Η Αργυρώ Χιώτη έδωσε το στίγμα του Εθνικού Θεάτρου – Τι θα δούμε τη νέα σεζόν

Διαβάζεται σε 19'
Η Αργυρώ Χιώτη
Η Αργυρώ Χιώτη Ανδρέας Σιμόπουλος

Η Αργυρώ Χιώτη ανακοίνωσε το νέο πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου- Ποιες είναι οι νέες παραγωγές, ποιες συνεχίζονται και τι αλλάζει στην Πρώτη Κρατική Σκηνή της Χώρας.

Ούτε η ξαφνική ανοιξιάτικη βροχή κατάφερε να χαλάσει τη ζεστή ατμόσφαιρα της συνάντησης της Αργυρώς Χιώτη με εκπρόσωπους του Τύπου, του Θεάτρου και του Πολιτισμού στο αίθριο του Κτιρίου Τσίλλερ. Η νέα καλλιτεχνική διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου πλαισιωμένη από την αναπληρώτρια καλλιτεχνική διευθύντρια Ιώ Βουλγαράκη, τη Νεφέλη Μαϊστράλη και τον Ακύλλα Καραζήση, τους δυο νέους υπεύθυνους  της Πειραματικής Σκηνής και τη Μαρία Μαγκανάρη, υπεύθυνη του Μικρού Εθνικού, παρουσίασε το όραμα και τη φιλοσοφία που θα διέπουν τις παραγωγές της σεζόν 2025-2026.

Το νέο πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου – το οποίο σημειωτέον τη νέα σεζόν δε θα έχει στη διάθεσή του το κτίριο του Θεάτρου Ρεξ-  είναι γεμάτο μεγάλα έργα, κλασικές παραστάσεις και πειραματικές παραγωγές. Στο επίκεντρο αυτής της περιόδου βρίσκεται η γλώσσα και η σκηνική της έκφραση, η οποία συνδέει το θέατρο με τις πολιτιστικές και κοινωνικές ανησυχίες της εποχής μας. Το πρόγραμμα συνδυάζει την αναφορά στην παράδοση με τη σύγχρονη δραματουργία, ενσωματώνοντας νέες προσεγγίσεις και καλλιτεχνικές τάσεις, ενώ παράλληλα ενισχύει τη σύνδεση του θεάτρου με το κοινό μέσα από ένα πλούσιο σύνολο δράσεων.

npd/ Ελλη Πουπουλίδου

Η Αργυρώ Χιώτη χαρακτηρισε το Εθνικό Θέατρο: “φάρο”. Και συνέχισε λέγοντας πως “βρίσκεται στο κέντρο του θεατρικού χάρτη της Ελλάδας και αποτελεί σημείο αναφοράς της. Το Εθνικό Θέατρο καλλιεργεί τον χώρο, το εύρος, την ταυτότητά του στο σήμερα. Γίνεται ένας ζωντανός πυρήνας δημιουργίας, πρωτοπόρων καλλιτεχνικών ζυμώσεων, ουσιαστικής έρευνας και κοινωνικο-πολιτικού προβληματισμού. Γίνεται ένα κέντρο που ανοίγεται από την άμεση γειτονιά του και τους ανθρώπους της ως τις διεθνείς τάσεις στις παραστατικές τέχνες και τα κρίσιμα ερωτήματα των καιρών μας. Το Εθνικό Θέατρο συνδέεται και συνδέει. Δημιουργεί ένα ανοιχτό και διαδραστικό δίκτυο. Δίκτυο δημιουργών, θεατών, ιδεών, γλωσσών. Το Εθνικό θέατρο θέτει ερωτήματα, επανεξετάζει την ιστορία του, επανασυστήνει κλασικά έργα, προτείνει έργα δυναμικά, έργα που φέρουν ισχυρό καλλιτεχνικό αποτύπωμα και υψηλή αισθητική πρόταση”.

Στόχος της Αργυρώς Χιώτη είναι να στηριχθεί η σύγχρονη ελληνική δραματουργία, να δημιουργηθούν ισότιμες συμπαραγωγές και συμπράξεις με δημιουργούς και θέατρα του εξωτερικού και ενίσχυση του διεθνούς εκτοπίσματος του θεάτρου μέσα από ουσιαστική και συστηματική εξωστρέφεια.

Όχημά μας η γλώσσα και το ευρύτερο δίκτυο που αυτή διαμορφώνει. Κάθε παράσταση εμπνέεται από μια πτυχή της γλώσσας, και συνομιλεί με τις έννοιες, τις ιδέες, τα ερωτήματα που αυτή θέτει. Συνδέει όλες τις θεματικές των παραστάσεων, τις άλλες δράσεις, όλες τις σκηνές του Θεάτρου. Το δίκτυο της γλώσσας γίνεται ολόκληρη η φιλοσοφία μας. Κι “αν τα όρια της γλώσσας μου είναι τα όρια του κόσμου μου*”, θα πω:
Ας διευρύνουμε τα όριά μας” κατέληξε η Αργυρώ Χιώτη.

Το Εθνικό Θέατρο
Το Εθνικό Θέατρο

Ανανεωμένες επαναλήψεις παραγωγών και κλασικά έργα

Η θεατρική περίοδος ξεκινά με την επιστροφή του έργου «Φάουστ» του Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε, σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη. Η παράσταση, η οποία βασίζεται στον αριστουργηματικό χαρακτήρα του Φάουστ, επιστρέφει για δεύτερη χρονιά με ανανεωμένη διανομή, προκειμένου να προσφέρει στο κοινό μια ανατρεπτική εμπειρία.

Αλλά και η παράσταση «Η Καρυάτιδα!» του Γιώργου Καπουτζίδη, επιστρέφει με μεγαλύτερη ένταση και ανατρεπτικότητα. Μετά από αιχμαλωσία δεκαετιών στο Βρετανικό Μουσείο, η αιθέρια Καρυάτιδα επιστρέφει στην Ελλάδα με μια ανατρεπτική κωμωδία, εξετάζοντας τη μεγαλειώδη ικανότητα της χώρας να αναμιγνύει το ιστορικό με το κωμικό, τη σοβαρότητα με τη σάτιρα.

Το Εθνικό Θέατρο φέτος επενδύει και στη σύγχρονη δραματουργία, με έργα που διερευνούν την πολιτική, την κοινωνία και τη ζωή μέσα από νέες σκηνοθετικές προσεγγίσεις. Το έργο «Τρεις Αδελφές» του Άντον Τσέχωφ, σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη, επαναπροσεγγίζει την τραγική ιστορία τριών γυναικών που αναζητούν τη Μόσχα – την ελπίδα τους για μια καλύτερη ζωή. Εξαιρετικά ισχυρή είναι η σύνδεση της παράστασης με τα ζητήματα του χρόνου, της μνήμης και των προσωπικών επιθυμιών.

Η παιδική σκηνή “μετακομίζει” για λίγο στο Ολύμπια

Η παιδική σκηνή του Εθνικού Θέατρου μετακομίζει πρόσκαιρα στο Θέατρο Ολύμπια και παρουσιάζει την «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων», βασισμένη στο γνωστό έργο του Λιούις Κάρολ. Σκηνοθετημένη από τη Γεωργία Μαυραγάνη, η παράσταση υπόσχεται να ταξιδέψει τα παιδιά στον κόσμο του φανταστικού, μέσα από μια χορική αφήγηση που ανατρέπει τους κλασικούς θεατρικούς κανόνες και δίνει φωνή στην ποίηση της Λένας Πλάτωνος.

Παραγωγές και συνεργασίες με διεθνή προσανατολισμό

ΠΡΩΤΟΓΛΩΣΣΑ | COW|DEER – Μια Σκηνική Εμπειρία που Εξερευνά τη Ζωή των Ζώων, στη Νέα Σκηνή “Νίκος Κούρκουλος”

Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει το έργο COW|DEER, μια συναρπαστική σκηνική εμπειρία που συνδυάζει ήχο, κίνηση και μουσική για να ζωντανέψει τις ζωές δύο ζώων – μιας αγελάδας και ενός ελαφιού. Δημιουργημένο από τις καταξιωμένες καλλιτέχνιδες Katie Mitchell, Nina Segal και Melanie Wilson, το έργο εξερευνά τον κόσμο πέρα από τον άνθρωπο, μέσα από μια παράσταση χωρίς λόγια, που αφηγείται την ιστορία των ζώων μέσω της μουσικής και της κίνησης.

Η παράσταση μεταφέρει τον θεατή σε έναν κόσμο γεμάτο από τις ήχους της φύσης – τον άνεμο που φυσά στα δέντρα, τον συννεφιασμένο ουρανό, τις οπλές που πατούν τη γη και τα κλαδιά που σπάνε. Στο κέντρο της σκηνής, η συνύπαρξη των δύο ζώων γίνεται το όχημα για μια βαθιά συναισθηματική και πνευματική αναζήτηση, όπου τα ανθρώπινα και μη ανθρώπινα όντα αλληλοεπιδρούν σε έναν ανοιχτό διάλογο πέρα από τη γλώσσα.

Το COW|DEER θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο στο Λονδίνο με ένα θίασο Άγγλων ηθοποιών και μουσικών. Στη συνέχεια, η παράσταση θα ταξιδέψει στην Ελλάδα, όπου θα ανέβει στην Νέα Σκηνή “Νίκος Κούρκουλος” του Εθνικού Θεάτρου. Η παράσταση αυτή αποτελεί μια διεθνή συμπαραγωγή με το Royal Court Theatre του Λονδίνου και την ελληνίδα Ειρήνη Φαναριώτη, που συνεργάζεται με την ομάδα για την προσαρμογή του έργου για το ελληνικό κοινό.

ΜΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ | KONTAKTHOF της Pina Bausch – Επιστροφή σε Ένα Εμβληματικό Έργο στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου

Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει το KONTAKTHOF, το θρυλικό έργο της κορυφαίας χορογράφου Pina Bausch, 37 χρόνια μετά την πρώτη του παρουσίαση στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού το 1988. Ένα έργο που έχει σημαδέψει την ιστορία του σύγχρονου χορού και συνεχίζει να συγκινεί και να προκαλεί τον θεατή με την αξεπέραστη σκηνική του δύναμη και το βάθος της ανθρώπινης έκφρασης. Η σκηνοθετική αναβίωση του έργου αναλαμβάνει η Josephine Ann Endicott, μέλος του αρχικού θιάσου του Tanztheater Wuppertal, σε συνεργασία με τους Scott Jennings, Anne Martin και Δάφνι Κόκκινο από το Pina Bausch Foundation.

Το KONTAKTHOF θα ζωντανέψει και πάλι στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, με μια καινούργια εκδοχή που θα περιλαμβάνει επαγγελματίες ερμηνευτές και ερμηνεύτριες από την Ελλάδα, οι οποίοι θα επιλεγούν ειδικά για αυτή την παραγωγή. Το έργο παρουσιάζει μία μοναδική ματιά στις σχέσεις, την κοινωνική αλληλεπίδραση και την ανθρώπινη ψυχολογία μέσα από μια χορογραφία γεμάτη εντάσεις, συναισθήματα και ανεκπλήρωτες προσδοκίες.

Από την πρώτη παρουσίαση του το 1978, με τους χορευτές του Tanztheater Wuppertal, μέχρι τις εκδοχές του έργου με «Κυρίες και Κυρίους άνω των 65 ετών» το 2000 και με ερασιτέχνες εφήβους το 2008, το KONTAKTHOF συνεχίζει να αναδεικνύει τη διαχρονική και καθολική ανάγκη για επικοινωνία, έκφραση και σύνδεση των ανθρώπων μεταξύ τους. Αυτή η νέα παρουσίαση του έργου είναι μια αφορμή για να επανεκτιμήσουμε το πώς η τέχνη μπορεί να εκφράσει τα πιο βαθιά συναισθηματικά και κοινωνικά ζητήματα της εποχής μας.

Δύο Παραστάσεις για τον Ιανουάριο του 2026: Νέες Προκλήσεις και Καλλιτεχνική Σύνδεση με την Κοινωνία

Η ΓΛΩΣΣΑ Η ΕΠΙΚΑΙΡΗ | Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ – Μια Εφηβική Οδύσσεια στην Πλαγία Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου

Στην Πλαγία Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, η Κατερίνα Λούβαρη Φασόη παρουσιάζει την παράσταση Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ (προσωρινός τίτλος), μια έντονα φορτισμένη και ψυχολογική αναπαράσταση της εφηβικής ταυτότητας και των κοινωνικών πιέσεων που διαμορφώνουν τη νέα γενιά. Η σκηνοθεσία του Παντελή Δεντάκη φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη για έκφραση, αυτονομία και διαμαρτυρία απέναντι σε ένα σύστημα που περιορίζει και ετεροκαθορίζει.

Η παράσταση ακολουθεί μια ομάδα εφήβων που παλεύουν να βρουν τη δική τους φωνή και ταυτότητα σε έναν κόσμο γεμάτο προκλήσεις και περιορισμούς. Βασισμένο στις εμπειρίες αυτών των νέων ανθρώπων, το έργο εξετάζει τους φόβους, τις αδυναμίες, αλλά και την αναγκαστική πρόωρη ωρίμανση που απαιτείται για να επιβιώσουν και να υπερασπιστούν την ύπαρξή τους. Οι έφηβοι αυτοί, άλλοτε βουβά και άλλοτε ηχηρά, προσπαθούν να αγκαλιάσουν τα όνειρά τους και να ξεφύγουν από τα στενά πλαίσια που τους επιβάλλει η κοινωνία.

Αντλώντας έμπνευση από τα όνειρα και τους προσωπικούς αγώνες αυτών των νέων, η παράσταση εξετάζει τι θα συνέβαινε αν το κοινωνικό και εκπαιδευτικό σύστημα αποδεχόταν την κριτική τους και επαναπροσδιόριζε τις νόρμες και τις αξίες του. Πώς θα μπορούσε να αλλάξει η ζωή τους αν το σύστημα κατέρρεε ή, αντίθετα, αν εξελισσόταν για να καλύψει τις ανάγκες τους; Ένα σύστημα που, από την άλλη, δημιουργεί ερωτήματα για το μέλλον των νέων αυτών ανθρώπων και τη θέση τους στον κόσμο.
Η παράσταση αντλεί επίσης έμπνευση από τα όνειρα των εφήβων που συμμετέχουν στα εργαστήρια του Εθνικού Θεάτρου, ανοίγοντας μια πλατφόρμα για τη δημιουργική έκφραση και τη σκηνική αναπαράσταση της σύγχρονης εφηβικής πραγματικότητας.

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ | [ΕΡΓΟ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ] Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τσικούρας (Τσικ)

Ο αριστούχος του τμήματος σκηνοθεσίας της Σχολής του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Τσικούρας (Τσικ) θα σκηνοθετήσει ένα ελληνικό θεατρικό έργο, ευέλικτης κλίμακας. Μετά τις παραστάσεις στο Κτήριο Τσίλλερ, η παράσταση θα ταξιδέψει σε συνεργασία με ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, Δήμους και άλλους τοπικούς φορείς,σε πόλεις της περιφέρειας και σε νησιά της άγονης γραμμής.

Φεβρουάριος – Ένας μήνας γεμάτος συναισθηματικές αναδρομές και ανθρώπινες ιστορίες

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ | UN SACRE του Γκιγιόμ Πουά – Σκηνοθεσία: Χρήστος Θεοδωρίδης

Στη Νέα Σκηνή “Νίκος Κούρκουλος” του Εθνικού Θεάτρου, ο Χρήστος Θεοδωρίδης σκηνοθετεί την παράσταση UN SACRE, βασισμένη στο έργο του Γκιγιόμ Πουά. Η παράσταση εξετάζει τη σχέση του θανάτου με τη ζωή, σε μια περίοδο όπου ο θάνατος συχνά παραμένει αόρατος, σχεδόν αδιάφορος για την κοινωνία. Μέσα από τις αληθινές ιστορίες που προέκυψαν από συνεντεύξεις του συγγραφέα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και νέες που θα πραγματοποιηθούν ειδικά για την παράσταση στην Αθήνα, αναδεικνύεται η δύναμη της ύπαρξης, παρά το βάρος της απώλειας.

Με την υπογραφή της Ξένιας Θεμελή στη μουσική και την κίνηση, η παράσταση συνδυάζει τη σιωπή με τα ηχητικά και κινητικά ερεθίσματα για να δημιουργήσει μια σύνθεση ανθρωπινότητας και επαναστατικής ύπαρξης. Οι ιστορίες που ξεδιπλώνονται στην σκηνή αποτελούν μια προσφορά γιορτής της ζωής και μιας ανεξάντλητης ύπαρξης που συνεχίζει να προχωρά μπροστά, ακόμα και απέναντι στην αβεβαιότητα και την απώλεια. Με στόχο να αναδείξει την ανθρώπινη διάσταση του θανάτου, το έργο προσκαλεί τον θεατή να αναλογιστεί το δικό του ατομικό πεπρωμένο μέσα σε έναν κόσμο που δεν σταματά ποτέ να αλλάζει.

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ ΝΟΣΤΑΛΓΙΑΣ | ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ του Αντόν Τσέχωφ – Σκηνοθεσία: Έκτορας Λυγίζος

Στην Κεντρική Σκηνή του Κτηρίου Τσίλλερ, η σκηνοθεσία του Έκτορα Λυγίζου για το αριστούργημα του Αντόν Τσέχωφ, ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ, υπόσχεται μια εμπειρία γεμάτη συναισθηματική ένταση και νοσταλγία. Στην παράσταση αυτή, τα μέλη μιας «ευρύτερης οικογένειας» συγκεντρώνονται μετά από χρόνια στο γερασμένο τους σπίτι. Όλοι γνωρίζουν πως αυτή είναι η τελευταία τους ευκαιρία να ξαναβιώσουν την ανακούφιση της οικειότητας και της οικογενειακής σύνδεσης, αλλά και να αποχαιρετήσουν όσα, ακόμη και την ώρα που τα βιώνουν, συνειδητοποιούν πως έχουν ήδη παρέλθει.
Η παράσταση επικεντρώνεται στη νοσταλγία, τη σύγκρουση του παρελθόντος με το παρόν και την αναπόφευκτη αποδοχή της αλλαγής. Μεταξύ λόγου και δράσης, οι χαρακτήρες αγωνίζονται να ξεφύγουν από το κενό που απειλεί να τους καταπιεί, ενώ η σιωπή και οι ένοχες αναμνήσεις αποτελούν συνεχείς προκλήσεις για όλους τους εμπλεκόμενους. Με μια αναγνώριση των ανθρώπινων αδυναμιών και μιας κωμικής διάθεσης, ο Βυσσινόκηπος εξετάζει την ουσία της ύπαρξης και την ανθρώπινη ανάγκη για να κρατηθούν ζωντανές οι αναμνήσεις, ακόμα και μέσα από το βάρος του χρόνου.

Μάρτιος Στο Εθνικό Θέατρο: Παραστάσεις που εγείρουν ερωτήματα

ΘΑ ΣΟΥ ΚΟΨΩ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ | ΚΟΥΚΛΙΤΣΑ βασισμένο στο Κουκλόσπιτο του Χένρικ Ίψεν – Σκηνοθεσία: Μαρία Πανουργιά

Στην Νέα Σκηνή “Νίκος Κούρκουλος” του Εθνικού Θεάτρου, το κλασικό έργο του Χένρικ Ίψεν επανέρχεται με μια σύγχρονη σκηνοθετική ματιά από την Μαρία Πανουργιά. Η Κούκλα, έργο που γράφτηκε το 1879, αναδεικνύει τα υπαρξιακά και κοινωνικά ζητήματα της καταπίεσης και της χειραγώγησης των γυναικών μέσα σε ανδροκρατούμενες κοινωνίες. Σήμερα, το έργο παραμένει ανατριχιαστικά επίκαιρο, καθώς οι θεμελιώδεις αδικίες και οι αντιφάσεις του κοινωνικού και οικογενειακού περιβάλλοντος δεν έχουν μεταβληθεί σημαντικά.

Η κεντρική ηρωίδα, η Νόρα, μετατρέπεται σε σύμβολο ελευθερίας και επανάστασης. Η ρήξη δεν αφορά μόνο την έξοδο από το σπίτι, αλλά τη φλόγα που σιγοκαίει μέσα στην καρδιά της. Η παράσταση παρακολουθεί την έντονη ψυχολογική πορεία της ηρωίδας, φέρνοντας στο φως τις συνέπειες της κοινωνικής αποδοχής και τις ανείπωτες επιθυμίες που βρίσκουν τελικά διέξοδο στην έκρηξη της αυτοδιάθεσης.

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ – ΔΙΠΥΛΟΝ
Υπεύθυνοι: Ακύλλας Καραζήσης & Νεφέλη Μαϊστράλη

Με έδρα της πλέον το ισόγειο του θεάτρου ΔΙΠΥΛΟΝ, η Πειραματική Σκηνή – που όπως σημείωσε η Ατγυρώ Χιώτη “χάνει” τον προσδιορισμό Πειραματική Νέων Δημιουργών, καθώς η δημιουργία δεν έχει ηλικία- θα εστιάσει στη ζεύξη θεωρίας-πράξης και στη διαδικασία της δημιουργίας και της έρευνας χωρίς ηλικιακούς περιορισμούς.

Η Νεφάλη Μαϊστράλη και ο Ακύλλας Καραζήσης
Η Νεφάλη Μαϊστράλη και ο Ακύλλας Καραζήσης npd/ elli poupoulidou

Η πρόβα είναι διαρκής, διατρέχει όλη τη χρονιά και εβδομαδιαίως ανοίγει για τους θεατές. Παράλληλα, συστήνεται ένα σταθερό ensemble ηθοποιών, το οποίο και θα συνομιλεί σκηνικά για έναν ολόκληρο χρόνο με τις/τους παρακάτω έξι συνολικά συν-δημιουργούς. Η παράδοση της μεταξύ τους σκυτάλης θα πραγματοποιείται διαδοχικά, ύστερα από πρόταση ενός διαφορετικού κάθε φορά υλικού. Το έργα-υλικά θα ανακοινωθούν το φθινόπωρο.

ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ

1. Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΜΑΝΙΦΕΣΤΩΝ Αλεξάνδρα Καζάζου
2. Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΤΟΙΧΩΝ Θεανώ Μεταξά
3. ΑΣΤΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ vs ΩΜΗ ΓΛΩΣΣΑ Σταυρούλα Σιάμου
4. ΜΕΤΑ-ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΓΛΩΣΣΑ (AI) Μάρθα Μπουζιούρη
5. Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ Μιχάλης Πητίδης
6. Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ Φώτης Σιώτας

ΑΚΡΟΑΣΕΙΣ

Στις 15 Μαΐου ξεκινά η ανακοίνωση διαδοχικών ανοιχτών ακροάσεων για όλες τις παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου της θεατρικής περιόδου 2025-26. Περισσότερες πληροφορίες: n-t.gr
Δράσεις Πλαισίωσης Στο Εθνικό Θέατρο: Σύνδεση Με Την Κοινωνία Και Ενίσχυση Της Εξωστρέφειας

ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΠΡΟΘΑΛΑΜΟΣ Δ | Διεπιστημονικοί Διακαλλιτεχνικοί Διάλογοι με κέντρο τη Γλώσσα του μήνα

Κάθε μήνα, με αφορμή τις θεματικές των παραστάσεων (όπως φιλοσοφία, φύση και κλιματική αλλαγή, άνθρωπος και εξουσία), διακεκριμένοι επιστήμονες συναντούν καλλιτέχνες για να συζητήσουν τη σύνδεση της τέχνης με την επιστήμη, προσφέροντας ένα μοναδικό διάλογο μεταξύ των δύο κόσμων. Οι διάλογοι πραγματοποιούνται το πρώτο Σαββατοκύριακο κάθε μήνα, εξετάζοντας πόση τέχνη κρύβεται στη γλώσσα της επιστήμης και πόση επιστήμη στη γλώσσα της τέχνης.

ΣΑΛΟΝΙΑ ΓΛΩΣΣΑΣ | Γνωριμία με τη σύγχρονη θεατρική γραφή

Κάθε τελευταίο Σαββατοκύριακο του μήνα, συγγραφείς παρουσιάζουν αποσπάσματα από νέα έργα τους, τα οποία στη συνέχεια ερμηνεύονται από ηθοποιούς του Εθνικού Θεάτρου. Ακολουθεί συζήτηση με άλλους καλλιτέχνες ή συγγραφείς, δημιουργώντας έναν ανοιχτό χώρο δημιουργικής ανταλλαγής και ενδεχομένως νέων συνεργασιών.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΝΑΔΡΟΜΕΣ: Γλώσσα και Ιστορία της ελληνικής δραματουργίας

Το φεστιβάλ αναλογίων εστιάζει σε σημαντικά έργα της ελληνικής δραματουργίας, από την Κρητική Αναγέννηση μέχρι τον 20ό αιώνα. Με σκηνοθετική επιμέλεια καταξιωμένων και νέων δημιουργών, το φεστιβάλ εξερευνά τις ρίζες της ελληνικής θεατρικής παράδοσης και την εξέλιξή της.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΑΒΕΛ: Κατοικούμε το Εθνικό Θέατρο

Φεστιβάλ με μικρής φόρμας δημιουργίες που επιλέγονται μέσω ανοιχτής πρόσκλησης, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο χώρο του Εθνικού Θεάτρου για θεατρικές δράσεις και πειραματικές παραστάσεις. Το φεστιβάλ δίνει τη δυνατότητα σε νέες φωνές και καινοτόμα έργα να επικοινωνήσουν με το κοινό σε διάφορους χώρους του θεάτρου.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΔΡΑΣΗ- Η γλώσσα της γειτονιάς | Επιχείρηση: ΟΜΟΝΟΙΑ (προσωρινός τίτλος)

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η συνεργασία του Εθνικού με τους Ανέστη Αζά και Πρόδρομο Τσινικόρη για την ανάπτυξη ενός έργου που θα εστιάσει στην καθημερινότητα και τη κοινωνική ορατότητα στην ευρύτερη περιοχή του Κτηρίου Τσίλλερ. Η παράσταση, η οποία θα παρουσιαστεί τη θεατρική περίοδο 2026-2027, στοχεύει να φωτίσει τις ζωές των ανθρώπων που ζουν στο περιθώριο της πόλης, εξετάζοντας τα κοινωνικά δικαιώματα και την ύπαρξή τους στον δημόσιο χώρο.

Το Εθνικό αποκτά και ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ

Επιτέλους το Εθνικό Θέατρο αποκτά το πρώτο διαδικτυακό ραδιόφωνό του, προσφέροντας εκπομπές που θα καλύπτουν θέματα θεάτρου, συνεντεύξεις με καλλιτέχνες, ραδιοφωνικό θέατρο, podcasts και μουσικές εμπνευσμένες από τις παραστάσεις. Το αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί το φθινόπωρο.

ΜΙΚΡΟ ΕΘΝΙΚΟ | Υπεύθυνη: Μαρία Μαγκανάρη

Εκτός από τις δύο νέες θεατρικές παραγωγές που περιλαμβάνονται στον καλλιτεχνικό προγραμματισμό, οι υπόλοιπες δράσεις του Μικρού Εθνικού για την ερχόμενη σεζόν θα αναπτυχθούν πάνω στους άξονες που διατυπώθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, εξελίσσοντας ιδέες που δοκιμάστηκαν με επιτυχία. Η λογική της σύνδεσης των πολλών και ζωντανών πεδίων που απαρτίζουν την κοινότητά μας και της σύνθεσης της θεατρικής και εκπαιδευτικής εμπειρίας παραμένει κεντρική.

Η πλαισίωση των παραστάσεων με εργαστήρια, δράσεις και συζητήσεις την περασμένη χρονιά αποτέλεσε πολύτιμη εμπειρία για όλους και ο ενθουσιασμός όσων συμμετείχαν σε αυτές έδειξε πόσο μεγάλη ανάγκη υπάρχει για τέτοιου είδους ανταλλαγή. Οι φετινές παραστάσεις (που θα πλαισιώνονται από εργαστήρια), θα επιχειρήσουν να διερευνήσουν τη γλώσσα της ποίησης και του ονείρου, φέρνοντάς σε επαφή μικρούς και μεγάλους με τον ποιητικό τους εαυτό.

Το Μικρό Εθνικό οφείλει να προτείνει, ιδίως στα κατεξοχήν ποιητικά όντα που είναι τα παιδιά, εναλλακτικούς τρόπους αφήγησης. Οφείλει να δίνει χώρο όχι μόνο στο «τι καταλαβαίνουν» τα παιδιά και οι έφηβοι αλλά και στο τι φαντάζονται, νιώθουν ή διαισθάνονται- με ελευθερία και χωρίς διδακτισμό. Παράλληλα, συνεχίζονται πάνω από 50 τακτικά, εκπαιδευτικά εργαστήρια, που πραγματοποιούνται με μεγάλη επιτυχία, συγκεντρώνοντας ανθρώπους κάθε ηλικίας γύρω από ποικίλες μεθόδους, είδη, θεατρικούς τρόπους και δρόμους. Την σεζόν που κλείνει πάνω από 800 άνθρωποι συμμετείχαν στα εργαστήρια του Μικρού Εθνικού.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Το Μικρό Εθνικό διατηρεί τη σύνδεσή του με την κοινωνία, συνεχίζοντας δράσεις όπως το Επισκεπτήριο, που φέρνει το θέατρο σε άτομα που αδυνατούν να επισκεφτούν το θέατρο λόγω νοσηλείας, και το Εργαστήρι Προσωπικής Ανάπτυξης Κρατουμένων, το οποίο συνεχίζεται με στόχο την απελευθερωτική δύναμη της τέχνης. Επίσης, το πρόγραμμα με άτομα από δομές απεξάρτησης παρέχει χώρο για έκφραση σε συνανθρώπους μας που προσπαθούν να επανενταχθούν στην κοινωνία.

ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ- Ψηφιακό Αρχείο Εθνικού Θεάτρου

Το Ψηφιακό Αρχείο του Εθνικού Θεάτρου αναβαθμίστηκε και περιλαμβάνει υλικό από το 1932 έως το 2024, προσφέροντας ένα πλούσιο απόθεμα ιστορικών παραστάσεων, φωτογραφιών, ηχητικών ντοκουμέντων και βίντεο. Επιπλέον, οι σκηνές του Κτηρίου Τσίλλερ ψηφιοποιήθηκαν, επιτρέποντας στους επισκέπτες να περιηγηθούν και να μάθουν για την ιστορία του χώρου.

Ψηφιακός Μετασχηματισμός

Εκτός από τη δημιουργία του ψηφιακού αρχείου, το Εθνικό Θέατρο προχωρά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Δραματικής Σχολής και των υπηρεσιών της, ενώ ενδυναμώνει τη διαδικτυακή παρουσία του με νέα ιστοσελίδα και εφαρμογή, προκειμένου να διευρύνει την εξωστρέφειά του.

RESIDENCIES

Το πρόγραμμα καλλιτεχνικών φιλοξενιών (Art Residencies) του Εθνικού Θεάτρου ενισχύει την πολιτιστική ανταλλαγή και προάγει τη δημιουργική κινητικότητα στην Ευρώπη. Δημιουργοί ηλικίας έως 39 ετών, με έδρα την Ελλάδα ή την Ευρώπη, καλούνται να συμμετάσχουν σε εργαστήρια και να συνεργαστούν με το Εθνικό Θέατρο και συνεργαζόμενα θέατρα στην Ευρώπη, αναπτύσσοντας νέες παραστάσεις και δημιουργικές δράσεις.

8ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ

Το Εθνικό Θέατρο διοργανώνει από τις 7 έως τις 22 Ιουλίου το 8ο Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος στο Λυγουριό Αργολίδας, σε συνεργασία με τον Δήμο Επιδαύρου. Στο εργαστήριο, το οποίο φέτος τιτλοφορείται «Βρήκε στα βάθη του γλώσσα με λέξεις», θα διδάξει η ηθοποιός Αμαλία Μουτούση σε συνεργασία με τον μουσικό και δάσκαλο της Τεχνικής Αλεξάντερ Στέλιο Κατσατσίδη, με τον δάσκαλο ελληνικών παραδοσιακών χορών Κωνσταντίνο Γιουρνά και με βοηθό της τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Εμμανουήλ Κοντό.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε νέους και νέες επαγγελματίες ηθοποιούς, σκηνοθέτες/ιδες, φοιτητές/τριες δραματικών σχολών και γενικότερα σε επαγγελματίες της σκηνικής πράξης, που επιθυμούν αφενός να εμβαθύνουν στη μελέτη και τη διερεύνηση των μηχανισμών του αρχαίου δράματος και αφετέρου να δοκιμάσουν και να εργαστούν πάνω σε συγκεκριμένες θεματικές. Επιστημονική υπεύθυνη του έργου για το Εθνικό Θέατρο: Δρ. Ειρήνη Μουντράκη.

Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής έως τις 3 Ιουνίου: n-t.gr

Συμπράξεις Συνεργασίες

Το Εθνικό Θέατρο συνεργάζεται με διεθνείς οργανισμούς και πολιτιστικούς φορείς, όπως το L’Aria, και συμμετέχει σε διεθνείς φεστιβάλ και θεατρικές συναντήσεις, ενισχύοντας την εξωστρέφειά του και προάγοντας τη σύνδεση της θεατρικής κοινότητας με νέες ιδέες και τάσεις.
Παραστάσεις καθολικής προσβασιμότητας

Το Εθνικό Θέατρο, υπηρετώντας τον θεσμικό του ρόλο, προασπίζει την ισότητα και το δικαίωμα όλων των ατόμων στην ανεμπόδιστη πρόσβαση σε παραστάσεις και τη συμμετοχή τους με ίσες ευκαιρίες σε θεατρικές δράσεις.

Σε συνεργασία με την Alpha Bank, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της «Πολιτισμός για όλους», το Εθνικό Θέατρο θα πραγματοποιήσει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά παραστάσεις καθολικής προσβασιμότητας, με διερμηνεία στην ελληνική Νοηματική Γλώσσα, Υπερτιτλισμό με αποτύπωση του ηχητικού καναλιού επικοινωνίας και Ακουστική Περιγραφή με αποτύπωση του οπτικού περιεχομένου για ισότιμη πρόσβαση, ενώ θα περιλαμβάνεται, επίσης, απτική ξενάγηση για την καλύτερη κατανόηση του περιεχομένου.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα