Eurovision 2025: Πώς ψήφισε το κοινό στην Ελλάδα – Η χώρα που δώσαμε το 12άρι
Διαβάζεται σε 6'
Ο 69ος διαγωνισμός της Eurovision ολοκληρώθηκε με τον Αυστριακό JJ να καταλαμβάνει την πρώτη θέση και την Κλαυδία να κατατάσσεται στην έκτη. Πώς ψήφισαν ελληνικό κοινό και επιτροπή.
- 18 Μαΐου 2025 08:08
Στην έκτη θέση του τελικού της φετινής Eurovision είναι η Ελλάδα με την Κλαυδία και το τραγούδι «Αστερομάτα» το οποίο συγκέντρωσε συνολικά 231 βαθμούς.
Ο 69ος διαγωνισμός, που πραγματοποιήθηκε στη Βασιλεία της Ελβετίας, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα, και μεγάλος νικητής της βραδιάς αναδείχθηκε η Αυστρία και ο JJ με το τραγούδι «Wasted Love» (436 βαθμούς).
Τη θέση κατέλαβε το Ισραήλ με το τραγούδι «New Day Will Rise» (357 βαθμούς), ενώ τρίτη η Εσθονία με το τραγούδι «Espresso macchiato» (356 βαθμοί). Τέταρτη είναι η Σουηδία με το τραγούδι «Bara Bada Bastu» (321 βαθμούς) και πέμπτη η Ιταλία με το τραγούδι «Volevo essere un duro» (256 βαθμούς).
Η εμφάνιση Αυστρίας και Ελλάδας
Πώς ψήφισε το ελληνικό κοινό
Κάθε χώρα απονέμει βαθμούς με βάση το αποτέλεσμα της τηλεψηφοφορίας και τη βαθμολόγηση εθνικής κριτικής επιτροπής από επαγγελματίες του μουσικού χώρου. Οι δύο πηγές βαθμών συνδυάζονται για την τελική κατάταξη.
Σε ό,τι αφορά το ελληνικό κοινό, επέλεξε να δώσει το 12άρι του στην Αλβανία, ενώ ακολούθησαν η Αυστρία και η Εσθονία με 10 και 8 βαθμούς αντίστοιχα.
- 12 βαθμοί στην Αλβανία
- 10 βαθμοί στην Αυστρία
- 8 βαθμοί στην Εσθονία
- 7 βαθμοί στο Ισραήλ
- 6 βαθμοί στην Ολλανδία
- 5 βαθμοί στη Γαλλία
- 4 βαθμοί στη Νορβηγία
- 3 βαθμοί στη Γερμανία
- 2 βαθμοί στην Αρμενία
- 1 βαθμό στη Σουηδία
Αναφορικά με την ελληνική επιτροπή, επέλεξε να δώσει 12 βαθμούς στη Γαλλία, 10 στην Αυστρία και 8 στην Ολλανδία.
- 12 βαθμοί στη Γαλλία
- 10 βαθμοί στην Αυστρία
- 8 βαθμοί στην Ολλανδία
- 7 βαθμοί στη Σουηδία
- 6 βαθμοί στην Ελβετία
- 5 βαθμοί στη Γερμανία
- 4 βαθμοί στην Ιταλία
- 3 βαθμοί στην Αρμενία
- 2 βαθμοί στην Αλβανία
- 1 βαθμός στο Ισραήλ
Ποιες κριτικές επιτροπές ψήφισαν την Ελλάδα
Σημειωτέον πως, η Ελλάδα συγκέντρωσε 231 βαθμούς σύνολο, εκ των οποίων οι 126 προήλθαν από το κοινό (televoting).
- Μάλτα – 10 βαθμοί
- Γαλλία – 8 βαθμοί
- Πορτογαλία – 1 βαθμό
- Κροατία – 4 βαθμοί
- Ιρλανδία – 3 βαθμοί
- Πολωνία – 4 βαθμοί
- Μαυροβούνιο – 12 βαθμοί
- Σερβία – 6 βαθμοί
- Ηνωμένο Βασίλειο – 1 βαθμό
- Φινλανδία – 3 βαθμοί
- Αυστραλία – 12 βαθμοί
- Γερμανία – 6 βαθμοί
- Ισραήλ – 12 βαθμοί
- Αλβανία – 6 βαθμοί
- Γεωργία – 5 βαθμοί
- Κύπρος – 12 βαθμοί
Η συγκλονιστική εμφάνιση της Κλαυδίας
Το τραγούδι αποτυπώθηκε σκηνικά σαν μια μικρή τελετουργία: σε μια προβλήτα, πάνω σε έναν βράχο, κάτω από έναν ψηφιακό ουρανό, με φόντο ένα φλεγόμενο “Δέντρο της Ζωής”. Ένα σύμβολο που συνδυάζει την καταστροφή με τη γέννηση, αφήνοντας μια έντονη αίσθηση στους θεατές και κατοχυρώνοντας τη θέση της Κλαυδίας σε αυτήν τη μοναδική μουσική βραδιά.
Το τραγούδι μιλά για τον αποχωρισμό, την απώλεια, τον ξεριζωμό και τη μνήμη, εμπνευσμένο από την ιστορία της ποντιακής γενοκτονίας, αλλά και διαχρονικά επίκαιρο μπροστά στις παγκόσμιες κρίσεις που εκτοπίζουν εκατομμύρια ανθρώπους. Το δέντρο είναι μια οπτική μεταφορά της συνέχειας, της ρίζας, της παρηγοριάς που κουβαλά η παράδοση, όταν τίποτα άλλο δεν απομένει στον άνθρωπο που φεύγει απ’ τον τόπο του με βία.
Η “Αστερομάτα” είναι η γυναίκα, είναι η πατρίδα, είναι το τραύμα, είναι και το φως που βρίσκουμε όταν δεν υπάρχει πια κανείς να μας το δείξει. Η σκηνική σύλληψη το αποδίδει αυτό με απόλυτο σεβασμό: η χορεύτρια-αντανάκλαση της μητρικής φιγούρας καθοδηγεί, πονά, αποχωρεί, μα δεν φεύγει ποτέ. Γίνεται έναστρος ουρανός, εκεί όπου συμπαντικά θα ενωθούμε όλοι.
Δεν είναι εύκολο για έναν τόσο νέο άνθρωπο να σταθεί μπροστά σε εκατομμύρια θεατές και να μεταφέρει τόσο σύνθετα, βαριά, αλλά και ευγενικά συναισθήματα. Η Κλαυδία το κατάφερε!
Στην αρχή, η Κλαυδία εμφανίζεται ντυμένη στα μαύρα, με αναφορές στην ελληνική φορεσιά μέσα από μια δημιουργία των Deux Hommes – μίνιμαλ, βαθιά ελληνική, σχεδόν τελετουργική. Καθώς το τραγούδι κορυφώνεται, ο φωτισμός αλλάζει, το δέντρο καίγεται, και το φόρεμα αποκαλύπτει το λευκό του φως – μια μεταμόρφωση που σηματοδοτεί την ελπίδα, την επιβίωση και τη νέα αρχή. Είναι ένα από τα πιο έντονα συμβολικά φινάλε που έχουμε δει φέτος στο διαγωνισμό.
Όσα πρέπει να ξέρουμε για τη φετινή μας εκπρόσωπο στη Eurovision
Το πραγματικό όνομα της είναι Κλαυδία Παπαδοπούλου, είναι 22 ετών, έχει ποντιακή καταγωγή και έχει μεγαλώσει στον Ασπρόπυργο. Συστήθηκε στο ευρύ κοινό μέσω του “The Voice of Greece”, όπου έφτασε μέχρι τον τελικό με την ομάδα της Έλενας Παπαρίζου, εντυπωσιάζοντας με τις ερμηνείες της.
Το 2022, κυκλοφόρησε το πρώτο της single με τίτλο “Lonely Heart”, ένα ethnic pop dance κομμάτι που ξεχώρισε από το πρώτο άκουσμα. Έχει εμφανιστεί δίπλα σε καταξιωμένους καλλιτέχνες, όπως ο Διονύσης Σαββόπουλος, και συμμετείχε σε φεστιβάλ όπως το “Summer Nostos Festival” με τον Good Job Nicky.
Μετά το “Lonely Heart”, συνέχισε με επιτυχημένα singles όπως τα “Χαράματα” και “Βασανίζομαι”, τα οποία αγαπήθηκαν ιδιαίτερα από το κοινό.
Η ευκολία να χειρίζεται τη φωνή της, την έχει κάνει να ξεχωρίσει, όπως και το χαρακτηριστικά της γυαλιά που δεν αποχωρίζεται ποτέ. Στους προσωπικούς της λογαριασμούς στα social media της, ανεβάζει συχνά covers γνωστών τραγουδιών κερδίζοντας χιλιάδες likes, αλλά και το σχόλιο της Κριστίνα Αγκιλέρα όταν τραγούδησε στο Tik Tok την μεγάλη της επιτυχία, Hurt.
Η Klavdia είχε επιχειρήσει το 2023 να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Eurovision με το τραγούδι “Holy Water”, αλλά δεν τα κατάφερε. Φέτος, όμως, ήταν η χρονιά της.
Σημειώνεται πως, η πρώτη τηλεοπτική εμφάνιση για την Klavdia έγινε το 2017 στο «Eλλάδα έχεις ταλέντο» του ΣΚΑΪ, όταν σε ηλικία 14 ετών ερμήνευσε το τραγούδι Billie Jean του Michael Jackson κι εντυπωσίασε το κοινό και την κριτική επιτροπή.
Τι σημαίνει “Αστερομάτα”
Το τραγούδι “Αστερομάτα” συνδυάζει σύγχρονους και ethnic ήχους, ενώ οι στίχοι του, γραμμένοι στα ελληνικά, μεταφέρουν ένα ισχυρό μήνυμα.
Αντλώντας έμπνευση από τη γενοκτονία και των ξεριζωμό των Ποντίων, ούσα και η ίδια ποντιακής καταγωγής, η Klavdia τραγουδά για όλους τους ανθρώπους που, εν μέσω ενός ταραχώδους παγκόσμιου περιβάλλοντος από το οποίο δεν λείπουν οι πολεμικές συγκρούσεις, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και να αναζητήσουν ένα καλύτερο αύριο.
Σε συνέντευξή της στην εκπομπή “Πρωίαν σε είδον” αποκάλυψε την ιστορία που κρύβεται πίσω από τους στίχους του τραγουδιού, η οποία αφορά στα βιώματα της οικογένειάς της με την προσφυγιά και τον ξεριζωμό. Η ποντιακής καταγωγής τραγουδίστρια διηγήθηκε πώς οι πρόγονοί της αναγκάστηκαν να εκπατριστούν και να εγκατασταθούν στη Σοβιετική Ένωση, όπου γεννήθηκαν οι γονείς της, αποφασίζοντας να επιστρέψουν στην Ελλάδα το 1991.
“Η Αστερομάτα είναι μια όμορφη γυναίκα που έχει ωραία μάτια σαν αστέρια” έχει πει και συνεχίζει να το λέει στις συνεντεύξεις που δίνει στα αγγλικά στη Βασιλεία.