Πέθανε ο Sir Michael Gambon, ο Ντάμπλντορ του Χάρι Πότερ

Διαβάζεται σε 3'
Sir Michael Gambon
Sir Michael Gambon Alamy/Visualhellas.gr

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών ο ηθοποιός Sir Michael Gambon, ιδιαίτερα αγαπητός για τον ρόλο του ως Ντάμπλντορ στο Χάρι Πότερ.

Ο γνωστός ηθοποιός Sir Michael Gambon πέθανε στο νοσοκομείο σε ηλικία 82 ετών μετά από πνευμονία, όπως αποκάλυψε σήμερα η οικογένειά του.

Στη δήλωση εκ μέρους της συζύγου του, Lady Gambon, και του γιου του, Fergus, που εκδόθηκε από τη δημοσιογράφο Clair Dobbs, αναφέρεται: “Είμαστε συντετριμμένοι που ανακοινώνουμε την απώλεια του Sir Michael Gambon. Ο αγαπημένος σύζυγος και πατέρας, Michael πέθανε ειρηνικά στο νοσοκομείο με τη σύζυγό του Anne και τον γιο του Fergus στο κρεβάτι του, μετά από πνευμονία. Ο Michael ήταν 82 ετών.”

Ο γνωστός ηθοποιός ξεκίνησε την 60χρονη καριέρα του αρχικά στο σανίδι με τον σερ Λόρενς Ολίβιε, αλλά αγαπήθηκε πολύ από το νεότερο κοινό, καθώς πρωταγωνίστησε στις έξι από τις οκτώ ταινίες υποδυόμενος τον ρόλο του καθηγητή Άλμπους Ντάμπλντορ, που πριν υποδυόταν ο Ρίτσαρντ Χάρις

Ο ηθοποιός, γνωστός και ως “Ο Μεγάλος Γκάμπον” στους κύκλους της υποκριτικής, είχε εμφανιστεί για τελευταία φορά στη σκηνή το 2012 σε μια παραγωγή του Samuel Beckett στο Λονδίνο για το έργο “All That Fall”.

Γεννημένος στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας στις 19 Οκτωβρίου 1940, ο Sir Michael John Gambon μετακόμισε με την οικογένειά του στο Λονδίνο όταν ακόμα εκείνος ήταν παιδί, όμως “επέστρεψε” κατά κάποιον τρόπο στη γενέτειρά του αφού έκανε την πρώτη του θεατρική εμφάνιση στην Ιρλανδία, σε μια παραγωγή του Οθέλλου στο Δουβλίνο το 1962.

Ο Gambon εργάστηκε στην τηλεόραση, τον κινηματογράφο, το θέατρο και το ραδιόφωνο κατά τη διάρκεια της 60χρονης καριέρας του.

Η καριέρα του απογειώθηκε όταν έγινε ένα από τα αρχικά μέλη της ομάδας υποκριτικής του Εθνικού Θεάτρου του Laurence Olivier στο Λονδίνο. Στη συνέχεια κέρδισε τρία βραβεία Olivier για ερμηνείες σε παραγωγές του National Theatre.

Μερικές από τις πιο γνωστές του τηλεοπτικές εμφανίσεις είναι στις βρετανικές σειρές “The Singing Detective” και “Maigret” (1992), όπου έπαιξε αντίστοιχα τον Philip Marlow και τον Γάλλο ντετέκτιβ Jules Maigret.

Άλλες κινηματογραφικές δουλειές του περιλαμβάνουν τη μεταφορά του “Dad’s Army” στη μεγάλη οθόνη, το “The King’s Speech” και το “Gosford Park”.

Ήταν υποψήφιος για βραβεία Emmy για τον ρόλο του ως Mr Woodhouse σε μια διασκευή της Έμμα της Jane Austen το 2010 και για τον ρόλο του προέδρου Lyndon B Johnson στην ταινία “Path to War” το 2002. Πήρε επίσης μια υποψηφιότητα για Tony το 1997 για έναν ρόλο στο έργο του David Hare, “Skylight”.

Το 1998 ανακηρύχθηκε ιππότης για τις υπηρεσίες του στη βιομηχανία του θεάματος. Αν και γεννημένος στην Ιρλανδία, είχε αποκτήσει βρετανική υπηκοότητα στην παιδική του ηλικία.

Είχε κερδίσει τέσσερα βραβεία BAFTA και τρία Olivier, μεταξύ άλλων βραβεύσεων και υποψηφιοτήτων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα