Παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συνθετών για την ΑΕΠΙ

Παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συνθετών για την ΑΕΠΙ
Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ) Eurokinissi

Έκκληση προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Ένωση Συνθετών και Τραγουδοποιών ECSA, για τον διορισμό κρατικού επιτρόπου στην ΑΕΠΙ, μετά τις αποκαλύψεις για κακοδιαχείριση από την διοίκηση της εταιρίας

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και την υπουργό Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, απέστειλαν ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της  Ευρωπαϊκής Ένωσης Συνθετών και Τραγουδοποιών ECSA, σε συνέχεια των αποκαλύψεων για σκανδαλώδη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων από την ΑΕΠΙ.

Ειδικότερα, οι κκ Alfons Karabuda και Patrick Ager απευθύνουν έκκληση στην πολιτική ηγεσία να ενεργήσει όσο το δυνατόν συντομότερα και να διορίσει “έναν κρατικό επίτροπο/διαχειριστή για να διοικήσει την ΑΕΠΙ και να την μετασχηματίσει σ’ έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό στο Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου θα εκπροσωπούνται δίκαια οι δικαιούχοι”.

Επισημαίνουν ότι “αυτό θα διασφάλιζε την συνέχιση της συλλογικής διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα για το ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο” καθώς “το χειρότερο  σενάριο για τους Έλληνες και ξένους συνθέτες και τραγουδοποιούς θα ήταν η διάλυση της ΑΕΠΙ, που θα είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας με σημαντική ζημία για τον πολιτιστικό και οικονομικό κλάδο”.

Η παρέμβαση της ECSA, η οποία εκπροσωπεί 54 εθνικές ενώσεις σε 26 ευρωπαϊκές χώρες, έρχεται σε συνέχεια της δημοσίευσης του αποκαλυπτικού πορίσματος της εταιρίας ορκωτών λογιστών Ernst & Young.  Υπενθυμίζεται ότι η εταιρία διεξήγαγε έναν διαχειριστικό έλεγχο για την τετραετία 2011-2014,  ο οποίος διαπίστωσε πρακτικά ότι η ΑΕΠΙ συστηματικά κακοδιαχειριζόταν τα δικαιώματα δημιουργών, εμπλεκόμενη σε ενέργειες προσωπικού πλουτισμού των μετόχων και των μεγαλοστελεχών και διαχειριζόταν αδιαφανώς τα δικαιώματα. Ο έλεγχος κατέδειξε επίσης ότι η ΑΕΠΙ έχει αρνητικά κεφάλαια σχεδόν 20 εκ. ευρώ και λειτουργικές ζημιές 1,4 εκ ευρώ μόνο για το 2014. Γενικά οι λειτουργικές δαπάνες της ΑΕΠΙ είναι υψηλότερες από τα έσοδα της εταιρείας με αποτέλεσμα τη δημιουργία σημαντικών λειτουργικών ζημιών. 

* Διαβάστε την έρευνα του News247 για την ΑΕΠΙ: Από το “πάρτι” εκατομμυρίων στην “εντατική”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα