Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος ηθοποιός Στάθης Ψάλτης

Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος ηθοποιός Στάθης Ψάλτης

Έχασε τη μάχη με τον καρκίνο ο αγαπημένος ηθοποιός Στάθης Ψάλτης. Πανελλήνια συγκίνηση για έναν σπουδαίο καλλιτέχνη

Πέθανε ο αγαπημένος ηθοποιός Στάθης Ψάλτης έπειτα από σκληρή μάχη με τον καρκίνο. Ο 66χρονος ηθοποιός βρισκόταν τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην μονάδα εντατικής θεραπείας και δεν είχε επαφή με το περιβάλλον, σύμφωνα με πληροφορίες των γιατρών που τον παρακολουθούσαν.

Ο καλλιτέχνης έπασχε από καρκίνο με τον αδερφό του Γιάννη Ρώτα να δηλώνει πως τελευταία τον ταλαιπωρούσε αναπνευστική μόλυνση.

Ο Στάθης Ψάλτης γεννήθηκε στις 27 Φλεβάρη 1951 στο Βέλο Κορινθίας, πριν μετακομίσει σε ηλικία 11 ετών με την οικογένειά του στο Αιγάλεω. Καταγόταν ωστόσο από το Φανάρι της Κωνσταντινούπολης.

Από καμαρότος στο Εθνικό Θέατρο

Πριν ξεκινήσει την καριέρα του αναγκάστηκε να κάνει πάρα πολλές δουλειές, στην οικοδομή, σε διάφορα καταστήματα, ενώ στα 13 του χρόνια μπάρκαρε σε εμπορικό πλοίο. Αρχικά εργάστηκε ως καμαρότος και στη συνέχεια ανέλαβε χρέη λαδά στις μηχανές του πλοίου.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ "ΑΘΗΝΑΙΟΝ".ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ο ΣΤΑΘΗΣ ΨΑΛΤΗΣ (ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ) Eurokinissi

Ο Στάθης Ψάλτης σε επιθεώρηση στο Θέατρο Αθήναιον

Συναντήθηκε με το χώρο της υποκριτικής σχεδόν από σύμπτωση όπως έλεγε. Έπειτα από παρότρυνση του συναδέλφου του Κώστα Αθανασόπουλου βρέθηκε σε ηλικία 16 ετών στο Εθνικό Θέατρο και τελικά στο παράρτημα αυτού τη Δραματική σχολή του Κωνσταντίνου Μιχαηλίδη όπου και σπούδασε.

ΑΡΓΟΣ-15-7-2014.Η Άννα Φόνσου, ο Κώστας Βουτσάς και ο Στάθης Ψάλτης ένωσαν τις δυνάμεις τους και μαζί με εκλεκτούς συναδέλφους τους μας παρουσίασαν τον ΠΛΟΥΤΟ του Αριστοφάνη στο γεμάτο από κόσμο Αρχαίο Θέατρο Άργους και καταχειροκροτήθηκαν. Τη θεατρική παράσταση ανέβασε το ¨Θέατρο Νοτίου Αιγαίου¨ σε συνεργασία με το Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού και Αθλητισμού Ρόδου(ΔΟΠΑΡ). Την παράσταση παρακολούθησαν οι αντιδήμαρχοι Β.Τάγκαλης,Χ. Πετσέλης,ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΑΜ Π.Σκούφης και η ζωγράφος Ελισάβετ Δήμα-Πετροπούλου. Υπόθεση του έργου: Ο «Πλούτος» γράφτηκε γύρω στο 388 π.Χ., όταν πλέον η Αθηναϊκή Δημοκρατία έχει παρακμάσει, κι αποτελεί την τελευταία σωζόμενη κωμωδία του Αριστοφάνη. Ο θεός Πλούτος είναι τυφλός, με αποτέλεσμα να πηγαίνει μόνο προς τους πονηρούς, τους άδικους και τους ανέντιμους, ενώ οι σοφοί, οι τίμιοι και οι εργατικοί υποφέρουν. Ο φτωχός πλην έντιμος αγρότης Χρεμύλος, μετά από χρησμό του Απόλλωνα, ακολουθεί τον τυφλό Πλούτο, τον βοηθάει να βρει και πάλι το φως του και τον πείθει από άδικος να καταστεί δίκαιος, αφού πρώτα εξορίσει μαζί με τον χορό την Πενία από τη σκηνή. Με την εκπλήρωση της ουτοπίας (θεραπείας) και την αποκατάσταση της δικαιοσύνης, ένα γαϊτανάκι από χαρακτηριστικούς τύπους παρελαύνει από τη σκηνή, είτε για να ευχαριστήσει τον θεό Πλούτο, είτε για να τον κατηγορήσει, με κομβική τη σκηνή του Συκοφάντη (το δεύτερο πρόσωπο που εξορίζει ο ποιητής από τη σκηνή) και το έργο καταλήγει εορταστικά από το προσωπικό όφελος στο συλλογικό, με την τοποθέτηση του Πλούτου στο θησαυροφυλάκιο της Πόλης για την ευημερία των πολιτών της. ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ Σκηνοθεσία: Ζαχαρία Αγγελάκου-Μετάφραση: Κ. Χ Μύρης-Ανάλυση κειμένου: Κώστας Γεωργουσόπουλος-Σκηνικά: Νίκος Βασιλαράς Μουσική: Αντώνης Κυζούλης-Κοστούμια: Αλεξία Κατσιμπράκη-Χορογραφίες: Μαρία Μανιώτη-Στίχοι τραγουδιών: Χ. Μύρης, Ζαχαρία Αγγελάκου Βίντεο: Αλέξανδρος Λουιζίδης- Digital Dreamς-Βοηθός σκηνοθέτη: Ανάληψη Νεκταρία Νομικού-Διεύθυνση Παραγωγής: Καλλιόπη Φαίδρα Αγγελάκου ΠΑΙΖΟΥΝ Ο Eurokinissi

Από τη θεατρική παράσταση “Πλούτος” με τον Κώστα Βουτσά το καλοκαίρι του 2014

Όπως έχει δηλώσει πέρασε ιδιαίτερα δύσκολα στα πρώτα χρόνια της καριέρας του, αφού δέχτηκε πολύ μεγάλο πόλεμο από ήδη φτασμένους συναδέλφους του, με τον επιχειρηματία του Θεάτρου Βαγγέλη Λειβαδά να τον στηρίζει και να πιστεύει στο ταλέντο του.

Ο πρώτος γάμος “της νεανικής τρέλας”

Παντρεύτηκε πάρα πολύ μικρός πάνω σε μια στιγμή “νεανικής τρέλας” όπως τη χαρακτήρισε πολλά χρόνια αργότερα και για το λόγο αυτό χώρισε γρήγορα. Από εκείνον τον πρώτο γάμο έχει αποκτήσει μια κόρη, από την οποία είχε και ένα εγγονάκι.

Το 2006 παντρεύτηκε για δεύτερη φορά. Η κόρη του, Μαρία Ψάλτη,  του έχει «χαρίσει» δυο εγγονές, τις οποίες ο ηθοποιός λάτρευε. Μετά τον πρώτο του γάμο, παντρεύτηκε την Τάρια Μπούρα, ενώ το 2006 ανέβηκε τα σκαλιά της εκκλησίας με την επίσης ηθοποιό, Χριστίνα Ψάλτη.

Ο κινηματογράφος, εισιτήριο για το Θέατρο

Τη δεκαετία του ’80 ήρθε ο κινηματογράφος που τον έκανε ιδιαίτερα δημοφιλή στο ευρύ κοινό. Όπως έλεγε πρωταγωνίστησε σε 13 ταινίες εκείνη την περίοδο, ωστόσο η αμοιβή του γι’ αυτές δεν ήταν ιδιαίτερα υψηλή. Ωστόσο, εκείνος κατάφερε μέσω της δύναμης της μεγάλης οθόνης να “ξεκλειδώσει” σχεδόν όλες τις θεατρικές σκηνές της Αθήνας. “Από το 1985 και έπειτα το όνομά μου ήταν πρώτο σε όλες της μαρκίζες. Αν και δεν έχει σημασία μόνο το πρώτο όνομα, σημασία έχει τι δίνεις στον κόσμο και πώς αυτός σε βλέπε” ανέφερε ο ίδιος πολύ αργότερα.

Έπαιξε σε πολλές ταινίες του Ελληνικού κινηματογράφου, αλλά και στο θέατρο όπως ” Καμικάζι αγάπη μου“, “Τροχονόμος Βαρβάρα”, “Τα Καμάκια”, “Βασικά καλησπέρα σας”, “Και ο Πρώτος ματάκιας”, “Τρελλός είμαι ό,τι θέλω κάνω”, “Έλα να αγαπηθούμε ντάρλινγκ”, “Μάντεψε τι κάνω τα βράδια”.

“Η δεκαετία του ’80 τη χάρηκα περισσότερο απ’ όσο φάνηκε. Πέρασα υπέροχα. Ακόμα με βλέπουν και μου φωνάζουν «Στάθη, πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος». Κι αυτές οι ταινίες δεν ξέρω τι ακριβώς είχανε. Ίσως μια διαχρονικότητα στα θέματα” ανέφερε ο ίδιος σε πρόσφατη συνέντευξή του στη LIFO.

Οι περισσότερες κινηματογραφικές ταινίες που κυκλοφόρησε ο Στάθης Ψάλτης έγιναν τεράστιες εμπορικές επιτυχίες. Ο “ραδιοπειρατής” Στάθης Ψάλτης στο αξέχαστο “Βασικά Καλησπέρα σας” το 1983, αλλά και το “Έλα να γυμνωθούμε Ντάρλινγκ” ένα χρόνο αργότερα έκοψαν περισσότερα από 200 χιλιάδες εισιτήρια στις κινηματογραφικές αίθουσες.

“‘Στο Καμικάζι Αγάπη Μου’ ήμουν ένα παιδί που ήθελε να πάρει ένα μηχανάκι. Πάντα θα υπάρχουν παιδιά που θα θέλουν να πάρουν ένα μηχανάκι. Και με τους ηθοποιούς που συμμετείχαν είμαστε σήμερα σαν αδέρφια. Το χαιρόμασταν όλο αυτό” αναφέρει αργότερα για μια από τις ιδιαίτερα αγαπημένες ταινίες του από εκείνη την περίοδο.

Ο Στάθης Ψάλτης αγαπήθηκε ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια για τις θεατρικές παραστάσεις και δη τις επιθεωρήσεις στις οποίες πρωταγωνίστησε.  Ήταν από τους λίγους ηθοποιούς που υπερασπίστηκε την επιθεώρηση και υπηρέτησε το λαϊκό είδος θεάτρου για περισσότερες από τρεις δεκαετίες.

Τα τελευταία χρόνια ο Στάθης Ψάλτης είχε αποσυρθεί τρόπον τινά από την δημόσια ζωή. Όπως δήλωνε πριν χρόνια “το επάγγελμα του ηθοποιού δεν σε κάνει πλούσιο. Η μεγαλύτερη πληρωμή μου είναι όταν με χαιρετάει ο κόσμος και μου λέει «Γεια σου, Στάθη»” τονίζοντας πως μένει στο νοίκι και δίνει και εκείνος τον αγώνα να πληρώσει δάνειο και τις υποχρεώσεις του.

Τον περασμένο χειμώνα ανέλαβε έναν ιδιαίτερο ρόλο, που μόνο εκείνος θα μπορούσε να υποστηρίξει τόσο απολαυστικά. Συμμετείχε στην διασκευή του σεξπιρικού “Ρωμαίος και Ιουλιέτα” σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη, υποδυόμενος τη γκουβερνάντα της Ιουλιέτας Νένα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα