Απλές καθημερινές μνήμες γίνονται live θεατρικό ντοκιμαντέρ στην Αρχαία Μεσσήνη

Απλές καθημερινές μνήμες γίνονται live θεατρικό ντοκιμαντέρ στην Αρχαία Μεσσήνη

Η ομάδα θεάτρου Νοητή Γραμμή, με την περιπατητική performance "Θυμάμαι" στις 26 και 27 Αυγούστου στην Αρχαία Μεσσήνη, προτείνει έναν διάλογο των παραστατικών τεχνών με την πρακτική της πολιτιστικής διαδρομής στο μνημειακό τοπίο, και έναν βιωματικό τρόπο κατανόησης της μνήμης κάθε "προσφυγιάς" σε έναν κόσμο αναταράξεων και κλυδωνισμών. Η Όλγα Ποζέλη μιλά στο NEWS 24/7 με αφορμή την performance αυτή.

Με μικρές δηλώσεις φτιάχνουμε έναν χάρτη της ψυχής μας. Μια παράθεση από μνήμες. Ένας κατάλογος του παρελθόντος. Μια συλλογή από υλικά και εικόνες με φαινομενικά τυχαία σειρά. Ένα κολάζ, μια συναρμολόγηση προτάσεων που όλες αρχίζουν με τη φράση: Θυμάμαι

Μνήμες προσφύγων από τη Μικρά Ασία στα 1922. Μνήμες κατατρεγμένων από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, την Αφρική, τα Βαλκάνια και την πρώην Σοβιετική Ένωση που κατέφυγαν στην Ελλάδα του σήμερα.

Μνήμες και μαρτυρίες που καταγράφουν το μαρτύριο του ξεριζωμού, το ταξίδι της προσφυγιάς και τις δυσκολίες της εγκατάστασης στον νέο, άγνωστο τόπο, που είναι η Ελλάδα. Νέα πατρίδα για κάποιους, πρόσκαιρο καταφύγιο για άλλους.

Η ομάδα θεάτρου Νοητή Γραμμή, με την περιπατητική performance Θυμάμαι στις 26 και 27 Αυγούστου στην Αρχαία Μεσσήνη, προτείνει έναν διάλογο των παραστατικών τεχνών με την πρακτική της πολιτιστικής διαδρομής στο μνημειακό τοπίο, και έναν βιωματικό τρόπο κατανόησης της μνήμης κάθε “προσφυγιάς” σε έναν κόσμο αναταράξεων και κλυδωνισμών.

Η Όλγα Ποζέλη OlgaPozeli

Όταν πρωτοδιάβασα ότι ο θεσμός «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2022» του Υπουργείου Πολιτισμού, αφιερώνεται στα εκατό χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, αμέσως πήγε ο νους μου σε μία από τις επαναλαμβανόμενες θεματικές των παραστάσεων της ομάδας μας, της ΝΟΗΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ, που δεν είναι άλλη από την Μνήμη. Οι ιστορικοί κατέγραψαν τα γεγονότα,οι μνήμες όμως ακόμη και σήμερα, 100 χρόνια μετά, κυκλοφορούν ανάμεσά μας, πλέκουν σφιχτά τις ιστορίες των ανθρώπων από τότε μέχρι σήμερα και μας συγκινούν βαθιά. Αυτή είναι και η αρχική έμπνευση: μια τυχαία, μη γραμμική παράθεση αναμνήσεων, μια συναρμολόγηση προτάσεων, που όλες αρχίζουν με τη φράση: Θυμάμαι…” αναφέρει στο NEWS 24/7 η Όλγα Ποζέλη που συνέλαβε και σκηνοθέτησε την εν λόγω παράσταση. .

Δύο performer-ξεναγοί επιχειρούν μια ενσώματη επιστροφή στο παρελθόν. Θα οδηγήσουν μια ομάδα περιηγητών στις διαδρομές της αρχαίας τοπογραφίας, με τον ήχο να αποτελεί τον υποστηρικτή της συλλογικής μνήμης. Η περιήγηση αυτή θα δημιουργήσει σποραδικά και φευγαλέα επεισόδια απροσδόκητων αναμνήσεων, με την μορφή προμαγνητοφωνημένου ηχητικού τοπίου, το οποίο θα αναπαράγεται με τη χρήση ακουστικών.

Οι μνήμες μάς δίνουν ταυτότητα, μας θυμίζουν από που ξεκινήσαμε και μας βοηθούν να επαναπροσδιορίσουμε το πού πηγαίνουμε.

Σε ποιες μνήμες θα μας ξεναγήσουν οι δύο performer-ξεναγοί της παράστασης;

Η performance περιλαμβάνει δύο ενότητες: τις μνήμες των ξεριζωμένων από την Μικρασία, αλλά και τις μνήμες σύγχρονων μεταναστών στην χώρα μας. Και στις δύο περιπτώσεις, το κείμενο του Σάκη Σερέφα, αλλά και το κείμενο που προέκυψε από συνεντεύξεις με τους πρόσφυγες του σήμερα, είναι ένας κατάλογος του παρελθόντος, μια εμμονική συλλογή από υλικά, εικόνες, μυρωδιές, γεύσεις, ήχους, με φαινομενικά τυχαία σειρά. Μια ιδιότυπη βιογραφία των ανθρώπων αυτών, που καθηλώνει με την απλότητα μιας αποσπασματικής αλλά ειλικρινούς αφήγησης.

Νιώσαμε την ανάγκη να δημιουργήσουμε ένα πολιτιστικό δρώμενο, το οποίο να μας ενώσει. Κάτι σαν ένα live ντοκιμαντέρ που να καταγράφει όχι ιστορικά γεγονότα, αλλά απλές καθημερινές μνήμες – άλλοτε γλυκές και τρυφερές και άλλοτε οδυνηρές.

Πόσο μας καθορίζουν οι μνήμες μας;

Σε μια παράστασή μας πριν τέσσερα χρόνια, που είχε σαν θέμα της την μνήμη, ένας από τους ηθοποιούς έλεγε: «Τις αναμνήσεις τις αλλάζεις όσο περνάει ο χρόνος. Τις διορθώνεις, τις συμπληρώνεις…άλλες, όπως λένε οι ψυχολόγοι, τις επινοείς. Για να μην πω για εκείνες που πάντα θυμάσαι να ξεχνάς…» Αυτό που είναι σίγουρο, θα συμπληρώσω εγώ, είναι ότι οι μνήμες μας, μας βοηθούν στο να μην χάνουμε αυτήν την νοητή γραμμή που μας φέρνει από το παρελθόν μας, στο παρόν μας. Οι μνήμες μας δίνουν ταυτότητα, μας θυμίζουν από που ξεκινήσαμε και μας βοηθούν να επαναπροσδιορίσουμε το πού πηγαίνουμε.

Ποιος ο σκοπός σας με την παράσταση αυτή;

Η περιπατητική μας performance, διερευνά τον τρόπο, με τον οποίο το εσωτερικό τοπίο της ατομικής μνήμης εγγράφεται και αλληλεπιδρά με τον εξωτερικό, μη συμβατικά θεατρικό, χώρο-φορέα συλλογικής μνήμης της κοινότητας. Η παρουσίαση θα γίνει στην Αρχαία Μεσσήνη. Πρόσφυγες ήταν και οι πρώτοι κάτοικοί της. Ήταν Μεσσήνιοι και Αρκάδες πρόσφυγες, που είχαν φύγει από τα χώματά τους για να γλυτώσουν από τους κατακτητές σπαρτιάτες που είχαν εισβάλει στην πατρίδα τους. Αυτό το χώμα που θα πατούν οι θεατές εκείνη την ημέρα, το πάτησαν κι αυτοί που κατοίκησαν πριν δυόμισι χιλιάδες χρόνια σ’ αυτήν την πόλη. Όλοι εμείς είμαστε μακρινοί απόγονοι των ανθρώπων που έζησαν εδώ.

Νιώσαμε, λοιπόν, την ανάγκη να δημιουργήσουμε ένα πολιτιστικό δρώμενο, το οποίο να μας ενώσει. Κάτι σαν ένα live ντοκιμαντέρ που να καταγράφει όχι ιστορικά γεγονότα, αλλά απλές καθημερινές μνήμες – άλλοτε γλυκές και τρυφερές και άλλοτε οδυνηρές.

Σύλληψη/Σκηνοθεσία/Δραματουργία: Όλγα Ποζέλη/Κείμενα: Σάκης Σερέφας/Επιμέλεια συνεντεύξεων/δραματουργική επεξεργασία: Τάσος Καρακύκλας/Σύμβουλος τοπογραφίας: Κωστής Δάβαρης/Μουσική επιμέλεια: Λάμπρος Παπαγεωργίου/Ξεναγοί/performers: Όλγα Ποζέλη & Τάσος Καρακύκλας/Ηθοποιοί (στην ηχητική εγγραφή): Ιζαμπέλλα Κυριαζή, Όλγα Ποζέλη,Λάμπρος Παπαγεωργίου, Σοφία Στυλιανού/Studio & ηχητική επεξεργασία Fabrika Music Studio (Νάσσος Σωπύλης)/Αφίσα/Artwork: Μάριος Γαμπιεράκης

ΩΡΕΣ ΕΝΑΡΞΗΣ: 10:00 & 18:00/ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 70’/Παραγωγή: Ομάδα Θεάτρου ΝΟΗΤΗ ΓΡΑΜΜΗ/www.noitigrammi.gr

Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2022, του θεσμού “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός” του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα