Eurovision 1982: Η ‘καμπάνα’ που φάγαμε επί ΠΑΣΟΚ με τον Αδαμαντίδη

Eurovision 1982: Η ‘καμπάνα’ που φάγαμε επί ΠΑΣΟΚ με τον Αδαμαντίδη

Γιατί αποκλείστηκε το 1982 ο Θέμης Αδαμαντίδης από τον διαγωνισμό, με το τραγούδι "Σαρανταπέντε Κοπελιές" (Vid)

Το 1982 η χώρα μας επέλεξε να στείλει στον διαγωνισμό της Eurovision το τραγούδι “Σαρανταπέντε Κοπελιές” του Γιώργου Κατσαρού και Δημήτρη Ιατρόπουλου, με τον Θέμη Αδαμαντίδη στην ερμηνεία.

Ήταν ο 27ος κατά σειρά διαγωνισμός τραγουδιού και λάμβανε χώρα στο Harrogate της Αγγλίας (24 Απριλίου 1982).

Το κομμάτι κατατέθηκε στην EBU και μετά από καταγγελίες κρίθηκε ως μη “πρωτότυπο”, όπως επιβάλλει ο θεσμός, μιας και βασιζόταν στιχουργικά και μουσικά σε άλλα κομμάτια. Έτσι, θεωρήθηκε “διασκευή”.

Για την ακρίβεια, “πατούσε” πάνω (μεταφορικά μιλώντας) στο “γεφύρι της Άρτας”, με τον στίχο “Σαρανταπέντε πέντε μάστοροι κι εξήντα μαθητάδες” να γίνεται “Σαρανταπέντε κοπελιές κι εξήντα γοργονίτσες” και μουσικά στο “Ποιος πληρώνει το βαρκάρη” του Γιάννη Μαρκόπουλου.

ΠΑΣΟΚ – Γαλλία συμμαχία

Επισήμως, η ελληνική πλευρά είχε ανακοινώσει τότε ότι το κομμάτι αποσύρθηκε λόγω “χαμηλού επιπέδου” του διαγωνισμού, επικαλούμενη την απόσυρση της Γαλλίας με την ίδια αιτιολογία. Η απόφαση για μη συμμετοχή, ελήφθη δύο εβδομάδες πριν το “φιάσκο”, από τη Μελίνα Μερκούρη. Η απόσυρση αποδόθηκε στην προηγούμενη διοίκηση με το σκεπτικό ότι εκείνη δεν είχε ενημερώσει τη νέα ότι έπρεπε να είχαμε αποσυρθεί το αργότερο μέχρι τον Νοέμβριο της προηγούμενης χρονιάς.

Ο διαγωνισμός του 1982 μεταδόθηκε με καθυστέρηση επτά ημερών από την ΕΡΤ, σε μαγνητοσκόπηση.

Η EBU έγραφε στην ιστοσελίδα της για το μεγάλο αφιέρωμα στα 60 χρόνια του θεσμού:

“Greece also withdrew from the contest, leaving 18 countries in the competition. Greece was supposed to enter the contest with the song Sarantapente Kopelies performed by Themis Adamantidis but the Greek minister of culture Melina Mercouri decided to withdraw the song just two weeks before the contest as it did not meet her quality standards”.

Τελικά, η Ελλάδα πλήρωσε πρόστιμο στη διοργανώτρια αρχή EBU, για την όλη ιστορία (600. 000 δραχμές τότε) παρότι δεν συμμετείχε, ενώ η εκτέλεση που “κόπηκε”, κυκλοφόρησε στο άλμπουμ του Θέμη Αδαμαντίδη “Πονάμε όσοι αγαπάμε” από την EMI. Αξίζει να σημειωθεί πως το τραγούδι βρισκόταν ψηλά στις “προβλέψεις”, φτάνοντας στη δεύτερη θέση ανάμεσα στα φαβορί για τη νίκη.

Για την ιστορία, νικήτρια της βραδιάς αναδείχθηκε η τότε Δυτική Γερμανία, με την τραγουδίστρια “Nicole” και το κομμάτι “Ein bißchen Frieden”. Η Κύπρος είχε φτάσει στην 5η θέση με την Άννα Βίσση και το τραγούδι της, “Μόνη η αγάπη”.

Φέτος, στη σκηνή της Eurovision εκπροσωπώντας τη χώρα μας θα ανέβει η Demy και το “Τhis Is Love”.

Σύνθεση – παραγωγή: Δημήτρης Κοντόπουλος/Στίχοι: Romy Papadea & John Ballard.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα