Πέθανε ο Κώστας Μουρσελάς

Πέθανε ο Κώστας Μουρσελάς

Ο συγγραφέας των "Ω , τι κόσμος μπαμπά" και "Βαμμένα κόκκινα μαλλιά" πέθανε σε ηλικία 85 χρόνων

Το βράδυ του Σαββάτου έφυγε από τη ζωή ο συγγραφέας Κώστας Μουρσελάς, όπως γνωστοποίησε μέσω ανάρτησής της στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης η δημοσιογράφος και φίλη της οικογένειας Ελένη Γκίκα.

Ο συγγραφέας του “Ω , τι κόσμος μπαμπά” και δεκάδων άλλων θεατρικών κειμένων, του μυθιστορήματος “Βαμμένα κόκκινα μαλλιά” αλλά και του “Κλειστόν λόγω μελαγχολίας” που ξεπέρασε τα 40 χιλιάδες αντίτυπα, είχε γράψει επίσης δοκίμια και επιφυλλίδες σε εφημερίδες.

Ο Κώστας Μουρσελάς γεννήθηκε στον Πειραιά. Εκεί τελειώνει και το λύκειο. Το 1951, πρωτοετής φοιτητής της Νομικής, συλλαμβάνεται ως στέλεχος της ΕΠΟΝ και δικάζεται από έκτακτο στρατοδικείο της εποχής (υπόθεση Μπελογιάννη). Για χρόνια σπούδαζε βιολί, που το διέκοψε όταν άρχισε να τον θέλγει το θέατρο. Σπούδασε νομικά, αλλά λίγο πριν πάρει την άδεια δικηγόρου εγκατέλειψε τη δικηγορία και διορίστηκε ως δημόσιος υπάλληλος μέχρι το 1969, οπότε τον απέλυσε η Χούντα. Έκτοτε αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά -και επαγγελματικά πια- στο γράψιμο.

Έργα του παίχτηκαν από θιάσους του Ελεύθερου Θεάτρου, από το Εθνικό Θέατρο, από το Θέατρο Τέχνης, από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, από Δημοτικά Θέατρα, καθώς και από θιάσους του εξωτερικού (Γαλλία, Γερμανία, Κύπρος). Μερικοί τίτλοι γνωστών θεατρικών έργων του είναι: “Ενυδρείο”, “Μαχαίρι στο κόκαλο”, “Οι φίλοι”, “Το αυτί του Αλέξανδρου”, “Η κυρία δεν πενθεί”, “Επικίνδυνο φορτίο”, “Ω! τι κόσμος μπαμπά!”, “Το δίκανο”, “Ημιτελής συνουσία”, κ.ά. Στο πλατύ κοινό έγινε γνωστός από τηλεοπτικές παρουσιάσεις έργων του (“Μικρές αγγελίες”, “Σιγά η πατρίδα κοιμάται”, “Το ρολόι”) και από την περίφημη σατιρική σειρά του “Εκείνος και… Εκείνος”, με πρωταγωνιστές τους Β. Διαμαντόπουλο και Γ. Μιχαλακόπουλο (130 θεατρικά μονόπρακτα). Το 1990 επανήλθε στην πεζογραφία εκδίδοντας το μυθιστόρημα “Βαμμένα κόκκινα μαλλιά” (εκδ. “Κέδρος”, νέα οριστική έκδοση “Ελληνικά Γράμματα”, 2006), που οι πωλήσεις του ξεπέρασαν, συνολικά, τις διακόσιες χιλιάδες αντίτυπα και μεταφράστηκε στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, τουρκικά και εβραϊκά. Ακολούθησαν διηγήματα, νουβέλες, καθώς και το μυθιστόρημα “Το παιχνίδι των τεσσάρων” που το συνέγραψε με τους Π. Τατσόπουλο, Γ. Σκούρτη και Α. Σουρούνη.

Το 2000 εξέδωσε το μυθιστόρημα “Κλειστόν λόγω μελαγχολίας”, που ξεπέρασε τις σαράντα χιλιάδες αντίτυπα και μεταφράστηκε στα τουρκικά. Τελευταίο του βιβλίο είναι η συλλογή διηγημάτων “Ο πόθος καίει τα σωθικά” (“Κέδρος”, 2004). Έχει γράψει, ακόμη, αισθητικά δοκίμια, καθώς και πολλές επιφυλλίδες δημοσιευμένες στην εφημερίδα “Τα Νέα”, στη στήλη “Κουβεντιάζοντας”.

Η δημοσιογράφος Ελένη Γκίκα έγραψε στο Facebook: “Γλυκός και τρυφερός σαν παιδί. ο καλύτερος φίλος που θα μπορούσες να έχεις. όταν είδα το όνομά του στο κινητό έκανα σαν τρελή. Ιούλιο φρεσκοχειρουργημένος κι είχαμε πάει στο νησί, μέχρι να φτάσει η Κική του για τις διακοπές. “Κώστα;” φωνάζω με λαχτάρα. “Η Κική είμαι, ο Κώστας έφυγε, πες το όπου μπορείς, δεν αντέχω εγώ, σου τηλεφωνώ επειδή σ’ αγαπούσε, επειδή Ιούλιο του είχες σταθεί κι είχατε πάει στο νησί”.

Ο Μουρσελάς έφυγε! Μάρω, αυτό ήτανε, πάνε κι οι δυο, τώρα θα βρει τον φίλο του και η χαζή παρεξήγηση θα λυθεί.”

Συλλυπητήρια της Κονιόρδου

Ο Κώστας Μουρσελάς υπήρξε «ένας ταγμένος συγγραφέας που υπηρέτησε ουσιαστικά το νεοελληνικό θέατρο και την πεζογραφία καταφέρνοντας να ακυρώσει τα σύνορα ‘’υψηλής” και ”λαϊκής” τέχνης και να συγκινήσει το πλατύ κοινό» δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού πληροφορούμενη την είδηση του θανάτου του συγγραφέα.

Στην ανακοίνωση της, η κ.Κονιόρδου εκφράζει βαθιά συλλυπητήρια προς την οικογένεια και τους οικείους του Κώστα Μουρσελά τονίζοντας μεταξύ άλλων, ότι ο συγγραφέας με το έργο του «ζωντάνεψε ένα πανόραμα χαρακτήρων και καταστάσεων που εξερευνούσαν τους ηθικούς συμβιβασμούς της νεοελληνικής κοινωνίας αλλά πάντα άφηνε μια χαραμάδα στην φωνή της ελπίδας».

Βούτσης: Δημιουργός με συνείδηση του κοινωνικού του ρόλου, αντιστάθηκε στη χούντα

Τα βαθιά του συλλυπητήρια για τον θάνατο του συγγραφέα Κώστα Μουρσελά εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης κάνοντας λόγο για έναν σπουδαίο άνθρωπο του πολιτισμού, για έναν δημιουργό με συνείδηση του κοινωνικού του ρόλου, που αντιστάθηκε στη χούντα και του οποίου το πλούσιο συγγραφικό έργο τον κατατάσσει ανάμεσα στους μεγαλύτερους μεταπολεμικούς λογοτέχνες.

Η ανακοίνωση του προέδρου της Βουλής έχει ως εξής:

«Με θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του αγαπητού συγγραφέα Κώστα Μουρσελά, ενός σπουδαίου ανθρώπου του πολιτισμού, που σφράγισε με τη γραφή του και το ελεύθερο πνεύμα του το νέο ελληνικό θέατρο. Δημιουργός με συνείδηση του κοινωνικού του ρόλου, αντιστάθηκε στη χούντα υφιστάμενος τις συνέπειες όσων “δεν συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις”, στρεφόμενος από τότε αποκλειστικά στην τέχνη. Ο λόγος του μέσα από την ιστορική σατιρική σειρά “Εκείνος και Εκείνος” υπήρξε φάρος αντίστασης στη σκοτεινή επταετία των συνταγματαρχών.

Ο Κώστας Μουρσελάς, ανήσυχος παρατηρητής της ελληνικής πραγματικότητας και ευαίσθητος δέκτης των κοινωνικών εξελίξεων, με το πλούσιο συγγραφικό έργο του κατατάσσεται ανάμεσα στους μεγαλύτερους μεταπολεμικούς λογοτέχνες.

Στους οικείους του εκφράζω τα βαθιά συλλυπητήριά μου.»

ΣΥΡΙΖΑ: Χαρακτήρισε μια ολόκληρη εποχή

Τη θλίψη του για τον θάνατο του Κώστα Μουρσελά εκφράζει το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Με ανακοίνωση που εξέδωσε σημειώνει: «Έφυγε ένας σπουδαίος άνθρωπος της Τέχνης, αγωνιστής των γραμμάτων και της ζωής. Ο συγγραφέας Κώστας Μουρσελάς με το έργο του και την στάση του σημάδεψε και χαρακτήρισε μια ολόκληρη εποχή».

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει πως ως «φοιτητής της Νομικής το 1951 αντιμετώπισε το έκτακτο στρατοδικείο. Το 1969 απολύθηκε από την Χούντα και αφιερώθηκε στην συγγραφή. Με τη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά «Εκείνος και εκείνος» γνώρισε την πλατιά λαϊκή αποδοχή. Ο Σόλων και Λουκάς, μεσούσης της Χούντας, με την λοξή ματιά τους καυτηρίαζαν τα κακώς κείμενα «του συστήματος» και των βολεμένων της εποχής. Το 1973 γράφει την σπονδυλωτό έργο «Ω, τι κόσμος μπαμπά» που παίχτηκε από τον θίασο του Θεάτρου Σάτιρας σε σκηνοθεσία Βασίλη Διαμαντόπουλου. Παρ όλη την λογοκρισία που αφαίρεσε σελίδες ολόκληρες από το κείμενο, το έργο ήταν μία ανελέητη κοινωνική και πολιτική σάτιρα που υπερέβαινε την εποχή του».

Η ανακοίνωση καταλήγει λέγοντας, “μυθιστοριογράφος, σεναριογράφος, θεατρικός συγγραφέας, συγγραφέας αισθητικών δοκιμίων αλλά και επιφυλλίδων ο πολυγραφότατος Κώστας Μουρσελάς πλούτισε τα ελληνικά γράμματα… Το Τμήμα Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη θλίψη του στους οικείους του».

ΝΔ: Ο ελληνικός πολιτισμός έχασε ένα σημαντικό λογοτέχνη

«Πλούσιο και πολύτιμο συγγραφικό έργο» αφήνει πίσω του ο Κώστας Μουρσελάς, σημειώνει σε δήλωσή της η τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, Όλγα Κεφαλογιάννη.

Αναλυτικά, «ο Κώστας Μουρσελάς έφυγε αφήνοντας παρακαταθήκη ένα πλούσιο και πολύτιμο συγγραφικό έργο.  Ο ελληνικός πολιτισμός έχασε ένα σημαντικό λογοτέχνη, που πάντα κατάφερνε να αποτυπώνει με τρόπο μοναδικό την κοινωνική πραγματικότητα, και να εμβαθύνει σε όλες τις κοινωνικές διεργασίες της μεταπολεμικής Ελλάδας. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του».

Ποτάμι: Σε ευχαριστούμε για όσα μας έδωσες

“Ο Κώστας Μουρσελάς δεν είναι πια κοντά μας. Ένας σημαντικός συγγραφέας του νεοελληνικού θεάτρου έφυγε για την γειτονιά των αγγέλων.

Ο Κώστας Μουρσελάς, εκτός από το θέατρο, διακρίθηκε και σαν μυθιστοριογράφος αλλά και σεναριογράφος της τηλεόρασης, αποδεικνύοντας, ότι ο πραγματικός καλλιτέχνης μπορεί να κάνει σημαντική τέχνη σε οποιοδήποτε μέσο κι αν εκφραστεί.

Οι προοδευτικές του ιδέες χαρακτήριζαν πάντα το έργο του ακόμα και σε πολύ δύσκολες εποχές, όταν η ελευθερία του λόγου δεν ήταν αυτονόητη. Κώστα Μουρσελά σε ευχαριστούμε για όσα μας έδωσες. Καλό ταξίδι”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο τομέας Πολιτισμού του Ποταμιού.

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Σφράγισε το νέο ελληνικό θέατρο και την πεζογραφία

Στο σημαντικό «ίχνος» που άφησε σε Λογοτεχνία και Θέατρο ο Κώστας Μουρσελάς, αναφέρονται οι Τομείς Πολιτισμού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Με θλίψη τον αποχαιρετούν, εκείνον που ήταν «ένας από τους σημαντικότερους μεταπολεμικούς λογοτέχνες. Θεατρικός συγγραφέας και πεζογράφος, σφράγισε με τη γραφή του το νέο ελληνικό θέατρο και την πεζογραφία. Το Ελληνικό Θέατρο του οφείλει πολλά. Έργα του παίχτηκαν από θιάσους του Ελεύθερου θεάτρου, από τις Κρατικές σκηνές, Δημοτικά θέατρα και Θιάσους του εξωτερικού. Έγινε ιδιαίτερα αγαπητός στο ευρύ κοινό με την τηλεοπτική μεταφορά του έργου του ”Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά” καθώς και με το εμβληματικό ’Εκείνος και Εκείνος’ που ήταν η δική του απάντηση στη Δικτατορία των Συνταγματαρχών και στα κακώς κείμενα της ελληνικής πραγματικότητας. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα