέχνη μπορούμε να εκφράσουμε δημιουργικά σκέψεις και συναισθήματα. Η έκφραση του εσωτερικού μας κόσμου με αυτό τον τρόπο μπορεί να μας ωφελήσει με πολλούς τρόπους είτε αφορά την αντιμετώπιση του άγχους, της σωματικής και ψυχικής έντασης, είτε την βελτίωση της ψυχολογίας. Ειδικά οι γυναίκες που έρχονται αντιμέτωπες με τον καρκίνο του μαστού, δίνουν έναν αγώνα σε πολλαπλά επίπεδα, με τραύματα εσωτερικά και εξωτερικά, με φόβους που σχετίζονται με τη ζωή και το θάνατο, με συναισθήματα που δεν είναι εύκολο να αποκαλυφθούν, επομένως έχουν ανάγκη από τρόπους έκφρασης που θα λειτουργήσουν θεραπευτικά, θα τις στηρίξουν και θα τις ενδυναμώσουν. Και η τέχνη είναι ένας τρόπος που συνεισφέρει στη ζωή με ποιότητα”.


“Το τραγούδι μας είναι μια αγκαλιά σε κάθε διαφορετικότητα”

Τέλος, ο συμβολισμός της συναυλίας αυτής γίνεται ακόμη πιο ισχυρός, αν αναλογιστεί κανείς πως οι CHÓRES αποτελούν ένα πολυπληθές και πολυφωνικό σχήμα και ως εκ τούτου στηρίζονται στην διαφορετικότητα, αλλά και στην αλληλοϋποστήριξη. Οι έννοιες αυτές τις κάνουν δυνατές και μάς δίνουν αισιοδοξία για το μέλλον.

“Η διαφορετικότητα είναι βασικό χαρακτηριστικό κάθε μεγάλης ομάδας. Όλοι είμαστε διαφορετικοί και ίδιοι με κάποιο τρόπο. Ωστόσο η αποδοχή της κάθε διαφορετικότητας και στη συνέχεια η αλληλοϋποστήριξη μεταξύ των μελών, είναι δύσκολο να επιτευχθούν στον έξω κόσμο όπως βλέπουμε. Στον κόσμο που έχουμε δημιουργήσει με τις CHÓRES όμως, αισθάνομαι πως κάθε “κόρη”, είναι ασφαλής να είναι ο εαυτός της στο σύνολό, αλλά και να εξελίξει τον εαυτό της μέσα από την έκθεση σε τόσα διαφορετικά ερεθίσματα. Και αυτή η ελευθερία είναι απαραίτητο συστατικό για τη μουσική δημιουργία”, λέει χαρακτηριστικά η Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου από τις CHÓRES.


Για την Κατερίνα Καλοχριστιανάκη αυτές οι δύο έννοιες δεν είναι πλέον μόνο σημαντικές, αλλά αποτελούν μονόδρομο υγιούς επιβίωσης. Σε μια εποχή που τα στερεότυπα (επιτέλους) γκρεμίζονται και που οι προσωπικές μας αξίες τίθενται συνεχώς υπό αμφισβήτηση, πρέπει να είσαι πολύ δυστυχής αν αποφασίζεις να χαράξεις το μονοπάτι της ζωής σου τρέχοντας μόνος και σκυφτός. Δεν είναι το ίδιο εύκολο για όλους να κάνουμε την αλληλεγγύη τρόπο ζωής. Έχει να κάνει με τις προσλαμβάνουσες του καθένα και με το πόσο ο εγωισμός ορίζει την ύπαρξή μας, αλλά παράλληλα είναι ένα κλικ και μετά όλα επιτέλους θα βγάζουν νόημα. Στις CHÓRES αισθάνθηκα από την πρώτη στιγμή αποδοχή και ηθική υποστήριξη. Σε μία περίοδο που είχα χάσει την πίστη μου στη γυναικεία αλληλεγγύη, η χορωδία ήρθε να μου θυμίσει ότι τίποτα δεν είναι θέμα φύλου, αλλά θέμα κοινού στόχου και επιμονής”.

Ειδικά μετά από την πανδημία, οι έννοιες αυτές αποκτούν πιο ισχυρή διάσταση. Όπως δηλώνει στο NEWS 24/7 η Νατάσσα Αργυράκη: “Μετά από δύο χρόνια εγκλεισμού, πολλές δυσκολίες, υλικές και ψυχολογικές από τις οποίες έχουμε περάσει όλοι, η αλληλοϋποστήριξη είναι βασική μας ανάγκη. Αυτά τα δύο χρόνια μας θύμισαν έντονα πόσο ανάγκη έχουμε ο ένας τον άλλο, η μία την άλλη, κάποιον να μας ακούσει, κάποιον να ακούσουμε, να τραγουδήσουμε μαζί… Το σχήμα μας αποτελείται από πολλές διαφορετικές γυναίκες, άλλες ηλικίες, άλλα ενδιαφέροντα, όταν τραγουδάμε μαζί όμως, η αρμονία είναι αδιαμφισβήτητη. Το τραγούδι μας είναι μια αγκαλιά λοιπόν σε κάθε διαφορετικότητα”.

Στο πλευρό τους 3+6 επιφανείς συνθέτες

Με αφορμή αυτή τη μουσική συνάντηση, συνεργάζονται με 3+6 επιφανείς συνθέτες, με τον καθένα τους να προσεγγίζει και να τιμά την παράδοση με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο.

Ο τζαζίστας, Πέτρος Κλαμπάνης, κάνει ανασκαφή στο παρελθόν αναπολώντας τα παιδικά του βιώματα από τις χορωδίες και μαντολινάτες των νησιών του Ιονίου και γυρίζει πίσω σε αυτές με τραγούδια από τη Ζάκυνθο, την Κέρκυρα, τη Λευκάδα και την Κεφαλονιά, μέσα από τον σημερινό, μουσικό του εαυτό.

Ο εθνομουσικολόγος, Αλέξανδρος Καψοκαβάδης, εμπνέεται από τις ανώνυμες μουσικές παραδόσεις της Μεσογείου, των Βαλκανίων, της Κεντρικής Ευρώπης και του Καυκάσου και τις συνδυάζει με στίχους από την ελληνική δημοτική ποίηση της Κέρκυρας, της Κάσου, της Κρήτης και της Μάνης, ακουμπώντας σε διαχρονικά και πανανθρώπινα θέματα, όπως ο χαμένος έρωτας, η αγάπη, το μοιρολόι και το νανούρισμα.

Ο λόγιος συνθέτης, Φίλιππος Τσαλαχούρης, επεξεργάζεται τραγούδια από τη συλλογή «Τραγούδια των Δωδεκανήσων» του σπουδαίου, ελβετού μουσικού και λαογράφου της παραδοσιακής μας μουσικής, Σαμουέλ Μπω-Μποβύ.

Η συναυλία θα ολοκληρωθεί με τις λόγιες επεξεργασίες των: Νίκος Κυπουργός, Μάρθα Μαυροειδή, Άλκης Μπαλτάς, Άκης Τριανταφύλλου, Χρήστος Σαμαράς και Lajos Bárdos.

Πληροφορίες για τη συναυλία

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022, 20:00

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Κεραμεικός

Γενική είσοδος 10 ευρώ

Προπώληση εισιτηρίων από το δίκτυο της Viva

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα