Τι απαντούν Adidas και Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας για το σόου πάνω από την Ακρόπολη

Διαβάζεται σε 9'
Τι απαντούν Adidas και Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας για το σόου πάνω από την Ακρόπολη
© Aristidis Vafeiadakis/ZUMA Press/Visualhellas.gr

Για νόμιμες αδειοδοτήσεις και διαδικασίες κάνει λόγο τόσο η Adidas όσο και η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας για το σόου με drones πάνω από την Ακρόπολη.

Ανακοίνωση εξέδωσε η Adidas για το σόου με drones πάνω από την Ακρόπολη, έπειτα από τη θύελλα αντιδράσεων που οδήγησαν μάλιστα και σε εισαγγελική παρέμβαση.

Η γνωστή εταιρεία αθλητικών ειδών αναφέρει πως “η πτήση των drones έγινε αυστηρά πάνω από τον χώρο του Ζαππείου Μεγάρου, σύμφωνα με τις ληφθείσες άδειες” ενώ διευκρινίζει πως “καμία εικόνα του μνημείου της Ακρόπολης δεν χρησιμοποιήθηκε από την adidas για διαφημιστικούς ή άλλους σκοπούς”.

Αναλυτικότερα, επισημαίνει:

«Το drone show event της adidas που έλαβε χώρα στο Ζάππειο Μέγαρο στις 15 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε αφού ελήφθησαν και τηρήθηκαν όλες οι απαραίτητες άδειες. Η πτήση των drones έγινε αυστηρά πάνω από τον χώρο του Ζαππείου Μεγάρου, σύμφωνα με τις ληφθείσες άδειες, και καμία εικόνα του μνημείου της Ακρόπολης δεν χρησιμοποιήθηκε από την adidas για διαφημιστικούς ή άλλους σκοπούς».

Με την σειρά της και η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων πως «οι αδειοδοτήσεις που έχουν χορηγηθεί στην εταιρεία DRNS Show Experience για τη διοργάνωση drone show στις 15 Μαΐου 2025 στο Ζάππειο Μέγαρο, για λογαριασμό των Essence Mediacom και Adidas Hellas, στο πλαίσιο διαφημιστικής εκδήλωσης, αφορούν τη λειτουργία και χρήση drones και έχουν εκδοθεί σύμφωνα με το ισχύον νομικό και κανονιστικό πλαίσιο, καθώς και μετά από μελέτη αξιολόγησης κινδύνου».

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει: 

«Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (Α.Π.Α.) ενημερώνει ότι οι αδειοδοτήσεις που έχουν χορηγηθεί στην εταιρεία DRNS Show Experience για τη διοργάνωση drone show στις 15 Μαΐου 2025 στο Ζάππειο Μέγαρο, για λογαριασμό των Essence Mediacom και Adidas Hellas, στο πλαίσιο διαφημιστικής εκδήλωσης, αφορούν τη λειτουργία και χρήση drones και έχουν εκδοθεί σύμφωνα με το ισχύον νομικό και κανονιστικό πλαίσιο, καθώς και μετά από μελέτη αξιολόγησης κινδύνου.

Επισημαίνουμε ότι η εταιρεία έχει συμμορφωθεί πλήρως με τους όρους ασφαλείας που προβλέπονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και το πλαίσιο εποπτείας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA). Η πτήση των drones πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά σε ελεγχόμενο χώρο, με απαγόρευση πρόσβασης του κοινού και τηρήθηκαν οι καθορισμένες αποστάσεις ασφαλείας, όπως ορίζονται στο εγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο.

Σύμφωνα με το διαθέσιμο φωτοληπτικό υλικό, τόσο από σταθερά όσο και από κινητά μέσα καταγραφής, επιβεβαιώνεται ότι η δραστηριότητα των ΣμηΕΑ περιορίστηκε στην προκαθορισμένη περιοχή πτήσης, η οποία είχε σαφώς οριοθετηθεί πάνω από το Ζάππειο Πάρκο, σύμφωνα με την εγκεκριμένη άδεια.

Περιοχή Πτήσης

Η Α.Π.Α. παρακολουθεί την εφαρμογή των κανονισμών και διασφαλίζει τη δημόσια προστασία καθώς και την ομαλή και ασφαλή λειτουργία του εναέριου χώρου.

Τυχόν πληροφορίες που αναφέρονται σε μη νόμιμες ή ακατάλληλες διαδικασίες αδειοδότησης δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι οι αρμοδιότητες της Α.Π.Α. περιορίζονται  αποκλειστικά σε θέματα ασφάλειας πτήσεων και χρήσης του εναέριου χώρου. Η Α.Π.Α. δεν έχει καμία αρμοδιότητα σχετικά με τη λήψη ή τη διαχείριση φωτογραφιών ή βίντεο που τυχόν ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης».

Πιερρακάκης: Καλεί σε έγγραφες εξηγήσεις την Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων

Στο μεταξύ, σε έγγραφες εξηγήσεις καλεί ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, οι οποίοι παραχώρησαν την άδεια.

Αυτό αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου, σύμφωνα επίσης με τους οποίους, η σύμβαση που υπεγράφη και το τίμημα, δυσανάλογο της αξίας και του συμβολισμού του χώρου του Ζαππείου, εδράζονται σε απαρχαιωμένο θεσμικό πλαίσιο και τιμολογιακή πολιτική αμετάβλητη για σχεδόν 20 χρόνια.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία, επισημαίνουν οι παράγοντες του υπουργείου, πιστοποιούν την ορθότητα της απόφασης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών να αλλάξει τον τρόπο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, στην οποία συμπεριλαμβάνονται τα κοινωφελή ιδρύματα και οι κληρονομιές. Συγκεκριμένα, τις επόμενες εβδομάδες θα είναι έτοιμος ο νέος νόμος για τα ιδρύματα, τις κοινωφελείς περιουσίες, τις σχολάζουσες κληρονομιές και τις δωρεές προς το Δημόσιο. Θα προβλέπει την συνολική αλλαγή φιλοσοφίας στην αξιοποίηση τους, με στόχο τη μεγιστοποίηση του δημοσίου οφέλους.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρουν οι κύκλοι του υπουργείου, η Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων που θα αναλάβει να φέρει σε πέρας το νέο εγχείρημα και που θα προκύψει μετά από την ψήφιση του νόμου, θα πάρει δραστικές αποφάσεις για τον τρόπο λειτουργίας, εφαρμόζοντας ανάμεσα σε άλλα και μια διαφορετική τιμολογιακή πολιτική, προσαρμοσμένη στο σήμερα. Επίσης, θα προβλεφθούν ρήτρες συνεπειών και ασφαλιστικές δικλείδες για όσους εκμισθώνουν τους χώρους αυτούς.

Εισαγγελική παρέμβαση για το σόου με drone πάνω από την Ακρόπολη

Σημειώνεται πως ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αριστείδης Κορέας, έδωσε εντολή για την διενέργεια της έρευνας με αφορμή και τη μηνυτήρια αναφορά του υπουργείου Πολιτισμού προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν τελεστεί διάφορες παραβάσεις του νόμου περί αρχαιοτήτων και άλλες αξιόποινες πράξεις.

Την έρευνα θα διενεργήσει το Τμήμα Ασφαλείας Ακροπόλεως.

Μπαλάκι ευθυνών για το σόου πάνω από την Ακρόπολη

Το υπουργείο Πολιτισμού είχε εκδώσει προηγουμένως ανακοίνωση για το συμβάν στην οποία αναφέρει: «Αναφορικά με διαφήμιση εταιρείας αθλητικών ειδών στην οποία φέρεται να απεικονίζεται η Ακρόπολη, ανακοινώνεται ότι:

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού καταθέτουν εντός της ημέρας μήνυση κατά παντός υπευθύνου για παραβίαση της αρχαιολογικής νομοθεσίας.

Επιπλέον το Υπουργείο είναι σε επικοινωνία με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, προκειμένου να διερευνηθεί η τήρηση ή μη της διαδικασίας αδειοδότησης της υπερπτήσης drone, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία».

Όπως έχει γίνει γνωστό, η Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων – η οποία διαχειρίζεται τον χώρο του Ζαππείου – ήταν εκείνη που ενέκρινε χωρίς αντίδραση την εκδήλωση, μετατρέποντας το μνημείο σε διαφημιστικό σκηνικό ενός πολυεθνικού κολοσσού.

Σε ανακοίνωσή της, υποστηρίζει: «Η Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, σε συνέχεια δημοσιευμάτων, ενημερώνει ότι: Τηρώντας τις διατάξεις των Νόμων, αποφάσισε -κατόπιν των εγγράφων που της χορηγήθηκαν από την αιτούσα εταιρεία- τη μίσθωση χώρου 200 τμ στις 15 Μαΐου για τη διεξαγωγή drone show. H πτήση των εν λόγω drones έγινε αποκλειστικά και μόνο εντός των χώρων του Ζαππείου. Το ΔΣ τήρησε την ισχύουσα νομοθεσία και την εγκεκριμένη τιμολογιακή πολιτική για τη συγκεκριμένη μίσθωση, ενώ σημειώνεται ότι στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξαν ανάλογες εκδηλώσεις ιδιωτικών και δημοσίων φορέων. Οι φωτογραφίες που είδαν το φως τη δημοσιότητας δεν έχουν ληφθεί στο πλαίσιο οποιασδήποτε σύμβασης με την Επιτροπή».

Η βασική ευθύνη όμως δεν σταματά εκεί. Η διοίκηση του Ζαππείου, ως διορισμένο όργανο χωρίς ουσιαστικό έλεγχο και με περιορισμένες αρμοδιότητες, συνεχίζει να λειτουργεί ως «μπαλάκι» μεταξύ πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων.

Και το Υπουργείο Πολιτισμού; Αφού είδε πως δικαιολογία πειστική δεν πρόκειται να βρεθεί, αποφάσισε να καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου για παραβίαση της αρχαιολογικής νομοθεσίας. Πού ήταν όμως πριν από έναν χρόνο; Όταν αλευρωμένοι χλαμυδοφόροι ηθοποιοί, παριστάνοντας αρχαία αγάλματα, πόζαραν καμαρωτοί στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης για τα μάτια Ινδών πολυεκατομμυριούχων;

Γιατί τότε δεν υπήρξε καμία μήνυση, καμία αντίδραση; Η απάντηση είναι προφανής και αποκαλυπτική: η αντιμετώπιση είναι επιλεκτική και εξαρτάται από τα συμφέροντα που εξυπηρετούνται.

Το χρονικό της αδιαφορίας και της ολιγωρίας έχει ως εξής

Από τις 30 Απριλίου ήταν γνωστό πως η εταιρεία ετοίμαζε το drone show στον αττικό ουρανό. Και παρ’ όλα αυτά, η Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων όχι μόνο δεν αντέδρασε, αλλά ενέκρινε ομόφωνα την παραχώρηση του χώρου έναντι του εξευτελιστικού μισθώματος των 380 ευρώ.

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι: η διοίκηση του Ζαππείου διαχειρίζεται ένα μνημείο – όχι με απόλυτη ελευθερία κινήσεων, αλλά με συγκεκριμένη δικαιοδοσία που καλύπτει ορισμένες εκδηλώσεις. Δε γνωμοδοτεί εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού. Κι όμως, μαζί με τα ιδιωτικά πάρτι που απαγορεύονται αλλά γίνονται, έδωσε το «πράσινο φως» και στην εταιρεία αθλητικών ειδών για το drone show.

Μήπως ήρθε η ώρα να παρθούν μέτρα σοβαρά για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς; Μέτρα ουσιαστικά και όχι επικοινωνιακά. Να σταματήσει ο δημόσιος χώρος και τα μνημεία μας να γίνονται βορά στις εμπορικές διαθέσεις πολυεθνικών εταιρειών;

Και μήπως να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους – από το ΥΠΠΟ που ολιγώρησε, τη διοίκηση του Ζαππείου που αδειοδότησε, μέχρι το Υπουργείο Οικονομικών που εποπτεύει την Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων και ανέχεται την παραβίαση των κανόνων.

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για το περιστατικό

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, η Κουμουνδούρου θέτει το ερώτημα «με ποιο κριτήριο έγινε η αποδοχή μίας τέτοιας πρότασης όταν τον περασμένο μήνα το υπ. Πολιτισμού δεν έδωσε άδεια στον Λάνθιμο».

«Η εικόνα μέσω σμήνος drones του αθλητικού παπουτσιού που “πατά” πάνω στην Ακρόπολη για διαφημιστικούς λόγους, αποτελεί προσβλητική εμπορευματοποίηση του πυρήνα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Άμεση ήταν και η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο εξέδωσε ανακοίνωση κάνοντας λόγο για εμπορευματοποίηση πολιτιστικών συμβόλων.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Η εικόνα ενός γιγαντιαίου αθλητικού παπουτσιού να «πατά» την Ακρόπολη μέσω προβολής με drones, αποτελεί μια ακόμα θλιβερή υπενθύμιση της ανάγκης για ξεκάθαρα θεσμικά όρια και σεβασμό απέναντι στην πολιτιστική μας κληρονομιά.

Η Ακρόπολη, παγκόσμιο σύμβολο του πολιτισμού και της δημοκρατίας, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως ουδέτερο φόντο για εμπορικές χρήσεις ή «έξυπνα» διαφημιστικά ευρήματα. Ειδικά όταν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η εν λόγω δράση είτε πραγματοποιήθηκε χωρίς άδεια είτε εκμεταλλεύτηκε θεσμικά κενά και ελλιπή εποπτεία, εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για τον ρόλο και την ευθύνη του υπουργείου Πολιτισμού.

Η επιλογή του ΥΠΠΟ να αρνηθεί άδεια για τα γυρίσματα του διεθνώς καταξιωμένου σκηνοθέτη Γιώργου Λάνθιμου στον ίδιο αρχαιολογικό χώρο, καθιστά το ζήτημα ακόμα πιο επιτακτικό. Ποιο είναι τελικά το κριτήριο; Η εμπορική αξία του προϊόντος ή το πολιτιστικό αποτύπωμα του δημιουργού;

Ζητούμε:

  • Άμεση και σαφή ενημέρωση από το υπουργείο Πολιτισμού σχετικά με το αν δόθηκε άδεια για τη συγκεκριμένη δράση και από ποιον φορέα.
  • Τη θεσμική θωράκιση των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων απέναντι στην άναρχη εμπορευματοποίησή τους.
  • Διαφανή, ενιαία και αξιοκρατικά κριτήρια στην αξιολόγηση αιτημάτων για χρήση πολιτιστικών χώρων – χωρίς εξαιρέσεις και σκοπιμότητες.
  • Ο πολιτισμός δεν είναι εργαλείο branding. Είναι ζήτημα ταυτότητας, μνήμης και δημοκρατίας».

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα