Η Εθνική Πινακοθήκη μετατρέπει την ιστορία σε κόσμημα

Διαβάζεται σε 2'
Η Εθνική Πινακοθήκη μετατρέπει την ιστορία σε κόσμημα

Το Γούρι της Εθνικής Πινακοθήκης για το 2026, εμπνευσμένο από το έργο του Θεόδωρου Βρυζάκη «Η Ελλάς Ευγνωμονούσα» φιλοτέχνησε η Μόνικα Κασάνη.

Το Γούρι της Εθνικής Πινακοθήκης για το 2026 αποτελεί μια ευχάριστη και καλαίσθητη έκπληξη, καθώς συνδυάζει την ελληνική ιστορία με τη σύγχρονη τέχνη με έναν μοναδικό τρόπο μεταφέροντας την αίσθηση της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας σε μια σύγχρονη καλλιτεχνική φόρμα.

Το φιλοτέχνησε η Μόνικα Κασάνη και αντλεί έμπνευση από το εμβληματικό έργο του Θεόδωρου Βρυζάκη «Η Ελλάς Ευγνωμονούσα» (1858). Πρόκειται για έργο με ιδιαίτερο συμβολισμό, αφού απεικονίζει την Ελλάδα με τη μορφή νέας στεφανωμένης γυναίκας, ενδεδυμένης αρχαιοπρεπώς, εν μέσω αγωνιστών της Επανάστασης του 1821, να έχει σπάσει τις αλυσίδες της σκλαβιάς από τα πόδια της.

Βρυζάκης Θεόδωρος (1814 ή 1819 - 1878) Η Ελλάς ευγνωμονούσα, 1858 Λάδι σε μουσαμά, 215 x 157 εκ. Κληροδότημα Μαρίας Υψηλάντη
Βρυζάκης Θεόδωρος (1814 ή 1819 - 1878) Η Ελλάς ευγνωμονούσα, 1858 Λάδι σε μουσαμά, 215 x 157 εκ. Κληροδότημα Μαρίας Υψηλάντη

Είναι σχεδιασμένο σε χρυσό και ασήμι και αποτυπώνει αυτόν τον ιστορικό και συμβολικό χαρακτήρα του έργου, συνδέοντας την ελληνική ιστορία με τη σύγχρονη τέχνη.

Διατίθεται σε τρεις εκδοχές: κρεμαστό για το λαιμό, βραχιόλι και δαχτυλίδι, και είναι διαθέσιμο στο Πωλητήριο του Κεντρικού Κτηρίου της Εθνικής Πινακοθήκης.

 

Σχετικό Άρθρο

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα