Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: Ο Έλληνας εμπνευστής και δύο δωρεάν εκδηλώσεις

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: Ο Έλληνας εμπνευστής και δύο δωρεάν εκδηλώσεις
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης Pixabay

"Δεν υπάρχει Τέχνη χωρίς ποίηση" είχε πει κάποτε ο Ντελακρουά, ωστόσο η δικαίωση ήρθε αιώνες αργότερα. Σήμερα, 21 Μαρτίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

Η αρχική έμπνευση για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης ανήκει στον Έλληνα ποιητή Μιχαήλ Μήτρα, ο οποίος το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι’ αυτό.

Η εισήγησή του έφτασε με επιστολή στα χέρια του ποιητή και μελετητή της ποίησης Κώστα Στεργιόπουλου, προέδρου τότε της Εταιρείας Συγγραφέων. Η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η Μαρτίου, την ημέρα της εαρινής ισημερίας, που συνδυάζει το φως από τη μία και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση, που συνδυάζει το φωτεινό της πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό πρόσωπο του πένθους.

Η πρώτη Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε το 1998 στο παλιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά. Ετοιμάστηκε με ελάχιστα έξοδα και πολλή εθελοντική δουλειά, και είχε μεγάλη επιτυχία.

Την επόμενη χρονιά ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του οργανισμού η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, όπως η 21η Ιουνίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής. Οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Τυνήσιοι και άλλοι πρέσβεις από χώρες της Μεσογείου υποστήριξαν την εισήγηση και η ελληνική πρόταση υπερψηφίστηκε.

Η επιλογή της ημέρας ταυτίζεται με την Εαρινή Ισημερία και είναι η ημέρα που εορτάζεται η ποίηση. Είναι η στιγμή κατά την οποία ισορροπεί το φως με το σκοτάδι, η ζωή με το θάνατο, η γέννηση με τη φθορά.

Τον Οκτώβριο του 1999, στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι, η 21η Μαρτίου ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Το σκεπτικό της απόφασης ανέφερε: “Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θα ενισχύσει την εικόνα της ποίησης στα ΜΜΕ, ούτως ώστε η ποίηση να μην θεωρείται πλέον άχρηστη τέχνη, αλλά μια τέχνη που βοηθά την κοινωνία να βρει και να ισχυροποιήσει την ταυτότητά της.

Οι πολύ δημοφιλείς ποιητικές αναγνώσεις μπορεί να συμβάλουν σε μια επιστροφή στην προφορικότητα και στην κοινωνικοποίηση του ζωντανού θεάματος και οι εορτασμοί μπορεί να αποτελέσουν αφορμή για την ενίσχυση των δεσμών της ποίησης με τις άλλες τέχνες και τη φιλοσοφία, ώστε να επαναπροσδιοριστεί η φράση του Ντελακρουά “Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση“”.

*Με πληροφορίες από sansimera.

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Στο πλαίσιο του Μαρτίου Μήνα Ποίησης ο Κύκλος Ποιητών, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, γιορτάζει φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης Β. & Μ. Θεοχαράκη

”Βρίσκουμε την Ποίηση στους δρόμους της Αθήνας”. Στο πλαίσιο του Μαρτίου Μήνα Ποίησης ο Κύκλος Ποιητών, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, γιορτάζει φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης την Τρίτη, 21 Μαρτίου, στις 8:30 μμ, στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Θεοχαράκη, με προβολή βιντεοσκοπημένων ποιημάτων των Καβάφη, Σικελιανού, Σεφέρη, Σαχτούρη, Καρούζου, Μάτσης Χατζηλαζάρου, Ζωής Καρέλλη, Νίκου-Αλέξη Ασλάνογλου, Γιώργου Ιωάννου, Κικής Δημουλά, Μάνου Ελευθερίου, Γιάννη Βαρβέρη και άλλων.

Θέμα: η Ποίηση μάς βρίσκει. Περαστικοί, διερχόμενοι, διαβάτες και οδοιπόροι διαβάζουν ένα ποίημα με φόντο την Αθήνα, την πόλη που την περπάτησαν και την τραγούδησαν τόσοι ποιητές. Στο σταθμό υπεραστικών λεωφορείων στον Κηφισό, στη οδό Αιόλου, στο Πεδίο του Άρεως, στον Εθνικό Κήπο, στην Ομόνοια στο φαρμακείο του Μπακάκου, στα σκαλοπάτια της οδού Άγρας και αλλού.

Η Ποίηση μάς βρίσκει. Μας παραμονεύει στη γωνία, μπορεί να μας αιφνιδιάσει ανά πάσα στιγμή. Ο Κύκλος Ποιητών με μια βιντεοκάμερα στο χέρι παίρνει τους δρόμους της Αθήνας και γιορτάζει μαζί της. Γιατί η ποίηση δεν είναι μόνο ένα μέσο επικοινωνίας και στοχασμού, αλλά και πάθος, χαρά, έκπληξη και τρόπος ζωής που καθοδηγεί τον άνθρωπο.

Υπεύθυνος ο Θοδωρής Γκόνης σε συνεργασία με τον Τάσο Παλαιορούτα.

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στον ”Ιανό”

21 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 123RF

Για 14η χρονιά, η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και περισσότεροι από 70 άνθρωποι του πνεύματος (ποιητές, συγγραφείς, ζωγράφοι, συνθέτες, τραγουδιστές και δημοσιογράφοι), διοργανώνουν το μεγάλο αφιέρωμα στην ποίηση.

Μια αφιερωματική βραδιά που επανέρχεται στον ΙΑΝΟ για πρώτη φορά μετά την πανδημία covid, την Τρίτη 21 Μαρτίου στις 19:00. Η φετινή χρονιά είναι αφιερωμένη στα 80 χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου ποιητή Μήτσου Παπανικολάου και στην έκδοση του Όγδοου: “Ποιητικά έργα και αθησαύριστα πεζά – Άπαντα τα ευρεθέντα“.

Η ομάδα του Όγδοου με επικεφαλής τον Νίκο Αναγνωστάκη, θα παρουσιάσει ημίωρο ένθετο αφιερωμένο στον ποιητή, από τις 20:30 μέχρι και τις 21:15, με απαγγελίες και μελοποιημένα τραγούδια. Ο καθένας επιλέγει και απαγγέλει το ποίημα που αγαπά, ενώ παράλληλα στη σκηνή του ΙΑΝΟΥ θα ερμηνευθούν μερικά από τα σημαντικότερα τραγούδια μελοποιημένης ποίησης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα