Νομοσχέδιο για τα μουσεία: “Επικίνδυνες” συμφωνίες με άρωμα… Σαουδικής Αραβίας

Νομοσχέδιο για τα μουσεία: “Επικίνδυνες” συμφωνίες με άρωμα… Σαουδικής Αραβίας
INTIME NEWS

Το νομοσχέδιο για τα Μουσεία που ψηφίζεται σήμερα διαμελίζει την Αρχαιολογική Υπηρεσία και κατακερματίζει την ενιαία προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς- Η επικίνδυνη διάταξη των παραρτημάτων και το Μνημόνιο Συνεργασίας στον πολιτισμό με τη Σαουδική Αραβία.

Σήμερα ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τη μετατροπή πέντε μεγάλων δημόσιων μουσείων σε ΝΠΔΔ από την Ολομέλεια της Βουλής. Ένα νομοσχέδιο που σύμφωνα με τους αρχαιολόγους διαμελίζει την Αρχαιολογική Υπηρεσία και κατακερματίζει την ενιαία προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι αρχαιολόγοι έχουν ήδη βγει στους δρόμους, ενώ έχουν προκηρυχθεί απεργιακές κινητοποιήσεις. Μία για σήμερα, Δευτέρα (13/2), και επιπλέον δύο 24ωρες κυλιόμενες απεργίες την Τρίτη 13/2/2023 και την Τετάρτη 14/2/2023, ημέρες προγραμματισμένης συνεδρίασης του ΚΑΣ, με σκοπό τη μη διεξαγωγή των συνεδριάσεων.

Η επικίνδυνη διάταξη των Παραρτημάτων

Εδώ και μέρες τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι Έλληνες αρχαιολόγοι και απευθύνουν έκκληση σε όλους τους βουλευτές εφιστώντας την προσοχή τους σε μία ασαφή διάταξη του νέου νόμου για τα Μουσεία, μέσω της οποίας θα μπορούν να εξαχθούν στο εξωτερικό αρχαιότητες ακόμη και για έναν αιώνα! Πρόκειται για την διάταξη που προβλέπει «την ίδρυση παραρτημάτων στο εσωτερικό και το εξωτερικό» με πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του εκάστοτε Μουσείου στον Υπουργό Πολιτισμού. Η διάταξη αυτή εισάγει με πλάγιο τρόπο την μακροχρόνια εξαγωγή αρχαιοτήτων στο εξωτερικό για απροσδιόριστο χρόνο και την ίδια στιγμή προσπερνά με νόμιμο τρόπο τον σκόπελο του μακροχρόνιου δανεισμού.

Εάν, ωστόσο, ιδρυθεί παράρτημα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου ή του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου στο Λονδίνο ή τη Νέα Υόρκη, θα μπορούσαν να μετακινηθούν εκεί για μακροχρόνια έκθεση και για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, ακόμη και αριστουργήματα των πέντε μουσείων όπως ο δίσκος της Φαιστού, ο Ποσειδώνας του Αρτεμισίου ή η χρυσή προσωπίδα του «Αγαμέμνονα»!

Φωτογραφία από την επίσκεψη του πρίγκιπα διαδόχου του Βασιλείου της Σαουδίκης Αραβίας Mohammed bin Salman Al Saud στην Ελλάδα και ξενάγησή του στην Ακρόπολη INTIME NEWS

Αυτό το τεράστιο κόστος ποιος θα το αναλάβει;

Πολλά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν από την διάταξη αυτή, με κυριότερο το οικονομικό σκέλος. Ποιος δηλαδή θα επιβαρυνόταν το δυσβάσταχτο κόστος κατασκευής τους στο εξωτερικό; Η κατασκευή πολιτιστικών χώρων και δη μουσείων στην Ελλάδα καταλήγουν σε κανονικά “Γεφύρια της Άρτας” (αρκεί να θυμηθεί κανείς το Ακροπόλ, η υπόγεια επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που συζητιέται πόσα χρόνια τώρα, αλλά και τις περιπέτειες της Εθνικής Πινακοθήκης μέχρι να παραδοθεί στο κοινό.).

Η Πρόεδρος των Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα, μας δίνει μία άλλη θεώρηση των πραγμάτων, μία θεώρηση που ξεδιαλύνει το τοπίο αυτό των παραρτημάτων των ελληνικών μουσείων. Με αφορμή το ρεπορτάζ του Politico ότι η Σαουδική Αραβία προσφέρθηκε να χτίσει με δικά της έξοδα τις εγκαταστάσεις σε Ελλάδα και Αίγυπτο προκειμένου να εξαγοράσει το Παγκόσμιο Κύπελλο, η αρχαιολόγος ανέτρεξε στο Μνημόνιο Συνεργασίας στον πολιτισμό, που συνυπέγραψαν η Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας Λίνα Μενδώνη και ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Φάισαλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ, στο οποίο αναφέρεται ο τομέας της πολιτιστικής κληρονομιάς και των Μουσείων ως πεδίο συνεργασίας των δύο χωρών.

Πιο συγκεκριμένα, αναπτύσσοντας τα βασικά σημεία του Μνημονίου Συνεργασίας, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ανέφερε στις 3/11/22: “Οι δύο χώρες, η Ελλάδα και η Σαουδική Αραβία, έχουν αυτή τη στιγμή εξαιρετικές σχέσεις, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν και σε ανώτατο δυνατό επίπεδο με τις επισκέψεις, οι οποίες έχουν λάβει χώρα. Στη Σαουδική Αραβία σήμερα εφαρμόζουν προγράμματα πολύ σημαντικοί πολιτιστικοί οργανισμοί της Ευρώπης. Δεν υπάρχει κανείς λόγος η Ελλάδα να απουσιάζει. Μουσειακοί οργανισμοί στη Σαουδική Αραβία αυτή τη στιγμή παρουσιάζουν σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα, τα οποία θα θέλαμε και εμείς να δούμε, και γιατί όχι να τα μεταφέρουμε αυτούσια και στην Ελλάδα. Μας ενδιαφέρει απολύτως η προβολή του ελληνικού πολιτισμού, και αυτή είναι η διαφορά στην πολιτική μας. Ακολουθούμε μια εξωστρεφή πολιτιστική πολιτική γιατί θέλουμε τον ελληνικό πολιτισμό να προβάλλεται στα μεγαλύτερα δυνατά ακροατήρια”.

Σε συνδυασμό με τη δυνατότητα που δίνει ο νέος νόμος, που ψηφίζεται σήμερα από την κυβέρνηση, στα κυβερνητικά ΔΣ των Μουσείων να αποφασίζουν για την ίδρυση παραρτημάτων στο εξωτερικό και την εξαγωγή ελληνικών αρχαιοτήτων, ανοίγει ο δρόμος για να “διευκολύνουμε” την Σαουδική Αραβία τόσο στον αθλητισμό όσο και στον πολιτισμό.

Και αν μη τι άλλο, αναφέρει η κυρία Κουτσούμπα, η Σαουδική Αραβία μπορεί κάλλιστα να αναλάβει το κόστος για να χτιστεί παράρτημα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στο Ριάντ και το κυβερνητικό ΔΣ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου να αποφασίσει να εκτεθούν εκεί τα χρυσά των Μυκηνών, οι προϊστορικές τοιχογραφίες της Σαντορίνης, αττικές επιτύμβιες στήλες, λευκές λήκυθοι, ο τζόκεϋ του Αρτεμισίου ή το άγαλμα της Ηρακλειώτισσας, ως αξιοθέατα για τους επισκέπτες του Μουντιάλ του 2030.

INTIME NEWS


Πιο συγκεκριμένα, η Δέσποινα Κουτσούμπα αναφέρει χαρακτηριστικά στο NEWS 24/7: “Εξαρχής όταν διαβάσαμε το άρθρο για τα “παραρτήματα μουσείων στο εξωτερικό” αναρωτηθήκαμε όχι μόνο για τη χρησιμότητά τους, αλλά για το δυσβάσταχτο κόστος που θα είχε για το ελληνικό δημόσιο να χτίσει ένα παράρτημα ελληνικού Μουσείου σε άλλη χώρα. Το ρεπορτάζ του Politicο που ανέφερε ότι η Σαουδική Αραβία προσφέρθηκε να χτίσει με δικά της έξοδα τις εγκαταστάσεις σε Ελλάδα και Αίγυπτο προκειμένου να εξαγοράσει το Παγκόσμιο Κύπελλο, απάντησε την απορία μας. Ανατρέξαμε στο Μνημόνιο Συνεργασίας στον πολιτισμό, που συνυπέγραψαν η Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας Λίνα Μενδώνη και ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Φάισαλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ, στο οποίο αναφέρεται ο τομέας της πολιτιστικής κληρονομιάς και των Μουσείων ως πεδίο συνεργασίας των δύο χωρών.

Σε συνδυασμό με τη δυνατότητα που δίνει ο νέος νόμος, που ψηφίζεται σήμερα από την κυβέρνηση, στα κυβερνητικά ΔΣ των Μουσείων να αποφασίζουν για την ίδρυση παραρτημάτων στο εξωτερικό και την εξαγωγή ελληνικών αρχαιοτήτων, ανοίγει ο δρόμος για να “διευκολύνουμε” την Σαουδική Αραβία τόσο στον αθλητισμό όσο και στον πολιτισμό.

Η Σαουδική Αραβία μπορεί κάλλιστα να αναλάβει το κόστος για να χτιστεί παράρτημα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στο Ριάντ και το κυβερνητικό ΔΣ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου να αποφασίσει να εκτεθούν εκεί τα χρυσά των Μυκηνών, οι προϊστορικές τοιχογραφίες της Σαντορίνης, αττικές επιτύμβιες στήλες, λευκές λήκυθοι, ο τζόκεϋ του Αρτεμισίου ή το άγαλμα της Ηρακλειώτισσας, ως αξιοθέατα για τους επισκέπτες του Μουντιάλ του 2030. Εξαρτάται από το πόσα χρήματα είναι διατεθειμένοι να δώσουν οι Σαουδάραβες για να “εξαγοράσουν” και δανεική πολιτιστική κληρονομιά. Δεν το χωρά το μυαλό μου! Φοβάμαι ότι κάποια μέρα θα μάθουμε ότι το σκάνδαλο του Quatargate, ήταν ένα από τα πολλά σκάνδαλα αυτού του είδους.”

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα