Sixto Rodriguez: Πέθανε ο τραγουδιστής του “Sugar Man” – Η απίστευτη ιστορία του

Sixto Rodriguez: Πέθανε ο τραγουδιστής του “Sugar Man” – Η απίστευτη ιστορία του
Sixto Rodriguez Photo by Evan Agostini/Invision/AP, File

Σε ηλικία 81 ετών έφυγε από τη ζώη ο σπουδαίος τραγουδιστής και τραγουδοποιός, ο οποίος έγινε παγκοσμίως γνωστός μετά την κυκλοφορία του βραβευμένου με Όσκαρ ντοκιμαντέρ "Searching for Sugar Man".

Θλίψη στην παγκόσμια μουσική σκηνή προκάλεσε η είδηση του θανάτου του μουσικού Σίξτο Ροντρίγκεζ (Sixto Rodriguez), ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 81 ετών, η καριέρα του οποίου αποτέλεσε το θέμα του βραβευμένου με Όσκαρ ντοκιμαντέρ “Searching for Sugar Man“.

Τα δυσάρεστα νέα έγιναν γνωστά μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του τραγουδιστή, με τα αίτια του θανάτου του να παραμένουν ακόμη άγνωστα.

Με μεγάλη λύπη ανακοινώνουμε στο Sugarman.org ότι ο Sixto Diaz Rodriguez πέθανε νωρίτερα σήμερα“, ανέφερεται στη δήλωση. “Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις κόρες του – Sandra, Eva και Regan – και σε όλη την οικογένειά του. Ο Rodriguez ήταν 81 ετών. Είθε η αγαπημένη του ψυχή να αναπαυθεί εν ειρήνη“.

Τα δύο πρώτα άλμπουμ του γεννημένου στο Μίσιγκαν μουσικού “Cold Fact” (1970) και “Coming From Reality” (1971) ήταν εμπορικές αποτυχίες στις ΗΠΑ και ο ίδιος θεώρησε πως αυτό ήταν το τέλος της μουσικής του ιστορίας. Την ίδια στιγμή όμως ο ήχος του άρχισε να αποκτά θαυμαστές σε άλλα μέρη, όπως η Μποτσουάνα, η Νότια Αφρική, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει.

Ένα αντίτυπο από τους δίσκους του βρέθηκε εκεί κατά τύχη και η ελευθεριακών τόνων μουσική του έγινε ο ύμνος της λευκής προοδευτικής νεολαίας που είχε εξοργιστεί με το απαρτχάιντ.

Μόλις το 1997 ανακάλυψε τη φήμη του στη Νότια Αφρική αφού η κόρη του βρήκε σχετικές πληροφορίες στο Διαδίκτυο.

Η επιτυχία του μάλιστα ήταν τόσο μεγάλη στη διάρκεια των ετών, ώστε οι πιο τρελοί θρύλοι περιέβαλαν το πρόσωπό του, κυρίως η αυτοπυρπόλησή του επί σκηνής, ενώ άλλοι ανέφεραν πως είχε χάσει τη ζωή μετά από υπερβολική δόση ηρωίνης.

Μέχρι που δύο θαυμαστές του, ένας δημοσιογράφος της ροκ ονόματι Craig Bartholomew και ένας μεγάλος θαυμαστής του ο Stephen Segerman επιδιώκοντας να διασαφηνίσουν το… μυστήριο του θανάτου του, ανακαλύπτουν κατάπληκτοι πως είναι ζωντανός, και τον πείθουν να έρθει στη Νότια Αφρική, όπου του επιφυλάχθηκε υποδοχή ήρωα το 1998 για έξι συναυλίες, τα εισιτήρια για τις οποίες έγιναν ανάρπαστα.

“Του είπα, ‘στη Νότια Αφρική, είσαι μεγαλύτερος από τον Έλβις‘, είπε ο Segerman στο The News το 2008.

Ακολούθησε μία μεγάλη περιοδεία στη χώρα, ενώ απέκτησε μεγαλύτερη φήμη όταν το τραγούδι “Sugar Man” διασκευάστηκε από τον Paolo Nutini και το νοτιοαφρικανικό συγκρότημα Just Jinger.

Sixto Rodriguez – Sugar Man

Η μυθιστορηματική ζωή του, όπως αναφέρει ο Guardian, έγινε το θέμα του ντοκιμαντέρ “Searching for Sugar Man” του 2012, το οποίο έκανε πρεμιέρα στο φεστιβάλ κινηματογράφου Sundance με μεγάλη επιτυχία. Κέρδισε το Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ την επόμενη χρονιά, στην 85η τελετή απονομής των βραβείων το 2013.

Σε σκηνοθεσία του Σουηδού σκηνοθέτη Malik Bendjelloul, το ντοκιμαντέρ περιγράφει την απίστευτη ιστορία της διαδρομής του μουσικού από την αφάνεια στη διεθνή επιτυχία που πέτυχε δεκαετίες αφότου ηχογράφησε δύο άλμπουμ στο Ντιτρόιτ στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Μετά την επιτυχία του, τα άλμπουμ του Ροντρίγκεζ μπήκαν για πρώτη φορά στα αμερικανικά charts, ενώ χάρη στο ντοκιμαντέρ γνώρισαν μεγάλη απήχηση ορισμένα τραγούδια του, όπως τα “Sugar Man” και “I Wonder”.

Στην ταινία μοιάζει αποστασιοποιημένος, μάλλον σαν να διασκεδάζει με αυτήν την αναγνώριση. Όμως η επισφαλής οικονομική του κατάσταση ήταν επίσης ολοφάνερη: δεν έβγαλε ποτέ ούτε σεντ από τα εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπα που πούλησαν τα άλμπουμ του στη Νότια Αφρική.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα