Ταινίες μικρού μήκους από δημιουργούς μικρής ηλικίας

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος προκηρύσσει διεθνή διαγωνισμό για κινηματογραφιστές 14 έως 21 ετών με ταινιάκια κάθε είδους και θέμα την τεχνολογία ως σύμμαχο του ανθρώπου.
- 02 Σεπτεμβρίου 2021 10:10
Άνθρωπος και τεχνολογία… Μια σχέση που ψάχνει τις ισορροπίες της, που ανάβει συζητήσεις, και ταυτόχρονα πυροδοτεί την εξέλιξη. Πιστό στο όραμά του για αρμονική και δημιουργική συνύπαρξη ανθρώπου και τεχνολογίας, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, γιορτάζοντας τα 25 χρόνια δράσης του, εξάγγειλε προ ημερών έναν απίθανα δελεαστικό διαγωνισμό για νέους. Σε συνεργασία με το Ghetto Film School (GFS), διακεκριμένο εδώ και 20 χρόνια μη κερδοσκοπικό οργανισμό με παραρτήματα σε Νέα Υόρκη, Λονδίνο και Ελ Έι και σκοπό να εκπαιδεύσει και να αναπτύξει την επόμενη γενιά σπουδαίων αφηγητών, το ΙΣΝ διοργανώνει διεθνή διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους.
Συντονισμένος πλήρως με το φετινό συνέδριο του φεστιβάλ Nostos (είχε θέμα «Ανθρωπότητα και τεχνητή νοημοσύνη») ο διαγωνισμός τιτλοφορείται «Η τεχνολογία, σύμμαχος του ανθρώπου» και απευθύνεται σε κινηματογραφιστές ηλικίας 14 έως 21 χρόνων. Επί έναν χρόνο, οι νεαροί δημιουργοί καλούνται να υποβάλουν ο,τιδήποτε εμπίπτει στην κατηγορία «ταινία μικρού μήκους», από βίντεο και φωτομοντάζ, μέχρι TikTok και κινούμενα σχέδια αφηγούμενοι ιστορίες, διάρκειας δύο λεπτών, σχετικά με την τεχνολογία ως εργαλείο που μας ενώνει ενισχύοντας τον ανθρωπισμό μας.
Το ΙΣΝ κα το GFS θα αξιολογήσουν τις υποβληθείσες ταινίες καταλήγοντας σε έξι νικητές. Αυτοί θα κερδίσουν βραβείο παραγωγής, ύψους 3.000 δολαρίων, αλλά και μια θέση στο εργαστήριο του GFS, όπου επί 10 βδομάδες θα διδαχτούν τα μυστικά της μικρομηκάδικης δημιουργίας με καθοδηγητές καταξιωμένους επαγγελματίες του κλάδου (μοντέρ, κολορίστες, ηχολήπτες). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης διαδικτυακά μάστερκλας παρέχοντας τα απαραίτητα δημιουργικά εργαλεία στους νέους αυτούς δημιουργούς της κινούμενης εικόνας.
Με αφορμή το λανσάρισμα του διεθνούς διαγωνισμού, ο γενικός διευθυντής Προγραμμάτων & Στρατηγικής του ΙΣΝ, Στέλιος Βασιλάκης, δήλωσε: «Οι άνθρωποι που θα επηρεαστούν περισσότερο μέσα στις επόμενες δεκαετίες, καθώς η τεχνολογική αλλαγή αναδιαμορφώνει την κοινωνία, είναι, παραδόξως, αυτοί που έχουν και λιγότερο λόγο στις εξελίξεις. Ο διαγωνισμός αυτός είναι μια ευκαιρία για τους νέους κινηματογραφιστές να διευρύνουν το πλαίσιο αυτού που πιστεύουμε ότι είναι εφικτό, να μας μυήσουν σε πραγματικότητες που θα μοιάζουν προφανείς αφού τις δούμε και να φανταστούν αισιόδοξες εκδοχές του μέλλοντος, για τις οποίες μπορούμε να εργαστούμε όλοι μαζί, από κοινού. Δεν μπορούμε να σκεφτούμε κάποιον καλύτερο τρόπο για να γιορτάσουμε τα 25 χρόνια κοινωφελούς δράσης του ΙΣΝ».
Από την πλευρά της, Σαρίζ Μπούλοκ Μπέιλι, διευθύντρια του συμβουλευτικού σκέλους του GFS και υπεύθυνη εταιρικής στρατηγικής, τόνισε: «Η διασταύρωση της ανθρωπότητας και της τεχνολογίας είναι μια σημαντική ιστορία που οφείλει να ειπωθεί. Και ευελπιστούμε ότι αυτή η πρωτοβουλία θα εμπνεύσει νέους, πρωτοπόρους ανθρώπους, ώστε να μοιραστούν τις απόψεις τους με πρωτότυπους και συναρπαστικούς τρόπους.»
Πληροφορίες: Λεπτομέρειες και οδηγίες συμμετοχής εδώ.