Pavilion: Ένας νέος τόπος συνάντησης και δημιουργίας στην Επίδαυρο

Διαβάζεται σε 8'
Pavilion: Ένας νέος τόπος συνάντησης και δημιουργίας στην Επίδαυρο

Με το βλέμμα στραμμένο σε όσους ζωντανεύουν την Επίδαυρο κάθε καλοκαιρί, παρουσιάστηκαν τα σχέδια του περιπτέρου πολλαπλών χρήσεων που θα τοποθετηθεί κοντά στο αρχαίο θέατρο. Μεγάλος χορηγός του έργου η ΔΕΗ.

Με σεβασμό στην ιστορική βαρύτητα του Αρχαιολογικού Χώρου της Επιδαύρου και το βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον, το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου προχωρά στην υλοποίηση ενός σημαντικού έργου υποδομής: την κατασκευή ενός Pavilion πολλαπλών χρήσεων, που θα λειτουργεί ως ένας ζωντανός, ανοιχτός χώρος συνάντησης, δημιουργίας και ανταλλαγής ιδεών για τις επόμενες γενιές καλλιτεχνών, θεατών και συνεργατών του φεστιβάλ. Το έργο υλοποιείται χάρη στη γενναιόδωρη χορηγία της ΔΕΗ, στηρίζοντας έμπρακτα τον σύγχρονο πολιτισμό και τη συνέχιση ενός θεσμού που αναδεικνύει την Ελλάδα στο διεθνές πολιτιστικό στερέωμα.

Η ανάγκη για έναν τέτοιο χώρο προέκυψε από την επιθυμία να ενισχυθούν οι δυνατότητες φιλοξενίας δράσεων που πλαισιώνουν το φεστιβαλικό πρόγραμμα στο αρχαίο θέατρο, αλλά και να αποκτήσει η Επίδαυρος έναν κόμβο πολιτισμού που θα λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Το νέο Pavilion θα φιλοξενεί πλήθος δραστηριοτήτων: από καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά εργαστήρια και διαλέξεις, έως συνεντεύξεις Τύπου και συναντήσεις δημιουργών.

Η αρχιτεκτονική μελέτη, που εκπονήθηκε με τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και σε στενή συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας, συνδυάζει την αισθητική λεπτότητα με τη λειτουργικότητα και τον σεβασμό στο τοπίο. Πρόκειται για μία ημιμόνιμη, ελαφριά κατασκευή, πλήρως ενταγμένη στο φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον της Επιδαύρου. Το Pavilion θα βρίσκεται σε άμεσο διάλογο με τα υφιστάμενα στον χώρο κτίρια που φέρουν την αρχιτεκτονική υπογραφή του Άρη Κωνσταντινίδη, διατηρώντας μια διακριτική, αλλά ευδιάκριτη συγγένεια.

Ο χώρος θα αποτελείται από μία κεντρική αίθουσα και χώρους βοηθητικής χρήσης, στοιχείο που υπογραμμίζει τον καθαρό του χαρακτήρα ως τόπο συνάντησης και έκφρασης. Η κατασκευή θα πλαισιώνεται από κατακόρυφα διάτρητα ξύλινα στοιχεία, που επιτρέπουν τον φυσικό φωτισμό και τον αερισμό, δημιουργώντας ένα παιχνίδι φωτός και σκιάς που μεταμορφώνει τον χώρο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Το εσωτερικό αίθριο και οι ημιυπαίθριες διαμορφώσεις ενώνουν λειτουργικά και χωρικά τα επιμέρους τμήματα, δημιουργώντας ένα ανοιχτό, φιλόξενο σύνολο που ενσωματώνεται οργανικά στο τοπίο.

Δημήτρης Πασσάς, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου
Δημήτρης Πασσάς, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Το έργο, το οποίο θα βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το αρχαίο θέατρο, παρουσιάστηκε την Παρασκευή (18/07). «Η κατασκευή κατέστη δυνατή χάρη στη γενναία χορηγία της ΔΕΗ, το υπουργείο Πολιτισμού που ενέκρινε και επαίνεσε τον σχεδιασμό του περιπτέρου, τα μέλη του Αρχιτεκτονικού Γραφείου Flux και τέλος χάρη στην Κατερίνα Ευαγγελάτου που επεδίωξε με ζήλο το εγχείρημα, γνωρίζοντας περισσότερο τον χώρο και τις ανάγκες του φεστιβάλ», είπε, μεταξύ άλλων, κατά την εισήγησή του ο κ. Δημήτρης Πασσάς, Πρόεδρος του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.

Ιάσων Φωτήλας, Υφυπουργός Πολιτισμού
Ιάσων Φωτήλας, Υφυπουργός Πολιτισμού

«Η σημερινή μέρα είναι η αφετηρία ενός σημαντικού έργου υποδομής που έρχεται να καλύψει μια διαχρονική ανάγκη στο χώρο της Επιδαύρου και είναι τιμή μου να συμμετέχω στην επίσημη έναρξη της δημιουργίας του περιπτέρου. Το φεστιβάλ αποτελεί παγκόσμια αναφορά πολιτισμού και είναι καθήκον μας να το στηρίζουμε. Ευθύνη της πολιτείας είναι να αφαιρεί τα εμπόδια και να προσφέρει κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις για να ανθίζει η έμπνευση χωρίς περιορισμούς. Η ΔΕΗ είναι διαχρονικός χορηγός του πολιτισμού και είναι καταλυτική η συμβολή της στο έργο», επεσήμανε, μεταξύ άλλων, από το βήμα της παρουσίασης ο υφυπουργός Πολιτισμού, Ιάσων Φωτήλας.

Κατερίνα Ευαγγελάτου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου
Κατερίνα Ευαγγελάτου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Παίρνοντας τον λόγο, η Κατερίνα Ευαγγελάτου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ, ανέφερε πως πρόκειται για μία «μέρα συγκίνησης για όλους όσοι προσπαθήσαμε να πραγματοποιηθεί αυτό το έργο. Καταλαβαίνετε ποσό περίπλοκο είναι ένα έργο μέσα σε τέτοια ζώνη. Είναι πολλές οι παράμετροι και ζώντας και δουλεύοντας τη δράση και τη δραστηριότητα εδώ νομίζω ότι το έργο αυτό θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη δυνατότητα στους ανθρώπους που εργάζονται στο φεστιβάλ, που δεν έχουν έναν τόπο να συναντηθούν και να εργαστούν αλλά και στους καλλιτέχνες. Ευχαριστώ την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη η οποία ήταν πολύ θερμή υποστηρίκτρια και αφουγκράστηκε τις ανάγκες του φεστιβάλ, την εφορία αρχαιοτήτων Αργολίδας που ήταν διπλά μας σε όλα τα βήματα για να φτιαχτεί κάτι τρυφερό που θα συνομιλεί με το τοπίο, το ΔΣ του φεστιβάλ που για ένα δύσκολο και μακροπρόθεσμο εγχείρημα στάθηκε στο πλευρό μας, και φυσικά τους ανθρώπους μας στη ΔΕΗ».

Εύα Μανιδάκη, Αρχιτέκτονας, Σοφία Δήμτσα, Ομιλική Γενική Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων & Επικοινωνίας ΔΕΗ, Ιάσων Φωτήλας, Υφυπουργός Πολιτισμού, Θανάσης Δεμίρης, Αρχιτέκτονας, Δημήτρης Πασσάς, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, Κατερίνα Ευαγγελάτου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, Ιωάννης Καπλάνης, Γενικός Διευθυντής Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου
Εύα Μανιδάκη, Αρχιτέκτονας, Σοφία Δήμτσα, Ομιλική Γενική Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων & Επικοινωνίας ΔΕΗ, Ιάσων Φωτήλας, Υφυπουργός Πολιτισμού, Θανάσης Δεμίρης, Αρχιτέκτονας, Δημήτρης Πασσάς, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, Κατερίνα Ευαγγελάτου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, Ιωάννης Καπλάνης, Γενικός Διευθυντής Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Μιλώντας για την ιδέα του Pavilion, την έμπνευση αλλά και την όψη του έργου, τα μέλη του Αρχιτεκτονικού Γραφείου Flux, Εύα Μανιδάκη και Θανάσης Δεμίρης, τόνισαν πως «αποτέλεσε πηγή έμπνευσης ο Άρης Κωνσταντινίδης για το πώς προχωρήσαμε. Αναλύσαμε τα κτίριά του τα οποία αποτελούν σύγχρονα μνημεία αρχιτεκτονικής στην Επίδαυρο. Μας ενδιέφερε πολύ το θέμα της κλίμακας, πώς θα ενταχθεί στο τοπίο το έργο, πώς θα γειτνιάζει με τα υπόλοιπα κτίρια και να εισάγουμε κάποιες ποιότητες που ήδη υπάρχουν στον χώρο δοκιμασμένες. Αυτό που προτείνουμε είναι δυο όγκοι που μεσολαβεί ένα αίθριο. Ο κάτω όγκος θα φιλοξενεί τον χώρο πολλαπλών χρήσεων και ο άλλος αποθηκευτικό χώρο και γραφεία ενώ το αίθριο τούς συνδέει. Ο χώρος πολλαπλών χρήσεων μέσα στη μέρα θα μπορεί να μεταλλάσσεται. Για παράδειγμα το πρωί θα είναι ένας χώρος που φιλοξενεί μια ανάγνωση και μετά θα είναι ένας χώρος για δημιουργική απασχόληση».

Σοφία Δήμτσα, Ομιλική Γενική Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων & Επικοινωνίας ΔΕΗ
Σοφία Δήμτσα, Ομιλική Γενική Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων & Επικοινωνίας ΔΕΗ

Τέλος, η Σοφία Δήμτσα, Γενική Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων & Επικοινωνίας Ομίλου ΔΕΗ ανέφερε πως «για τη ΔΕΗ η στήριξη της εξωστρέφειας και της καλλιτεχνικής δημιουργίας είναι αυτονόητη. Το ότι επενδύουμε σε έργα πολιτισμού σημαίνει ότι είμαστε ένας υγιής όμιλος με ξεκάθαρο όραμα. Ο μετασχηματισμός της ΔΕΗ είναι ολιστικός και αυτό αντανακλάται σε κάθε δράση όπως η σημερινή. Το Pavilion αποτελεί μία πράξη ευθύνης. Είναι ένας τόπος συνάντησης ανθρώπων και εδώ θέλουμε να βρίσκεται αυτό το περίπτερο. Να αφήσουμε κάτι στις επόμενες γενιές, κάτι διακριτικό. Ευχαριστώ το υπουργείο και το φεστιβάλ για τη συνεργασία μας και όσους εργάστηκαν για την υλοποίηση αυτού του έργου. Η ΔΕΗ θα συνεχίσει να βρίσκεται όπου η ενέργεια γίνεται πολιτισμός».

Το Pavilion της Επιδαύρου δεν είναι απλώς ένα κτίσμα: είναι ένα κληροδότημα στο μέλλον του φεστιβάλ, στους ανθρώπους που το συνθέτουν και το στηρίζουν. Ένα σημείο αναφοράς που φιλοδοξεί να ενισχύσει την πολιτιστική εμπειρία των επισκεπτών, προσφέροντας τους έναν τόπο ουσιαστικής συνεύρεσης και έμπνευσης. Το Pavilion Επιδαύρου αποτελεί ένα βήμα προς την κατεύθυνση ενός σύγχρονου, ανοιχτού φεστιβάλ, που σέβεται το παρελθόν και επενδύει στο μέλλον.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα