Eurovision 2025: Η EBU απειλεί με κυρώσεις την ισπανική τηλεόραση μετά από αναφορές στην Γάζα
Διαβάζεται σε 4'
Με κυρώσεις απειλεί την RTVE η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση επειδή οι σχολιαστές της αναφέρθηκαν στην Γάζα κατά την διάρκεια του β’ ημιτελικού της Eurovision.
- 17 Μαΐου 2025 21:22
Η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) απείλησε την ισπανική δημόσια τηλεόραση RTVE με «κυρώσεις» εάν επαναληφθούν αναφορές στη Γάζα, όπως συνέβη στον β’ ημιτελικό την περασμένη Πέμπτη. Η απόφαση αυτή κοινοποιήθηκε στην Άνα Μαρία Μπορδάς, επικεφαλής της ισπανικής αποστολής, με επιστολή που στάλθηκε την Παρασκευή, την οποία επιβεβαίωσε η ίδια η EBU.
Σύμφωνα με πληροφορίες της El Pais, το κείμενο φέρει την υπογραφή του προέδρου της Ομάδας Αναφοράς, Ελβετού Μπάκελ Βάλντεν και του Σουηδού Μάρτιν Όστερνταλ, εκτελεστικού επόπτη του διαγωνισμού.
Κατά τη διάρκεια του δεύτερου ημιτελικού της Eurovision 2025, οι σχολιαστές της RTVE, Τόνι Αγιλάρ και Τζούλια Βαρέλα, αξιοποίησαν την εμφάνιση της Γιουβάλ Ραφαέλ, εκπροσώπου του Ισραήλ, για να υπενθυμίσουν το αίτημα της RTVE προς την EBU να τεθεί προς συζήτηση η συμμετοχή του Ισραήλ στον διαγωνισμό. Παράλληλα, ανέφεραν τους περισσότερους από 50.000 αμάχους θύματα στη Γάζα, ανάμεσά τους 15.000 παιδιά, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.
Eurovision 2025: Η απάντηση της RTVE για το σχόλιο των παρουσιαστών
Η RTVE επιβεβαίωσε ότι το μήνυμα των σχολιαστών μεταδόθηκε «σε συντονισμό με το δίκτυο». Πηγές κοντά στο κρατικό κανάλι ανέφεραν πως κατά τη σημερινή μετάδοση του τελικού θα υπάρξει κάποιο «μήνυμα» για το θέμα αυτό από την αρχή της εκπομπής. Εκφράζουν επίσης έκπληξη για το ότι «μια έκκληση για ειρήνη, δικαιοσύνη και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων — με σαφή διευκρίνιση ότι δεν στρεφόταν εναντίον συγκεκριμένης χώρας — αντιμετωπίζεται ως παράβαση», την ώρα που η EBU δεν θεωρεί πολιτική πράξη το γεγονός ότι η ισραηλινή αποστολή δίνει έμφαση στο ότι ο υποψήφιος είναι θύμα της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι η EBU χειρίζεται εσφαλμένα την ένταση γύρω από τη συμμετοχή του Ισραήλ, όπως και πέρυσι, καθώς επιχειρεί να αποτρέψει κάθε κριτική και να περιορίσει την ελευθερία έκφρασης.
Εκτός από την Ισπανία, αντίστοιχο αίτημα για επανεξέταση της συμμετοχής του Ισραήλ έχουν καταθέσει και οι αποστολές της Σλοβενίας, της Ισλανδίας και της Ιρλανδίας.
Η δήλωση της EBU αποτελεί απάντηση στα σχόλια των Αγιλάρ και Βαρέλα. Το κείμενο υπενθυμίζει στη RTVE ότι όλοι οι σχολιαστές οφείλουν να συμμορφώνονται με τους κανόνες του διαγωνισμού και το εγχειρίδιο σχολιαστών. Όπως αναφέρει:
«Απαγορεύονται πολιτικές δηλώσεις που μπορούν να επηρεάσουν την ουδετερότητα του διαγωνισμού. Οι αναφορές σε αριθμούς θυμάτων δεν έχουν θέση σε ένα ψυχαγωγικό, μη πολιτικό πρόγραμμα, του οποίου το σύνθημα United by Music αντικατοπτρίζει τη δέσμευσή μας για ενότητα».
«Είναι κρίσιμο οι σχολιαστές σας να συμμορφώνονται με αυτούς τους κανόνες χωρίς εξαιρέσεις […] ώστε να διατηρηθεί ο μη πολιτικός χαρακτήρας της Eurovision. Αναμένουμε την πλήρη συνεργασία της RTVE. Οποιαδήποτε επανάληψη της παράβασης ενδέχεται να επιφέρει τιμωρητικά πρόστιμα», καταλήγει η επιστολή των δύο αξιωματούχων της EBU.
Παρέμβαση του Ισραήλ
Πηγές από τη RTVE επιβεβαίωσαν πως το μεσημέρι της Παρασκευής, οι επικεφαλής του ισραηλινού ραδιοτηλεοπτικού φορέα KAN υπέβαλαν επίσημη καταγγελία στην EBU για την παρέμβαση των σχολιαστών. Λίγες ώρες αργότερα, η ομάδα της Eurovision επικοινώνησε με την RTVE, μεταφέροντας τις απαιτήσεις της επιστολής σε έναν διάλογο όπου «δεν υπήρχε περιθώριο διαπραγμάτευσης».
Η κρατική τηλεόραση της Φλάνδρας (VRT) είχε επίσης στηρίξει το αίτημα της RTVE και στην πρώτη ημιτελική μετάδοση την Τρίτη, περιλάμβανε μήνυμα υπέρ της Παλαιστίνης. Πέρυσι, η VRT είχε κόψει την εμφάνιση του Ισραήλ από τον τελικό.
Ένα από τα τρία συνδικάτα των εργαζομένων στη VRT έχει δηλώσει ότι ενδέχεται να ληφθούν περαιτέρω μέτρα κατά της συμμετοχής του Ισραήλ, χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες.
Η Μπλάνκα Παλόμα, εκπρόσωπος της Ισπανίας στη Eurovision 2023, έγινε η πρώτη Ισπανίδα καλλιτέχνις που υπέγραψε την επιστολή με αίτημα τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τον διαγωνισμό, υποστηρίζοντας πως τον χρησιμοποιεί ως «εργαλείο συγκάλυψης εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας». Το αίτημα έχει την υποστήριξη σχεδόν 80 καλλιτεχνών που έχουν συμμετάσχει στο φεστιβάλ, ανάμεσά τους και ο Πορτογάλος νικητής Σαλβαδόρ Σόμπραλ.