Το Parliament θα μεταμορφώσει το Μουσείο Μπενάκη – Γιατί δεν πρέπει να το χάσεις

Διαβάζεται σε 8'
Parliament
Christina-Gangos

Σε διάστημα επτά εβδομάδων, το Parliament, το έργο του χορογράφου και εικαστικού Michael Kliën, θα μεταμορφώσει το Μουσείο Μπενάκη – Οι υπεύθυνοι του έργου λένε γιατί δεν πρέπει να το χάσεις

Σε διάστημα επτά εβδομάδων, το Parliament, το έργο του χορογράφου και εικαστικού Michael Kliën, θα μεταμορφώσει το Μουσείο Μπενάκη και άλλους συνεργαζόμενους θεσμούς σε έναν ζωντανό οργανισμό – ένα δίκτυο σχέσεων που υπερβαίνει τις κυρίαρχες δομές εξουσίας και ιεραρχίας.

Το Parliament αποτελεί ορόσημο στο αναδυόμενο δημιουργικό πεδίο της «κοινωνικής χορογραφίας» (social choreography). Ξεκίνησε ως έργο-ανάθεση του Μουσείου Μπενάκη το 2013 και θα παρουσιαστεί φέτος για πρώτη φορά ως έκθεση πλήρους κλίμακας στο ισόγειο του Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138. Βέβαια, το Parliament είναι κάτι περισσότερο από μια έκθεση. Εξελίσσεται ως ένας συμμετοχικός τόπος, όπου επαναπροσδιορίζεται η δυναμική των ανθρώπινων σχέσεων.

Σε έναν κόσμο ταλαιπωρημένο από διχαστικές ταυτότητες και κατεστημένες κοινωνικές συμβάσεις, το Parliament προσφέρει μια αναγκαία απόσταση – έναν χώρο για ενσώματη συνεργασία και συλλογική παρουσία. Μας προ(σ)καλεί να οραματιστούμε μια εναλλακτική ηθική τάξη, μια ψυχική μετακίνηση, που επιτελείται μέσω του σώματος. Το Parliament είναι ένα πείραμα δημοκρατίας πέρα από τη γλώσσα. Δεν πρόκειται για μια παράσταση, την οποία παρακολουθεί κανείς ως θεατής, αλλά για έναν ζωντανό οργανισμό που μας ζητά να κατοικήσουμε εντός του.

Parliament
Christina-Gangos

Το Parliament προσκαλεί την επίσημη συμμετοχή πολιτών από όλη την κοινωνική διαστρωμάτωση της Αθήνας. Κάθε μέρα, οι συμμετέχοντες θα συναντώνται για να υφάνουν ένα πυκνό μωσαϊκό συλλογικής σκέψης και δράσης.

To Parliament λειτουργεί ως πεδίο ενσώματης παρέμβασης στο σύγχρονο κοινωνικοπολιτικό τοπίο, δημιουργώντας χώρο για αναστοχασμό, αμοιβαία κατανόηση και την ανάπτυξη νέων κοινωνικών σχέσεων. Στο πλαίσιο αυτό, η δημιουργική ομάδα του Parliament καλλιεργεί συνεργασίες, προσκαλώντας πολίτες και ομάδες από διαφορετικά κοινωνικά, εκπαιδευτικά, θεραπευτικά, καλλιτεχνικά και άλλα πεδία να συμμετέχουν ενεργά.

Το Parliament συγκροτείται από τους συμμετέχοντες του—δεν υπάρχουν εξωτερικοί παρατηρητές. Όποιος βρίσκεται εκεί, αποτελεί μέρος του. Μπορείτε να φανταστείτε μια διαφορετική κοινωνία; Ποιους θα προσκαλούσατε σε αυτήν;

Εμείς ρωτήσαμε τους υπεύθυνους το γιατί vα συμμετέχει κάποιος στο Parliament / Μουσείο Mπεvάκη

Η Βιτόρια Κοτσάλου, Διευθύντρια του έργου, αναλύει το γιατί να συμμετέχει κάποιος στο Parliament / Μουσείο Mπεvάκη

 

– Το Parliament είναι ο χρόνος για αντανάκλαση της τεχνολογικά κορεσμένης ζωής μας. Προσφέρει χώρο και χρόνο για να πάρει κανείς απόσταση από την αυτοματοποιημένη λειτουργία και να διευρύνει την προοπτική με την οποία αντιλαμβάνεται την ζωή. Στο Parliament, αναδύεται ένας ασφαλής χώρος όπου οι άνθρωποι μπορούν να αδειάσουν. Ένας χώρος που μπορούμε να φτάσουμε στη βάση των αντιλήψεων μας.

– Για να αναρωτηθούμε για το πώς να είμαστε «ελεύθεροι». Ανοίγει μια άβολη διαδικασία αναμέτρησης με το ερώτημα γιατί κάνω αυτό που κάνω με τον τρόπο που το κάνω; Γιατί όταν κάποιος δεν σου λέει τι να κάνεις, υπάρχει ένα είδος κενού και φανερώνονται τελικά όλα αυτά που κυβερνουν αυτό που κάνεις.

Η Βιτόρια Κότσαλου
Η Βιτόρια Κότσαλου Myrto-Apostolidou-

– Αν σκεφτούμε πως κατά την διάρκεια της ζωής μας διαμορφωνόμαστε μέσα από την επαφή μας με άλλους ανθρώπους, που μας επηρεάζουν, και κατά επέκταση εμείς επηρεάζουμε άλλους, είναι πολύ φανερό ότι χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλο, και ότι χρωστάμε τα πάντα ο ένας στον άλλο. Στο Parliament έχουμε χρόνο να αφουγκραστούμε αυτό ακριβώς το βάθος-το πώς ο ένας επηρεάζει τον άλλο σε ένα επίπεδο πέρα από τους χαρακτηρισμούς, τις προσδοκίες ή τις ταμπέλες με τις οποίες διαθλάται αυτή η βαθιά αλήθεια, ότι όλοι έχουμε σώμα, όλοι μας με διαφορετικό τρόπο συναισθανόμαστε ο ένας τον άλλο και μέσα από αυτό λαμβάνουμε, νιώθουμε, ψαχνούμε, σκεφτόμαστε, προσπαθούμε να ζήσουμε.

– To Parliament προσφέρει κάτι αόρατο και ταυτόχρονα απολύτως απτό. Αυτό ήταν ένα δώρο, παρόμοιο με τη διαλογισμό. Μαζί με αλλους σε μια απογυμνωμένη συνθήκη. Μια μετασχηματιστική αλλαγή πολιτισμού, ή αλλαγή στα συστήματα που κυβερνούν τον κόσμο μας. Προσφέρει μια ασυνήθιστη οπτική γωνία.

– Για να περάσω λίγο χρόνο με τον εσωτερικό μου κόσμο. Να εξασκήσω μια ειλικρινή σχέση με αυτό που συμβαίνει μέσα και γύρω μου, μαζί με άλλους.

– Η συνειδητοποίηση του ενσώματου εαυτού μας σε δομές, χάρτες, εργαλεία και αλλαγές στο περιβάλλον μας, αυτό είναι που καθορίζει τι χτίζουμε: αλληλεπιδράσεις, θεσμούς, έθνη.

Ο συvεπιμελητής της έκθεσης Αλέξανδρος Στρέκερ αναφέρει πως πρέπει κάποιος να συμμετέχει στο Parliament γιατί:

– Ο εγκέφαλός μου χρειάζεται κατεύθυνση ή περιορισμούς για να λειτουργήσει. Είναι αυτό καλό, κακό, λυπηρό; Μου έχει αναστατώσει το μυαλό. Τι κάνει έναν άνθρωπο ικανό να δημιουργεί περισσότερες σχέσεις με άλλους, χωρίς λόγια; Η ειρήνη; Η αυτοπεποίθηση; Γιατί όλοι εμπλέκονται και ολοι είμαστε μέρος αυτού, δεν υπάρχει διαχωρισμός.

Αλέξανδρος Στρέκερ
Ο Αλέξανδρος Στρέκερ Sylvia-Sachini

– Γιατί η αλλαγή ξεκινά από το σώμα. Γιατί έχουμε απαντήσεις, αλλά δεν μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε.

–  Γιατί είναι μια διαδικασία που προκαλεί την άνεση μου, ο μόνος δρόμος για αλλαγή. Χρειαζόμαστε μια διαφορετική συνθήκη για να σκεφτούμε και να κινηθούμε αλλιώς. Προσφέρει μια γνώση των θηλαστικών, να αναρωτηθείς για τους τρόπους με τους οποίους τοποθετείς τον εαυτό σου σε σχέση με τους άλλους.

Ο Άρης Παπαδόπουλος -βοηθός Διεύθυνσης ‘Εργου – λέει από την πλευρά του πως πρέπει να συμμετέχει:

– Για να τιμήσω και να γιορτάσω το πολύπλοκο και πολυδιάστατο δίκτυο σχέσεων που κατά τη διάρκεια της ζωής μου με έφερε σε επαφή με ανθρώπους οι οποίοι με μετατόπισαν και με διαμόρφωσαν.

– Για να αποτελέσω ενεργό μέρος αυτού του δικτύου σχέσεων, να το συνδιαμορφώσω και να το διευρύνω.

Άρης Παπαδόπουλος
Ο Άρης Παπαδόπουλος Πηνελόπη Γερασίμου

– Γιατί το Parliament είναι για μένα η πρόσβαση και η ενεργοποίηση αυτού ακριβώς του δυνητικού δικτύου. Μια πύκνωση κοινού χώρου και χρόνου με πιθανές προεκτάσεις που δεν μου έχουν ακόμα εμφανιστεί.

– Για να αναστοχαστώ τις κομβικές αλλαγές που ήρθαν στη ζωή μου όταν τόλμησα να συμμετάσχω σε διαδικασίες που μου ήταν αρχικά άγνωστες. Για να επαναφέρω εκείνο το αίσθημα ευφορίας που έρχεται όταν συνειδητοποιώ πως και οι πιο άγνωστες, αχαρτογράφητες ή τρομακτικές ακόμα συνθήκες, τελικά εμπεριέχουν ή βασίζονται σε κάτι πολύ απτό, γνώριμο και ανθρώπινο. Για να αποδεχτώ πως ένα κομμάτι κοινωνικής αλλαγής λανθάνει μέσα μου διαρκώς.

Ιnfo

Εγγραφή στην επίσημη συμμετοχή στο Parliament στο [email protected] για οποιαδήποτε πληροφορία ή για προτάσεις δικτύωσης και προώθησης της πρόσκλησης.

Εγκαίνια: 11 Ιουνίου 2025
12 Ιουνίου – 27 Ιουλίου 2025
Πέμπτη / Κυριακή 11:00–17:00
Παρασκευή / Σάββατο 11:00–21:00
Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138

Πρακτικές πληροφορίες για τη συμμετοχή

Επίσημη Συμμετοχή

  • Στο Parliament, δεν υπάρχουν εξωτερικοί παρατηρητές — όλοι όσοι βρίσκονται στο χώρο είναι μέρος του.
    Μπορούν να συμμετάσχουν άτομα όλων των ηλικιών (άνω των 18 ή από 12 ετών με συνοδεία ενήλικα) ανεξαρτήτως κινητικής εμπειρίας, σωματικών δυνατοτήτων και επαγγελματικού προσανατολισμού.
  • Οι εγγεγραμμένοι συμμετέχοντες λαμβάνουν μια εισαγωγική ενημέρωση διάρκειας 30 λεπτών πριν από την πρώτη τους συμμετοχή, όπου παρουσιάζονται οι βασικοί άξονες του έργου.
  • Δεν απαιτείται καμία άλλη προετοιμασία — αρκεί η εγγραφή και η παρακολούθηση της εισαγωγικής ενημέρωσης.
  • Διερμηνεία στη Νοηματική Γλώσσα
    Η εισαγωγή θα είναι προσβάσιμη με διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα με ψηφιακά μέσα μέσω της τεχνολογίας QR code.

Συμμετοχή επισκεπτών του Μουσείου Μπενάκη
Οι επισκέπτες του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138) μπορούν επίσης να συμμετάσχουν στο έργο, με την υποστήριξη ειδικών οδηγών, ώστε να κατανοήσουν τη συμμετοχική συνθήκη.

Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν;
Το Parliament είναι ανοιχτό σε όλους. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα δίκτυο σχέσεων που ξεπερνά τις παραδοσιακές δομές εξουσίας και ιεραρχίας.

Το έργο είναι προσβάσιμο σε όλους τους ενήλικες συμμετέχοντες, ανεξαρτήτως κινητικής εμπειρίας, σωματικών δυνατοτήτων, εκπαίδευσης, επαγγέλματος κ.λ.π.

Τα ανήλικα άτομα 12 εώς 18 ετών μπορούν να συμμετέχουν με την συνοδεία ενήλικα.

Η επίσημη συμμετοχή είναι δωρεάν.
Μετά την πρώτη σας συμμετοχή, μπορείτε να επιστρέψετε άλλη ημέρα στο Parliament απλά δίνοντας το όνομά σας στην είσοδο, χωρίς να χρειαστεί νέα εισαγωγή.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα