Το Ethno-hauntology vol.1 φέρνει στην Αθήνα δύο κορυφαίους δημιουργούς από τη Λατινική Αμερική
Διαβάζεται σε 7'
Στις 21 Ιανουαρίου ξεκινά το φεστιβάλ Ethno-hauntology vol.1. Λατινική Αμερική και Αθήνα γίνονται ένα μέσα από τα επίμονα φαντάσματα της ιστορίας.
- 07 Ιανουαρίου 2026 16:44
Το Ethno-hauntology vol.1 είναι το νέο φεστιβάλ κινηματογράφου και τέχνης που έρχεται στην Αθήνα για να εξερευνήσει πώς τα ιστορικά τραύματα, οι καταπιεσμένες μνήμες και οι χαμένες εκδοχές του μέλλοντος επιστρέφουν και στοιχειώνουν την σύγχρονη πολιτισμική μνήμη.
Η συνέντευξη Τύπου του Φεστιβάλ θα λάβει χώρα αύριο (08/01) στις 13:00 στο κινηματογράφο ΑΣΤΟΡ.
Ωστόσο η έναρξη του Ethno☰hauntology vol1 θα πραγματοποιηθεί στον κινηματογράφο NEWMAN και στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης 21 – 29 Ιανουαρίου για να γεφυρώσει με τις ταινίες του, υπερμεσικά έργα, εγκαταστάσεις και workshops τη Λατινική Αμερική με την Αθήνα, μέσα από τα «επίμονα φαντάσματα» της ιστορίας: τραύματα, καταπιεσμένες μνήμες και ακυρωμένες εκδοχές του μέλλοντος που επιστρέφουν και στοιχειώνουν το παρόν.
Βασισμένη στο ομώνυμο καλλιτεχνικό μανιφέστο που πρωτοδημοσιεύτηκε στο κινηματογραφικό περιοδικό Fantasma Material το Δεκέμβριο του 2024, η πρώτη αυτή διοργάνωση στην Αθήνα, εισαγάγει μια μεθοδολογία που συνομιλεί με τα στοιχειώματα του παρελθόντος μέσω της χρήσης του κινηματογράφου και της τέχνης ως τρόπο αναθεώρησης του χρόνου, του χώρου και της κοινωνικής πραγματικότητας.
Με ιδιαίτερη χαρά το πολυθεματικό φεστιβάλ ανακοινώνει δύο ξεχωριστούς καλεσμένους από τη Λατινική Αμερική: τον Καμίλο Ρεστρέπο (Camilo Restrepo) και τον Αλεχάντρο Αλόνσο (Alejandro Alonso Estrella). Δύο σημαντικές φωνές του σύγχρονου λατινοαμερικάνικου κινηματογράφου, με έργο διεθνώς αναγνωρισμένο και βραβευμένο που δοκιμάζει τα όρια της κινηματογραφικής έκφρασης, θα βρίσκονται στην Αθήνα αυτόν τον Ιανουάριο για το Ethno☰hauntology vol1.
Ειδικοί καλεσμένοι
Καμίλο Ρεστρέπο
Ο Καμίλο Ρεστρέπο (Camilo Restrepo) γεννήθηκε στο Μεντεγίν της Κολομβίας το 1975 και ζει στη Γαλλία από το 1999. Δημιουργεί ταινίες στο σημείο συνάντησης του ντοκιμαντέρ, της περφόρμανς και του πειραματικού κινηματογράφου.
Οι ταινίες του έχουν αποσπάσει πολυάριθμες διακρίσεις, ανάμεσά τους την Αργυρή Λεοπάρδαλη (Pardino d’Argento) στο φεστιβάλ του Λοκάρνο το 2015 και το 2016, καθώς και το βραβείο Καλύτερης Πρώτης Ταινίας (Best Opera Prima) στη Berlinale το 2020, ενώ επίσης έχουν επιλεγεί σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ, όπως το Quinzaine des cinéastes του Φεστιβάλ των Καννών, το New Directors / New Films, τη Viennale, καθώς και τα φεστιβάλ του Τορόντο, του Ρότερνταμ και Νέας Υόρκης. Παράλληλα με την καλλιτεχνική του δραστηριότητα, έχει εργαστεί ως επισκέπτης ομιλητής σε ιδρύματα όπως το Art Institute of Chicago, το Harvard University και η κινηματογραφική σχολή Elías Querejeta Zine Eskola στο Σαν Σεμπαστιάν, όπου είναι προσκεκλημένος διδάσκων στο δημιουργικό τμήμα και επιβλέπων/μέντορας πρότζεκτ από το 2020.
Στο πλαίσιο του Ethno-hauntology vol.1, ο Καμίλο Ρεστρέπο θα συνομιλήσει με το κοινό μετά την προβολή της ταινίας του La impresión de una guerra (2015) τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου στον κινηματογράφο NEWMAN. Επίσης θα δώσει masterclass την Τρίτη 27 Ιανουαρίου φωτίζοντας τις μεθόδους με τις οποίες η κινηματογραφική πράξη μπορεί να λειτουργήσει ως εργαλείο αναμέτρησης με τον χρόνο, τη μνήμη και την κοινωνική πραγματικότητα.
Αλεχάντρο Αλόνσο
Ο Αλεχάντρο Αλόνσο (Alejandro Alonso Estrella) είναι Κουβανός σκηνοθέτης και φωτογράφος, απόφοιτος της International Film and Television School (EICTV) στο Σαν Αντόνιο ντε λος Μπάνιος. Το έργο του εξερευνά περιοχές όπου η σχέση με την ιστορία, τον θάνατο, τα όνειρα και τις ουτοπίες θέτει υπό κρίση τις βεβαιότητές μας για το «πραγματικό».
Οι ταινίες του έχουν προβληθεί σε περισσότερες από τριάντα χώρες και σε φεστιβάλ όπως τα IDFA, IFF Rotterdam, Visions du Réel, DOK Leipzig, Cinéma du Réel, Mar del Plata, Winterthur, Ji.hlava, Clermont Ferrand, έχοντας συγκεντρώσει πολλά σημαντικά βραβεία.
Από το 2017 έως το 2019, συντόνισε το Master’s Program in Alternative Cinema που διοργανώνει η EICTV, με την οποία συνεχίζει να συνεργάζεται ως διδάσκων. Επιμελείται εργαστήρια σκηνοθεσίας στο Instituto de Cine de Madrid και στο Master’s Program in Documentary Film του Lens School of Visual Arts στη Μαδρίτη .
Ο Αλεχάντρο Αλόνσο θα βρεθεί στην Αθήνα για το φεστιβάλ και θα συνομιλήσει με το κοινό μετά την προβολή της ταινίας του Abisal (2021) την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου στον κινηματογράφο NEWMAN.
Με ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει 31 ταινίες από τη Λατινική Αμερική (οι περισσότερες σε ελληνική πρεμιέρα) στον κινηματογράφο NEWMAN και μια διευρυμένη έκθεση τέχνης με επίκεντρο την υπερμεσική εγκατάσταση Pabellón de Melancólicos στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, το Ethno☰hauntology vol1 λειτουργεί σαν ένα εργαστήριο εφαρμογής αυτής της μεθόδου σε ένα ζωντανό φεστιβάλ.
Εβδομάδα προβολών στο NEWMAN
Στον κινηματογράφο NEWMAN το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει προβολές βραβευμένων ταινιών του Λατινοαμερικάνικου κινηματογράφου με οραματικό, τολμηρό και έντονα ατμοσφαιρικό χαρακτήρα.
Από τις 22 έως τις 28 Ιανουαρίου, 31 ταινίες από τη Λατινική Αμερική θα στοιχειώσουν την κινηματογραφική οθόνη. Ποιητικά ντοκιμαντέρ, σινεμά είδους, πειραματικά φιλμς και υβριδικές ταινίες που ακροβατούν ανάμεσα σε διαφορετικά είδη και αναδεικνύουν τα φαντάσματα της αποικιοκρατίας, της μετανάστευσης, των πολιτικών αναταραχών και των λαϊκών αφηγήσεων που συνεχίζουν να διαμορφώνουν τις σύγχρονες κοινωνίες της Λατινικής Αμερικής.
Οι περισσότερες ταινίες του προγράμματος προβάλλονται σε ελληνική πρεμιέρα ενώ μετά το τέλος της κάθε προβολής θα ακολουθεί διαδικτυακή συζήτηση με τους σκηνοθέτες ή ειδικούς πάνω στο έργο τους.
Έκθεση τέχνης στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης
Παράλληλα και σε διάλογο με το κινηματογραφικό πρόγραμμα θα λάβει χώρα μια διευρυμένη έκθεση σύγχρονης τέχνης στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης.
Μέσα από ένα πλέγμα προβολών, εγκαταστάσεων, συζητήσεων και περφόρμανς, οι δημιουργοί διερευνούν πώς τα «υλικά φαντάσματα» της ιστορίας στοιχειώνουν τον πολιτισμό στο παρόν.
Η χαρτογράφηση των ιχνών της μνήμης και των ακυρωμένων μελλοντικών δυνατοτήτων μέσα από το φεστιβάλ φέρνει σε διάλογο καλλιτέχνες, ερευνητές και κοινό από τη Λατινική Αμερική και την Ελλάδα, με σκοπό να δημιουργηθεί ένα δίκτυο σκέψης και δράσης γύρω από τη φασματική πολιτισμική μνήμη.
Από τις 21 έως τις 27 Ιανουαρίου, το Ethno☰hauntology vol1 παρουσιάζει, σε συνεργασία με τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, μια διευρυμένη έκθεση τέχνης με επίκεντρο την υπερμεσική εγκατάσταση Pabellón de Melancólicos.
Η έκθεση χαράζει μια γραμμή που συνδέει ανάλογα φαινόμενα και μνήμες της Ελλάδας και της Λατινικής Αμερικής.
Περνώντας μέσα από την εθνο-στοιχειοντολογική πύλη του Pabellón de Melancólicos, ο θεατής εισέρχεται σε ένα σύμπαν όπου τα φαντάσματα αντηχούν, ενεργοποιημένα από μια εξωτερική δύναμη – την καλλιτεχνική πράξη. Ως έργο που ταυτόχρονα γίνεται δίαυλος για άλλα έργα, το Pabellón de Melancólicos προκαλεί διαλόγους ανάμεσα σε οντότητες που αποδομούν τη γραμμικότητα του χωροχρόνου και προτείνει νέα εργαλεία μέτρησης της «κοινωνικο-ιστορικής πραγματικότητας».
Αυτή η αλληλεπίδραση αποκαλύπτει ένα τοπίο στο οποίο κληροδοτημένες αφηγήσεις, διαδικασίες πένθους, εκδοχές του μέλλοντος και συλλογικές φαντασιακές κατασκευές συνυπάρχουν και διαπλέκονται, επιτρέποντάς μας να ανακαλύψουμε, μέσα στους άλλους και στα φαντάσματα τους, μια αντανάκλαση της δικής μας ταυτότητας.
Δείτε το τρέιλερ του φεστιβάλ
Το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ θα ανακοινωθεί σύντομα.
Το πολυθεματικό φεστιβάλ Ethno☰hauntology vol1 πραγματοποιείται με την οικονομική ενίσχυση του Υπουργείου Πολιτισμού και την υποστήριξη του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, του Ινστιτούτου INSTAR (Instituto de Artivismo Hannah Arendt) και της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης.